Zoek
Sluit dit zoekvak.
20 februari 2023

Guesthouse met een missie: overnachten bij Residence Madalief in Madagascar

Residence Madalief, Madagascar

Madagascar staat in de top 10 van armste landen ter wereld. Driekwart van de inwoners moet het met minder dan 1,25 dollar per dag doen. Alleen landen als Eritrea, Niger, Liberia en de Centraal Afrikaanse Republiek scoren nog slechter. Een gegeven waar je niet omheen kan tijdens je rondreis over het Rode Eiland.

ONTLUIKEND TOERISME

Madagascar is de mooiste bestemming waar ik ooit ben geweest, maar alle armoede maakt het land kapot. En niet alleen figuurlijk gesproken, ook de unieke natuur heeft een houdbaarheidsdatum. Het is onbegrijpelijk dat een land met zoveel natuurlijke rijkdom zó arm kan zijn.

Ook als toerist heb je impact op een land en dat is niet altijd op een goede manier. Toch ben ik ervan overtuigd dat het ontluikende toerisme Madagascar wel een hoop goeds kán brengen. Toeristen kunnen een steentje bijdragen door keuzes te maken die een positieve impact hebben. Al eerder schreef ik daarover: Zorg dat jouw geld zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt. Dat doe je bijvoorbeeld door je excursies te boeken bij lokale toeristenbureau’s, door een keer een ritje te maken met een pousse-pousse (fietsriksja) of door te slapen in een hotel dat wordt gerund door de lokale bevolking.

Het heeft namelijk geen zin om lukraak geld uit te delen aan iedereen die het moeilijk heeft: daar wordt op de lange termijn niemand beter van. Iemand heeft tijdelijk een buffer, maar zodra het geld op is begint alles weer van voor af aan. Als je het land en haar inwoners dan toch op een financiële manier wilt ondersteunen, dan kun je het beter direct goed doen.

MAAK KENNIS MET STICHTING MADALIEF

Vastbesloten om op een positieve manier iets terug te geven aan het land, ga ik voor mijn reis al op zoek naar kleinschalige projecten die hun winst investeren in de toekomst van Madagascar. Ik kom uit bij Stichting Madalief, een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet voor de kinderen in Madagascar. Met hulp van donateurs worden onder andere scholen gebouwd, opleidingen betaald en maaltijden geserveerd.

Residence Madalief, Madagascar

EEN NACHTJE BLIJVEN SLAPEN BIJ RESIDENCE MADALIEF

Een van de pijlers van Stichting Madalief is Residence Madalief, een guesthouse aan de rand van Antsirabe. Alle inkomsten van de accommodatie worden rechtstreeks geïnvesteerd in educatie, dus een betere besteding van je reisgeld is er eigenlijk niet. Jij kan tijdens je reis slapen op een bijzondere plek en tegelijkertijd zorg je dat lokale schoolkinderen een goede opleiding krijgen. Win-win.

Nog een goede reden dus om tijdens je rondreis door Madagascar een nachtje bij Residence Madalief te blijven slapen: je rijdt er praktisch langs als je de RN7 richting Tulear volgt.

Residence Madalief, Madagascar

EEN DUURZAAM HOTEL

Ook ik blijf overnachten bij Residence Madalief, een kleinschalige accommodatie op zo’n zeven kilometer ten zuiden van Antsirabe. Het guesthouse is gelegen op een groot stuk land en heeft 13 kamers. Duurzaamheid staat hier voorop. Zo verwarmen ze hier het water met een zonneboiler en zijn alle kamers gebouwd met lokale materialen. Ook in het restaurant koken ze typisch Malagassische pot en dat is echt een verademing. In de meeste hotels staan namelijk alleen Frans georiënteerde gerechten op de kaart en dit is een van mijn weinige kennismakingen met de echte lokale keuken.

Door een nachtje te blijven slapen bij Residence Madalief komen jouw euro’s direct op de juiste plek terecht. Het guesthouse bestaat sinds 2010 en heeft als doel om werkervaringsplekken en werkgelegenheid te creëren. Het personeel is bijvoorbeeld in opleiding tot gastheer, gastvrouw, klusjesman of schoonmaakster, en door interactie met gasten kunnen ze hun Engels oefenen. Momenteel heeft het guesthouse nog een Nederlandse manager, maar de accommodatie moet op den duur worden overgedragen aan een lokaal opgeleide hotelmanager. Een goed streven, want er zijn in Madagascar al zoveel hotels die worden gerund door Europeanen.

Met de inkomsten worden bovendien een aantal projecten in de nabije omgeving gesteund, waaronder zes basisscholen. Geld gaat onder andere naar lesmateriaal en de kantine waar ze elke ochtend een ontbijt serveren, zodat kinderen de schooldag niet op een lege maag hoeven te beginnen.

Residence Madalief, Madagascar
Residence Madalief, Madagascar

OOK EEN NACHTJE SLAPEN BIJ RESIDENCE MADELIEF?

Wil je ook overnachten bij Residence Madalief? Je betaalt 100.000 ariary (€ 25) per nacht voor een tweepersoonskamer. In ruil daarvoor krijg je een ruime kamer met eigen badkamer, een plakje dat volledig in Malagassische stijl is ingericht. Je moet geen vijfsterrenhotel verwachten, maar het bed ligt goed en het eten in het restaurant is echt fantastisch. Daarnaast ligt het guesthouse op een hele mooie, rustige plek net buiten Antsirabe, en dat is toch wel een andere ervaring dan wanneer je in de stad slaapt. Het is echt een plek waar je heerlijk tot rust kan komen en ik kan het aanraden om twee nachtjes te blijven.

Tijdens je verblijf kun je alles vragen over Stichting Madalief en eventueel besluiten om donateur te worden. Mijn vriend en ik maken naar aanleiding van ons bezoek inmiddels elke maand een mooi bedrag over.

Verantwoording: Reisorganisatie Better Places heeft 2019 uitgeroepen tot het jaar van #positivetravel en mij gevraagd om mijn ervaring met het onderwerp te delen. Better Places gelooft net als ik dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken, mits je verantwoorde keuzes maakt. Op de website van Better Places lees je meer over reizen naar Madagascar en reizen met een positieve impact.

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES