Route en planning: Vier weken rondreizen in Mexico en Belize

Route en planning: Rondreis Mexico en Belize
Home » Belize » Route en planning: Vier weken rondreizen in Mexico en Belize

Mexico is tropisch, kleurrijk, hectisch op zijn tijd en een geweldige bestemming om te backpacken. Een land van eeuwenoude beschavingen en stranden zo wit als je nog nooit hebt gezien. Waar je op straat de lekkerste tacos al pastor eet en ‘s avonds in de binnentuin van je hostel ijskoude Corona drinkt bij het kampvuur. Een geweldige bestemming om te backpacken of rond te reizen.

Ik heb in 2012 een rondreis gemaakt door Mexico. Mijn eerste halte is het hectische Mexico-Stad en reis vanaf daar naar het zuiden. In vier weken maak ik een rondreis langs de hoogtepunten van Mexico. Ik bezoek koloniale steden en indrukwekkende Mayatempels. Ik snorkel in een felblauwe zee en maak zelfs een uitstapje naar buurland Belize, waar ik het heerlijke eiland Caye Caulker bezoek.

BACKPACK ROUTE IN MEXICO & BELIZE

Ben jij van plan om te gaan backpacken in Mexico en Belize? Bekijk hier al mijn tips en aanraders voor interessante plekken, bezienswaardigheden en hostels. Dit was mijn route en planning voor een rondreis van vier weken door Mexico en Belize:

Kaart Mexico Planning

PUEBLA (2 NACHTEN)

Hoewel ik een ticket heb geboekt naar Mexico-Stad, reis ik meteen na aankomst verder. Op het vliegveld pak ik de bus naar het nabijgelegen plaatsje Puebla. Dit is een gemoedelijk stadje waar je op je gemak kan bijkomen van de lange reis. Een goede plek om mijn rondreis door Mexico te beginnen, want het hectische Mexico-Stad bewaar ik liever tot het eind. Er zijn niet heel veel bezienswaardigheden in Puebla, maar het is heerlijk rustig en de perfecte halte om even te wennen aan het klimaat en het tijdsverschil.

Verblijf: Hostal Santo Domingo

Route en planning: 4 weken Mexico en Belize

OAXACA (4 NACHTEN)

Na twee nachten in Puebla stap ik opnieuw in de bus. Mijn volgende bestemming is  Oaxaca. Deze heerlijke stad ligt in het binnenland van Mexico en vanuit Puebla rijd je er met de bus in vier uurtjes naartoe. Onderweg geniet ik al van het indrukwekkende landschap vol hoogteverschillen en de eindeloze rijen met cactussen, maar eenmaal in Oaxaca is het leven nog mooier. Huisjes in alle kleuren van de regenboog, een bruisend straatleven, koude Corona’s op het terras en de fijne Mexicaanse zon maken dit een heerlijke plek. In Oaxaca bezoek ik de eerste tempel van deze reis: de overblijfselen van het indrukwekkende Monte Alban. Een spectaculaire tempelstad, gelegen op de top van een berg.

Verblijf: Hostal Pochón

Oaxaca: De leukste stad van Mexico

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS (2 NACHTEN)

Ik laat Oaxaca achter me en reis met de nachtbus verder naar San Cristobal de las Casas. Het stadje met de mooie naam en zijn koude nachten. San Cristobal de las Casas ligt in een bergachtig gebied in het zuiden van Mexico, op een paar uur rijden van de grens met Guatemala. Een charmant stadje, met smalle geplaveide steegjes, prachtige koloniale huisjes en gezellige marken vol kleurrijk textiel. Ik overnacht in een gezellig hostel waar ik een hoop andere reizigers ontmoet en geniet van het relaxte karakter van deze plek.

Verblijf: Rossco Backpackers Hostel

Route en planning: 4 weken Mexico en BelizeRoute en planning: 4 weken Mexico en Belize

SAN JUAN DE CHAMULA

Vanuit San Christobal de Las Casas maak ik een dagtrip naar het indringende San Juan de Chamula. Een autonoom dorp waar de inwoners doen aan zwarte magie en geestuitdrijvingen. Ik ben getuige van zo’n uitdrijving en bezoek de intrigerende kerk Templo de San Juan. Dit is een van de meest bijzondere dingen die ik tijdens mijn backpackreis door Mexico heb meegemaakt.

PALENQUE (2 NACHTEN)

Palenque is een klein stadje en wordt vooral veel bezocht vanwege de tempels in het oerwoud. Ook ik ben nieuwsgierig en huur een kleine cabana aan de rand van de jungle. Op dag één maak ik een bloedhete wandeltocht door het woud en bewonder ik de tempels die bij toeval door ontdekkingsreizigers werden gevonden. Op dag twee maak ik een excursie naar de watervallen van Agua Azul en Misol Ha. Het is fijn om even een plons te kunnen nemen in het koude water, maar de starende Mexicaanse mannen maken het toch een beetje ongemakkelijk. Na twee dagen heb ik het wel weer gezien in Palenque. Ik pak daarom de bus naar mijn volgende bestemming: Chetumal. Vanuit Chetumal steek ik de grens over en reis ik door naar het eiland Caye Caulker, een tropisch paradijsje gelegen tussen het vasteland van Mexico en Belize.

Verblijf: Maya Bell

Route en planning: 4 weken Mexico en Belize

AGUA AZUL & MISOL-HA

Rondom Palenque vind je een aantal prachtige watervallen. Ik maak een dagtrip naar de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha. Misol-Ha is een waterval die vanaf een hoogte van 35 meter in de diepte klatert. Agua Azul is een schitterende waterval waar het water een felblauwe kleur heeft. Beide watervallen zijn makkelijk op één dag te bezoeken.

CHETUMAL (1 NACHT)

Zoals gezegd neem ik vanuit Palenque de bus naar Chetumal. Ik kom daar laat in de avond aan en ga direct op zoek naar een hotel. Ik slaap één nachtje in deze havenstad, omdat ik de volgende dag de boot naar Belize wil pakken. Chetumal is verder totaal niet interessant, dus ik zou het niet aanraden om daar langer dan één nacht te blijven tijdens je rondreis door Mexico.

Verblijf: Hotel Casa Blanca

CAYE CAULKER, BELIZE (4 NACHTEN)

Vanuit Chetumal reis je per boot naar Belize en al bij het douanekantoortje word ik verwelkomd door de nodige Caribische vibes. Ik sta met mijn teenslippers in het zachte zand als mijn paspoort wordt gestempeld en met een speedboot vervolg ik mijn weg naar het eiland Caye Caulker. Wat een heerlijke plek: Caye Caulker staat namelijk volledig in het teken staat van luieren.

Ik snorkel met zeeschildpadden en enorme roggen. Eet verse ceviche en drink rum punch aan boord van een zeilboot. Ik luier in een hangmat, eet elke avond kreeft en hang uren aan de bar bij de Lazy Lizard, de enige strandtent van het hele eiland. Caye Caulker is ongelofelijk relaxt en met pijn in hart moet ik na een weekendje alweer afscheid nemen van geliefd Belize. Maar met een goed doel: er wachten nieuwe avonturen in Mexico.

Verblijf: China Town Hotel

Ben jij van plan om tijdens jouw reis door Mexico ook een uitstapje te maken naar Belize? Lees dan ook al mijn tips voor Caye Caulker.

Route en planning: 4 weken Mexico en BelizeRoute en planning: 4 weken Mexico en Belize

TULUM (3 NACHTEN)

Terug in Mexico pak ik de bus die me in één rechte lijn naar Tulum brengt. Dit is een klein dorpje met de mooiste kustlijn die ik ooit heb gezien. Hier vind je een parelwit strand, een felblauwe zee en een rij wuivende palmbomen waaronder je verkoeling kan zoeken. Ik slaap in een schattige bed & breakfast en fiets elke ochtend met mijn geleende bicicleta naar het strand. Wat je niet mag missen in Tulum? Tulum is beroemd om de schitterende Mayatempels die bovenop een rots aan zee liggen. Het is een aanrader om op tijd te vertrekken, want dan ben je ruim voor de vele Amerikaanse toeristen aanwezig.

Verblijf: Villa Matisse Tulum

Route en planning: 4 weken Mexico en BelizeRoute en planning: 4 weken Mexico en Belize

CHICHÉN ITZÁ

Vanuit Tulum reis ik verder naar Merida, en ik vervolg mijn rondreis door Mexico. Chichén Itzá ligt precies tussen Tulum en Merida, dus halverwege de reis stap ik uit. Ik zet mijn backpack bij de garderobe en bewonder de bekendste Mayatempel ter wereld: Chichén Itzá. Hoogtepunt is de pyramide El Castillo, met verwijzingen naar zowel onze als de Maya-kalender. Tijdens de zonnewende krijg je hier een schouwspel van dansende slangen te zien, maar ook op een andere dag is het bijzonder. Toch vind ik Chichén Itzá niet de mooiste tempel die ik in Mexico heb bezocht. Ik was persoonlijk meer gecharmeerd van het afgelegen en ongerepte Monte Alban.

Route en planning: 4 weken Mexico en Belize

MERIDA (2 NACHTEN)

Na zo’n 3,5 week backpacken in Mexico kom ik aan in Merida. Merida is een koloniale stad met prachtige kerken, musea en een rijke street food cultuur. Ik slaap hier in een groot hostel met zwembad en hangmatten. Het is één van de meest dromerige plekken waar ik tot nu toe heb geslapen in Mexico. Merida zelf is een mooie stad om te zien en het stikt er van de leuke barretjes,  taqueria’s en plekken waar je cocktails kan drinken. Je kunt uitstapjes maken naar cenotes in de omgeving of de tempels van Uxmal bezoeken. Ik blijf zelf vooral in de stad hangen en daar heb ik achteraf een beetje spijt van. Er valt namelijk zo veel te zien in Yucatan. Zo had ik graag willen zwemmen in cenotes en een bezoek willen brengen aan Los Coloradas, een roze zoutmeer ten noorden van Valladolid.

Verblijf: Nomadas Hostel

Tip: Ga je backpacken in Mexico, maar blijf je alleen in Yucatan? Bekijk dan de blog van Travelaar.nl over de ideale route door Yucatan.

Route en planning: 4 weken Mexico en Belize

MEXICO-STAD (3 NACHTEN)

In Merida neem ik de bus naar Cancun, om daar vervolgens het vliegtuig naar Mexico-Stad te pakken. Dit is het eind van mijn rondreis door Mexico en Belize. Mexico-Stad is precies zoals ik had gedacht: groot en bedrijvig. Geeft niet, want ik hou wel van die indringende miljoenensteden. Helaas word ik tijdens mijn verblijf in Mexico-Stad aan alle kanten opgelicht. Je zou denken dat je na vier weken Mexico wel iets gewend bent, maar nee hoor. Ik word beschuldigd van betalen met vals geld, moet een fortuin betalen voor een biertje en word gigantisch afgezet in een cafeetje, en dat allemaal op de eerste dag. Gelukkig maakt de stad zelf een hoop goed en zit ik na een paar dagen ontzettend tevreden in het vliegtuig terug naar huis. Of Mexico en Belize fijne landen zijn om in te backpacken? Absoluut. Ik kom zeker nog eens terug.

Verblijf: Hostel Mundo Joven Catedral

Tip: Bezoek Mexico-Stad aan het eind van je backpackreis door Mexico. Je hebt dan al een beetje kunnen wennen aan het land en de mensen. Grote kans dat je de stad dan heel anders beleefd.

Route en planning: 4 weken Mexico en BelizeRoute en planning: 4 weken Mexico en Belize

Meer lezen over backpacken in Mexico? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Oaxaca: 10 x doen in de leukste stad van Mexico
• Must visit: Het magische dorpje San Juan de Chamula in Mexico
• Ontdek kleurrijk San Cristóbal de las Casas in Mexico
• Dit zijn de mooiste Maya tempels van Mexico

Lees hier alle verhalen over Mexico »

44 Comments

 • Karlijn Travels schreef:

  Wat een handige post! We sluiten onze wereldreis af met drie weken Mexico, deze tips kan ik goed gebruiken!

 • Eva - eighty7 schreef:

  Je hebt echt hele toffe dingen bezocht in die weken, wauw! Heb je achteraf wel eens gedacht; had ik maar van tevoren nog iets meer ‘voorwerk’ gedaan of heb je niet het idee dat je iets heel bijzonders gemist hebt? ;-)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Om eerlijk te zijn: Nog nooit. Ben in Thailand wel eens op een wat mindere plek geweest, maar dan ben je gelukkig dan ook snel weer weg!

 • Debby schreef:

  Heimweeeeeeee aaaah en ik wil zooo graag naar Mexico!

 • Rosanne schreef:

  Wauw, wat prachtig! Bij sommige plekken heb ik echt geen beeld en dit was er zo een. Leuk dat dat dan zo verrassend uitpakt, echt prachtig!

 • Marjolein schreef:

  Wat een geweldige reis moet dit geweest zijn! Ook heel tof dat je pas op de plek van bestemming je reis hebt uitgestippeld. Lekke verrassend is het dan, en je doet precies waar je op dat moment zin in hebt :D

 • Ester schreef:

  Behalve Merida heb ik deze steden ook bekeken, al was het in verschillende reizen. Ik denk dat je een hele mooie route hebt gekozen om verschillende kanten van Mexico te zien :-)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja dat denk ik ook! Als ik terug zou gaan, dan zou ik misschien wel weer hetzelfde rondje doen!

 • Simone schreef:

  Wat een leuke route heb je gevolgd! Wij hebben vooral in Yucatan gezeten tijdens onze Mexico reis (eeuwigheid geleden) maar deden ook Tulum, Chitzen en Merida aan. Ik vond Coba de meest indrukwekkende ruïne. Ik denk misschien nog het best vergelijkbaar met Palenque, waar wij dan weer niet geweest zijn. Ik krijg meteen zin om weer naar Mexico te gaan!

 • Linda schreef:

  Wauw, wat een gaaf overzicht zo! En wat heb je veel gezien in die paar weken!

 • diana schreef:

  wat een gave reis heb je gemaakt! soms lijkt t me ook zo gaaf om gewoon niets te plannen en gewoon te gaan. maar ik hou niet van hostels dus dan zou t een beetje erg duur worden ben ik bang.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ah ja, dat kan ik me voorstellen. Ik hou wel van de kleinschaligheid van hostels en b&b’s, dus dan kan dat prima!

 • Tikva schreef:

  Mooie en originele route voor een reis naar Mexico en Belize! Ben wel benieuwd, zou je de volgende keer weer last-minute plannen?

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Yes! Zeker als je een beetje de tijd hebt vind ik het verstikkend om dingen vast te leggen. Er kan zoveel gebeuren, dan wil ik niet vastzitten aan boekingen en reserveringen :).

 • Linda schreef:

  Oh wat een prachtige reis moet dit geweest zijn zeg! Wat heb je veel gezien in vier weken!

 • Lyanne schreef:

  Wat een handig artikel! EN wat een prachtige foto’s. Ik zou het liefst nu meteen mijn koffer inpakken en weggaan haha. Het ziet er zo sfeervol uit!

 • Sheelagh schreef:

  Ziet er zo mooi uit! Ik ken alleen Zuid-Amerika, maar Mexico lijkt me ook geweldig. Vooral die piramides lijken me fantastisch.

 • Maris schreef:

  Toevallig gisteren stukjes over Mexico gelezen in de Lonely Planet World. Lijkt me echt een geweldig land.

 • WeAreTravellers schreef:

  Aaaah gave route! San Cristobal vond ik heel erg leuk en een verademing na al die hete plekken in de Yucatan. Zin om terug te gaan.. :)

 • Leuke post! Mexico is mijn favoriete reisland, waar ik 17 jaar geleden voor het eerst ben geweest. Ik schrok van de foto van het strand bij Tulum. Jee wat een mensenmassa..

 • Superleuk om te lezen! Ik vond het bezoeken van de Maya steden erg bijzonder en het strand met het witte zand en de blauwe zee was prachtig! Na het lezen van jouw ervaringen ga ik graag nog eens terug :)

 • Sanne schreef:

  Leuk artikel! Ik vertrek in oktober om te starten in Mexico en dan naar Belize. Is alles goed te doen per bus?

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   In Mexico sowieso! Ik heb alles met de bus gedaan, alleen het laatste stuk van Yucatan naar Mexico Stad met het vliegtuig omwille van de tijd. Maar de bussen zijn goedkoop en comfortabel, dus goed te doen :)!

 • Wat een super fijn artikel! Echt heel leuk om te lezen. Heb al je plaatsen overgeschreven in mijn schriftje en ga eens kijken naar de route. Maar fijn om een beeld te krijgen hoe iemand anders in Mexico is gaan reizen.

 • Team Reisorakel schreef:

  Gaaf overzicht, Mexico is in mijn ogen echt een must-have op je bucketlist als reisliefhebber!

 • Cindy schreef:

  Wat een leuk artikel! Ik ben voornemens om volgend jaar naar Mexico (en misschien Belize) te reizen. Maar ik denk dat ik maar 3 weken de tijd heb, ben bang dat ik dan tijd te kort heb. Zou je jouw route ook in drie weken kunnen doen denk je?

 • Cristina schreef:

  “Ik word beschuldigd van betalen met vals geld, moet een fortuin betalen voor een biertje en word gigantisch afgezet in een cafeetje” WHAT?! Dit is erg! Je hebt echt pech gehad… wat jammer…
  Ikzelf heb een jaar in Mexico City gewoond en heb nooit zoiets tegen gekomen. Ik kreeg juist altijd het gevoel dat Mexicanen heel eerlijke mensen waren en ze alleen toeristen afzetten in de heel toeristische plaatsen zoals Cancun, Playa del Carmen, Tulum etc.

  Nuja, je lijkt voor de rest wel een heel goeie reis gehad te hebben dus dat is wel goed. :)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   He Cristina, ja jammer he? Ik vond Mexico zo ontzettend leuk en mooi, maar van de ervaringen in Mexico-stad werd ik gewoon een beetje treurig. Wel goed om te horen dat het ook anders kan, waarschijnlijk de verkeerde mensen tegengekomen :)!

 • Lisanne schreef:

  Hoi Stéphanie, lijkt me super hoe je dit gedaan hebt, ik ga over 3 weken. Wij twijfelen nog over Belize. We zullen al erg mooi strand zien in Playa del Carmen en Tulum. Vond je het de hele bootreis en doortocht naar een ander land (qua kosten en reistijd) alsnog waard voor alleen Caye Caulkner? En zou je me misschien kunnen vertellen waarom je exact dit eilandje in Belize hebt bezocht maar geen andere plaatsen? Veel groetjes en alvast super bedankt!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   He Lisanne, wat een heerlijk vooruitzicht! Het kost inderdaad even tijd en geld, maar ik vond het ontzettend leuk. Op Caye Caulker heerst gewoon een heel ander sfeertje dan in Mexico (het voelt echt Caraïbisch en doet een beetje denken aan de laid back sfeer Jamaica). De stranden zijn zeker niet mooier, maar je waant je wel in totaal andere wereld. Ik was met 2 vriendinnen en we vonden dat wel echt de moeite waard. We hebben het er in ieder geval nog steeds over ;). En alleen Caye Caulker inderdaad, vanwege het tijdsgebrek. We hadden maar 3 weken en dus beperkt de tijd. Achteraf had ik nog veel meer van Yucatan ook willen zien, maar je moet nou eenmaal keuzes maken. Caye Caulker kregen we trouwens getipt van een andere vriendin, dus vandaar dat we daar naartoe gingen. Hopelijk beantwoordt dit je vraag een beetje ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.