Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Een mooie roadtrip heb je zo uitgestippeld in Zuid-Afrika, maar welke route neem je? Veel mensen maken een rondreis van Johannesburg naar Kaapstad, of andersom. Ik besloot dat juist niet te doen en me alleen te focussen op de wildparken en bezienswaardigheden rondom Johannesburg. Als je een grote cirkel maakt kom je langs hoogtepunten als het Kruger Park, de Panoramaroute en Pilanesberg, en daarmee kun je makkelijk een rondreis van 2 tot 3 weken vullen. Het is de ideale roadtrip als je graag veel wilde dieren wilt spotten en bovendien kom je met deze route op een aantal plekken in Zuid-Afrika die nog relatief ongerept zijn.

Benieuwd wat je allemaal kan zien tijdens 2 tot 3 weken Zuid-Afrika? In deze blog vind je de route en planning van mijn roadtrip in de omgeving van Johannesburg.

Reisroute voor 3 weken Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is groot en het is onmogelijk om het hele land in één reis te zien. Heb je net als ik slechts 3 weken (of korter!) de tijd, beperk je roadtrip dan tot een klein deel van Zuid-Afrika.  In de omgeving van Johannesburg valt genoeg te zien en 2 à 3 weken is perfect om de mooiste plekken in de omgeving af te kunnen strepen.

Roadtrip Zuid-Afrika

Reisroute Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika

Tijdens een roadtrip door Zuid-Afrika is een eigen huurauto natuurlijk onmisbaar. Ik raad het aan om deze te huren via Sunny Cars, omdat je dan altijd volledig bent verzekerd. Ze rijden in Zuid-Afrika namelijk aan de linkerkant van de weg en ook de wegen zijn niet overal even goed, dus dan is het prettig dat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele schades. Een huurauto kost hier gelukkig niet veel geld: voor 2 weken Zuid-Afrika ben je ongeveer € 300 kwijt (goedkoopste model).

➞ Lees ook: Dit moet je weten over autohuur in Zuid-Afrika

Dag 1: Aankomst in Johannesburg

Ik vlieg met KLM naar Johannesburg en dan kom je laat in de avond aan op de luchthaven. Omdat we de volgende dag direct verder reizen naar het Kruger Park, kiezen we voor een overnachting nabij het vliegveld. De stad zelf bewaren we voor het einde van onze reis.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Hotel bij de luchthaven van Johannesburg

Premier Hotel O.R. Tambo – Dit hotel ligt op vijf minuten rijden van de luchthaven en heeft grote kamers, een goed ontbijt én gratis shuttleservice. Een prima plek als je op zoek bent naar een hotel nabij het vliegveld van Johannesburg.

Dag 2: Johannesburg – Marloth Park

Vandaag gaat onze roadtrip door Zuid-Afrika echt beginnen. In de ochtend pikken we onze huurauto op bij de luchthaven en rijden we in een rechte lijn richting het Krugerpark. Hier moet je zeker een halve dag voor uittrekken, want het is een flink stuk rijden. We slapen de komende nachten niet ín het Krugerpark, maar net erbuiten in een gebied dat Marloth Park heet. Hier vind je mooie lodges en kun je zelfs al je eerste wildlife zien. Zodra we het park inrijden wordt de weg geblokkeerd door giraffes en tijdens een wandeling komen we mangoesten, impala’s en apen tegen.

AANTAL KILOMETERS: 425

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Overnachting in Marloth Park

Marloth Park – Dit is een uitstekende uitvalsbasis om het zuiden van het Krugerpark te bezoeken. Wij slapen hier in een intieme lodge met een handjevol kamers midden in de bushbush.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 3: Kruger National Park

Marloth Park ligt vlak bij de ingang van het Kruger Park. Het is ongeveer 25 minuten rijden naar Crocodile Bridge Gate, dus dat maakt het de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Kruger. Je kunt eenvoudig zelf met je huurauto het park in, maar wij sluiten aan bij een georganiseerde safari van het hotel. Je gaat dan met een ranger op pad die ontzettend goed is in het spotten van wildlife en contact houdt met andere rangers in het park. Wij hebben geluk die dag: we zien onder andere wild dogs, een luipaard en zelfs hoe twee leeuwen een impala vangen.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 4: Kruger National Park & Hazyview

Vandaag gaan we zelf met onze huurauto op pad in Kruger. Hoewel het natuurlijk hartstikke avontuurlijk is om met je eigen auto wildlife te spotten, heeft een safari met een ranger wel echt zijn voordelen. Het is namelijk nog best vermoeiend om op de weg te letten en tegelijkertijd de bosjes af te speuren naar dieren. We zien dan ook beduidend minder dieren dan de dag ervoor. Aan de andere kant heb je in je eentje wel de kans om uitgebreid stil te staan bij het kleinere wild, zoals gnoe’s, wrattenzwijnen en zebra’s. Aan het eind van de middag rijden we het park uit via de Phabeni Gate en rijden naar onze accommodatie in Hazyview. Ook dit plaatsje is een goede uitvalsbasis om Kruger te bezoeken, en je vindt er bovendien een hoop hotels, restaurants en voorzieningen.

AANTAL KILOMETERS: 150

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Overnachting in Hazyview

Bergdale Cottages – We slapen in een vrijstaand huisje met enorme slaapkamer, een badkamer, grote keuken en een eigen terras. Je kunt zelf boodschappen doen en de braai aansteken, maar ook naar een restaurantje in de omgeving rijden.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 5: Panoramaroute

Hazyview ligt niet alleen gunstig ten opzichte van het Kruger Park, het is tevens een goed startpunt van de Panoramaroute. Deze route is misschien wel de mooiste roadtrip van Zuid-Afrika en mag daarom niet in je planning ontbreken. Vanaf Hazyview is het slechts een uurtje rijden naar Graskop en de nabijgelegen watervallen en uitzichtpunten. Wij rijden vandaag via de Panoramaroute naar het noorden, waar we een paar dagen in een private game reserve zullen overnachten.

Je kunt makkelijk twee dagen voor de Panoramaroute uittrekken, maar wij doen de hoogtepunten in één dag. We bezoeken de Lisbon Falls en Berlin Falls, lunchen bij het fantastische Boskombuis en strepen ook Bourke’s Luck Potholes en de Blyde River Canyon af. Daarna doen we boodschappen bij een grote supermarkt in Hoedspruit en rijden uiteindelijk tegen zonsondergang het Grietjie Nature Reserve binnen.

AANTAL KILOMETERS: 240

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Overnachten in de buurt van de Panoramaroute

Grietjie Reserve – Het is doorgaans niet goedkoop om in een private reserve te overnachten, maar soms stuit je nog wel eens op een verrassing. Ik slaap in het Grietjie Reserve, een kleinschalig reservaat dat onderdeel is van het Greater Kruger. Een aanrader in dit mooie reservaat is Ngalali Retreat, waar je voor een klein prijsje kan blijven overnachten.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 6 & 7: Grietjie Reserve, Greater Kruger National Park

We slapen 3 nachten in het Grietjie Reserve, een privaat natuurgebied dat onderdeel is van het Greater Kruger. De hekken zijn tussen de reservaten weggehaald, wat betekent dat je hier ook gewoon de Big 5 kan spotten. Een goede reden om een game drive te plannen, dus gaan we een hele middag met een ranger op pad. Heel veel grote dieren komen we niet tegen helaas, maar het kleinere wild blijft ook leuk om te zien. Gelukkig wordt het de tweede dag goedgemaakt: aan het eind van de middag komt een kudde olifanten naar de rivier om te drinken en hebben we vanaf ons terras het beste uitzicht over dit bijzondere tafereel.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 8: Grietjie Reserve – Magoebaskloof

Na een paar dagen in de wildernis zoeken we vandaag weer de bewoonde wereld op. Onze bestemming? De Magoebaskloof. Een plek die aanvankelijk diende als logische tussenstop tussen Kruger en Marakele National Park, maar zo leuk blijkt dat je er graag een paar dagen wilt blijven hangen. De uitgestrekte steppes met wilde dieren hebben hier plaatsgemaakt voor een vruchtbaar landschap met watervallen, naaldbossen en avocadobomen. Je kunt hier prachtig hiken door de jungle en overnachten in boomhutten en charmante chalets. In de omgeving zijn tal van kaasboerderijen, microbrouwerijen en hippe koffietenten te bezoeken, maar ook voor het nodige avontuur zit je hier goed.

AANTAL KILOMETERS: 135

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Hotel Magoebaskloof

Magoebaskloof – In de Magoebaskloof vind je een aantal bijzondere accommodaties: van grote hotels tot charmante blokhutten. Ik boek een overnachting in die laatste categorie, omdat het ook wel fijn is om zelf te kunnen koken. Een van de mooiste huisjes in de Magoebaskloof is het comfortabele Pavetta Country House.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 9: Magoebaskloof

In deze omgeving gaat het hart van menig avonturier harder kloppen, wat je kunt hier de nodige outdoor activiteiten ondernemen. Rondom de Magoebaskloof liggen een aantal indrukwekkende watervallen en de leukste manier om de omgeving te bekijken is tijdens het ziplinen. Je krijgt een tuigje om je middel en een helm op je hoofd, en onder leiding van twee gidsen volg je een parcours van meer dan 10 lijnen die hoog boven de watervallen zijn gespannen. Ik vond het geweldig. Na het ziplinen rijden we naar de Debengeni waterval, waar je mooi kunt wandelen en picknicken, en aan het eind van de middag steken we de braai aan bij ons huisje.

Ziplinen in de Magoebaskloof, Zuid-Afrika

Dag 10: Magoebaskloof – Waterberg

Dit is een van de langste reisdagen van onze hele Zuid-Afrika reis. Vanaf de Magoebaskoof naar onze volgende bestemming in de omgeving van Waterberg hebben we de hele dag uitgetrokken. Onderweg doen we boodschappen voor de komende nachten en lunchen we in het stadje Vaalwater. Onze bestemming is een schitterende plek nabij Rankin’s Pass. Een huisje in de middle of nowhere, maar met schitterende uitzichten over de omgeving. Alleen al daarom raad ik het aan om hier een paar nachten te verblijven.

AANTAL KILOMETERS: 330

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Overnachten in Waterberg

Rankin’s Pass – Een van de mooiste plekken waar ik in Zuid-Afrika ben geweest is Waterberg. Het is praktisch the middle of nowhere, maar daar moet je je niet door laten tegenhouden. Als je flink wat budget hebt, dan boek je een kamer bij het Kololo Game Reserve.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 11: Waterberg

Als je een paar dagen wilt onthaasten is dit plekje echt het ideale toevluchtsoord. We slapen op een enorm landgoed met wilde dieren en er zijn een paar wandelroutes uitgestippeld die je meenemen langs uitzichtpunten en plekken waar veel wildlife zit. De Big 5 ga je niet tegenkomen, maar je kunt wel giraffes, zebra’s, apen en impala’s spotten.

Wij vullen onze dagen hier met wandelen, puzzels maken, lezen en uitgebreid koken. Je kunt de braai aansteken en ’s avonds een kampvuurtje maken bij zonsondergang. In theorie zou je vanaf hier ook een dag op-en-neer naar Marakele National Park kunnen rijden, maar dat wil ik je afraden vanwege de ontzettend slechte weg ernaartoe.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 12: Waterberg – Marakele National Park

De volgende bestemming van onze roadtrip door Zuid-Afrika is Marakele National Park, dat hemelsbreed slechts enkele tientallen kilometers verderop ligt. In de praktijk ben je daar echter een paar uur mee bezig, want de weg vanuit Rankin’s Pass is gewoon niet zo goed. Het is wat dat betreft het meest avontuurlijke stuk dat wij tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika hebben gereden. We hebben gelukkig een accommodatie die op slechts 10 minuten rijden van de ingang ligt, en gaan diezelfde dag nog op safari. Marakele is echter een stuk kleiner dan Kruger en er zijn hier veel minder dieren. De opbrengst na drie uur rondrijden is dan ook magertjes: we hebben alleen vanuit de verte een kudde olifanten gezien en slechts een handjevol andere kleine dieren.

AANTAL KILOMETERS: 45

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Overnachten bij Marakele

Luara Wildlife – Als je ooit in een boomhut wilt slapen, dan is dit misschien wel je kans. Deze boomhut is klein maar fijn en je wordt er omringd door wilde dieren. Vanuit de boom zie je impala’s en zebra’s lopen, en bij de picknickplaats heb je uitzicht op drinkende giraffes. Aan comfort kom je hier bovendien niets tekort. De boomhut is voorzien van airco en er is een zelfs keukentje waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken. Echt een aanrader.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 13: Marakele National Park

Vandaag gaat de wekker al vroeg, want we hebben met een ranger van Marakele afgesproken. Hij neemt ons mee op game drive en hopelijk gaan we meer zien dan de dag ervoor. Wat precies op ons lijstje staat? Tot nu toe hebben we tijdens onze rondreis nog geen neushoorn gezien en daarnaast hopen we ook wat katachtigen tegen te komen. Het blijkt een goede keus om met hem op pad te gaan, want we zien zoveel meer dan de dag ervoor. Buffels en olifanten komen heel dicht bij de auto, en we spotten ook eindelijk onze eerste neushoorns. Daarnaast valt het me op hoe mooi het landschap van Marakele is. Kruger is heel vlak en uitgestrekt, maar in Marakele rijd je tussen de enorme rotsformaties.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 14: Marakele – Pilanesberg

Vanuit Marakele is het maar een klein stukje naar Pilanesberg National Park, het wildpark dat het dichtst bij Johannesburg ligt. Het is een stuk groter dan Marakele en je hebt er volop mogelijkheden om de Big 5 te spotten. Dat kan uiteraard op eigen gelegenheid, maar je kunt ook blijven slapen in een van de lodges in het park en elke dag deelnemen aan een georganiseerde safari. Wij boeken drie nachten bij een hotel dat binnen de grenzen van het park ligt en hebben via hun 2 georganiseerde game drives per dag. En dat begint zodra je hebt ingecheckt, want al diezelfde middag gaan we met een ranger op pad.

AANTAL KILOMETERS: 105

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

Overnachting Pilanesberg:

Ivory Tree Game Lodge – Dit is het duurste hotel waar ik deze reis heb geslapen, maar als je ziet wat je voor dat geld krijgt, valt het allemaal wel mee. Je slaapt hier op basis van volpension en er zijn ook twee game drives per dag inbegrepen. Als je dat allemaal meeneemt, dan valt de prijs van € 300 per nacht nog best mee.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 16: Pilanesberg National Park

Deze twee dagen staan volledig in het teken van dieren spotten, lekker eten en luieren. De ochtendsafari begint om 5 uur ’s morgens en de tweede safari is aan het eind van de middag gepland. Tussendoor heb je tijd voor jezelf en kun je aan het zwembad liggen of een dutje doen in je kamer. In theorie zou je met je huurauto ergens naartoe kunnen gaan, maar wij hadden daar niet zoveel energie voor. Die vroege ochtenden zijn het beste excuus om een paar dagen te niksen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika.

Bezienswaardigheden Johannesburg: de leukste tips en activiteiten

Dag 17: Pilanesberg – Cradle of Humankind

Pilanesberg ligt relatief dicht bij Johannesburg, maar wij besluiten nog een extra stop in te lassen onderweg. We zetten koers naar de Cradle of Humankind, een gebied waar menselijke resten uit de prehistorie zijn gevonden. Hier kun je onder andere de Sterkfontijn Grot bezoeken, een grottenstelsel waar wetenschappers enkele belangrijke vondsten hebben gedaan. Als je hier langer dan één nacht blijft kun je in de omgeving ook ziplinen en game drives maken. Een prima stop dus op je roadtrip door Zuid-Afrika.

AANTAL KILOMETERS: 155

Bezienswaardigheden Johannesburg: de leukste tips en activiteiten

Overnachting in Cradle Boutique Hotel

Cradle Boutique Hotel – Als je op zoek bent naar een charmant boetiekhotel net buiten Johannesburg, dan is dit echt een aanrader. De kamers zijn ruim en sfeervol ingericht en in het restaurant serveren ze moderne Zuid-Afrikaanse gerechten.

Bezienswaardigheden Johannesburg: de leukste tips en activiteiten

Dag 18: Cradle of Humankind – Johannesburg

Wederom staan we vandaag ontzettend vroeg op, maar niet om wilde dieren te spotten. We hebben een ballonvaart geboekt over het natuurgebied en gaan vlak na zonsopgang de lucht in. Een tochtje in een luchtballon is geweldig om een keer mee te maken en al helemaal boven de Zuid-Afrikaanse landschappen. Met het verblijf in de Cradle of Humankind komt ook een eind aan onze roadtrip door Zuid-Afrika. We zetten koers naar de luchthaven om de huurauto in te leveren en pakken daarna een UBER naar de wijk Maboneng in Johannesburg. Maboneng blijkt minstens zo hip als Berlijn en New York en is de leukste plek om te verblijven in Joburg. We komen toevallig aan op de levendigste dag van de week: op zondagen is het gezellig druk op straat met muziek en marktkramen.

Luchtballon Zuid-Afrika

Overnachting in Johannesburg

Loft in het 12 Decades Art Hotel – Er zijn een paar hippe hotelletjes in Maboneng. Wij verblijven in een reusachtige loft op de bovenste verdieping, hebben beschikking over twee slaapkamers, een enorme keuken en een tv met verschillende streamingdiensten. De ideale plek om je even terug te kunnen trekken.

➞ Lees ook: Doen in Zuid-Afrika: maak een ballonvaart over de Cradle of Humankind

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

Dag 19: Soweto

Als je in Johannesburg bent moet je zeker één dag uittrekken voor een fietstocht in Soweto. Deze townships zijn een interessante bestemming om meer te leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika en je kunt er bovendien een aantal bezienswaardigheden bekijken. De leukste manier om de wijk te leren kennen is tijdens een fietstour met een lokale gids. Ik ging op pad met de jongens van Lebo’s Soweto en schreef een uitgebreid verslag over deze ervaring.

Townships Zuid-Afrika: doe een fietstour door Soweto

Dag 20: Johannesburg

KLM vliegt vanuit Johannesburg pas laat in de avond terug naar Amsterdam, dus op de laatste dag van je vakantie in Zuid-Afrika kun je nog een hoop ondernemen. Wij deden een stadswandeling met een lokale gids en krijgen Johannesburg te zien door de ogen van een local. Super interessant, want je komt op plekken waar je zelf niet zo snel zou belanden. In de middag bezoeken we het Apartheidmuseum, wat ook zeker verplichte kost is. Het museum is ontzettend groot en uitgebreid, en om alles te kunnen lezen en begrijpen moet je eigenlijk een hele dag uittrekken. Benieuwd wat je nog meer kan doen in deze machtig interessante stad? In deze blog lees je al mijn tips voor Johannesburg.

Reisvideo: Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties