Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Een rondreis door India in analoge foto’s

Een reis door India in analoge foto's

Je zou bijna denken dat onderstaande foto’s uit het foto-archief van mijn ouders komen, maar in werkelijkheid maakte ik ze in 2011. Tijdens mijn reis naar India liet ik mijn dure camera thuis en nam ik alleen een analoge spiegelreflex mee die ik ooit op de rommelmarkt heb gekocht: een Canon AE-1. Met een rugzak vol fotorolletjes maakte ik een rondreis door India en legde ik mijn reis vast op de gevoelige plaat. In deze blog deel ik mijn favoriete beelden. Reis je mee?

NEW DELHI

Het startpunt van mijn rondreis door India is het hectische New Delhi. Ondanks dat ik al best wat reiservaring heb, ben ik compleet overdonderd. Het is een regelrechte aanslag op al je zintuigen en de opdringerige mensen maken het niet makkelijker. Ik wil zo snel mogelijk weer weg en besluit na een nacht de eerstvolgende trein naar Varanasi te pakken.

Een reis door India in analoge foto's

Voor de eerste nacht heb ik van tevoren een goedkoop hostel geboekt in de wijk Paharganj, en dit was het uitzicht vanaf het dakterras. Het hostel zit vlakbij het treinstation, maar het is niet echt de beste plek om bij te komen van een lange vliegreis. Achteraf gezien had ik drie dingen anders gedaan: ik was liever in Mumbai begonnen, had mezelf beter kunnen trakteren op een degelijk hotel voor de eerste nacht en had het aanbod voor luchthaventransfer niet moeten afslaan.

Een reis door India in analoge foto's

VARANASI

De tweede halte van mijn rondreis door India is Varanasi, een stad die veel indruk op mij gemaakt. Voor mij was dit het ultieme India en het spirituele hoogtepunt van mijn reis. Het is een van de oudste steden op aarde en het is ook echt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

India: Varanasi en de burning ghats

Varanasi ligt aan de oevers van de heilige Ganges en de rivier speelt een grote rol in het dagelijks leven. Vanaf het balkon van mijn hotel zie ik mensen badderen en bootjes varen, en elke avond worden rituelen uitgevoerd op het water. Een bijzonder gezicht.

Een reis door India in analoge foto's
Een reis door India in analoge foto's

Ik maak een rondreis door India aan het eind van het regenseizoen, en zoals je op deze foto kunt zien staat het water in de rivier heel erg hoog. Een deel van de stad is ondergelopen en de crematies langs de oevers zijn verplaatst naar hoger gelegen gebieden. Het werd daarom ook afgeraden om een boottochtje te maken, maar dit uitzicht maakte een hoop goed.

Een reis door India in analoge foto's

Mijn favoriete analoge foto’s van India maakte ik op de markt in Varanasi, waar de groenten en fruit hoog liggen opgestapeld. Ik vind het altijd erg leuk om over deze buitenlandse markten te struinen, want je raakt er regelmatig aan de praat met lokale bewoners.

Een reis door India in analoge foto's

Alle Indiase vrouwen dragen prachtige sari’s in felle kleuren. Ik ben in Varanasi in een sari-winkel geweest, maar het voelde toch een beetje raar om als Westerling in traditionele kleding te lopen. In plaats daarvan koop ik een omslagdoek, maar dat is niet het beste idee. Ik word hard uitgelachen op straat en navraag in het hotel leert dat ze me in de winkel een sjaal voor mannen hebben aangesmeerd. Tot zover mijn poging om te integreren in India.

Tijdens een wandeling door de smalle straatjes word ik op sleeptouw genomen door een dakloze man. Hij vertelt dat hij in zijn vorige leven een koe was en laat me de mooiste plekken in de stad zien. Zo ook deze verlaten tempel met prachtige versieringen. Geld wil hij achteraf absoluut niet hebben, maar een grote fles water is zeer welkom. Een bijzondere ontmoeting.

Een reis door India in analoge foto's

AGRA & DE TAJ MAHAL

Agra en de wijk rondom de Taj Mahal lijken regelrecht uit het sprookje van 1001 nacht te komen. Ik slaap in een simpel guesthouse op steenworp afstand van de Taj Mahal en dit is het uitzicht vanaf het dakterras. Elke ochtend ontbijten met uitzicht over de Taj Mahal: onbetaalbaar.

Een reis door India in analoge foto's
Een reis door India in analoge foto's

Een bezoek aan de Taj Mahal was een van de hoogtepunten van mijn reis door India. Want na twee weken vol viezigheid, lawaai en stank voelt de rust en schoonheid van de Taj Mahal onwerkelijk. Het witte marmer fonkelt in het waterige ochtendzonnetje, de scootertjes zijn verdwenen, evenals de koeien en opdringerige mannen. Een tip voor als je de Taj Mahal wil bezoeken: zet de wekker en zorg dat je direct na openingstijd bij de ingang staat. Je hebt dan het mooiste licht en de minste mensen op de foto.

Een reis door India in analoge foto's

Ik ben nog nooit zo vaak met mensen op de foto geweest als tijdens mijn bezoek aan de Taj Mahal. Want behalve Westerlingen, komen er ook heel veel binnenlandse toeristen op het Wereldwonder af. Zelf wilden ze ook graag poseren voor mijn foto’s, jammer dat ik het resultaat niet aan ze kon laten zien. Dat is een nadeel van reizen met een analoge camera.

Een reis door India in analoge foto's

Als je de Taj Mahal bezoekt, dan moet je eigenlijk ook een kijkje nemen het Rode Fort in Agra. Deze attracties liggen vlak bij elkaar en het fort is een aaneenschakeling van mooie uitzichten en doorkijkjes. Zo heb je uitzicht over de Taj Mahal en de Yamuna-rivier.

De Taj Mahal is een ode aan de liefde. Opdrachtgever Shah Jahan bouwde het mausoleum voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal, maar hij heeft er echter nooit van kunnen genieten. De man werd voor de voltooiing van het bouwwerk gevangen genomen en opgesloten in het Rode Fort. Hij kon de Taj Mahal dus alleen van een afstandje bewonderen.

Een reis door India in analoge foto's

JAISALMER

Na alle hectiek van de grote stad voelt Jaisalmer als een oase van rust. Dit kleine stadje aan de rand van de woestijn ligt in het uiterste westen van India, tegen de grens met Pakistan. Hoogtepunt is een bezoek aan de het fort van Jaisalmer. Hier kun je mooie huisjes bewonderen, maar ook erg lekker eten en goed winkelen. Het is een beetje toeristisch, maar je kunt er de mooiste souvenirs op de kop tikken.

Een reis door India in analoge foto's
Een reis door India in analoge foto's

Dit soort bijzondere winkeltjes zie je overal in India. Het is een kiosk waar je van alles kan kopen: van sigaretten tot toiletpapier. Ze zijn piepklein, maar tot de nok gevuld met spullen. Als er geen klanten zijn, dan zit de eigenaar op het stoeltje voor de winkel.

Een reis door India in analoge foto's

In Jaisalmer had ik regelmatig het gevoel dat ik in een ander land was. De mensen zien er anders uit, je wordt ’s ochtends vroeg gewekt door de moskee en door de nabijheid van de woestijn voelt dit eerder als het Midden-Oosten dan India. Zeker als je door de straatjes buiten het toeristische centrum loopt, waar ik ook deze foto heb genomen.

Men neme een scooter, een koe, een vrouw in een sari en een ongepolijst straatje, en je hebt het straatbeeld van India in één foto gevangen. Zeker niet een van de mooiste foto’s, maar het laat goed zien hoe het eruit ziet als je in India over straat loopt.

Een reis door India in analoge foto's

DE THAR WOESTIJN

Vanuit Jaisalmer maak ik een woestijntocht door de Thar woestijn. Twee dagen zit ik op de rug van een kameel, en slaap ’s nachts op een deken in het zand. Het is ontzettend oncomfortabel, maar in slaap vallen onder de sterren is waanzinnig mooi. Helaas blijkt halverwege dat mijn camera het niet doet en de helft van de foto’s gaan verloren.

Een reis door India in analoge foto's

Dit is een van de weinige beelden die ik van het kamp heb. Je ziet een stukje van de zandduinen en kamelenhoeder Ibrahim in de verte aan het werk. Hij is iemand die ik nooit zal vergeten, want tijdens dit avontuur is er volop gelegenheid om te praten. Het is bijzonder om onze levens te vergelijken en te beseffen dat we in Nederland ontzettend bevoorrecht zijn.

Een reis door India in analoge foto's

GOA

Rondreizen door India is hard werken, en daarom trakteer ik mezelf op een paar dagen aan strand van Goa, de ideale plek om bij te komen van alle indrukken.

Een reis door India in analoge foto's
Een reis door India in analoge foto's

Goa is anders dan de rest van India. Portugese kolonisten brachten het christelijke geloof naar de provincie. Daarom zie je overal kerken in plaats van tempels, de mensen lijken relaxter en er zijn andere gebruiken als het gaat om eten en drinken.

Een reis door India in analoge foto's

Behalve luieren en eten heb ik de hele week niets gedaan. Geen scooter gehuurd, geen kookcursus gedaan of ook geen yoga-oefeningen op het strand. Slechts lezen, schrijven, nadenken en een beetje fotograferen. Na drie weken rondreizen door India was dat het beste wat ik kon doen.

Ben je ook van plan om te gaan rondreizen door India? Op Expeditie Aardbol vind je nog veel meer reisverslagen en -informatie over India. Bekijk het artikel over backpacken in India, mijn reisverslag over Varanasi en tips voor een bezoek aan Rajasthan. Heb jij nog tips voor een rondreis door India?

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Ik vind het echt plaatjes joh <3 De analoge sfeer geeft de foto's zoveel extra's. Ik heb het analoog fotograferen nog lang niet onder de knie, durf mijn spiegelreflex er nog niet op thuis te laten alhoewel het me analoog veel bijzonderder lijkt!
    Over New Delhi hoorde ik toevallig van de week nog twee vrienden praten dat het zo'n hectische stad was, weet ook niet of ik het daar langer vol zou kunnen houden dan één nachtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset