Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 december 2022

Route en planning voor een roadtrip door de Faeröer Eilanden

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

De Faeröer Eilanden zijn qua grootte vergelijkbaar met de provincie Utrecht, maar er valt zoveel te zien dat je er weken kan rondkijken. De 18 mysterieuze eilanden zijn een aaneenschakeling van mooie autoroutes en lenen zich uitstekend voor een afwisselende roadtrip. Tel daar de goede wegen en relatief korte afstanden bij op, en je begrijpt waarom ik de Faeröer Eilanden een geweldige bestemming voor een rondreis vind.

Ik neem maar liefst 11 dagen de tijd voor mijn rondreis door de Faeröer Eilanden en ik durf wel te zeggen dat ik in dat tijdsbestek een heleboel van het land heb gezien. Het is een van de mooiste bestemmingen die ik in Europa heb bezocht. Ik kan het daarom iedereen aanraden om hier een roadtrip te maken. Benieuwd hoe mijn route eruit zag en wat je allemaal kan zien? Hieronder vind je mijn eigen route en planning voor een rondreis door de Faeröer Eilanden.

Lees hier alle blogs over de Faeröer Eilanden

DAG 1

TÓRSHAVN, KIRKJUBØUR EN GÁSADALUR
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

We zijn er! Vandaag komen we om 6 uur ’s ochtends aan in de haven van Torshavn, dus we hebben de hele dag nog voor ons. We beginnen met een wandeling door Tinganes, het bestuurlijk centrum van de Faeröer en een van de sfeervolste plekjes in de stad. Daarna ontbijten we bij Hotel Hafnia en zetten we koers naar het dorpje Kirkjubøur. We maken een rondje langs de ruïnes van de oude kathedraal, maar vooral de historische huisjes zijn interessant.

Vanuit Kirkjubøur nemen we de toeristische route naar het eiland Vagar, onze verblijfsplaats van de komende dagen. Het is nog te vroeg om in te checken, dus maken we een kleine detour langs een van de hoogtepunten van het land. We volgen een prachtige kustweg langs het dorpje Bøur en rijden via een donkere tunnel naar Gásadalur. Dit afgelegen dorpje is namelijk de plek waar je de beroemde Múlafossur waterval kunt spotten. Een van de mooiste plekjes in het hele land, wat mij betreft.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Overnachting: Dit leuke grashuisje in Miðvágur. Voor deze eerste nachten hebben we iets geboekt op het eiland Vagar. Op dit eiland vind je verreweg de meeste en belangijkste bezienswaardigheden van de Faeröer Eilanden, en is strategisch gezien ook de slimste keuze. Wij zitten in het dorpje Miðvágur, maar Sandavágur en Sørvágur vind je ook aardig wat aanbod.

DAG 2

LEITISVATN
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Onze accommodatie ligt pal tegenover het startpunt van de wandelroute naar het beroemde Leitisvatn. Dit is het grootste meer van de Faeröer en onderweg kom je langs een aantal bijzondere uitzichtpunten. Vandaag staat in het teken van deze wandeling en we nemen er ruim de tijd voor. In principe zou je in drie uurtjes heen en terug kunnen lopen, maar wij hebben vandaag geen andere plannen. We maken veel foto’s en picknicken bij het uitzichtpunt.

Wie minder tijd heeft tijdens zijn rondreis door de Faeröer, kan de wandeling rondom Leitisvatn ook combineren met een bezoek aan de Múlafossur waterval. Beide bezienswaardigheden liggen op hetzelfde eiland en kun je daarom eenvoudig op dezelfde dag bezoeken.

DAG 3

HELIKOPTER NAAR MYKINES, TRØLLKONUFINGUR
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Het maken van een tochtje met een helikopter is een van de leukste dingen die je kunt doen op de Faeröer. Wij beginnen de dag met een tochtje naar Mykines, maar moeten helaas meteen terug met de ferry omdat onze oorspronkelijke terugreis aan het eind van de middag is geannuleerd. Ook dat kan gebeuren. Gelukkig hebben we ruim de tijd op de Faeröer Eilanden en krijgen we later op onze rondreis nog de tijd om een uitgebreid bezoek te brengen aan dit bijzondere eiland.

Vandaag rijden we naar onze nieuwe uitvalsbasis in het dorpje Fuglafjørður, maar niet voordat we een aantal interessante plekken onderweg hebben afgestreept. Zo maken we een korte stop bij de Trøllkonufingur en lunchen we bij de oude vikinghutjes aan het Leitisvatn meer. Onderweg naar onze nieuwe accommodatie komen we bovendien genoeg plekken tegen waar we even de auto langs de kant zetten voor een foto.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Overnachten: Fuglafjørður. Het dorpje Fuglafjørður op het eiland Eysturoy is klein maar fijn. Je vindt hier een supermarkt en kunt mooie wandelingen maken in de omgeving. Het is een goede uitvalsbasis om het eiland Eysturoy te ontdekken. We verblijven hier drie nachten.

DAG 4

GJÓGV & EIDI
Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden
Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden

Tijd om het eiland Eysturoy te gaan verkennen. Na een uitgebreid ontbijt zetten we koers naar het plaatsje Gjógv op ongeveer 40 minuten rijden van Fuglafjørður. Alleen de weg ernaartoe is al de moeite waard, maar ook Gjógv is een plaatje. Het dorpje is gelegen aan een diepe kloof en vanaf hier heb je geweldig uitzicht over de woeste Atlantische kust. Je kunt hier een mooie wandeling maken naar de top van de berg, maar ook het uitzicht bovenaan de kloof is spectaculair mooi. Na Gjógv rijden we verder naar het plaatsje Ei∂i, wat volgens onze reisgids een hoogtepunt zou moeten zijn. Ik vind het dorpje persoonlijk niet zo speciaal. Achteraf blijkt overigens dat we net iets verder hadden moeten rijden om een mooie waterval te zien.

DAG 5

VESTMANNA, SAKSUN & FOSSA WATERVAL
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Na dagen bewolking schijnt vandaag eindelijk de zon en dat komt goed uit: we hebben namelijk een boottochtje op de planning staan. Vandaag gaan we op excursie naar de Vestmanna Bird Cliffs, een aantal indrukwekkende rotsklippen waar tal van bijzondere vogels zijn te spotten. Het is leuk om het eiland vanaf het water te bekijken, want dan zie je totaal andere dingen dan vanuit de auto. Zo varen we langs honderden watervallen en indrukwekkende rotsformaties.

Op de terugweg rijden we via het dorpje Saksun, een van de meest gefotografeerde plekjes op de gehele Faeröer. In deze omgeving brengen we ook een bezoek aan de Fossa waterval, de hoogste waterval van het land. Overnachten in Saksun kan bijvoorbeeld in deze bijzondere cottage.

DAG 6

KLAKSVIK & KLAKKUR MOUNTAIN
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

We vervolgen onze rondreis door de Faeröer Eilanden en rijden via een mooie kustroute naar onze volgende locatie. De komende nachten slapen we aan de rand van Klaksvik op het eiland Borðoy. Hier maken we een mooie hike naar de top van de Klakkur Mountain, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over het stadje. Op een heldere dag kun je vanaf deze plek maar liefst vijf verschillende eilanden zien liggen, dus het is zeker de moeite waard om naar boven te klimmen.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Accommodatie: Klaksvik. Klaksvik is een van de grotere stadjes op de Faeröer Eilanden en de toegangspoort tot de noordelijkere eilanden, waarvan Kalsoy de bekendste is. Wij blijven hier twee nachten slapen.

DAG 7

KALSOY
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Vanuit Klaksvik kun je de ferry naar het eiland Kalsoy nemen, een populaire bestemming onder zo’n beetje iedereen die een roadtrip door de Faeröer Eilanden gaat maken. Je moet dus ruim op tijd bij de ferry zijn, want het aantal plekken aan boord is beperkt. Onze missie van vandaag is een wandeling maken naar de vuurtoren van Kallur, helemaal in het uiterste puntje van het eiland. Een geweldig hike die deels over smalle paadjes langs duizelingwekkend steile kliffen gaat. Er valt hier regelmatig iemand naar beneden en ik durf daarom niet naar het bekende uitzichtpunt te lopen voor een foto. Gelukkig hoef je geen levensgevaarlijke capriolen uit te halen om van het uitzicht te genieten.

DAG 8

VIDOY
Faeröer Eilanden

Vandaag rijden we naar het meest noordelijke iemand van de Faeröer: Vi∂oy. Het heeft vannacht gesneeuwd en de hoogste bergtoppen zijn bedekt met een laagje wit. Een geweldig gezicht en daarom besluiten we om met een bescheiden omweg naar het dorpje Viðareiði. Dit dorpje vormt de uitvalsbasis voor een hiken naar de top van de derde hoogste berg van het land: Villingardalsfjall. Deze wandeling stond voor vandaag op de planning, maar het is helaas niet verantwoord om te hiken vanwege het slechte weer. Sneeuw en dichte mist gooien roet in het eten, maar gelukkig is het uitzicht vanaf halverwege de berg ook heel mooi. Onderweg naar ons huisje op het eiland Eysturoy maken we nog een omweg naar het dorpje Selatrað. Deze bestemming ligt vrij afgelegen en je zult er vrijwel geen toeristen tegenkomen, maar juist daarom zo leuk om te bezoeken.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Overnachting: Strendur. We verblijven ook de laatste dagen van onze reis op het eiland Eysturoy, maar dan aan de andere kant. Heel eerlijk: in dit deel is niet heel veel te zien en te doen. Je kunt wel roadtrippen langs de kust en een paar mooie dorpjes bezoeken, maar echte highlights vind je er niet. Wat overigens wel nieuw is en interessant om te vermelden: sinds kort is er een nieuwe tunnel geopend, waardoor je vanuit Strendur vrij eenvoudig naar Torshavn kan rijden. De tunnel is elf kilometer lang en gaat onder de Atlantische Oceaan door. Het is echter niet heel goedkoop, dus ik zou er zelf niet al te vaak gebruik van maken: je betaalt 175 DKK (ongeveer 23 euro) voor een enkeltje.

DAG 9

EYSTUROY
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

Na 9 dagen roadtrippen en rondreizen door de Faeröer hebben we alles vrijwel gezien. Er zijn nog een paar eilanden die we moeten afstrepen, maar deze zijn alleen per ferry te bereiken en in zo’n lange reis hebben we vandaag geen zin. In plaats daarvan pakken we de auto en rijden we rond in de omgeving van Lambi, Toftir en Runavik. De rest van de dag doen we rustig aan. Het blijft ten slotte vakantie.

DAG 10

MYKINES
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

We doen een tweede poging om naar Mykines te gaan. En met succes: het wordt zelfs de zonnigste dag van onze hele rondreis door de Faeröer. We maken een wandeling naar de vuurtoren en onderweg komen we heel wat papegaaiduikers tegen. Zo gaaf om te zien! Maar dat niet alleen, we zien ook jan-van-genten en spotten zelfs twee zeehonden. Bij terugkomst ben ik helemaal gesloopt van het vele wandelen en alle indrukken, maar het was het zeker waard. Mykines was voor mij toch wel het hoogtepunt van onze rondreis door de Faeröer. Lees ook mijn verslag over puffins spotten op Mykines.

DAG 11

EIDI, TJØRNUVíK & TÓRSHAVN
Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

De laatste dag is aangebroken. We moeten om 18:00 uur in de haven van Tórshavn zijn voor de terugreis naar Denemarken en hebben nog vrijwel een hele dag de tijd om dingen te bekijken. Het wordt de dag van de tweede kansen, want we bezoeken aan aantal plekken voor de tweede keer. We beginnen met Eidi, het dorpje dat ik op het eerste gezicht niet zo interessant vond. Wat blijkt? Als je een stukje verder rijdt kom je een hele mooie waterval tegen en een verlaten voetbalveld dat nu in gebruik is als camping. Toch de moeite waard dus. Daarna rijden we langs de Fossa waterval, die er met droog weer nog veel mooier uitziet. Ook rijden we naar het dorpje Tjørnuvík en geven we Saksun een tweede kans.

De laatste uren van onze rondreis door de Faeröer Eilanden brengen we door in Tórshavn. Vanwege een feestdag zijn alle winkels helaas gesloten, maar de restaurants zijn wel open. We drinken een kopje koffie bij het sfeervolle Paname Cafe, gevestigd in een complex vol creatieve initiatieven en unieke winkeltjes.

REISVIDEO: ZO MOOI IS REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Bekijk hieronder ook het filmpje dat ik maakte tijdens mijn rondreis.

RONDREIS FAERÖER EILANDEN

Onze rondreis over de Faeröer Eilanden duurt elf dagen, maar het is zeker mogelijk om het in minder tijd te doen. Ik raad het wel aan om minimaal vijf dagen uit te trekken. Want alleen dan heb je echt de tijd om alles op je gemak te kunnen bekijken.

Er zijn twee manieren om naar de Faeröer Eilanden te reizen: per vliegtuig en per boot. Wij reizen per ferry vanuit Hirthals in Denemarken en de overtocht duurt ongeveer 36 uur. Lees hier mijn uitgebreide blog over reizen met de ferry naar de Faeröer Eilanden.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

    1. Hoi Luca, dat is een hele goede vraag! Heb dat zelf niet gedaan en ook niet heel erg op gelet, maar volgens mij heb ik wel wielrenners gezien bijvoorbeeld. Denk dus zeker dat het kan, maar zou het voor de zekerheid even navragen via het toeristbureau (Visit Faroe). Waar je wel rekening mee moet houden: de eilanden zijn niet echt ingericht op fietsverkeer, heb dus geen fietspaden gezien oid. Daarnaast kan het weer heel snel omslaan en bijvoorbeeld van het ene op het andere moment ontzettend mistig worden en dat lijkt me niet heel erg veilig als fietser. Ook kunnen de vele tunnels (wat vaak ook eenrichtingsverkeer is) een probleem zijn én je moet natuurlijk rekening houden met de pittige bergen en heuvels. Maar goed, ik ben niet zo’n fietser, dus wellicht klinkt dat voor jou als peanuts allemaal. Zou het dus even navragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset