Sumatra is een van de mooiste bestemmingen van Indonesië. Het eiland is minder populair dan cultureel Java of relaxt Bali, maar als je gek bent op natuur en wildlife dan is Sumatra echt een aanrader. Hier kun je makkelijk buiten de begaande paden reizen, wilde orang-oetans spotten en overnachten in de jungle. En het mooie: je bent zeer regelmatig de enige toerist. Enthousiast geworden? Met deze reisroute kom je in twee à drie weken op een aantal onvergetelijke bestemmingen op Sumatra.
Reisroute Sumatra

Backpacken op Sumatra
Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië en je kunt hier makkelijk weken backpacken en rondreizen. Zelf heb ik 17 dagen – zo’n 2,5 week – de tijd om het stuk van Medan in Noord-Sumatra naar Padang in West-Sumatra af te leggen. Dat wil zeggen: 700 kilometer aan slechte wegen en dicht oerwoud. Toch kun je in dat tijdsbestek een hoop zien. Ik combineer tochten door de jungle met relax-momentjes aan de mooiste meren van Indonesië. Benieuwd welke route ik precies volgde en welke plekken op Sumatra we hebben gezien?
Kijk mee met mijn route en planning voor 2 à 3 weken backpacken op Sumatra.
Medan (1 nacht)
De eerste halte op onze reisroute door Sumatra is de stad Medan, gelegen in het noordoosten van het eiland. Het is de grootste stad van het Sumatra en ontzettend hectisch met straten vol ronkende scootertjes en een vieze lucht waar je U tegen zegt. Niet echt een stad waar je lang wil blijven plakken, dus doe jezelf een lol en boek een fijn hotel, zeker als je er een lange reis op hebt zitten.
Verblijf: Hotel Deli River and Restaurant Omlandia Gun jezelf een fijne start van je rondreis over Sumatra door een verblijf te boeken in dit kleine paradijsje. Het ligt een stukje buiten Medan en je hoeft in principe het hotel niet uit: er is een zwembad en een restaurant. Ook handig: via dit hotel kun je excursies en transfers boeken naar je volgende bestemming.

Bukit Lawang (4 nachten) + jungle trekking
De keus om niet al te lang in Medan te blijven hangen is snel gemaakt. We vervolgen onze rondreis door Sumatra en gaan naar Bukit Lawang. Welcome to the jungle! Iedereen die gaat backpacken op Sumatra gaat hier naartoe, en wij dus ook. Met de lokale bus laten we ons op dag 2 in een paar uurtjes naar dit dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park brengen. Een heerlijke plek, direct gelegen aan een riviertje. Er is veel keus aan guesthouses en je komt hier een hoop backpackers tegen.
We regelen een fijne slaapplek bij Sam’s Bungalows, waar we overnachten in een fijne bungalow met uitzicht op de jungle. We slapen één nacht in Bukit Lawang en maken daarna een trekking door het oerwoud. Onderweg zien we goudbruine orang oetans door de bomen slingeren en slapen in een tentje in de jungle. Na twee dagen afzien in de rimboe gunnen we onszelf bij terugkomst in het dorp nog twee nachtjes in Bukit Lawang, voordat we onze backpack weer pakken en verder reizen.
Verblijf: Sam’s Bungalows Een heerlijke plek aan het eind van het dorpje. De kamer is echt super netjes en het eten van het bijbehorende restaurant steengoed.
➞ Lees ook: Sumatra: orang-oetans spotten tijdens een trekking in Bukit Lawang


Lake Toba (5 nachten)
Het is ook zeker een aanrader om het Tobameer op te nemen in je Sumatra reisroute. Van Bukit Lawang naar Lake Toba is het een halve dag rijden. De afstanden die wij afleggen op Sumatra zijn niet per sé heel groot, maar over land reizen gaat hier gewoon erg langzaam. Omdat de hele operatie met het openbaar vervoer extra veel tijd in beslag zou nemen, besluiten we ons met een minibusje te laten brengen. Het oerwoud verandert in een vulkanisch landschap, en na bijna 7 uur reizen zijn we dan eindelijk op de plek van bestemming. Lake Toba is het grootste meer van Azië en is gevormd door een ingestorte vulkaankrater. In het meer ligt Samosir Island, en de komende dagen logeren we in het plaatsje Tuk Tuk, een echt backpackers walhalla.
Tussendoor verkassen we nog wel een keer van guesthouse, maar verder bestaan onze dagen hier uit chillen, eten en lezen. We zwemmen in het meer, krijgen een massage, huren een scooter en genieten van de bijzondere omgeving. Lake Toba is namelijk de plek waar je nog heel overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners (koppensnellers!) ziet, en als je een beetje in cultuur geïnteresseerd bent dan ben je hier aan het juiste adres. Veel mensen die gaan backpacken op Sumatra blijven langer hangen dan gepland en dat kan ik me helemaal voorstellen.
Verblijf: Bagus Bay Guesthouse Bij Bagus Bay kun je slapen in een echt Batak-huis, maar ze hebben ook normale kamers. Dit guesthouse heeft een heerlijke tuin met fruitbomen en hangmatten, en bij het ontbijt serveren ze overheerlijk broodjes met avocado. Het is wel een stukje lopen naar het centrum van Tuktuk, maar ik vond het juist wel lekker rustig.


Nachtbus naar Bukittinggi
De volgende halte: Bukittinggi, een stad in het westen van Sumatra. De reis van Lake Toba naar Bukittinggi duurt 17 uur, maar heel veel andere opties zijn er niet. Tenzij je terugreist naar Medan en daar het vliegtuig neemt, maar dan ben je ook een tijdje onderweg. We kiezen dus voor de busrit van Lake Toba naar Bukittinggi, en kijken daar wel weer verder. Backpacks worden op het dak gebonden en met een tas vol snacks beginnen we aan deze bitse tocht.
De bus is verre van comfortabel: de airco staat te hoog, iemand heeft een levend wezen bij zich en ik doe mijn best om zo min mogelijk te drinken, want het krappe wc-hokje is écht heel erg smerig. Gelukkig gaat de reis altijd sneller als je je instelt op oneindigheid, dus ik vond het ‘te doen’.
Bukittinggi (3 nachten)
We hebben nog een aantal dagen voordat we van Sumatra naar Java vliegen, en spenderen er daar drie van in Bukittinggi zelf. Ook hier zie je veel terug van de inheemse stammen die hier vroeger in dit gebied woonden, maar dan net weer een beetje anders dan bij Lake Toba. We gaan een dagje op zoek naar de Rafflesia, bekijken de omgeving van het stadje en dan vinden we het ook wel weer mooi geweest. In principe is Bukittinggi een prima uitvalsbasis om de omgeving te bekijken, maar wij zeggen het drukke verkeer en de zingende moskee’s vaarwel en gaan op zoek naar de rust.
Verblijf: Padi Ecolodge Een van de mooiste plekjes waar je in Bukittinggi kan blijven overnachten ligt net buiten de stad. Dit hotel is gebouwd in de stijl van de Minangkabau-stam en is prachtig gelegen tussen de rijstvelden.
➞ Lees ook: Van street food tot de duurste koffie ter wereld: de leukste tips voor Bukittinggi op Sumatra


Lake Maninjau (2 nachten)
Naast Lake Toba is er nóg een kratermeer dat het bezoeken waard is tijdens een rondreis over Sumatra. Namelijk, het veel kleinere Lake Maninjau – dat eigenlijk nog mooier is dan Lake Toba. Het meer wordt omringd door vulkanen, felgroene rijstvelden en lange rijen met palmbomen. We zijn de enige toeristen in het hele dorp en slapen in een kleine homestay waar we heerlijk aan het water kunnen zitten, biertjes mogen drinken en kunnen zwemmen. Ook hier voeren we bar weinig uit, maar het is een geweldige plek om even volledig tot rust te komen. Het meest serene stukje tot nu toe en een mooie afsluiter van onze rondreis over Sumatra.
Verblijf: Beach Guest House De kamers zijn heel basic, maar de eigenaar is ontzettend lief en het uitzicht over het meer fantastisch.

Padang (1 nacht)
Met een beetje pijn in ons hart nemen we afscheid van Lake Maninjau. We reizen verder naar Padang, vanwaar we naar Jakarta zullen vliegen. In dit deel van Sumatra heb je een aantal leuke hotelletjes die aan het strand liggen, wat zeker een aanrader is als je hier langer dan één nacht de tijd hebt. Wij hebben echter een vroege vlucht en kiezen voor een hotel vlak bij de luchthaven van Padang.
Verblijf: Penginapan Intan Bandara Zoek je een hotel dat niet al te ver van de luchthaven van Padang ligt, dan is het een aanrader om een kamer te boeken bij dit hotel. Goedkope kamers en op slechts vijf minuten rijden van het vliegveld.
Alternatieve reisroute voor Sumatra
Ga je backpacken op Sumatra? Bovenstaande route over Sumatra is een perfecte combinatie van natuur en cultuur. Ideaal voor backpackers met een klein budget, want het kost hier allemaal niets. Je reist door prachtige gebieden en elk stadje heeft weer zijn eigen tradities. In 17 dagen hebben we ontzettend veel kunnen zien, maar tegelijkertijd hebben we ook heel erg rustig aan gedaan. Wat mij betreft een perfecte route voor Sumatra.
Je kunt dit rondje in minder dagen doen (bijvoorbeeld 2 weken) maar dan heb je als vanzelfsprekend minder tijd om te chillen. Heb je meer tijd, dan kun je een eiland voor de kust bezoeken of de stranden onder Padang bezoeken. Heb je minder tijd (bijvoorbeeld 1 of 1,5 week) dan kun je na Lake Toba terug naar naar Medan. Want ook in dat laatste geval krijg je een goed beeld van dit prachtige eiland.
Na mijn rondreis over Sumatra verbleef ik nog een week op Java en daarna vloog ik naar Singapore en Maleisië. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in Indonesië te blijven en bijvoorbeeld door te reizen naar Bali en Lombok. Bekijk ook de ideale reisroute voor Indonesië en lees ook al mijn tips voor Lombok.
Ook backpacken op Sumatra?
Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Sumatra reizen, maar moet je ergens onderweg overstappen. Bijvoorbeeld in Singapore of Kuala Lumpur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om via de luchthaven van Jakarta naar Sumatra te reizen. Via de zoekmachine Kayak kun je eenvoudig de goedkoopste tickets naar Sumatra zoeken. Zo heb je al een retourtje vanaf € 800 per persoon.