Zoek
Sluit dit zoekvak.
25 maart 2024

Waarom reizen tijdens het regenseizoen in Azië best wel chill is

Regenseizoen in Azië

Als je een reis naar Zuidoost-Azië gaat plannen is het slim om rekening te houden met het regenseizoen. Je reis kan er namelijk net iets anders uitzien dan verwacht en soms moet je noodgedwongen andere keuzes maken vanwege het weer.

Maar is het regenseizoen in Azië een reden om niet die kant op te gaan? Wat mij betreft niet. Het heeft zelfs wel voordelen. Persoonlijk reis ik juist liever tijdens het regenseizoen dan tijdens het hoogseizoen. Benieuwd waarom? Hieronder geef ik je zes redenen waarom reizen tijdens het regenseizoen in Azië best wel chill is (en ook waarom niet).

VOORDELEN REGENSEIZOEN

De voordelen van reizen tijdens het regenseizoen

1. HET REGENT NOOIT DE HELE DAG

Laat ik beginnen met het belangrijkste: je hoeft echt niet bang te zijn dat jouw hele reis in het water valt als je tickets hebt geboekt tijdens de moesson. Het regenseizoen in Azië is echt anders dan in Nederland. In Nederland kan het de hele dag kutweer zijn, maar in Azië is dat over het algemeen niet het geval. Het hoost dan bijvoorbeeld een uurtje in ochtend of komt het ‘s avonds met bakken uit de hemel, maar de rest van de dag is het droog. Het kan zelfs dagen achter elkaar hartstikke droog zijn.

Regenseizoen in Azië

2. HET IS NIET ZO IDIOOT WARM

Ik heb het zelf altijd wel prettig gevonden om tijdens het regenseizoen te reizen, want dan is het tenminste niet zo achterlijk warm. Niets is zo verkoelend als een tropische regenbui. Ook fijn zijn bewolkte dagen, want backpacken in de volle zon is best wel zwaar. Geef mij maar een beetje schaduw.

3. IN HET REGENSEIZOEN IS AZIË OP Z’N MOOIST

Hoewel dit natuurlijk een persoonlijke mening is, zullen maar weinig mensen het níet met me eens zijn. Tijdens het regenseizoen zie je Azië op z’n groenst en ervaar je de jungle in volle glorie. Met name de rijstvelden zijn op hun mooist in het seizoen dat de meeste regen valt. Ik kon tijdens mijn reis naar Laos geen genoeg krijgen van alle brommerritjes langs die mooie groene akkers. Ook zeker doen als je tijdens het regenseizoen in Azië bent: een tripje plannen naar een waterval! In het droge seizoen zul je op veel plekken alleen een dun pisstraaltje zien, tijdens het regenseizoen kun je optimaal genieten van al dat natuurgeweld.

Regenseizoen in Azië

4. HET IS LEKKER RUSTIG

Wil je overvolle bussen liever vermijden, de mooie plekjes voor jezelf houden en lekker veel keus hebben aan leuke hotelletjes? Dan is het regenseizoen voor jou misschien wel de beste reistijd. Azië kent nou eenmaal vrij weinig écht onontdekte plekken, en in deze periode is het relatief rustig en minder massaal. En niet gevreesd als je tijdens het reizen júist mensen wilt tegenkomen en behoeft hebt aan socializen met andere backpackers. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je tijdens het regenseizoen helemaal niemand tegenkomt, het zijn er alleen wat minder.

5. JE ONTLAST EEN BESTEMMING

Ook in het kader van overtoerisme is het een goed idee om buiten het hoogseizoen te reizen. Door te kiezen voor een minder populaire periode, ontlast je een bestemming en geef je ondernemers de kans om ook buiten het seizoen geld te verdienen. Deze manier van reizen heet detourism.

6. OOK ALS HET REGENT VALT ER GENOEG TE DOEN

Laat je niet uit het veld slaan als er een beetje water valt, want ook als het regent heb je genoeg te zien en te doen. Mocht je dus de pech hebben dat het wél de hele dag regent, dan heb ik hier een aantal tips voor je. In de grote hoofdsteden heb je de glimmende winkelcentra voor het uitkiezen en kun je altijd wel ergens schuilen bij een museum. Op de typische backpackbestemmingen is het een aanrader om bijvoorbeeld een kookcursus te doen of een overdekte markt te bezoeken. Of kies juist voor een activiteit waarbij je toch al nat gaat worden, zoals canyoning of raften. Tot slot kun je altijd nog besluiten om tijdens een regenachtige dag verder te reizen naar een volgende bestemming. Een beetje regen maakt weinig uit als je toch tien uur in de trein of bus moet zitten.

Regenseizoen in Azië

7. HET IS EEN STUK GOEDKOPER OM TIJDENS HET REGENSEIZOEN TE REIZEN

Tot slot geef ik je nog een financieel motief om een ticket te boeken tijdens het regenseizoen: het is namelijk een stuk goedkoper. Grote kans dat je veel minder geld kwijt bent voor een vliegticket, maar ook veel guesthouses hanteren flexibele prijzen in deze periode. Al is het alleen maar omdat het een stuk minder druk is en je daarom heel wat ruimte hebt om te onderhandelen over de prijs van een kamer of excursie.

NADELEN REGENSEIZOEN

NADELEN VAN REIZEN TIJDENS HET REGENSEIZOEN

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan reizen tijdens het regenseizoen in Azië? Natuurlijk wel, voor de volledigheid geef ik je daarom ook een paar redenen om níet tijdens het regenseizoen te reizen.

1. MUGGEN

Wie heeft er geen hekel aan muggen? Met name tijdens het regenseizoen zul je meer muggen tegenkomen, dus sla genoeg muggenspray in. Tip: kies voor lokale muggenspray uit de 7/11, deze werkt over het algemeen beter dan een spray uit Nederland.

2. NIET ALLE BESTEMMINGEN ZIJN BEREIKBAAR

Had je je verheugd op een tropische strandvakantie in Azië? Houd er rekening mee dat in het regenseizoen niet alle eilanden bereikbaar zijn. In Thailand en Maleisië zijn bijvoorbeeld veel eilandresorts gesloten tijdens de moesson en gaan er geen ferry’s die kant uit. Tijdens hele extreme jaren kan het zelfs voorkomen dat er overstromingen zijn. Gelukkig is het in Azië nooit overal tegelijkertijd slecht weer en heb je met een korte vlucht van AirAsia de mooiste bestemmingen binnen handbereik.

3. JE BENT SOMS WAT LANGER ONDERWEG

Als gevolg van hevige regenval kan je soms wat langer onderweg zijn. Wat je zoal kan overkomen? Door een ruwe zee kan de ferry vertraging hebben en ik heb zelf in Laos meegemaakt dat we een paar uur moesten omrijden vanwege landverschuivingen.

4. MINDER ZICHT TIJDENS HET DUIKEN

De enige reden om je reisplannen te wijzigen is als je fanatiek duiker bent. Het regenseizoen is dan misschien niet de juiste periode voor jou. Tijdens het regenseizoen is het water minder helder en heb je net wat minder zicht, en dat is toch zonde als je de halve wereld overvliegt om de onderwaterwereld te bewonderen.

Regenseizoen in Azië

BESTE REISTIJD AZIË

WANNEER VALT HET REGENSEIZOEN IN AZIË?

Azië is groot en het regent nooit overal tegelijkertijd. Benieuwd wanneer het regenseizoen precies valt op de bestemming die jij wilt bezoeken? Ik maakte een overzicht van de populairste (backpack)landen in Azië en in welke maanden je een flinke regenbui kan verwachten. Dit is uiteraard een grove weergave, want binnen de verschillende landen kan het soms per regio verschillen.

Cambodja: Het regenseizoen in Cambodja valt van mei tot oktober.

China: Het regenseizoen in China valt van mei tot september.

Filipijnen: Het regenseizoen in de Filipijnen valt van juni tot september.

India: Het regenseizoen in India valt van juni tot september.

Indonesië: Het regenseizoen in Indonesië valt van juni tot september.

Japan: Het regenseizoen in Japan valt van juni tot augustus.

Laos: Het regenseizoen in Laos valt van mei tot oktober.

Maleisië: Het regenseizoen in Maleisië valt van oktober tot maart.

Myanmar: Het regenseizoen in Myanmar valt van juni tot oktober.

Nepal: Het regenseizoen in Nepal valt van juni tot september.

Sri Lanka: Het regenseizoen in Sri Lanka valt van april tot november (zuidwesten) en van oktober tot maart (noordoosten).

Taiwan: Het regenseizoen in Taiwan valt van oktober tot maart (noorden) en van mei tot september (zuiden).

Thailand: Het regenseizoen in Thailand valt van juni tot oktober.

Vietnam: Het regenseizoen in Vietnam valt van mei tot oktober (noorden), september tot december (midden) en van mei tot november (zuiden).

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Helemaal mee eens! Azië is echt op z’n mooist tijdens het regenseizoen :-)

    Ik had wel nog niet echt nagedacht over het minder goede zicht onder water. Nu ja… Op het land is ook al voldoende moois te ontdekken ;-)

    1. Je kunt dan inderdaad beter niet gaan duiken of snorkelen, maar verder is het echt de moeite waard om juist tijdens het regenseizoen te gaan reizen!

  2. Helemaal mee eens! Daarnaast zit ik vast aan de Nederlandse zomers, dus dat betekent dat ik nergens heen kan zowat in Azië als ik niet in het regenseizoen reis. In China hebben wij in het regenseizoen geen dag regen gehad en hetzelfde geldt voor Thailand. Voor Indonesië noem je in je artikel volgens mij juist het hoogseizoen op, ipv het regenseizoen. Dat is een van de weinige landen waar ik heen kan in het ‘goede’ seizoen.

    1. Ja hier ook alleen maar goede ervaringen! Ik zou me in ieder geval niet laten tegenhouden door een beetje regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp