Zoeken
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

Reizen tijdens corona: waar moet je aan denken?

KLM

We kunnen er niet omheen dat reizen sinds corona behoorlijk is veranderd. Spontaan een vliegticket boeken naar een leuke Europese stad gaat niet meer zo makkelijk en maanden van tevoren een verre reis plannen ook niet. Maar wat te doen als je er (net als ik) wél aan toe bent om op reis te gaan? Waar moet je rekening mee houden als je tijdens de coronacrisis een reis boekt of op vakantie gaat buiten Nederland? Hieronder vind je een aantal handige links en dingen waar je voor vertrek aan moet denken als je gaat reizen tijdens corona.

REIZEN TIJDENS CORONA

Alles wat je moet weten over reizen in 2021

HEB JE EEN PCR-TEST NODIG?

Onbekommerd reizen zit er tijdens corona zelfs binnen Europa voorlopig nog niet in, dus zorg dat je ruim van tevoren op de hoogte bent van de geldende voorwaarden om een land binnen te komen. Zo moet je voor veel Europese landen een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat kunnen overleggen. Dergelijke voorwaarden kunnen van invloed zijn op je reis en moet je een paar dagen van tevoren regelen. Check dit dus ruim op tijd.

Tip: met de code SPOEDTEST10IF krijg je 10% korting op jouw test via spoedtest.nl

ZIJN DE GRENZEN OPEN?

Als je op vakantie wilt in het buitenland is het ook handig om te checken of jouw bestemming überhaupt reizigers toelaat. Zijn de grenzen open voor internationale reizigers? Een goede plek om dit checken is de International Air Transport Association (IATA). Via hun website kun je op een interactieve wereldkaart controleren of het land toeristen toelaat en onder welke voorwaarden. Via covidcontrols.co kun je per land kijken wat de lockdown status is, hoeveel besmettingen er zijn en hoe het zit met de regels voor toeristen.

Corona

HOE ZIT HET MET HET VACCINATIEBEWIJS?

Het ziet ernaar uit dat je deze zomer makkelijker kan rondreizen als je al een vaccinatie hebt gehad. Momenteel is de Nederlandse overheid nog volop bezig met vaccineren, maar de verwachting is dat komende maanden bijna iedereen gevaccineerd is. Momenteel zijn ze in de EU bezig met een soort digitaal vaccinatiebewijs waarmee je kan aantonen dat je je prikken hebt gehad, antistoffen hebt of negatief getest bent. De oplevering van deze app laat nog even op zich wachten, maar houd er rekening mee dat je tijdens het reizen wel iets moet kunnen laten zien waaruit blijkt dat jij geen besmettingsrisico vormt. Dat kan bijvoorbeeld een PCR-test zijn of een document van de GGD. Ben jij al gevaccineerd? Neem altijd de benodigde documenten mee waaruit dat blijkt. Dat geldt natuurlijk ook voor reizen buiten Europa.

Extra tip: neem tijdens jouw vaccinatie je officiële vaccinatieboekje mee naar de GGD en laat deze afstempelen. Dan heb je alle gegevens rondom reisvaccinaties bij elkaar.

WAT ZEGT DE NEDERLANDSE OVERHEID?

Ook handig om te checken: wat is het advies van de Nederlandse overheid? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een systeem van kleurcodes die aangeven of je veilig naar een land kan reizen. Het algemene advies luidt: reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Als er veel besmettingen zijn of andere risico’s, dan worden reizen afgeraden. Het reisadvies van jouw bestemming kun je checken via de website Nederland Wereldwijd.

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

MOET JE THUIS IN QUARANTAINE?

Voor sommige vakantiebestemmingen geldt dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Je mag dan niet werken, boodschappen doen of familie bezoeken. Het dringende advies is om tien dagen thuis te blijven. Eventueel kan de quarantaine verkort worden door op de vijfde dag een coronatest te doen, als deze negatief is mag je uit quarantaine. Heb je in de periode na je vakantie verplichtingen op werk of elders, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. De exacte regels rondom thuisquarantaine na een vakantie lees je hier.

WAT DEKT JE VERZEKERING?

Voordat je op reis gaat is het slim om de voorwaarden van je reis- en zorgverzekering te controleren. Als je namelijk op reis gaat naar een land met code oranje, dan zullen sommige zaken niet meer gedekt worden door je reisverzekering. Voor de meeste reisverzekeringen geldt dat alleen kosten die te maken hebben met Covid-19 niet worden gedekt. Je bent in de meeste gevallen dus wel verzekerd als je camera wordt gejat of wanneer je onderweg een been breekt. Omdat dit per verzekeraar kan verschillen, is het wel slim om dit van tevoren te checken.

Mocht je tijdens een reis naar het buitenland toch worden opgenomen vanwege het coronavirus, dan kun je heb je met een basis zorgverzekering wel recht op vergoeding van alle spoedeisende geneeskundige kosten tot aan het Nederlandse tarief. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking kan eventuele hogere kosten dekken. Let er wel op dat je een eigen risico betaalt.

PCR Coronatest afnemen

WELKE REGELS GELDEN TER PLAATSE?

Ondanks dat in veel landen de lockdown is opgeheven, is het dagelijks leven nog steeds anders dan je misschien gewend bent. In veel landen geldt dat je in openbare ruimtes een mondkapje moet dragen en zijn voorzieningen tijdelijk gesloten. Op sommige bestemmingen kan bovendien een avondklok gelden en moet je zelfs op straat een mondkapje dragen. Op de webiste van de ANWB vind je een handig overzicht met daarin alle regelgeving per vakantiebestemming. Daarin vind je precies welke regels gelden met betrekking tot mondkapjes, afstand houden en of je bijvoorbeeld moet reserveren voor een restaurant. Ook via deze website kun je in één oogopslag zien wat er mogelijk is in jouw vakantieland.

Corona Mondkapjes

WAT ALS HET MISGAAT?

In deze periode kan regelgeving snel veranderen. Een land kan plotseling een lockdown invoeren of een oranje reisadvies krijgen vanuit de Nederlandse overheid. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten als reiziger. Wanneer je een pakketreis boekt met bijvoorbeeld TUI of Corendon heb je vanuit de reisorganisatie recht op repatriëring. Dat geldt echter niet voor losse tickets, want dan ben je in de meeste gevallen op jezelf aangewezen. Een spaarpotje voor noodgevallen is daarom geen gek idee. Ook is het handig om een reis te boeken met soepele annuleringsvoorwaarden, zodat je in ieder geval geld terugkrijgt als je plotseling je vakantie moet annuleren of afbreken. Via de Reisapp van Buitenlandse Zaken blijf je tijdens je vakantie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Reistips

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp