Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

Rondleiding door Teufelsberg, een voormalig afluisterstation in Berlijn

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

Een van de leukste dingen die je tijdens een weekendje Berlijn kan ondernemen: een bezoek aan radarstation Teufelsberg. Ooit een afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst, tegenwoordig een gestript gebouw met graffiti op de muren. Hier kun je een rondleiding volgen door de verlaten vertrekken en luisteren naar de spannendste verhalen uit de Koude Oorlog. Wil je het afluisterstation op Teufelsberg bezoeken? Hier lees je alles over een rondleiding door dit bijzondere complex.

TEUFELSBERG BEZOEKEN

Het is een warme zomerdag in Berlijn en ik neem de S-bahn naar een bosrijk gebied in het westen van de stad. Mijn missie van vandaag is de Teufelsberg bezoeken. Hier vind je namelijk een verlaten afluisterstation uit de tijd van verdeeld Duitsland. Teufelsberg raakte verlaten nadat de Muur is gevallen, maar de futuristische gebouwen torenen nog steeds boven het woud uit.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn
Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

RONDLEIDING OVER TEUFELSBERG

De afgelopen tijd was er veel onduidelijkheid over rondleidingen en toegang tot het terrein. Maar geen paniek, want je kunt Teufelsberg op verschillende manieren bezoeken. Je kunt elk weekend om 13:00 uur aansluiten bij een tour, maar je mag ook op eigen gelegenheid over het terrein dwalen.

Ik ben zelf erg benieuwd naar de verhalen van de Teufelsberg, en dus sluit ik aan bij een rondleiding van Chris. Chris komt oorspronkelijk uit Engeland en werkte ten tijde van de Koude Oorlog op het afluisterstation. Over de de geheime boodschappen van de Sovjetunie mag hij het vandaag niet hebben, maar er valt gelukkig nog een heleboel vertellen.

VAN VUILNISBELT TOT AFLUISTERSTATION

De Teufelsberg (letterlijk: Duivelsberg) is geen natuurlijke heuvel, maar een grote, bosrijke vuilnisbelt opgebouwd uit het puin van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Koude Oorlog werd besloten om deze 80 meter hoge kunstmatige berg te gebruiken als basis voor een afluisterstation. En zo verrezen eind jaren-50 een handjevol gebouwen en drie iconische koepels op de top van de heuvel. Vanaf deze strategische plek in het hart van Oost-Duitsland kon men tot wel 300 kilometer verderop afluisteren.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

OP PAD MET GIDS CHRIS

Met gids Chris maken we een rondje over het terrein en door de gebouwen. Een feest van herkenning voor de voormalige afluisteraar. “Hier stond mijn bureau en in dit stopcontact had ik mijn tekstverwerker aangesloten.” Hij wijst naar de kale betonnen vloer en het stoffige stopcontact bij zijn voeten. Chris vertelt niet alleen over Russische spionnen, dubbelagenten en escalaties, maar ook de spanningen op internationaal gebied komen aan bod.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

CREATIEVE BROEDPLAATS & GRAFFITI HOTSPOT

Inmiddels staat het afluisterstation alweer enkele decennia leeg, maar verlaten is het verre van. De apparatuur en zendmasten zijn na de val van de Muur verwijderd, maar dat doet niets af aan de sfeer. Want de grote bolvormige koepels zijn nog grotendeels intact en ondanks de andere toeristen kun je hier heel even snuffelen aan het Berlijn van ruim 25 jaar geleden.

Ooit waren er plannen om hier luxe appartementen te realiseren, maar zover is het nooit gekomen. Nu is Teufelsberg een creatieve broedplaats, met veel kunst en graffiti op de gebouwen. De kale betonnen muren zijn voorzien van grote murals, op het terrein staan geïmproviseerde huisjes waar creatievelingen wonen. Een geweldige plek om bijzondere kunstwerken te spotten en legaal te urbexen. Het is daarom echt een aanrader om Teufelsberg te bezoeken tijdens je stedentrip Berlijn.

DE BALLONNEN VAN TEUFELSBERG

Het leukste deel van je rondleiding door Teufelsberg is een bezoek aan het dak. Hier, aan de voet van drie iconische ballonnen heb je geweldig uitzicht over de omgeving. In de verte zie je Berlijn en de Fernsehturm liggen, je kan kilometers ver kijken.

Wanneer je de duistere trap omhoog naar de hoogste toren neemt, sta je midden in een ronde koepel. De akoestiek is fantastisch, alsof je in een grote concertzaal staat. Hier stonden ooit antennes en andere ingewikkelde apparatuur, en de informatie die hier werd verzameld is van grote invloed geweest op onze huidige vrijheden. Ik ben al vaak in Berlijn geweest en heb al veel van de stad gezien, maar ik deze plek is direct tot mijn absolute favorieten gaan behoren.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn
Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

PRAKTISCHE INFO: TEUFELSBERG BEZOEKEN

Wil je naar aanleiding van mijn blog Teufelsberg bezoeken? Goede keus!

Het afluisterstation en de Teufelsberg liggen een stukje buiten Berlijn. Je moet uitstappen bij S-bahn station Heerstraße. Vanaf daar is het nog ruim een half uur wandelen, dus let op de weersvoorspellingen. (Voor de algehele indruk is het ook wel leuk als het buiten helder is).

Elke zaterdag en zondag worden om 13:00 rondleidingen gegeven door oud-medewerkers van het afluisterstation en historici. Een rondleiding kost 15 euro en duurt ongeveer twee uur. Het is ook mogelijk om de Teufelsberg zonder rondleiding te bekijken, dan betaal je 8 euro en mag je vrij rondlopen.

Doordeweeks worden korte tours gegeven, deze starten om 10:00 uur en kosten ook 7 euro. Actuele informatie over rondleidingen, openingstijden en prijzen vind je op de officiële website.

Radarstation auf dem Teufelsberg
Teufelsseechaussee 10
14193 Berlijn

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn
Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn
Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

Reizen naar Duitsland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

25 reacties

 1. Gaaf he? Ik ben er toevallig afgelopen weekend nog geweest! Het mooie aan Teufelsberg is misschien ook nog wel dat je er vaker naar terug kan omdat de street-art nog best regelmatig vernieuwd wordt, altijd weer iets nieuws te bekijken. En dat uitzicht verveelt nooit :)

  1. Ja dat is inderdaad heel tof! Onze gids zei ook dat hij weer allemaal nieuwe kunstwerken had gezien sinds zijn vorige bezoek.

  1. Er zijn ook doordeweeks om 10 uur rondleidingen en als het goed is mag je ook gewoon naar binnen om zelf te kijken!

 2. aawh man, toen ik er was mocht je alleen met de rondleiding mee (en die persoon kon bijna geen vragen beantwoorden). Ach … volgende keer dan maar.

  1. Oh dat is wel stom! Maar ik lees net dat het vanwege de wisselende street art ook leuk is om nog een keer te bekijken, dus ik zou zeker gaan de volgende keer!

 3. Wij zijn hier gisteren geweest. Entree kost 5 euro maar je kan vrijwel nergens meer naar binnen, zelfs het in forums veel beschreven bezoek aan het het dak met de radarbollen is niet mogelijk omdat deze door de veiligheidsinstanties afgesloten is. Het terrein doet eer aan het ontstaan van de berg, een vuilnisbelt ! Op het terrein ligt veel rommel die gemakkelijk opgeruimd kan kan worden, zeker voor het bedrag dat per dag aan bezoekers wordt binnen geharkt. Waarschijnlijk kan de toren ook redelijk eenvoudig weer veilig gemaakt worden. Positief is het prachtige gebied rond de berg, de leuke graffiti op het terrein.

  1. Hoi Stefan, goed om te weten hoe het er nu is! Dankjewel voor je aanvulling, daar hebben andere lezers zeker wat aan :)!

 4. Oktober 2021:
  Ondertussen is het dak weer “vrij gegeven”. Aan beide zijdes van het gebouw zijn nieuwe trappen gemaakt: dus weer veilig te beklimmen.
  Wij zijn er eergisteren geweest en het is zeker de moeite waard. Prachtige street art, een zeer fotogenieke omgeving.
  Het terrein was netjes, en zelfs het bospad eromheen was geharkt/ vrij gemaakt van bladeren omdat in het bosje ook kunst staat van “afgedankte rommel.”
  Nu waren we deze zondag wel 1 van de 1e bezoekers maar persoonlijk had ik nog nooit op een geveegd bospad gelopen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset