Zoek
Sluit dit zoekvak.
20 februari 2023

Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne

Rondreis door Polen, Wit-Rusland en de Oekraine

Zoek je nog inspiratie voor een bijzondere rondreis door Oost-Europa? Wat dacht je van backpacken en interrailen door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne? Begin in de Poolse stad Gdansk en reis via Wit-Rusland door naar Kiev. Een reis die je bovendien kan combineren met een muziekfestival én een excursie naar Tsjernobyl.

Ik heb deze reis zelf in 2012 gemaakt en het is een van de leukste en bijzonderste rondreizen die ik ooit heb gemaakt. Benieuwd wat je onderweg allemaal meemaakt en waarom je deze route zo interessant is? In dit artikel vertel ik je alles over deze reis door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne.

EERSTE HALTE: GDANSK, POLEN

De eerste halte van mijn treinreis door Oost-Europa is het Poolse Gdansk. Waarom op die plek, vraag je je misschien af. Omdat je in Gdansk het Open’er Festival kan bezoeken. Open’er is het Lowlands van Polen en wordt elk jaar in juli georganiseerd. Een geweldig festival met goede muziek en bekende namen. Het is stukken goedkoper dan een Nederlands festival, dus goede reden om daar eens naar te kijken. Bijkomend voordeel: je vliegt er erg goedkoop naartoe met Ryanair.

Gdansk zelf heeft overigens ook een heel mooi centrum en het is leuk om een paar dagen te blijven hangen. Je kunt er dus voor kiezen om niet op het festivalterrein, maar in de stad zelf te slapen. Stedentrip en festivalbezoek in één. Voor 2018 staan onder andere Arctic Monkeys, Gorillaz en Massive Attack geprogrammeerd.

Ben je op zoek naar vliegtickets naar Gdansk? Vergelijk de prijzen via Tix.nl.

Accommodatie: Er zijn volop leuke hotels en hostels te vinden in Gdansk. Ga voor een overzicht van leuke en betaalbare hotels in Gdansk naar Booking.com.

Rondreis Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
Rondreis Polen, Wit-Rusland en Oekraïne

TWEEDE HALTE: WARSCHAU, POLEN

Als na vier dagen het festival is afgelopen, dan pak je de trein naar Warschau. Met de trein is het een kleine drie uur reizen, en onderweg kijk je je ogen uit. Eenmaal aangekomen in Warschau zul je je verbazen over hoe leuk deze stad is. Jong, creatief en volop bijzondere initiatieven die mij een beetje deden denken aan Berlijn. Het is een aanrader om een gratis wandeltour te doen om de stad te leren kennen. Tijdens zo’n tour zie je het centrum door de ogen van een local en krijg je goede tips voor restaurants en bars. Want aan leuke plekken geen gebrek in Warschau. Hier kun je elke avond gezellig biertjes drinken en heb je zomaar kans om op een openlucht feestje te stuiten.

Accommodatie: Ik sliep in Warschau in het Chillout Hostel. Een gezellig hostel met schone kamers en veel andere reizigers. Slaap je liever in een hotel? Hier vind je een overzicht van hotels in Warschau.

Rondreizen door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne

DERDE HALTE: BREST, WIT-RUSLAND

Vanuit Warschau kun je eenvoudig de trein nemen naar Brest, een stadje dat net over de grens ligt met Wit-Rusland. De grenscontrole duurt een tijdje, maar dan bevind je je daarna ook in een compleet andere wereld. Wit-Rusland wordt ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd en dat merk je aan alles.

Omdat Brest nogal prijzig is en er destijds geen hostels waren, regelde ik een slaapplek via Couchsurfing. Ik logeer bij Viktor, een reislustige Wit-Russische burger die mij langs alle bureaucratische obstakels weet te loodsen. Reizen in Wit-Rusland is een uitdaging en het is fijn om iemand bij me te hebben die de weg kent.

In Brest zijn een aantal bezienswaardigheden die je in één dag wel hebt gezien. Daarnaast kun je vanuit deze stad ook een uitstapje maken naar het Nationaal Park Belavezjskaja Poesjtsja.

Accommodatie: In Brest regel ik een slaapplek via Couchsurfing, een website waarbij je gratis bij iemand op de bank mag blijven slapen. Tegenwoordig is de stad iets beter ingericht voor toeristen. Bekijk het aanbod van hotels op Booking.com.

Rondreis Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
Rondreizen door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne

VIERDE HALTE: MINSK, WIT-RUSLAND

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland en voelt op sommige momenten bijna als een Westerse stad. Je kunt er reizen met de metro, leuk winkelen, internationaal eten en er valt een hoop te zien. Toch is het echte Wit-Rusland niet ver weg. De brede straten doen denken aan de tijd van het communisme en een van de belangrijkste stations heet bijvoorbeeld Lenin Square. Ik kan het aanraden om hier één of twee dagen rond te kijken, maar blijf niet te lang hangen. Lees ook mijn verhaal met tips voor een stedentrip Minsk.

Ben je van plan om een reis naar Wit-Rusland te maken? Bereid je goed voor en lees eerst dit artikel over reizen en backpacken in Wit-Rusland.

Accommodatie: In tegenstelling tot Brest vind je in Minsk wel voldoende hostels. Ik sliep bijvoorbeeld in Viva Hostel, dat achter het treinstation ligt. Kijk voor een volledig overzicht van hotels en hostels op Booking.com.

Rondreis Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
Rondreis Polen, Wit-Rusland en Oekraïne

VIJFDE HALTE: KIEV, OEKRAÏNE

Wil je vanuit Minsk naar Kiev reizen, dan heb je meerdere opties. Je kunt natuurlijk een vliegticket boeken (saai!), maar ik raad het aan om met de bus of trein te reizen. De bus duurt het langst, maar is verreweg het goedkoopst. Ik nam daarom voor dit stuk toch de bus.

Kiev is wat mij betreft een van de meest dynamische steden van Oost-Europa. Een reusachtige metropool dat soms doet denken aan Parijs. Je hebt er statige herenhuizen, de prachtige kerken en eindeloze winkelstraten. Ik bezoek er bijvoorbeeld een concert van The Red Hot Chili Peppers, die optreden in het NSK Olimpiejsky Stadion. Daarnaast kun je er uitstekend uit eten en vind je er een heleboel gezellige hostels. Een stad die gegarandeerd indruk maakt en waar je je makkelijk een week kan vermaken. Benieuwd wat te doen in Kiev? Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met mijn tips voor een stedentrip Kiev.

Als je in Kiev bent, dan moet je trouwens ook zeker een excursie naar Tsjernobyl maken. Mijn bezoek aan deze bijzondere spookstad was een van de hoogtepunten van mijn reis. In mijn uitgebreide blog lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan Tsjernobyl.

Accommodatie: Een van de leukste plekken in Kiev is Andriyivski Uzviz, waar je het Dream House Hostel vind. Een aanrader voor backpackers die graag andere mensen tegenkomen. Wil je liever slapen in een hotel, bekijk dan het aanbod op Booking.com.

Rondreizen door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne
Rondreizen door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne

Ga op reis

41 reacties

 1. Ik kan me heel goed voorstellen waarom je moeite had met het onder woorden brengen van deze reis, maar het is je geweldig gelukt! Een heel fijn stuk om te lezen en ik denk dat ik je gevoel volledig snap. Heel bijzonder om dit zo mee te maken!

  1. Haha dankjewel! En was zeker bijzonder, nog steeds kan ik uren herinneringen ophalen met mijn reisgenootje van toen ;)!

 2. Wow, wat een bijzondere reis en wat een gaaf verhaal om te lezen. Prachtige foto’s erbij! Grappig trouwens, dat zo relatief dichtbij huis ook de mensen hun geld in de bus doorgeven naar voren, net als in delen van Azië.

 3. Wat een gave ervaring (achteraf). Om de een of andere reden zou ik vanwege de absurditeit toch een keer maar Wit-Rusland willen.

  Kiev en Tsjernobyl vond ik heel bijzonder!

  1. Ja zo tof dat jij ook in Tsjernobyl bent geweest. En om eerlijk te zijn, Wit-Rusland is het enige land op aarde waar ik nooit meer naartoe zou hoeven ;).

 4. Wauw, dat lijkt me een hele bijzondere reis. Plekken waar ik niet zo snel heen zou gaan (maar goed, ik ben dan ook niet zo avontuurlijk als jij haha), maar lijkt me wel heel indrukwekkend om mee te maken, vooral al die verschillen en tegenstellingen zeg maar.

  1. Ik kan Warschau en Kiev echt aanraden voor een stedentrip! Warschau heeft qua sfeer en hipheid wel iets weg van Berlijn, en Kiev deed me heel erg denken aan Parijs. :)

 5. Wat een bijzondere reis! Zijn niet de landen waar je het eerste op komt als je op reis gaat (Polen misschien uitgezonderd). Vind het vooral bijzonder dat je naar Tsjernobyl bent geweest, daar wil ik ook ooit eens heen. Op onze basisschool kwamen vroeger namelijk kindjes die daar uit de buurt kwamen ieder jaar 2 maanden op vakantie naar NL

  1. Ja Tsjernobyl was heel speciaal. En dat met die kindjes klinkt bekend, heb vaker verhalen gehoord dat ze hier in Nederland even ‘frisse lucht’ kwamen halen.

 6. Volgens mij moet dit inderdaad een hele bijzondere reis zijn geweest. Soms is het lastig om de mooiste en meeste memorabele momenten in woorden te vereeuwigen. Maar ik heb van dit verhaal genoten hoor! ;)

 7. Wat een bijzondere reis, zeg! Zelf denk ik bij dit stuk Europa eingelijk standaard aan de trein. Maar met een paar vluchten erbij, kom je eigenlijk een stuk verder! Gaaf idee. Dit onthoud ik voor komende zomer!

  1. Ik bedoelde; eerst erheen vliegen kan natuurlijk ook goed. Ik zit altijd te denken vanuit hier met de trein. Maar dat kan eigenlijk ook prima.. Sorry voor mn gestalk hehe.

 8. Heel hard lachen om jouw verhaal. En dat van dat geld doorgeven in de bus; daar was ik ook zo verbaasd over in Kiev. Ik reisde samen met een jongen uit Guatamala en die vertelde mij ook: als dat in mijn land gebeurd dan is het geld halverwege verdwenen in iemands zak… Heel bijzonder.

  1. Haha ik kon het in Wit-Rusland niet echt ontdekken. Misschien het gevoel dat je echt op een heel andere plek bent dan normaal. Maar dat was tegelijkertijd ook het vervelende.

 9. Als je nog een keer naar Oekraine komt, bezoek dan Lviv en kom ook eens kijken in Kharkiv, je kunt nu nog met de nacht slaaptrein reizen ( duurt langer , 22 uur van Lviv naar Kharkiv ) maar is alsof je terug stapt in de tijd en je krijgt een heel goede indruk van de grootte van dit land ( ofschoon ze hier graag praten over hun “kleine Oekraine ” ) . Oekraine is hard aan het veranderen dus de slaaptrein zal ook wel sneven in de vooruitgang der volkeren. :)

  1. Goed om te horen, dank voor je leuke reactie Aat! Ik vond Oekraïne echt een aanrader en wil er zeker meer van zien!

  2. Hoi allemaal. Stéphanie van harte met jouw site. Ziet er erg goed en verzorgd uit. Fijn om doorheen te Struinen. Vraagje: is het volgens jullie goed mogelijk om tegenwoordig zelfstandig door Oekraïne te reizen met een eigen auto (muv de oorlogsgebieden natuurlijk)? Moet je van te voren alles thuis plannen. Of is het slimmer via een reisbureau alles te organiseren. Ikzelf reisde in de jaren negentig in die contreien. Toen moest je alles regelen via mensen die je kon vertrouwen en was het niet handig om op de bonnefooi te reizen. Kortom, wat zijn tegenwoordig de mogelijkheden, risico’s en aandachtspunten?

   1. Hoi Martin, ik ben alleen van de grens met Wit-Rusland naar Kiev gereisd, dus weet natuurlijk niet zeker hoe het zit met de rest van het land. Wij deden alles in ieder geval op de bonnefooi en zelfstandig. Ik denk dat het ook met de auto geen probleem is om zelf rond te reizen en ter plekke hotels te boeken. Met booking.com kun je eventueel een paar dagen van tevoren iets vastleggen. Succes en veel plezier!

 10. Ontzettend tof idee deze reis! Ik ben al vaak in Polen geweest maar Gdansk en Warschau heb ik nog niet gezien, mooi wel om het te combineren met zo’n rondreis langs Wit-Rusland :)

  1. Het viel qua kosten behoorlijk mee, maar dat komt ook omdat ik in hostels sliep en ging couchsurfen. Voor de treinreis betaalde je steeds een paar euro, volgens mij niet meer dan 20 € per etappe. Tickets vielen mij ook mee, in totaal rond de 200 euro!

 11. Wat een bijzondere reis! Ik heb eerder je verhaal over Tsjernobyl gelezen en ben sindsdien erg nieuwsgierig. Mijn reisplannen voor dit jaar liggen nog open, maar dat ik meer van Europa wil zien staat vast. Misschien dat het dit jaar gaat lukken :-)

  1. Leuk! Tsjernobyl is inderdaad heel bijzonder, maar ook reizen door Wit-Rusland is een avontuur! Ben benieuwd wat het gaat worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset