Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

10 x inspirerende boeken en reisgidsen over reizen in Nederland

De leukste Nederlandse reisboeken

Hier op Expeditie Aardbol kon je de afgelopen maanden een hoop inspiratie opdoen voor reizen in Nederland. Ik schreef onder andere over Volendam, Kinderdijk en de Waddeneilanden, maar ik ben niet de enige die op ontdekking ging in eigen land. De afgelopen tijd verschenen er heel wat inspirerende boeken en reisgidsen voor een vakantie in Nederland. De leuksten vind je hieronder.

REISBOEKEN OVER NEDERLAND

10 tips voor inspirerende reisboeken en reisgidsen over Nederland

VERLIEFD OP NEDERLAND

Roëll de Ram ken je misschien wel van het boek Backpack bestemmingen. Sinds deze maand ligt er nóg een boek van haar hand in de boekhandel, namelijk Verliefd op Nederland. Naar eigen zeggen een pleidooi om in Nederland op reis te gaan. Hierin neemt ze je mee langs de leukste plekken en bestemmingen in eigen land. Het is een heel gevarieerd boek, met tips voor mooie natuurgebieden, bijzondere musea en stedentrips, maar ook wildlife en tips voor een dagje strand komen aan bod.

Te koop voor € 22,50

NEDERLAND – VAKANTIE IN EIGEN LAND

Behoefte aan rust en ruimte? Dit boek is een inhoudelijke reisgids over 20 bijzondere regio’s in Nederland. Een aangename combinatie van inspirerende foto’s en praktische reistips voor oer-Hollandse bestemmingen als Laag Holland en de Friese Meren. In het boek vind je fietsroutes, wandeltips, bezienswaardigheden en bijzondere plekken om te overnachten. Kortom, alles wat je nodig hebt om een vakantie naar de mooiste regio’s in eigen land te plannen.

Te koop voor € 20,00

Suppen bij de molens van Kinderdijk

LONELY PLANET THE NETHERLANDS

Wil je Nederland met een toeristische bril bekijken? Dan is het leuk om een exemplaar van Lonely Planet The Netherlands aan te schaffen. De focus ligt grotendeels op Amsterdam en daarnaast komen vooral de bekende hoogtepunten van ons land aan bod. Maar er staan ook suggesties in voor rondreizen door de verschillende provincies en voorstellen voor leuke stedentrips. Echte onontdekte parels ga je in dit boek niet vinden, maar je zult vast nog niet alle plekken bezocht hebben. Toerist in eigen land spelen? Dan is dit de uitgelezen reisgids voor jou.

Te koop voor € 14,09

EXPEDITIE ACHTERTUIN

In Expeditie Achtertuin nemen twee reisjournalisten je mee op hun reis door Nederland. In een jaar tijd bezochten ze alle windstreken van ons land en hun avonturen bundelden ze in dit mooie koffietafelboek. Het is niet zozeer een praktische reisgids, maar meer een inspirerend boek waar je graag op de bank even doorheen bladert. De makers laten je zien hoe mooi Nederland kan zijn en dankzij de prachtige foto’s zal dat zeker de nodige reislust opwekken.

Te koop voor € 35,00

Kasteel de Haar, provincie Utrecht

WANDELLUST

Nu wordt het een beetje verwarrend, want er zijn maar liefst twéé boeken die Wandellust heten en een aantal mooie wandelplekken in Nederland behandelen. Allereerst heb je het boek van Cynthia Schultz, die jou wil inspireren om wat vaker je wandelschoenen aan te trekken. Verwacht geen praktische wandelgids met uitgestippelde routes, maar een lekker dik inspiratieboek vol mooie foto’s en tips voor wandelgebieden in Nederland, en hoe je dat kan combineren tijdens een weekendje weg. Twan Huys schreef óók een boek over wandelen in Nederland, maar heeft meer de focus gelegd op bijzondere ontmoetingen tijdens zijn wandelingen.

Te koop voor € 21,99 (Cynthia Schultz)
Te koop voor € 19,99 (Twan Huys)

STAYCATION GUIDE

Dat je tijdens een vakantie in eigen land niet hoeft in te leveren op lekker eten en bijzondere slaapplekken, dat bewijst Anne de Buck met het boek Staycation Guide. Deze hotspot queen van de Lage Landen reist doorgaans de hele wereld over op zoek naar de leukste adresjes, maar in dit boek vind je een mooi overzicht voor eigen land. Het boek is vooral gericht op Nederlandse stedentripbestemmingen, maar er staan ook tips in voor Texel én een paar Vlaamse steden.

Te koop voor € 20,99

Molen openluchtmuseum, Arnhem

LITTLE ESCAPES

Zoek je inspiratie voor een weekendje weg in eigen land? In het boek Little Escapes neemt Maartje Diepstraten je mee naar de leukste plekjes in Nederland en Vlaanderen. Van sfeervolle boetiekhotels tot bijzondere restaurants die het omrijden meer dan waard zijn. Het leuke aan dit boek is dat het niet alleen tips geeft voor in de grotere steden, maar ook verrassende plekjes aan de kust en in het bos.

Te koop voor € 22,99

1000 DINGEN DOEN IN NEDERLAND

Wist je dat je in Nederland kunt survivallen tussen de koeien, kan overnachten in een kartonnen huis en mag fietsen door een museum? Jeroen van der Spek verzamelde maar liefst 1000 verrassende tips tips voor een vakantie in eigen land. Een inspirerend handboek voor iedereen die niet stil kan zitten of zin heeft in een leuk uitje in de buurt.

Te koop voor € 15,00

I LOVE THE SEASIDE NOORDZEEKUST

Een beetje valsspelen is het wel, want dit boek geeft tips voor Nederland en net een stukje daarbuiten. I love the seaside Noordzeekust is een relaxte reisgids met de leukste tips voor liefhebbers van de Noordzee. In het boek zijn tips gebundeld voor mooie watersportstranden en duingebieden, maar ook de leukste surfdorpjes en strandtenten komen aan bod. En het beperkt zich dus niet alleen tot de Nederlandse stranden, maar je vindt er ook fijne inspiratie voor de Vlaamse kust en de Duitse Waddeneilanden.

Te koop voor € 19,99

Mooie plekken in Utrecht: Soester Duinen

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp