Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
16 december 2020

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

We hadden de perfecte reis naar Azië geboekt, maar kwamen er pas later achter dat we tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië zouden rondreizen. Dat riep enige vragen op. Konden we overdag wel ergens eten krijgen? Hoe moest dat dan in het vliegtuig? Zouden we wel een jungle tour kunnen doen als onze gidsen niet zouden mogen eten en drinken? Moesten we dan ook elke ochtend voor zonsopgang ontbijten? En zouden we wel ergens een koude Bintang kunnen krijgen?

Ik bereidde me maar voor op het ergste, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Sterker nog, het had zelfs wel zijn voordelen. Ik sluit niet uit dat we nog een keer naar Indonesië gaan, en dan laat ik me zeker niet afschrikken door Ramadan.

In deze blog neem ik je mee daarom naar de plekken waar wij verbleven, en hoe we dat daar deden met eten, drinken en reizen. Heb je aanvullingen of vragen? Laat het achter in de comments.

MALEISIË – SEPANG

Omdat we de volgende dag gelijk doorvliegen naar Indonesië slapen we een nachtje in een b&b in Sepang, vlakbij de luchthaven van Kuala Lumpur. Een dorpje dat niet is ingericht op toeristen, en waar het dus best lastig is om eten te regelen. Alle restaurants zijn gesloten en na zonsondergang is het uitgestorven op straat. Gelukkig kunnen we een kommetje noodles eten in onze bed and breakfast, maar ik ben blij dat we hier na één avondje weer weg zijn.

MALEISIË – LUCHTHAVEN KUALA LUMPUR

Op de luchthaven in Kuala Lumpur merken we helemaal niets van de Ramadan. Alle eetgelegenheden zijn open, en dat is voor ons een goede reden om nog even een keer uitgebreid te lunchen.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

INDONESIË – MEDAN

We komen na zonsondergang aan in Medan, en ook hier zijn de restaurants in de omgeving van ons hotel potdicht. Gelukkig zijn er op straat genoeg stalletjes waar ze verse nasi maken en sateetjes grillen, dus we zijn niet lang op zoek naar een maaltijd. De volgende ochtend wacht er een uitgebreid ontbijtbuffet waar we een goede bodem leggen voor de rest van de dag.

| Lees ook: Route en planning: 17 dagen backpacken op Sumatra

INDONESIË – BUKIT LAWANG

In Bukit Lawang hoeven we ons geen zorgen over eten te maken. We worden begroet met de vraag of we zin hebben in een biertje, en als we informeren of we er ook wat kunnen eten krijgen we meteen de menukaart in onze handen gedrukt. Het enige moment waarop we geen eten kunnen bestellen is ’s avonds rond een uurtje of 7, want dan is het even een uurtje etenstijd voor de locals. Tijdens onze jungletocht is het trouwens ook goed geregeld allemaal. We worden regelmatig voorzien van water, krijgen tussen de middag een pakketje nasi en worden de volgende ochtend wakker gemaakt met sandwiches. Ik heb diep respect voor onze gids die ons twee dagen door de jungle sleepte, zonder zelf een druppel water te drinken.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en IndonesiëReizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

INDONESIË – LAKE TOBA

De reis van Bukit Lawang naar Lake Toba duurt 7 uur, maar omdat we met een toeristenbusje zijn, worden we halverwege de reis bij een Chinees restaurant gedropt voor een hapje eten. Daar was niet op gerekend, want voor de zekerheid hebben we een flinke hoeveelheid koekjes ingeslagen. Eenmaal op het eiland Samosir in het Tobameer zijn de meeste bewoners christelijk, en dus krijgen we hier weinig mee van de Ramadan. We kunnen elk moment van de dag eten en drinken, en de bewoners doen lekker mee.

INDONESIË – NACHTBUS VAN LAKE TOBA NAAR BUKITTINGGI

De nachtbus van Lake Toba naar Bukittinggi doet er 16 uur over, en hier merken we wel overduidelijk dat het Ramadan is. De bus is al ruim een uur te laat, en als we dan eindelijk zitten gaat een kwartier later de zon onder, en stuurt de bus direct naar een wegrestaurant. Niet onbegrijpelijk, wel erg inefficiënt. We bekijken het eten dat hier waarschijnlijk al sinds ’s morgens vroeg in de vitrine ligt, en eten daarom alleen een bakje instant noodles en pindakoekjes.

Tijdens de rit stoppen we nog 2 keer: Om 3 uur ’s nachts voor het moslim-ontbijt en om 9 uur ’s ochtends voor de niet-moslims. Vooral ’s nachts is het een surreëel tafereel, want alles is nog open: van de marktkramen tot het restaurant, het leven gaat midden in de nacht door.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

INDONESIË – BUKITTINGGI

In Bukittinggi zitten de rolluiken voor de restaurants dicht, maar je kunt er vaak wel eten. Er hangen bordjes met ‘For Tourists Only’, of als je het vraagt is er altijd wel iemand die iets voor je wil koken. Je zit dan echter wel in je eentje en in het donker, dus echt gezellig is het niet. Wat ook een optie is: Op de markt kun je maaltijden bestellen of je hapje uit het restaurant meenemen naar je guesthouse. Wij kunnen de maaltijden op het beschutte terras van ons guesthouse opeten, zodat we er niemand mee lastig vallen.

INDONESIË – LAKE MANINJAU

Als we aankomen bij Lake Maninjau zijn we de enige toeristen in het hele dorp. Vanwege de Ramadan blijken veel reizigers Sumatra over te slaan, en dat komt  eigenlijk wel goed uit: de prijzen voor accommodatie zijn laag en we komen maar weinig andere toeristen tegen. Bij Lake Maninjau slapen we in een homestay, en ook hier wordt niet moeilijk gedaan over eten. We kunnen ontbijt en lunch bestellen, en voor het avondeten moeten we wachten tot de familie zelf heeft gegeten. De man des huizes haalt speciaal voor ons een kratje bier, en op de laatste avond eten wordt de barbecue aangestoken en eten we samen met de rest van de familie verse vis uit het meer.

INDONESIË – PADANG

Van Padang zelf zien we niet veel, omdat we slapen in een hotel aan de rand van de stad. We komen aan na zonsondergang en bestellen KFC in het naastgelegen winkelcentrum. ’s Ochtends blijkt dat we de enige niet-moslims zijn in het hotel, en dus is er geen ontbijtbuffet voor ons. We krijgen een flink bord nasi met een spiegelei, en een mandje met zoete broodjes. Een vreemde combinatie, maar er is in ieder geval aan ons gedacht.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en IndonesiëReizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

INDONESIË – LUCHTHAVEN PADANG

De luchthaven van Padang is klein, maar het restaurantje is wel open. Er hangen gordijntjes voor de tafeltjes zodat je mensen niet ziet eten, maar heel subtiel is het nou ook weer niet. Toch een fijne gedachte dat je ook hier toch nog even iets te eten kan halen. Even later in het vliegtuig krijgen we trouwens ook gewoon te eten. We vliegen met de Indonesische maatschappij Garuda, maar die serveren toch een warme lunch. Moslims krijgen een box met hapjes mee naar huis.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

INDONESIË – JAKARTA

Jakarta is natuurlijk een grote stad, en hier is het qua eten niet zo moeilijk. We krijgen ontbijt in het hostel en op het dakterras worden non stop biertjes geschonken. Overdag lunchen we een keer bij café Batavia, en in één van de enorme winkelcentra. Hier zijn de food courts gewoon open, al is het daar na zonsondergang wel enorm druk.

Wat inmiddels wel lastig begint te worden is het reizen. We zitten ruim een week voor het Suikerfeest, en iedereen gaat dan naar familie buiten de stad. De treintickets van Jakarta naar Yogyakarta zijn uitverkocht en met de bus is het niet te doen vanwege de files. We worden gewaarschuwd dat de vliegtickets enorm duur zijn, dus we staan voor een dilemma. We kiezen er uiteindelijk voor om te vliegen naar Yogyakarta, en dat kost ons € 80 per persoon. Het valt me nog mee.

INDONESIË – YOGYAKARTA

In Yogyakarta stikt het van de toeristen, en daar is iedereen wel op ingespeeld. We kunnen elk moment van de dag eten krijgen en doen zelfs een kookcursus. Veel andere reizigers besluiten om hier te blijven tijdens het Suikerfeest, want het schijnt dat het hier toch wel doorloopt.

VAN SINGAPORE NAAR TIOMAN ISLAND IN MALEISIË

In Singapore merken we niets van de Ramadan, maar op de eerste dag van het Suikerfeest gaan wel veel locals terug naar Maleisië. Ook wij gaan die dag de grens oversteken, en door iedereen wordt gezegd dat ons dat op de bonnefooi niet gaat lukken. We nemen om 5 uur ’s ochtends een bus die de grens over gaat, en ondanks wat oponthoud zijn we om 9 uur in Maleisië. De bus naar de haven is inmiddels volgeboekt en dus spreken we met een Frans stel af dat we met de taxi gaan. Iets duurder, maar dan hoeven we niet zes uur te wachten op de volgende bus. In de haven blijken er nog voldoende boottickets zijn naar Tioman Island, en is het ons ondanks alle negatieve berichten toch gelukt om op een feestdag van Singapore naar Tioman te reizen.

| Lees: ook: Route en planning: 10 dagen rondreizen in Maleisië en Singapore

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en IndonesiëReizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

MALEISIË – SUIKERFEEST OP TIOMAN

Er is al niet heel erg veel te doen op Juara Beach, maar tijdens het Suikerfeest is het helemaal uitgestorven. Het restaurant van ons eigen guesthouse zit dicht, dus we zijn redelijk op onszelf aangewezen. Er is nu welgeteld één plek open waar je kan ontbijten, en uiteraard zijn we op de eerste dag net te laat. We doen het met boterhammen en pindakaas uit de supermarkt, en dus is het extra fijn als het restaurant van ons eigen guesthouse na anderhalve dag toch nog open gaat. Ons snorkeltochtje kan ook bijna niet doorgaan, maar gelukkig is er toch iemand die op onze laatste dag met ons de zee op wil gaan. Van alle plekken die we hebben bezocht was Tioman toch wel het meest uitdagend. We zaten al op een afgelegen stuk van het eiland, en als dan ook de lokale families – die normaal de restaurants en supermarkten runnen – weg zijn, dan is het wel even moeilijk wat betreft eten.

TIPS

Ben je van plan om ook tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië te gaan rondreizen? Dit zijn nog wat tips.

 • Kies als het even kan voor een accommodatie met ontbijt. En ontbijt ook flink. Of je daarna nou wel of niet iets te eten vindt, dan heb je in ieder geval een bodem.
 • Ik neem sowieso altijd een paar pakken Sultana’s mee vanuit Nederland, maar nu had ik twee extra pakken ingepakt. Wel fijn voor als je echt geen winkeltje of restaurantje tegenkomt.
 • Pas op met eten dat al de hele dag ligt te wachten in een vitrine. Tijdens de Ramadan is er overdag maar weinig verloop, dus extra kans om ziek te worden.
 • Als je in de laatste week van Ramadan over Java wil reizen, boek dan op tijd je ticket. De treinen zitten anders echt vol (vliegen of met de bus kan wel).
 • Houd in je budget rekening met onverwachte uitgaven. Zo hebben wij in Maleisië een keer de taxi genomen in plaats van de bus, en moesten we plotseling een extra vliegticket boeken.
 • Tijdens de Ramadan geven hotels vaak Ramadan-korting. Vanwege het weinige aantal toeristen is het daarnaast altijd slim om proberen af te dingen.
 • Het Suikerfeest duurt drie dagen, en vaak begint de drukte al een week van tevoren.
 • Het belangrijkste: Houd altijd rekening met de locals. Ga niet op straat een banaan eten of aan een fles water lurken. Zoek een beschut plekje op en drink daar snel wat uit je waterfles. Ben je een-op-een met een local? Vraag dan altijd of hij/zij er bezwaar tegen heeft als je een slokje water neemt.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

Meer lezen over reizen in Indonesië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Waarom je de Borobudur zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Indonesië
• Tips voor Yogyakarta, het culturele hoogtepunt van Java
• Route en planning: 17 dagen backpacken op Sumatra
• Route en planning: Rondreis Lombok & Gili Air
• Backpacken in Indonesië: 11 redenen om je tassen te pakken

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

19 reacties

 1. Erg interessant om te lezen! Fijn ook om te constateren dat het over het algemeen niet erg hinderlijk was. Je bent natuurlijk daar te gast maar toch is het prettig als er wel gewoon iets te eten verkrijgbaar is. Goede tips!

  1. Ik maakte me vooraf ook wel een beetje zorgen, maar het viel me reuze mee! Hoop dat mensen er iets aan gaan hebben :)!

 2. Het valt eigenlijk wel mee hoe goed je toch nog kan eten tijdens de Ramadan. Ik heb altijd van die horrorbeelden in mijn hoofd, dat ik daar verlaten en alleen helemaal hongerig op zoek ben naar eten. En, ik ben echt een chagrijn als ik honger heb haha! Maar, het valt dus wel mee. Fijn artikel!

 3. Tijdens de ramadan reizen vond ik ook geen enkel probleem. Reizen net voor en tijdens het Suikerfeest en tijdens lebaran, de daarop volgende vakantieweek zou ik niet aanraden. De prijzen gaan twee/drie keer over de kop, reizen is erg lastig omdat alle locals op pad gaan, net als het bezoeken van bezienswaardigheden. Ik heb het hierbij overigens vooral over Java, waar we inderdaad (veel) meer geld kwijt waren en soms echt nergens heen konden. Plan je reis dus zo dat je tijdens die periode nergens heen ‘hoeft’.

  1. Goeie aanvulling, thanks! Wij zaten inderdaad net voor het suikerfeest op Java, en de trein was volledig volgeboekt. We hebben uiteindelijk maar het vliegtuig genomen.

 4. Wij zijn met z’n allen altijd geneigd om ons overal op voor te bereiden, wat op zich goed is natuurlijk, maar soms maak je jezelf dus zorgen voor niks en valt het, op Tioman na, allemaal reuze mee. Zelf kom ik de komende jaren ws niet meer in landen waar de Ramadan heel erg belangrijk is, aangezien de periode steeds verder naar voren schuift en wij van de zomervakantie afhankelijk zijn om die kant op te gaan… scheelt weer in de voorbereiding, maar ook weer jammer, want toch weer een bijzondere ervaring :)

  1. Zeker een bijzondere ervaring, heb mooie gesprekken gehad met locals naar aanleiding van de Ramadan.

 5. Hoi Stéphanie!

  Handig, je blog! Ik kon maar weinig persoonlijke ervaringen vinden namelijk. Wij gaan 20 juni tot half juli 2016 reizen en we zijn nog niet uit over onze bestemming. Aanvankelijk wilde we naar Vietnam, maar daar is het klimaat daar niet zo best rond die tijd van het jaar begreep ik (tenzij jullie andere ervaring hebben?). Dus werd de keuze Maleisie&Sumatra, maar blijkt dat het ook Ramadan is! Kan me ook goed voorstellen dat het een hele mooie tijd juist is om te reizen :)

  Heb je toevallig nog meer tips inmiddels? Op Java zijn we al eens geweest dus daar gaan we niet nog een keer naartoe.

  Groetjes, Ingrid

  1. He Ingrid! Leuk om van je te horen :). Ik vond het zeker een mooie tijd om te reizen, dus zou me er niet door laten tegenhouden! Voor meer tips verwijs ik je door naar de andere blogs op mijn website, daar staan reisverhalen en tips! Zie o.a. hier, hier, hier en hier. Veel reisplezier gewenst!

 6. Dag Stéfanie, bedankt voor je leuke informatie!
  Wij, twee zestigers gaan naar Sulawesie van 10 juni tot 11 juli…inderdaad geen rekening gehouden met Ramadan…maar je hebt me gerust gesteld…zal een speciale periode worden en zonder honger lijden ;-)
  Groetjes trui

  1. Hoi Trui, dankjewel voor je leuke berichtje! En heel veel plezier gewenst in Indonesië, Sulawesi lijkt me prachtig!

 7. Bedankt voor deze tip Stéphanie. Wij hadden totaal geen rekening gehouden met de ramadan en willen in mei naar Sumatra. Maar als ik jou artikel zo lees moet dat goed kunnen. De blogs worden altijd met veel plezier gelezen en gebruiken wij in de voorbereiding voor onze reizen. Dit keer dus Sumatra. Ik ben benieuwd hoe wij het daar gaan ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Maleisië

Maleisië wordt ook wel “Azië voor beginners genoemd”. Niet voor niets, want het is er verrassend comfortabel rondreizen. In Maleisië is alles goed geregeld, maar kun je je tegelijkertijd regelmatig verwonderen over de cultuur, landschappen en gebruiken. Wereldstad Kuala Lumpur mag uiteraard niet in je reisschema ontbreken, maar plan ook een paar dagen op een van de vele tropische eilandjes die Maleisië rijk is.

Meer lezen over reizen en backpacken in Maleisië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset