Een roadtrip maken in eigen land: toeren met een lelijke eend

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Home » Europa » Een roadtrip maken in eigen land: toeren met een lelijke eend

Hoe je een roadtrip door Nederland in één klap bijzonder maakt? Ruil je eigen auto eens in voor een leuke oldtimer. Rijden in een oude auto is namelijk een groot avontuur. Het is net wat harder werken, je trekt aardig wat bekijks en rijden over de snelweg is natuurlijk uit den bozen. Niet een auto om gigantische afstanden mee af te leggen en daarom juist zo geschikt voor een roadtrip in Nederland.

ROADTRIPPEN MET EEN LELIJKE EEND

Dat Nederland zich uitstekend leent voor een korte roadtrip bewijst mijn reisje naar de regio Laag Holland, afgelopen april. Laag Holland ligt ten noorden van Amsterdam en alle Hollandse iconen komen er aan bod: van tulpenvelden tot molens en oud-Hollandse stadjes. Een prachtig decor om doorheen te toeren met een oldtimer.

Ikzelf ging een dagje ten noorden van Amsterdam op pad met een Citroën 2CV, oftewel een Lelijke Eend. Een felrood exemplaar met open dak en een versnellingspook die uit het dashboard komt. Het is even wennen met schakelen, maar als je het eenmaal doorhebt wil je niets anders. Dit is het échte autorijden.

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

TOEREN DOOR DE TULPENVELDEN

In mijn knalrode Eend doorkruis ik een regio waar ik nog nooit ben geweest: Laag Holland, oftewel het gebied ten noorden van Amsterdam. Een regio waar UNESCO-erfgoed hand in hand gaat met typisch Hollandse iconen, en waar je kan toeren door oer-Hollandse landschappen met molens, koeien en tulpen.

Maak je een ritje met een oldtimer, dan gaat het uiteraard om de reis en niet om de bestemming. Toch is het leuk om een route te plannen langs een aantal bezienswaardigheden. Zo maak ik zelf een korte omweg langs de bloeiende tulpenvelden, want die had ik nog nooit gezien. Andere plekken die ik tijdens mijn middagje toeren kan afstrepen zijn de dorpjes Middenbeemster, Graft en De Rijp, en Fort Resort Beemster.

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

NOG MEER LEUKE TIPS VOOR EEN ROADTRIP NOORD-HOLLAND

Helaas had ik maar één dag een Lelijke Eend tot mijn beschikking. Wie langer de tijd heeft hoeft zich echter niet te vervelen in deze regio.

Als je op zoek bent naar een bijzondere slaapplek, dan moet je aan het eind van de dag koers zetten naar het dorpje Driehuizen. Hier kun je namelijk de nacht doorbrengen op Vakantieboot Frederiek. Een bootje waarmee je zelf op zoek kunt naar de mooiste plekjes langs het water en kan slapen in de natuur. Het is een beetje primitief, maar perfect voor een romantisch weekendje weg.

Wil je liever slapen in wat meer luxe, dan is Fort Resort Beemster een goede tip. Dit historische fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar vroeger manschappen sliepen vind je nu een luxe hotel en wellnesscomplex.

Aan lekker eten in deze contreien gelukkig ook geen gebrek. Het is een aanrader om te gaan lunchen bij Theetuin Overleek, dat idyllisch is gelegen in een landelijke omgeving. Je kunt er heel lekker buiten zitten en genieten van allerlei zelfgemaakte taarten en hapjes. Het perfecte plekje op een zonnige dag.

Mocht je tijdens deze korte roadtrip in Purmerend zijn beland, schuif dan aan bij Restaurant Brasa Bar & Kitchen. Mooie tent met een gezellig terras en lekker eten. Andere leuke plekjes in Purmerend zijn De Stallen en het Libanese restaurant Fenicie.

Tot slot nog een tip om je roadtrip door Nederland in stijl af te sluiten: Restaurant Dijks is gelegen onder de rook van Amsterdam en een geweldige plek om lekker te dineren. Het restaurant ziet er echt fantastisch uit, ze hebben een terras met uitzicht over het water en de weilanden, en natuurlijk kun je er ook heel lekker eten.

Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland
Korte roadtrip Nederland: met een oldtimer door Noord-Holland

ZELF ROADTRIPPEN DOOR NEDERLAND IN EEN OLDTIMER?

Ik schrijf veel over buitenlandse reizen, maar ook Nederland heeft zijn charme. Al eerder maakte ik een mooi overzicht met ideeën voor een weekendje weg in eigen land. Roadtrippen langs Hollandse iconen is wat mij betreft een mooie toevoeging.

Wil jij ook roadtrippen in een Citroën 2CV? Je kunt voor € 149 per dag een Lelijke Eend huren via Ducktrail. Meer tips voor de regio Laag Holland vind je in mijn overzicht met leuke wateractiviteiten ten noorden van Amsterdam.

Meer lezen over reizen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Bijzonder overnachten in de natuur: wakker worden op vakantieboot Frederiek
6 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land
Slapen bij Motel One aan het Waterlooplein: betaalbaar overnachten in hartje Amsterdam
Ik ging een weekendje weg met een Volkswagen T3 van deelplatform Goboony

Lees hier alle verhalen over Nederland »


Verantwoording: Ik bezocht Laag Holland op uitnodiging van Bureau Tourisme Laag Holland. Dit artikel is gebaseerd op eigen observaties en bevat enkel mijn persoonlijke ervaringen en aanbevelingen.

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!1 REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.