Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
27 juli 2022

Route en planning: Vier weken rondreizen in Mexico en Belize

Route en planning: Rondreis Mexico en Belize

Mexico is tropisch, kleurrijk, hectisch op zijn tijd en een geweldige bestemming om te backpacken. Een land van eeuwenoude beschavingen en stranden zo wit als je nog nooit hebt gezien. Waar je op straat de lekkerste tacos al pastor eet en ’s avonds in de binnentuin van je hostel ijskoud Sol-biertje drinkt bij het kampvuur. Een geweldige bestemming om te backpacken of rond te reizen.

Ik heb in 2012 een rondreis gemaakt door Mexico. Mijn eerste halte was het hectische Mexico-Stad en ik reisde vanaf daar naar het zuiden. In vier weken maakte ik een rondreis langs alle hoogtepunten van Mexico. Van koloniale steden tot indrukwekkende Mayatempels. Ik snorkelde in een felblauwe zee en maakte zelfs een uitstapje naar buurland Belize, naar het heerlijke eiland Caye Caulker.

MEXICO & BELIZE

De ultieme route voor backpacken in Mexico & Belize

Ben jij ook van plan om te gaan backpacken in Mexico en Belize? Bekijk hier al mijn tips en aanraders voor interessante plekken, bezienswaardigheden en hostels. Hieronder vind je mijn route voor een rondreis van vier weken door Mexico en Belize.

BACKPACKEN IN MEXICO: MIJN ROUTE

Kaart Mexico Planning

PUEBLA (2 NACHTEN)

Ik raad het aan om je backpackreis door Mexico te beginnen in Puebla. Dit plaatsje ligt op ongeveer twee uur rijden van het vliegveld van Mexico-Stad en is eenvoudig te bereiken met een rechtstreekse bus. Puebla is namelijk een stuk gemoedelijker dan Mexico-Stad en de uitgelezen plek om op je gemak kan bijkomen van de lange vliegreis. Ook ik begin hier mijn rondreis door Mexico, want het hectische Mexico-Stad bewaar ik liever tot het eind. Er zijn niet heel veel bezienswaardigheden in Puebla, maar het is heerlijk rustig en de perfecte halte om even te wennen aan het klimaat en het tijdsverschil.

Verblijf: Hostal Santo Domingo Een prima hostel in het centrum van Puebla. Denk aan ruime kamers, een gezellige binnenplaats en elke ochtend een gratis ontbijtje.

Backpacken Mexico: Rondreis van vier weken

OAXACA (4 NACHTEN)

Na twee nachten in Puebla pak ik de bus naar Oaxaca. Het wordt mijn favoriete bestemming tijdens deze gehele rondreis door Mexico. Oaxaca ligt in het binnenland van Mexico en vanuit Puebla rijd je er met de bus in vier uurtjes naartoe. Onderweg geniet ik al van het indrukwekkende landschap vol hoogteverschillen en de eindeloze rijen met cactussen. Oaxaca zelf is ook een plaatje om te zien. Huisjes in alle kleuren van de regenboog, een bruisend straatleven, koude Sol’s op het terras en de fijne Mexicaanse zon maken dit een heerlijke plek. In Oaxaca valt aardig wat te zien en te doen, en een van de hoogtepunten is een bezoek aan Monte Alban. Een spectaculaire tempelstad, gelegen op de top van een berg. Alleen al daarom mag je Oaxaca niet overslaan als je gaat backpacken in Mexico.

Verblijf: Hostal Pochón Een van de leukste hostels waar ik ooit heb geslapen. Hostal Ponchon heeft zowel slaapzalen als privékamers, en is perfect als je graag andere backpackers ontmoet tijdens het reizen. De prijzen zijn laag en inclusief ontbijt, en het hostel ligt vlak bij het centrum en een aantal leuke restaurants.

➞ Lees ook: Oaxaca: 10 x doen in de leukste stad van Mexico

Oaxaca: 10 x doen in de leukste stad van Mexico

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS (2 NACHTEN)

Als je vanuit Mexico-stad richting Yucatan reist, dan moet je ook echt een paar dagen in San Cristobal de Las Casas verblijven. Vanuit Oaxaca kun je met de nachtbus verder naar dit kleurrijke backpackersstadje reizen. San Cristobal de las Casas ligt in een bergachtig gebied in het zuiden van Mexico, op een paar uur rijden van de grens met Guatemala. Een charmant stadje, met smalle geplaveide steegjes, prachtige koloniale huisjes en gezellige marken vol kleurrijk textiel. Je kunt hier een aantal mooie kerken bezoeken, maar ook interessante uitstapjes maken in de omgeving. San Cristobal is daarnaast een heel relaxt stadje, waar veel backpackers zitten en waar je goed kant eten.

Verblijf: Rossco Backpackers Hostel Nog zo’n gezellig hostel waar je veel andere reizigers tegen zult komen. De kamers zijn gesitueerd rondom een mooie tuin waar je elke avond een kampvuurtje kan maken. Het ontbijt is niet heel speciaal, maar gelukkig zitten er op loopafstand van dit hostel allemaal leuke en goedkope eettentjes.

➞ Lees ook: Ontdek kleurrijk San Cristóbal de las Casas in Mexico

Wat te doen in San Cristobal de las Casas? Bezienswaardigheden en tips
Wat te doen in San Cristobal de las Casas? Bezienswaardigheden en tips

SAN JUAN DE CHAMULA

Een van de hoogtepunten op de route van mijn rondreis door Mexico? Vanuit San Christobal de Las Casas kun je een dagtrip maken naar het mysterieuze San Juan de Chamula. Een autonoom dorp waar de inwoners doen aan zwarte magie en geestuitdrijvingen. Ik ben getuige van zo’n uitdrijving en bezoek de intrigerende kerk Templo de San Juan. Dit is absoluut een van de bijzonderste dingen die ik tijdens mijn reis door Mexico heb meegemaakt.

Wat te doen in San Cristobal de las Casas? Bezienswaardigheden en tips

PALENQUE (2 NACHTEN)

Palenque is een klein stadje en wordt vooral veel bezocht vanwege de tempels in het oerwoud. Een plek die je eigenlijk niet mag overslaan als je gaat backpacken in Mexico. Ook ik ben nieuwsgierig en huur een kleine cabana aan de rand van de jungle. Op dag één maak ik een bloedhete wandeltocht door het woud en bewonder ik de tempels die bij toeval door ontdekkingsreizigers werden gevonden. Op dag twee maak ik een excursie naar de watervallen van Agua Azul en Misol Ha. Het is fijn om even een plons te kunnen nemen in het koude water, maar de starende Mexicaanse mannen maken het toch een beetje ongemakkelijk.

Na twee dagen heb ik het wel weer gezien in Palenque. Ik pak daarom de bus naar mijn volgende bestemming: Chetumal. Vanuit Chetumal steek ik de grens over en reis ik door naar het eiland Caye Caulker, een tropisch paradijsje gelegen tussen het vasteland van Mexico en Belize.

Meer weten over wat je allemaal kan doen in Palenque? Lees hier al mijn tips.

Verblijf: Cabañas Kin Balam Palenque Een populair guesthouse vlak bij de ingang van het park. Hier heb je keus uit nette cabanas met eigen of gedeelde badkamer, maar je kunt ook een bed op een dorm boeken. Het hotel heeft daarnaast een eigen zwembadje, fijne hangmatten om de hele dag in te chillen en aan de overkant zit een gezellig restaurant.

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

AGUA AZUL & MISOL-HA

Rondom Palenque vind je een aantal prachtige watervallen. Ik maak een dagtrip naar de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha. Misol-Ha is een waterval die vanaf een hoogte van 35 meter in de diepte klatert. Agua Azul is een schitterende waterval waar het water een felblauwe kleur heeft. Beide watervallen zijn makkelijk op één dag te bezoeken. Een excursie boeken kan via de balie van je hotel of van tevoren online via Getyourguide.

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

CHETUMAL (1 NACHT)

Omdat ik de volgende dag zo vroeg mogelijk de grens tussen Mexico en Belize wil oversteken, slaap ik één nacht nabij de haven van Chetumal. Hier vertrekt de boot naar Caye Caulker, maar verder valt er weinig te zien en te doen. Ik zou het dus niet aanraden om daar langer te blijven tijdens je rondreis door Mexico.

Verblijf: Hotel Casa Blanca Een prima hotel voor één nachtje, op loopafstand van de haven. De kamers zijn netjes en van alle gemakken voorzien.

CAYE CAULKER, BELIZE (4 NACHTEN)

Vanuit Chetumal reis je per boot naar Belize en al bij het douanekantoortje word ik verwelkomd door de nodige Caribische vibes. Ik sta met mijn teenslippers in het zachte zand als mijn paspoort wordt gestempeld en met een speedboot vervolg ik mijn weg naar het eiland Caye Caulker. Wat een heerlijke plek: Caye Caulker staat namelijk volledig in het teken staat van luieren.

Ik snorkel met zeeschildpadden en enorme roggen. Eet verse ceviche en drink rum punch aan boord van een zeilboot. Ik luier in een hangmat, eet elke avond kreeft en hang uren aan de bar bij de Lazy Lizard, de enige strandtent van het hele eiland. Caye Caulker is ongelofelijk relaxt en met pijn in het hart moet ik na een weekendje alweer afscheid nemen van geliefd Belize. Maar met een goed doel: er wachten nieuwe avonturen in Mexico.

Ben jij van plan om tijdens jouw reis door Mexico ook een uitstapje te maken naar Belize? Lees dan ook al mijn tips voor Caye Caulker.

Verblijf: Er zijn aardig wat hotels te vinden op Caye Caulker, maar wees kritisch. Ik had een gore kamer met bedbugs, dus het is slim om van tevoren een beetje research te doen. Bij de haven staan namelijk steevast mensen mensen te ronselen en als je daarop ingaat heb je kans om op een louche plek terecht te komen. Hotels zijn hier iets duurder dan dat je misschien bent gewend van het backpacken in Mexico, maar voor minder dan 50 euro heb je absoluut een fatsoenlijke tweepersoonskamer. Een aanrader is Barefoot Beach Belize.

Tips voor Caye Caulker, Belize
Tips voor Caye Caulker, Belize

TULUM (3 NACHTEN)

Terug in Mexico pak ik de bus die me in één rechte lijn naar Tulum brengt. Dit is een klein dorpje met de mooiste kustlijn die ik ooit heb gezien. Hier vind je een verblindend wit strand, een zee waar je dwars doorheen kijkt en rijen palmbomen die de nodige verkoeling bieden. Ik slaap in het dorp en fiets elke ochtend met mijn geleende bicicleta naar het strand. Wat je niet mag missen in Tulum? Tulum is beroemd om de schitterende Mayatempels die bovenop een rots aan zee liggen. Het is een aanrader om op tijd te vertrekken, want dan ben je ruim voor de vele Amerikaanse toeristen aanwezig.

Verblijf: Tijdens je verblijf in Tulum kun je kiezen voor een hotel in het dorp en aan het strand. Het dorp ligt op een paar kilometer van het strand, dus houd daar zeker rekening mee. Anderzijds betaal je aan het strand meer geld voor een kamer. Een leuke tip in het dorp is het heerlijke Villas H2O, wil je aan het strand slapen dan is het super chille Esencial Tulum een aanrader.

➞ Lees ook: Dit zijn de mooiste Maya tempels van Mexico

Mexico

CHICHÉN ITZÁ

Wie gaat backpacken in Mexico kan het land niet verlaten zonder een bezoek aan het wereldwonder van Yucatan. Ik heb het natuurlijk over Chichén Itzá, de wereldberoemde Mayatempel die precies tussen Tulum en Merida ligt. De belangrijkste bezienswaardigheid van het tempelcomplex is de pyramide El Castillo, met verwijzingen naar zowel onze als de Mayakalender. Tijdens de zonnewende krijg je hier een schouwspel van dansende slangen te zien, maar ook op een andere dag is het bijzonder. Toch vind ik Chichén Itzá niet de mooiste tempel die ik in Mexico heb bezocht. Ik was persoonlijk meer gecharmeerd van het afgelegen en ongerepte Monte Alban nabij Oaxaca.

Backpacken Mexico: Rondreis van vier weken

MERIDA (2 NACHTEN)

Na zo’n 3,5 week backpacken in Mexico kom ik aan in Merida. Merida is een koloniale stad met prachtige kerken, musea en een rijke street food cultuur. Ik slaap hier in een groot hostel met zwembad en hangmatten. Het is één van de meest dromerige plekken waar ik tot nu toe heb geslapen in Mexico. Merida zelf is een mooie stad om te zien en het stikt er van de leuke barretjes,  taqueria’s en plekken waar je cocktails kan drinken. Je kunt uitstapjes maken naar cenotes in de omgeving of de tempels van Uxmal bezoeken. Ik blijf zelf vooral in de stad hangen en daar heb ik achteraf een beetje spijt van. Er valt namelijk zo veel te zien in Yucatan. Zo had ik graag willen zwemmen in cenotes en een bezoek willen brengen aan Los Coloradas, een roze zoutmeer ten noorden van Valladolid.

Verblijf: Nomadas Hostel Het leukste hostel van Merida is Nomadas Hostel. Ze hebben hier enorme slaapzalen, maar ook kleinere kamers voor stelletjes. Je kunt hier de dag beginnen met een simpel ontbijt, en daarna genieten van de mooie tuin én het zwembad. Vanuit het hotel worden ook heel veel leuke uitstapjes, excursies en kroegentochten georganiseerd, dus zeker een aanrader als je tijdens het backpacken in Mexico andere reizigers wilt tegenkomen.

Backpacken Mexico: Rondreis van vier weken

MEXICO-STAD (3 NACHTEN)

In Merida neem ik de bus naar Cancun, om daar vervolgens het vliegtuig naar Mexico-Stad te pakken. Dit is het eind van mijn rondreis door Mexico en Belize. Mexico-Stad is precies zoals ik had gedacht: groot en bedrijvig. Geeft niet, want ik hou wel van die indringende miljoenensteden.

Helaas word ik tijdens mijn verblijf in Mexico-Stad aan alle kanten opgelicht. Je zou denken dat je na vier weken Mexico wel iets gewend bent, maar nee hoor. Ik word beschuldigd van betalen met vals geld, moet een fortuin betalen voor een biertje en word gigantisch afgezet in een cafeetje, en dat allemaal op de eerste dag. Gelukkig maakt de stad zelf een hoop goed en zit ik uiteindelijk tevreden in het vliegtuig terug naar huis. Of Mexico en Belize fijne landen zijn om in te backpacken? Absoluut. Ik kom zeker nog eens terug.

Verblijf: Hostel Mundo Joven Catedral Dit hostel ligt pal achter de kathedraal en midden in het centrum van Mexico-Stad. De ideale uitvalsbasis als je de verschillende bezienswaardigheden in Mexico-Stad wilt bezoeken.

Tip: Bezoek Mexico-Stad aan het eind van je backpackreis door Mexico. Je hebt dan al een beetje kunnen wennen aan het land en de mensen. Grote kans dat je de stad dan heel anders beleefd.

Backpacken Mexico: Rondreis van vier weken
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

44 reacties

 1. Je hebt echt hele toffe dingen bezocht in die weken, wauw! Heb je achteraf wel eens gedacht; had ik maar van tevoren nog iets meer ‘voorwerk’ gedaan of heb je niet het idee dat je iets heel bijzonders gemist hebt? ;-)

  1. Om eerlijk te zijn: Nog nooit. Ben in Thailand wel eens op een wat mindere plek geweest, maar dan ben je gelukkig dan ook snel weer weg!

 2. Wat een geweldige reis moet dit geweest zijn! Ook heel tof dat je pas op de plek van bestemming je reis hebt uitgestippeld. Lekke verrassend is het dan, en je doet precies waar je op dat moment zin in hebt :D

 3. Behalve Merida heb ik deze steden ook bekeken, al was het in verschillende reizen. Ik denk dat je een hele mooie route hebt gekozen om verschillende kanten van Mexico te zien :-)

  1. Ja dat denk ik ook! Als ik terug zou gaan, dan zou ik misschien wel weer hetzelfde rondje doen!

 4. Wat een leuke route heb je gevolgd! Wij hebben vooral in Yucatan gezeten tijdens onze Mexico reis (eeuwigheid geleden) maar deden ook Tulum, Chitzen en Merida aan. Ik vond Coba de meest indrukwekkende ruïne. Ik denk misschien nog het best vergelijkbaar met Palenque, waar wij dan weer niet geweest zijn. Ik krijg meteen zin om weer naar Mexico te gaan!

 5. wat een gave reis heb je gemaakt! soms lijkt t me ook zo gaaf om gewoon niets te plannen en gewoon te gaan. maar ik hou niet van hostels dus dan zou t een beetje erg duur worden ben ik bang.

  1. Ah ja, dat kan ik me voorstellen. Ik hou wel van de kleinschaligheid van hostels en b&b’s, dus dan kan dat prima!

  1. Yes! Zeker als je een beetje de tijd hebt vind ik het verstikkend om dingen vast te leggen. Er kan zoveel gebeuren, dan wil ik niet vastzitten aan boekingen en reserveringen :).

 6. Wat een handig artikel! EN wat een prachtige foto’s. Ik zou het liefst nu meteen mijn koffer inpakken en weggaan haha. Het ziet er zo sfeervol uit!

  1. In Mexico sowieso! Ik heb alles met de bus gedaan, alleen het laatste stuk van Yucatan naar Mexico Stad met het vliegtuig omwille van de tijd. Maar de bussen zijn goedkoop en comfortabel, dus goed te doen :)!

 7. Wat een leuk artikel! Ik ben voornemens om volgend jaar naar Mexico (en misschien Belize) te reizen. Maar ik denk dat ik maar 3 weken de tijd heb, ben bang dat ik dan tijd te kort heb. Zou je jouw route ook in drie weken kunnen doen denk je?

 8. “Ik word beschuldigd van betalen met vals geld, moet een fortuin betalen voor een biertje en word gigantisch afgezet in een cafeetje” WHAT?! Dit is erg! Je hebt echt pech gehad… wat jammer…
  Ikzelf heb een jaar in Mexico City gewoond en heb nooit zoiets tegen gekomen. Ik kreeg juist altijd het gevoel dat Mexicanen heel eerlijke mensen waren en ze alleen toeristen afzetten in de heel toeristische plaatsen zoals Cancun, Playa del Carmen, Tulum etc.

  Nuja, je lijkt voor de rest wel een heel goeie reis gehad te hebben dus dat is wel goed. :)

  1. He Cristina, ja jammer he? Ik vond Mexico zo ontzettend leuk en mooi, maar van de ervaringen in Mexico-stad werd ik gewoon een beetje treurig. Wel goed om te horen dat het ook anders kan, waarschijnlijk de verkeerde mensen tegengekomen :)!

 9. Hoi Stéphanie, lijkt me super hoe je dit gedaan hebt, ik ga over 3 weken. Wij twijfelen nog over Belize. We zullen al erg mooi strand zien in Playa del Carmen en Tulum. Vond je het de hele bootreis en doortocht naar een ander land (qua kosten en reistijd) alsnog waard voor alleen Caye Caulkner? En zou je me misschien kunnen vertellen waarom je exact dit eilandje in Belize hebt bezocht maar geen andere plaatsen? Veel groetjes en alvast super bedankt!

  1. He Lisanne, wat een heerlijk vooruitzicht! Het kost inderdaad even tijd en geld, maar ik vond het ontzettend leuk. Op Caye Caulker heerst gewoon een heel ander sfeertje dan in Mexico (het voelt echt Caraïbisch en doet een beetje denken aan de laid back sfeer Jamaica). De stranden zijn zeker niet mooier, maar je waant je wel in totaal andere wereld. Ik was met 2 vriendinnen en we vonden dat wel echt de moeite waard. We hebben het er in ieder geval nog steeds over ;). En alleen Caye Caulker inderdaad, vanwege het tijdsgebrek. We hadden maar 3 weken en dus beperkt de tijd. Achteraf had ik nog veel meer van Yucatan ook willen zien, maar je moet nou eenmaal keuzes maken. Caye Caulker kregen we trouwens getipt van een andere vriendin, dus vandaar dat we daar naartoe gingen. Hopelijk beantwoordt dit je vraag een beetje ;).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Mexico

Mexico is het land van de eeuwenoude Mayatempels, parelwitte stranden en kleurrijke steden. Een geweldige bestemming om te backpacken, maar eigenlijk heeft Mexico elk type reiziger wel iets te bieden. Of je nu op zoek bent naar de ultieme bountyvakantie, graag mooie wandelingen door de natuur maakt of gek bent op de Mexicaanse keuken, een vakantie naar Mexico is een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Mexico? Lees hier alle reisblogs over Mexico.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset