Expeditie Aardbol
15 december 2020

Reizen tijdens corona: waar moet je aan denken?

KLM

We kunnen er niet omheen dat reizen anno 2020 behoorlijk is veranderd. Spontaan een vliegticket boeken naar een leuke Europese stad gaat niet meer zo makkelijk en maanden van tevoren een verre reis plannen ook niet. Maar wat te doen als je er (net als ik) wél aan toe bent om op reis te gaan? Waar moet je rekening mee houden als je nu een reis boekt of op vakantie gaat buiten Nederland? Hieronder vind je een aantal handige links en dingen waar je voor vertrek aan moet denken als je gaat reizen tijdens corona.

REIZEN TIJDENS CORONA

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER REIZEN IN 2020

ZIJN DE GRENZEN OPEN?

Als je op vakantie wilt in het buitenland is het allereerst handig om te checken of jouw bestemming überhaupt reizigers toelaat. Zijn de grenzen open voor internationale reizigers? Een goede plek om dit checken is de International Air Transport Association (IATA). Via hun website kun je op een interactieve wereldkaart controleren of het land toeristen toelaat en onder welke voorwaarden. Via covidcontrols.co kun je per land kijken wat de lockdown status is, hoeveel besmettingen er zijn en hoe het zit met de regels voor toeristen.

Corona

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?

Onbekommerd reizen zit er tijdens corona zelfs binnen Europa niet in, dus zorg dat je ruim van tevoren op de hoogte bent van de geldende voorwaarden om een land binnen te komen. Zo moet je in Griekenland een negatieve PCR-test kunnen overleggen en voor reizen naar Noorwegen geldt dat je 10 dagen in quarantaine moet. Dergelijke voorwaarden kunnen van invloed zijn op je reis, dus check dit van tevoren. Op deze site van de Europese Unie vind je een overzicht van alle voorwaarden.

WAT ZEGT DE NEDERLANDSE OVERHEID?

Ook handig om te checken: wat is het advies van de Nederlandse overheid? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een systeem van kleurcodes die aangeven of je veilig naar een land kan reizen. Als er veel besmettingen zijn of andere risico’s, dan worden reizen afgeraden en kan je worden gevraagd om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Het reisadvies van jouw bestemming kun je checken via de website Nederland Wereldwijd.

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

WAT DEKT JE VERZEKERING?

Voordat je op reis gaat is het slim om de voorwaarden van je reis- en zorgverzekering te controleren. Als je namelijk op reis gaat naar een land met code oranje, dan zullen sommige zaken niet meer gedekt worden door je reisverzekering. Voor de meeste reisverzekeringen geldt dat alleen kosten die te maken hebben met Covid-19 niet worden gedekt. Je bent in de meeste gevallen dus wel verzekerd als je camera wordt gejat of wanneer je onderweg een been breekt. Omdat dit per verzekeraar kan verschillen, is het wel slim om dit van tevoren te checken.

Mocht je tijdens een reis naar het buitenland toch worden opgenomen vanwege het coronavirus, dan kun je heb je met een basis zorgverzekering wel recht op vergoeding van alle spoedeisende geneeskundige kosten tot aan het Nederlandse tarief. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking kan eventuele hogere kosten dekken. Let er wel op dat je een eigen risico betaalt.

WELKE REGELS GELDEN TER PLAATSE?

Ondanks dat in veel landen de lockdown is opgeheven, is het dagelijks leven nog steeds anders dan je misschien gewend bent. In veel landen geldt dat je in openbare ruimtes een mondkapje moet dragen en zijn voorzieningen tijdelijk gesloten. Op sommige bestemmingen kan bovendien een avondklok gelden en moet je zelfs op straat een mondkapje dragen. Op de webiste van de ANWB vind je een handig overzicht met daarin alle regelgeving per vakantiebestemming. Daarin vind je precies welke regels gelden met betrekking tot mondkapjes, afstand houden en of je bijvoorbeeld moet reserveren voor een restaurant.

Corona Mondkapjes

WAT ALS HET MISGAAT?

In deze periode kan regelgeving snel veranderen. Een land kan plotseling een lockdown invoeren of een oranje reisadvies krijgen vanuit de Nederlandse overheid. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten als reiziger. Wanneer je een pakketreis boekt met bijvoorbeeld TUI of Corendon heb je vanuit de reisorganisatie recht op repatriëring. Dat geldt echter niet voor losse tickets, want dan ben je in de meeste gevallen op jezelf aangewezen. Een spaarpotje voor noodgevallen is daarom geen gek idee. Ook is het handig om een reis te boeken met soepele annuleringsvoorwaarden, zodat je in ieder geval geld terugkrijgt als je plotseling je vakantie moet annuleren of afbreken. Via de Reisapp van Buitenlandse Zaken blijf je tijdens je vakantie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant: 

• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
• Checklist: Dit moet je regelen voor je allereerste verre reis
• Welke camera’s neem ik mee op reis?
• 10 ideeën voor een mooie roadtrip in Europa

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Inpakken
De ultieme inpaklijst voor als je gaat backpacken
Lees verder
Foto's maken
Deze camera neemt team Expeditie Aardbol mee op reis
Lees verder
Corona
Waar moet je op letten als je tijdens Covid-19 op reis gaat?
Lees verder
Previous
Next

REistips per onderwerp