China is een beeldschoon land om doorheen te reizen, maar wel een bestemming met een gebruiksaanwijzing. Aan die kant van de wereld gaat het allemaal net iets anders dan je gewend bent en daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Ben je van plan om binnenkort een vakantie of reis naar China te plannen? Ik bundelde mijn beste tips voor China in onderstaande blog.
China tips
Praktische tips voor een reis naar China
Als er een land is dat enige reisvoorbereiding vraagt, dan is het China wel. Even spontaan die kant op? Succes ermee, want alleen al voor het aanvragen van je visum moet je door flink wat spreekwoordelijke hoepels springen. Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden als je een vliegticket naar China op zak hebt? Dit zijn 10 praktische tips voor reizen door China.
1. Je hebt een visum nodig als je gaat reizen door China
Dit moet bovenaan je prioriteitenlijstje staan als je gaat reizen naar China: een visum regelen. Het regelen van een Chinees visum is niet altijd even makkelijk en in sommige gevallen flink wat geregel. Waarom? De voorwaarden veranderen om de zoveel tijd en elke visumaanvraag wordt zeer kritisch bekeken door het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Er kan flink wat tijd overheen gaan, dus begin op tijd met je visumaanvraag.
➞ China tip: Besteed het aanvragen van je visum uit aan een visumdienst. Zij zijn uitstekend op de hoogte van de huidige regelgeving, controleren of alles goed is ingevuld en zorgen voor de communicatie met de ambassade. Het kost wel een paar tientjes extra, maar ik vond het elke cent waard.
2. Gebruik een VPN
Als je tijdens jouw reis naar China wilt blijven internetten, dan is het een aanrader om een VPN te installeren. Veel websites en apps zijn namelijk geblokkeerd door de overheid, waaronder Gmail, Whatsapp, Facebook, YouTube en Instagram. Met een VPN gaat jouw surfgedrag via een versleutelde verbinding en kun je deze blokkades omzeilen. Ook als je de Great Firewall of China aangrijpt voor een heftige social media detox is het verstandig om een VPN te gebruiken. Met een VPN heb je namelijk de garantie dat niemand (hackers, overheden) stiekem mee kan lezen en dat is in een land als China wel zo prettig.
3. Houd rekening met het weer
Het weer in China is iets extremer dan in Nederland. In de zomer kan het er bloedheet worden, in de winter ontzettend koud. Houd daar rekening mee als je een reis gaat plannen. Natuurlijk zijn er in zo’n groot land verschillende klimaatzones te vinden, maar over het algemeen gelden het voorjaar en najaar als de beste periode om naar China te reizen. De temperaturen zijn dan aangenaam, al kan het in de avonduren nog best fris worden.
Reis je in het najaar naar China, houd er dan wel rekening mee dat er in de kustregio’s kans is op tyfonen. Ik maak dat zelf ook mee tijdens mijn verblijf in Shanghai: er raast dan net een tyfoon over de stad en het dak van mijn hostel blijkt daar niet tegen bestand. Bij het inchecken staat de lobby vol teiltjes die het druppende regenwater moeten opvangen.
4. Ze spreken in China niet overal Engels
Dit zal vast niet als een verrassing komen: in China spreken ze niet overal Engels, zelfs niet op plekken waar je dat misschien wel verwacht zoals de informatiebalie op het vliegveld en het loket op het treinstation. Gelukkig kom je tegenwoordig met je smartphone een heel eind. Er zijn tal van handige vertalingsapps waarmee je vrij makkelijk met een Chinees kan communiceren. Google Translate werkt in China helaas niet echt lekker, maar er zijn alternatieven. Aanraders zijn Pleco (woordenboek) en Waygo (vertaalt Chinese tekens met behulp van je camera).
5. Reis niet tijdens Golden Week naar China
Ik herhaal: reis niet tijdens Golden Week naar China. Van alle genoemde China tips had ik deze graag zelf van tevoren gekregen, want drie keer raden wie op de eerste dag van Golden Week in Beijing aankwam? Juist. Tijdens Golden Week krijgen alle Chinezen tegelijkertijd vakantie en trekken ze er massaal op uit in eigen land. Met name in de grote steden en bij de bekendste bezienswaardigheden is het dan HEEL ERG druk. Maar dat niet alleen, hotels zijn in die periode een stuk duurder en je hebt bovendien veel minder keus uit slaapplekken.
➞ China tip: Golden Week valt elk jaar in de eerste week van oktober.
6. In China wordt onnodig veel plastic gebruikt
Dit is een van de beste tips die ik je voor een reis naar China kan geven. Nergens ter wereld heb ik namelijk zoveel nutteloos gebruik van plastic gezien als in China. Plastic wordt overal en in overvloed gebruikt. Om een voorbeeld te geven: als je bij de bakker een aantal croissantjes besteld, wordt elk broodje afzonderlijk in een plastic zakje gestopt voordat de hele bestelling nogmaals in een plastic zak verdwijnt. Zo zonde. Ga je reizen door China, probeer jouw eigen consumptie van plastic dan zoveel mogelijk te vermijden. Neem linnen boodschappentasjes mee van huis, gebruik een eigen waterfles met filter en maak ook geen gebruik van de kleine shampooflesjes in je hotel.
7. Neem altijd je paspoort mee
In China kan op de vreemdste plekken om je paspoort worden gevraagd, bijvoorbeeld bij de ingang van een museum. Heb je hem niet bij je? Dan kom je niet binnen. Hartstikke kut als je net een uur hebt moeten lopen om er te komen (true story). De precieze regels verschillen per stad, instelling en waarschijnlijk ook per persoon die je treft, maar het is slim om je reisdocument altijd bij de hand te hebben. Uiteraard wel op een veilige plek wegstoppen, zodat je je paspoort niet zomaar kwijtraakt.
8. (Vegetarisch) eten kan een uitdaging zijn
Wat betreft lekker eten vind ik China misschien wel de meest uitdagende bestemming waar ik ooit ben geweest. De Chinezen houden er nogal wat dubieuze eetgewoonten op na en als je zomaar ergens aanschuift kun je aardig verrast worden. Vertrouw bijvoorbeeld niet blindelings op plaatjes op de kaart. Gerechten die er op de foto heel smakelijk uitzien, kunnen in werkelijk grandioos pittig zijn. Daarnaast is het in veel traditionele restaurants vaak vrij lastig om iets te bestellen zonder vlees of vis, aangezien zelfs de groenten vaak drijven in een badje van oestersaus.
➞ China tip: Het isslim om direct op je eerste dag een food tour of kookworkshop te doen. Je kunt dan aan je begeleider vragen om de naam van je favoriete gerechten op te schrijven. Een trucje dat je kan herhalen bij elk restaurant waar je iets lekkers hebt gegeten, en op die manier verzamel je zo een aantal gerechten om op terug te vallen.
9. Openbare toiletten zijn een beetje spartaans
Als je van een openbaar toilet gebruik wilt maken in China, dan moet je niet schrikken van het gebrek aan privacy. Toilethokjes hebben hier dikwijls geen deuren en soms zijn er zelfs geen tussenschotjes. Kortom: op een openbaar is alles te zien en zit je gebroederlijk op een rijtje je behoefte te doen. En nee, dat is echt niet alleen in afgelopen dorpjes en op plekken waar weinig toeristen komen. Onderstaande foto nam ik bij de toiletten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Een van de drukste plekken in het hele land.
10. Als je gaat reizen door China moet je keuzes maken
Een laatste tip als je naar China gaat: China is een van de grootste landen op aarde en als je gaat reizen moet je keuzes maken. Het is onmogelijk om alle hoogtepunten van het land in één reis te kunnen zien, dus plan niet té ambitieus. Ik ben zelf twee keer in China geweest, in totaal zes weken. Tijdens mijn eerste reis naar China maakte ik een rondreis langs deze steden, de tweede keer heb ik alleen Beijing en Shanghai gezien. Zoals je kunt lezen: het grootste deel van het land heb ik niet eens gezien.