Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië Herzegovina

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Home » Bosnië-Herzegovina » Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië Herzegovina

Ik neem je mee naar het hart van de Balkan, naar het boeiende Bosnië-Herzegovina. Waar oost en west samenkomt in het eten, de wijn en de architectuur. Een culturele smeltkroes van mensen en culturen. Waar je geniet van mediterrane tradities en middeleeuwse burchten kan bezoeken, maar waar zich tegelijkertijd een uitstekende outdoor bestemming ontvouwt. Een land met hoge pieken en diepe dalen, zowel in de landschappen als de geschiedenis. Bosnië-Herzegovina is een boeiend land, maar wel een gebruiksaanwijzing. Ga je komende zomer die kant op? Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië-Herzegovina.

ROAD TRIP BOSNIË

Samen met mijn vriend maak ik in de zomer van 2014 een road trip door Italië en de Balkan. Vanuit Bari nemen we de boot naar Kroatië om daar de grens over te steken met Bosnië-Herzegovina. We slapen eerst een paar nachtjes op een camping in Blagaj, op steenworp afstand van het beroemde Mostar. Daarna rijden we door naar Sarajevo om daar nog twee dagen de stad te verkennen. Vervolgens steken we de grens weer over met Kroatië om de road trip te vervolgen. Hieronder zie je een kaartje met de route die we hebben gemaakt. Lees ook over de route en planning van deze road trip door Bosnië.

PROBLEMEN BIJ DE GRENSOVERGANG KROATIË & BOSNIË

We maken een geweldige road trip, maar het autorijden in Bosnië gaat niet zonder problemen. We komen al bij de grensovergang Kroatië en Bosnië in de problemen omdat we de kopie van onze Groene Kaart niet wordt geaccepteerd. Onze auto moet aan de kant worden gezet en moeten wachten tot de douanebeambte een beslissing heeft gemaakt. Gelukkig is alles met geld op te lossen en voor slechts 70 euro zijn we twee weken verzekerd in Bosnië, Servië en Montenegro. Een beetje zuur en een matig begin van onze rondreis door Bosnië-Herzegovina. Maar vooruit, een beetje corruptie hoort erbij.

Overigens is de grensovergang tussen Kroatië en Bosnië niet de enige plek waar je op problemen kan stuiten. Zo kun je ook in de problemen komen als je de grens tussen Hongarije en Slovenië oversteekt.

DE VOLGENDE TEGENSLAG: 100 EURO BOETE

Na dit korte oponthoud rijden we stevig door. Tot na een uurtje een grote vrachtwagen voor ons opdoemt. Hij rijdt langzaam en inhalen mag alleen op de aangegeven plekken. Als we na een paar minuten eindelijk de inhaalzone inrijden geven we gas en rijden we soepel om de vrachtwagen heen. Tijdens deze inhaalactie pakten we één meter doorgetrokken streep mee, en toevallig staat er net een agent te controleren. We worden van de weg geplukt en moeten maar liefst honderd (!!!) euro afreken. Geld dat we niet op zak hebben, want we hebben zojuist ook al 70 euro afgegeven bij de grens tussen Kroatië en Bosnië.

De man stelt daarom voor dat we onze autopapieren en rijbewijs bij hem achterlaten en naar het dichtstbijzijnde dorp rijden om onszelf bij het politiebureau aan te geven. En dat gaat natuurlijk niet gebeuren. We kijken een paar keer moeilijk. Zeggen dat we onze papieren niet achterlaten.  Dat we niet weten waar het politiebureau is. Dat het kortom niet gaat gebeuren. De agent denkt na en vraagt dan hoeveel geld we nog hebben. Eerlijk vertel ik dat we nog vijfendertig euro cash hebben. De agent denkt nog meer na en zegt dan: ,,Geef me maar twintig, dan is het oké”. Ik leg een briefje van twintig op zijn dashboardkastje en koop daarmee onze vrijheid terug.

De rest van onze vakantie in Bosnië-Herzegovina doorkruisen we het land in slakkengang en houden ons keurig aan de regels. Een fantastische trip door een prachtig land, maar echt heb ik er niet van genoten.

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië

DIT MOET JE WETEN OVER AUTORIJDEN IN BOSNIË-HERZEGOVINA

Wil jij ook met de auto een rondreis door Bosnië-Herzegovina maken? Dan heb ik een aantal tips voor je.

 • Ten eerste: Neem altijd een originele afdruk van je Groene Kaart mee. Een kopie wordt sowieso niet geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen en de ANWB beweren van wel, maar geloof mij: je moet alsnog een flinke som geld neerleggen aan de grens. Of ze een origineel document van ons wel hadden geaccepteerd durf ik niet met zekerheid te zeggen, dus neem voor de zekerheid ook maar wat contact geld mee. Wij betaalden 70 euro om het land in te mogen.
 • Met een Nederlandse nummerplaat op je auto zul je gegarandeerd opvallen en corruptie is de Bosnische verkeerspolitie niet vreemd. Geef ze geen reden om je van de weg te halen en houd je netjes aan de verkeersregels en snelheid. Er staat zeker in de zomermaanden heel veel politie langs de weg, dus wees gewaarschuwd. Mocht je er toch worden uitgepikt, zorg dan dat je altijd genoeg cash op zak hebt of oefen op je pokerface om je onder een boete of steekpenning uit te bluffen.
 • De snelheden in Bosnië verschillen niet van die in Nederland, maar houd je altijd aan de snelheid om geen aandacht te trekken van de politie.
 • De maximale toegestane hoeveel alcohol is lager dan in Nederland, namelijk 0,3 promille ten opzichte van 0,5. Bestuurders jonger dan 21 óf beginnende bestuurders (tot 3 jaar) mogen helemaal geen alcohol drinken in het verkeer.
 • Voor auto’s op LPG of aardgas is een brandblusser in de auto verplicht. Voor meer informatie over de verkeersregels in Bosnië kun je op de site van de ANWB kijken.
 • Wij begonnen onze road trip door Bosnië-Herzegovina in Nederland, als onderdeel van een langere reis door Italië en Oost-Europa. Mocht je niet zoveel tijd hebben of durf je het niet aan om met je eigen Nederlandse auto door Bosnië te rijden, dan kun je ook een auto huren. Een betrouwbare partij is Sunny Cars.
 • Op zoek naar een mooie route en meer tips over reizen in Bosnië-Herzegovina? Lees hier al mijn verhalen over Bosnië.

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in BosniëEen niet zo hartelijk welkom in BosniëEen niet zo hartelijk welkom in Bosnië Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië  Een niet zo hartelijk welkom in BosniëEen niet zo hartelijk welkom in BosniëEen niet zo hartelijk welkom in Bosnië

Meer lezen over reizen in Bosnië-Herzegovina? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Originele stedentrip? Ga naar Sarajevo
• 5 x eten en drinken in Sarajevo
• Blagaj en Mostar: historie en cultuur in het zuiden van Bosnië-Herzegovina
• Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

Lees hier alle verhalen over Bosnië »

31 Comments

 • Marieke schreef:

  NEEEEEE niet waaaaaaar. Whaaaat?! Ik ben afgelopen zomer in Bosnië geweest en heb nergens last van gehad! In Montenegro hadden wij ook het auto-verzekeringsprobleem (niet als iedereen die de grens over wilde) maar hoefden we maar €20 te betalen. Daar zijn we ook aangehouden door de politie en kregen we een heel verhaal in het Montegrijns, maar toen hij doorhad dat we er geen biet van begrepen, mochten we doorrijden.

  In Bosnië hebben we hooguit lang moeten wachten bij de grens, maar nergens problemen gehad!! Wat STOM dat jullie dat wel hadden. Wij zijn trouwens op precies dezelfde plekken geweest als jullie. En nog bij Kravice.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja bizar toch? Ik heb echt het idee dat we gewoon dikke pech hebben gehad. Maarja, het was geen hele leuke kennismaking ;).

 • Nanda schreef:

  Fijn, zo’n corrupt land. Ondanks dat lijkt me wel een hele toffe bestemming! Op de foto’s ziet het er allemaal mooi uit :)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja het was echt een prachtig land! En behalve de politie waren de inwoners ook zo lief en behulpzaam! Echt twee tegenpolen.

 • Wauw dat ziet er mooi uit! Heel anders dan het bezoekje dat ik aan Bihać bracht zo’n 12 jaar geleden.. Wel heel naar die corruptie, denk dat dat me toch wel een beetje zenuwachtig zou maken de hele tijd!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Nu ben ik heel benieuwd naar jouw bezoekje ;). En wij waren ook wel zenuwachtig hoor, hebben heel veel het OV genomen om een beetje off radar te blijven!

 • Esther schreef:

  Mooi verhaal, dat zijn nog eens herinneringen. Herkenbaar voor oost-Europa! Toch blijven het mooie landen, dus gewoon de corruptie zien als onderdeel van de cultuur en haar gebruiken.

 • Evey | Style Spy schreef:

  Wauw, wat een bijzondere reis en wat een herinneringen. En wat Esther zegt, blijft onderdeel van cultuur.

 • Linda schreef:

  Toch jammer al die corruptie… Desondanks: wauw, wat een prachtige foto’s!

 • Lizet schreef:

  Wow, het ziet er op de foto’s echt sprookjesachtig uit, jammer dat toerisme agenten dan zo corrupt maakt!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Jaaa zeker jammer! Want het is zo’n mooi land (en dan heb ik van de autoroute nog niet eens echt foto’s gemaakt)!

 • Hahaha tsjah, sommige landen! ;) Maar achteraf kun je er vaak om lachen inderdaad. De foto’s zien er geweldig uit. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar dit deel van Europa. Can’t wait!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Leuk dat jullie die kant op gaan, zijn fijne vooruitzichten :)! (Als jullie maar oppassen met de politie)

 • Jeffrey schreef:

  Mooie foto’s! En mooie site ook. Ga de komende dagen eens verder rondneuzen. Wat dit verhaal betreft: ik denk dat het rijden in een Nederlandse auto niet echt in het voordeel heeft gewerkt. Wij hebben afgelopen september ook door Bosnië (Montenegro en Servië) getoerd, maar dat was in een huurauto met Bosnisch kenteken. Vind ik toch wat fijner (lees: onopvallender) rijden in die landen.

  Groet,
  Jeffrey

 • Marjolein schreef:

  Na het lezen van je route was ik al benieuwd naar je verhaal. Wat erg dat het anno 2016 nog voor komt. Je zou toch zeggen dat toeristen welkom zijn. Desondanks zien de foto’s er prachtig uit

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja stom toch? Ik hoop dat ik mensen nu in ieder geval kan waarschuwen met dit verhaal, want als je met een Nederlands kenteken rijdt dan ben je sowieso een keer de pineut! En echt een groene kaart meenemen dus, want met een kopietje kom je er niet in.

 • Arnold schreef:

  toeristen die kleine verkeersovertredingen in nederland maken zijn na een paar kleine foutjes snell honderden euros aan boetes kwijt. ook lekker voor het vakantiegevoel

 • Marina schreef:

  Je kan gewoon prima met je Nederlandse auto in Bosnie rijden. Uiteraard moet je je aan de snelheid houden want ook daar zijn ze niet gediend van het overtreden van de regels. Ook niet met 10km te hard rijden of dus net inhalen op een volle streep. Met een groene kaart is er niks aan de hand en steek je de grens zo over. Een kopie heb ik zelf nog nooit van gehoord, wij reizen altijd met de ‘echte’ groene kaart. Er is corruptie ja, maar bedenk dat Bosnie een heel arm land is waar nog maar 20j geleden een hele heftige oorlog woedde. Uiteraard praat dat de corruptie met de politie niet goed maar de situatie daar is niet te vergelijken met een West-Europees land. Dus pak gerust de auto maar wees verstandig :)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Dank voor je aanvulling Marina! We hadden gewoon een beetje pech (en waren zelf ook niet zo goed op de hoogte). Mijn verhaal is inderdaad zeker niet exemplarisch voor rondreizen door Bosnië. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, ik behoed mijn lezers graag voor dezelfde fouten ;).

 • Usha schreef:

  Heb je een internationaal rijbewijs nodig om in Bosnie te rijden? Ik lees verschillende verhalen…. de ene website zegt van wel, ANWB zegt van niet…

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ik werd hier destijds niet om gevraagd en zou de ANWB als belangrijkste bron aanhouden in dit geval!

 • Marjan schreef:

  Juli 2019. Ook wij hadden van de ANWB alleen een pdf groene kaart ontvangen. Uitgeprint. Ja hoor grens met Bosnië half uur staan praten met beambte inmiddels een file achter ons rot Nederland haha. Goed kantoor bleek dicht waar we voor groot bedrag een verzekering af moesten sluiten. Ons geluk we mochten doorrijden. Dussssss bel de ANWB dat je een papieren versie wilt ontvangen van de groene kaart. En het land is prachtig groet Marjan

 • Jean schreef:

  Groene kaart moet groen zijn bij de grens: voor €21 moeten bijverzekeren voor 7 dagen om land in te kunnen. Gelukkig cash op zak. De autoverzekering loopt bij de ANWB: verwacht juist van deze organisatie dat zij stukken volledig (in dit geval dus groen) verstrekken óf je attenderen op mogelijke risico’s want dan had ik het document zelf groen gekopieerd cq geprint. Inderdaad veel politie langs de weg na de grens maar voor de rest een mooi en interessant land.

 • Saskia schreef:

  Ik had dit blog gelezen voordat ik naar Bosnie ging. Alleen met de kinderen, in een grote auto met Nederlands kenteken. Dus heel duidelijk herkenbaar als toerist en als alleenreizende moeder misschien ook nog extra kwetsbaar (eerder in Italië wel zo ervaren). Ik zag er eigenlijk best wel tegenop, zeker omdat we van de groene kaart alleen een kopie hebben omdat we een lease auto hebben.
  Bij de grens allervriendelijkst gelachen. Kopie van de groene kaart en bijbehorende brief van de leasemaatschappij laten zien. Er werd me even vriendelijk een plezierige tijd in Bosnië toegewenst. Heel opgelucht reed ik verder.
  Overal op de snelheid gelet, maar ik ben echt geen heilige in het verkeer dus zal zeker hier en daar verkeerd hebben gezeten. Zeker met al die onduidelijke verkeersbordjes. Maar ook daar niet een keer aangehouden terwijl ik een behoorlijk aantal kilometers heb gereden in Bosnië.
  Wilde dit toch even laten weten voor iedereen die zich ook zorgen maakt na het lezen van dit blog.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   He Saskia, wat goed dat het zo soepel ging! Zoals je kunt lezen in de reacties hierboven gaat het niet bij iedereen zo makkelijk bij de grens, maar ik ben heel blij dat er ook positieve verhalen zijn. Kan me voorstellen dat dat een opluchting was en je reactie is een goede aanvulling op wat hier allemaal al over is gezegd :) Dankjewel daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.