Zoek
Sluit dit zoekvak.
15 september 2022

Reizen tijdens de zwangerschap: 10 tips

Strand Ko Tao, Thailand

Is het reizen voorbij als je zwanger bent? Wat mij betreft niet. Toen ik zwanger was van mijn dochter heb ik nog aardig wat leuke reizen gemaakt. Zo nam ik haar al in mijn buik mee op reis naar België, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Maar waar moet je op letten als je nog even op vakantie wil voordat de baby komt? Dit zijn mijn tien beste tips voor wie wil reizen tijdens de zwangerschap.

REIZEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Zwanger zijn en reizen is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik daar wegens omstandigheden geen mogelijkheid toe, maar gelukkig kon het tijdens de zwangerschap van mijn dochter wel.  

1. WELKE BESTEMMINGEN VALLEN AF?

Allereerst: waar ga je naartoe? Als je zwanger bent heb je waarschijnlijk geen puf voor een heftige backpackreis door India en ook de Inca-trail in Peru is wellicht niet het beste idee. Je moet onder andere nadenken over hygiëne, slaapcomfort en hoeveel fysieke inspanning een reis gaat kosten. Daarnaast zijn er een aantal bestemmingen die afvallen omdat het gewoonweg niet verstandig is. Zo wil je niet naar een land waar het zikavirus rondgaat en ook gebieden met malaria zijn niet aan te raden. Conflictgebieden zijn tijdens de zwangerschap niet echt fijn om naartoe te reizen, net zoals landen waar de gezondheidszorg te wensen overlaat. Als er onderweg iets gebeurt, dan wil je wel de benodigde medische zorg kunnen krijgen. 

Zelf koos ik ervoor om tijdens mijn zwangerschap in Europa te blijven, maar er zijn genoeg vrouwen die hun babymoon vieren op het strand van Thailand of Curaçao.  

Strand Ko Tao, Thailand

2. DE BESTE TIJD OM TE REIZEN ALS JE ZWANGER BENT

Over het algemeen wordt het tweede trimester gezien als de beste tijd om te reizen tijdens een zwangerschap. In het eerste trimester voelen veel vrouwen zich ziek, zwak en misselijk, en wil je misschien alleen maar in bed liggen. In het tweede trimester leef je vaak weer even op, om vervolgens in het derde trimester weer meer rust nodig te hebben. 

Ik voelde me gelukkig redelijk oké tijdens het eerste trimester, waardoor ik genoeg energie had voor een reis naar Bretagne en een stedentrip Parijs. In het tweede trimester ging ik met 25 weken zwangerschap op vakantie naar Madeira. En in het derde trimester had ik zelfs nog genoeg energie voor een weekendje Brussel. Wel in een lekker hotel, maar toch. 

3. TOT WANNEER MAG JE VLIEGEN ALS JE ZWANGER BENT?

De meeste vliegtuigmaatschappijen hanteren een grens van 32-36 weken. Het verschilt met maatschappij, dus check dit van tevoren voor de zekerheid. Bij KLM, Transavia en easyJet ben je tot 36 weken welkom. Voor meerlingzwangerschappen gelden overigens andere regels.

Vanaf 28 weken heb je wel een gezondheidsverklaring nodig van een arts of verloskundige, waarin staat dat je fit to fly bent. En wellicht ten overvloede: houd ook rekening met de datum van je terugreis. Als je dan net over die cruciale grens bent, dan heb je een probleem om terug te komen naar Nederland. 

Vliegtuig

4. REGEL EEN ZWANGERSCHAPSVERKLARING BIJ JE VERLOSKUNDIGE

Hoe ver je ook bent: als je zichtbaar zwanger bent is het slim om een zwangerschapsverklaring bij je te hebben. Deze kun je krijgen via je verloskundige. Hierop staat dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Je kan hiernaar worden gevraagd.

5. HET MAG OOK WEL IETS MINDER AVONTUURLIJK

Mijn beste tip voor als je wilt reizen tijdens de zwangerschap: het hoeft allemaal echt niet zo avontuurlijk. Gun jezelf de rust en het comfort van een fijne accommodatie. Een lekker hotel waar ze je volledig in de watten leggen, of boek bijvoorbeeld een kant-en-klare pakketreis waarbij alles in één klik voor je wordt geregeld.

Madeira in de winter

6. ACTIVITEITEN OP REIS 

Eenmaal op de plek van bestemming: wat ga je doen? Je lichaam zal je ongetwijfeld vertellen hoeveel je op een dag aan kan, maar sommige activiteiten wil je misschien even overslaan. Duiken bijvoorbeeld, maar ook de sauna, wildwaterbaan en achtbaan kun je beter overslaan. Daarnaast zijn alle activiteiten waarbij je op je buik kan vallen natuurlijk een no go. Zelf wil je ook liever niets breken, want erg onhandig met röntgenfoto’s en pijnstillers. 

Wintersporten wordt daarom vanaf het tweede trimester afgeraden en ik zou bij die termijn ook voorzichtig zijn met activiteiten zoals mountainbiken, canyoning, klettersteigen en paragilden.

Wat je wel kan doen als je zwanger bent? Mooie wandeltochten maken, snorkelen, zwemmen, fietsen, varen en genieten van de laatste momenten met z’n tweeën.

7. PAS OP VOOR EEN ZWANGERSCHAPSMASKER

Als je naar een zonnige bestemming gaat, dan moet je oppassen voor een zwangerschapsmasker. Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan door de zon. Hoe je ze voorkomt? Draag een hoedje, smeer je gezicht in met factor 50 en blijf met je hoofd uit de zon.

Snorkelen op Sint-Maarten

8. VERDIEP JE IN DE LOKALE KEUKEN

Als zwangere zijn er een heleboel dingen die je niet mag eten en drinken. Alcohol is natuurlijk heel bekend, maar tonijn, lever en rauwe vis mogen ook niet. Het is daarom verstandig als je een beetje op de hoogte bent van de lokale keuken en wat ze daar precies voor gebruiken. De Fransen zijn bijvoorbeeld niet vies van rauw vlees, rauwmelkse kaas of rauwmelkse boter, dus ik moest tijdens mijn vakanties in Frankrijk goed opletten en alles extra checken.

Ook goed om te controleren: in welke gerechten zit alcohol verstopt? Belgisch stoofvlees wordt vaak gemaakt met bier, in Italië wil je vanwege de wijn misschien opletten met risotto en pasta al ragù en in de Alpen moet je uitkijken voor kaasfondue vanwege wijn én kirsch.

9. KIJK UIT MET HET BUFFET

Ook het eten van een buffet is niet helemaal zonder risico. Met name producten die al een tijdje liggen en niet meer voor het eten worden opgewarmd. Het advies van mijn verloskundige was dan ook: liever niet. Je kunt daarom beter geen vakantie boeken naar een hotel waar je drie keer per dag van een maaltijd van het buffet moet eten. 

Indonesië

10. WEES NIET BANG OM DE ZWANGERSCHAPSKAART TE TREKKEN

Tot slot: je bent zwanger, dus schroom niet om daar gebruik van te maken. Je lichaam heeft al genoeg te verduren, dus vraag in het OV of je mag zitten en ga lekker in de rij staan voor priority boarding.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp