Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Een roadtrip maken in eigen land: toeren met een lelijke eend

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

Een vakantie in eigen land is zo slecht nog niet. Maak bijvoorbeeld een roadtrip en volg een van de vele mooie autoroutes in Nederland. Onderweg slaap je in bijzondere hotels of kleinschalige b&b’s, doorkruis je de mooiste dorpjes en ook in een kort tijdsbestek kun je gegarandeerd een hoop zien.

Hoe je een roadtrip door Nederland bovendien extra bijzonder maakt? Ruil je eigen auto eens in voor een leuke oldtimer. Rijden in een oude auto is namelijk een groot avontuur. Het is net wat harder werken, je trekt aardig wat bekijks en rijden over de snelweg is natuurlijk uit den bozen. Een oldtimer is niet bedoeld om gigantische afstanden mee af te leggen, maar daarom juist zo geschikt voor een leuke roadtrip in Nederland.

ROADTRIP NEDERLAND

OP PAD IN EIGEN LAND

Dat Nederland zich uitstekend leent voor een korte roadtrip bewijst mijn reisje naar de regio Laag Holland. Deze regio ligt ten noorden van Amsterdam en dankt zijn naam aan het polderlandschap dat onder de zeespiegel ligt. Dit is een van de meest iconische landschappen van Nederland, met uitgestrekte weilanden en molens die het uitzicht bepalen. Het gebied is zo bijzonder dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een trekpleister voor toeristen van over de hele wereld, maar ben jij er als Nederlander wel eens geweest? Een leuke roadtrip met een oldtimer is een goed excuus om dit bijzondere gebied te bezoeken, want het is een prachtig decor om doorheen te toeren.

ROADTRIPPEN MET EEN LELIJKE EEND

Ikzelf ging een dagje ten noorden van Amsterdam op pad met een Citroën 2CV, oftewel een Lelijke Eend. Een felrood exemplaar met open dak en een versnellingspook die uit het dashboard komt. Als je niet gewend bent om in zo’n oude auto te rijden, is het eventjes goed opletten, maar als je het eenmaal doorhebt wil je niets anders. Dit is het échte autorijden.

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

TOEREN DOOR DE TULPENVELDEN

Er zijn tal van mooie autoroutes in Nederland te vinden, maar ik doorkruis zelf de regio Laag Holland. Dit is een gebied ten noorden van Amsterdam en dat al in de 17de eeuw werd drooggelegd. Hollandser ga je het bijna niet krijgen, want hier wordt het uitzicht gedomineerd door uitgestrekte tulpenvelden, met dauw bedekte weilanden en oud-Hollandse dorpjes en historische molens. Een regio waar UNESCO-erfgoed hand in hand gaat met typisch Nederlandse iconen, en waar je kan toeren door oer-Hollandse landschappen.

Maak je een ritje met een oldtimer, dan gaat het uiteraard om de reis en niet om de bestemming. Toch is het leuk om een route te plannen langs een aantal bezienswaardigheden. In de lentemaanden is het een aanrader om een rondje te maken langs de tulpenvelden in de Beemster, maar er zijn nog veel meer mooie plekken die je in deze regio kan bezoeken. Maak bijvoorbeeld een korte stop in de dorpjes Middenbeemster, Graft en De Rijp, of rijd iets verder naar het beeldschone Broek in Waterland.

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

NOG MEER TIPS VOOR EEN ROADTRIP DOOR NOORD-HOLLAND

In één dag kun je behoorlijk wat van de regio zien, maar onthoud dat het rijden in een oldtimer een stuk langzamer gaat dan gewend. Je moet niet de hele provincie willen zien, want daarvoor is het gebied helaas te groot. Wel heb ik een aantal andere leuke tips voor mooie stops in deze regio, die jouw roadtrip door dit deel van Nederland zeker tot een onvergetelijk avontuur zullen maken. Meer tips voor de regio Laag Holland vind je in mijn overzicht met leuke wateractiviteiten ten noorden van Amsterdam.

  • Als je op zoek bent naar een bijzondere slaapplek, dan moet je aan het eind van de dag koers zetten naar het dorpje Driehuizen. Hier kun je namelijk de nacht doorbrengen op Vakantieboot Frederiek. Een bootje waarmee je zelf op zoek kunt naar de mooiste plekjes langs het water en kan slapen in de natuur. Het is een beetje primitief, maar perfect voor een romantisch weekendje weg.
  • Wil je liever slapen in wat meer luxe, dan is Fort Resort Beemster een goede tip. Dit historische fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat net als de Beemster op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar vroeger manschappen sliepen vind je nu een luxe hotel en wellnesscomplex.
  • Aan lekker eten in deze contreien gelukkig ook geen gebrek. Het is een aanrader om te gaan lunchen bij Theetuin Overleek, dat idyllisch is gelegen in een landelijke omgeving. Je kunt er heel lekker buiten zitten en genieten van allerlei zelfgemaakte taarten en hapjes. Het perfecte plekje op een zonnige dag.
  • Mocht je tijdens deze korte roadtrip in Purmerend zijn beland, schuif dan aan bij Restaurant Brasa Bar & Kitchen. Mooie tent met een gezellig terras en lekker eten. Andere leuke plekjes in Purmerend zijn De Stallen en het Libanese restaurant Fenicie.
  • Tot slot nog een tip om je roadtrip door Nederland in stijl af te sluiten: Restaurant Dijks is gelegen onder de rook van Amsterdam en een geweldige plek om lekker te dineren. Het restaurant ziet er echt fantastisch uit, ze hebben een terras met uitzicht over het water en de weilanden, en natuurlijk kun je er ook heel lekker eten.
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

ZELF ROADTRIPPEN DOOR NEDERLAND IN EEN OLDTIMER?

Ik schrijf veel over buitenlandse reizen, maar ook Nederland heeft zijn charme. Al eerder maakte ik een mooi overzicht met ideeën voor een weekendje weg in eigen land. Roadtrippen langs Hollandse iconen is wat mij betreft een mooie toevoeging.

Wil jij ook roadtrippen in een Citroën 2CV? Je kunt voor € 149 per dag een Lelijke Eend huren via Ducktrail. Ook een optie: een vintage Volkswagen busje huren via Goboony. En wie weet ken je wel iemand in jouw omgeving met een oldtimer, en kun je deze een dagje lenen in ruil voor een goede fles wijn of dinerbon.

Meer lezen over reizen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Bijzonder overnachten in de natuur: wakker worden op vakantieboot Frederiek
6 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land
Slapen bij Motel One aan het Waterlooplein: betaalbaar overnachten in hartje Amsterdam
Ik ging een weekendje weg met een Volkswagen T3 van deelplatform Goboony

Verantwoording: Ik bezocht Laag Holland op uitnodiging van Bureau Tourisme Laag Holland. Dit artikel is gebaseerd op eigen observaties en bevat enkel mijn persoonlijke ervaringen en aanbevelingen.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset