Zoek
Sluit dit zoekvak.
8 mei 2023

De mooiste route langs de baroksteden van Sicilië

Rondreis door Zuidoost Sicilië

Welk beeld komt er in je op als je aan Sicilië denkt? Waarschijnlijk denk je aan de mooie stranden en het afwisselende landschap. Maar Sicilië heeft als reisbestemming meer te bieden. Enjoy Barocco nodigde Expeditie Aardbol uit om een totaal andere kant van het eiland te ontdekken. We reisden af naar het zuidoosten van het eiland om de prachtige baroksteden te bezoeken en hebben tijdens deze reis een heel nieuwe kant van Sicilië leren kennen. In deze blog delen we een aantal van de mooiste plekjes, want eigenlijk moet je er zelf heen om het te ervaren. Vai lì!

Onder andere Ragusa, Modica, Scicli en Ispica zijn in 1693 door een verwoestende aardbeving met de grond gelijkgemaakt, en moesten stuk voor stuk opnieuw opgebouwd worden. Hierdoor is de Siciliaanse barokstijl geboren.

Baroksteden Sicilië

Punta Secca Sicilië
Foto: Shauna Mols

De reis begint met een bezoek aan Ragusa en Ragusa Ibla

Ragusa is een van de grotere steden waar de bekende barokstijl goed zichtbaar is. De stad bestaat uit twee delen, namelijk het hoger gelegen Ragusa Superiore en het lager gelegen Ragusa Ibla. Je kunt niet anders dan verliefd worden op deze stad, er is zoveel moois te zien!

Wat is er te doen in Ragusa?

Binnen deze stad zijn maar liefst 18 monumenten te vinden die tot UNESCO-erfgoed zijn verklaard. Je vindt in Ragusa – net zoals in de rest van de baroksteden – genoeg palazzo’s, piazza’s en duomo’s. Wij maakten een (elektrische) fietstocht door deze stad, waarbij je op iedere hoek wel getrakteerd wordt op prachtige uitzichten. Vergeet ook zeker niet om de trappen van Via Scale te beklimmen of af te dalen, afhankelijk van waar je je route start. Ook hier ben je iedere keer weer getuige van een geweldige blik op het barokstadje. 

Tip om te overnachten in Ragusa

Wij sliepen in het prachtige Palazzo degli Antoci, een majestueus paleis in het hoger gelegen deel van de stad. Iedere kamer van dit palazzo heeft een unieke en bijna middeleeuwse sfeer. Het ontbijt bestaat uit allemaal zelfbereide Italiaanse lekkernijen en is gewoonweg fantastisch. En heel leuk: de eigenaar neemt je graag mee op een (elektrische) fietstocht door de stad. Vanuit het Palazzo degli Antoci kun je ook makkelijk de andere baroksteden bereiken, dus een goede uitvalsbasis in dit deel van Sicilië.

➞ Sicilië tip: Wil je meer weten over Ragusa? Lees alles over deze stad in deze minireisgids die we voor je hebben samengesteld.

Baroksteden Sicilië
Foto: Shauna Mols

Ontdek de stad van de chocolade: Modica

We vervolgen onze reis naar Modica, de stad van de chocolade. Een goed uitgangspunt om deze stad te bekijken is de Duomo San Giorgio, vernoemd naar de beschermheilige van de stad: in het Nederlands bekend als Sint Joris. Je ziet deze beschermheilige overal in de stad opduiken op gebouwen, hij was namelijk degene die de draak wist te verslaan. Vanuit de Duomo San Giorgio kun je ervoor kiezen om nog verder naar boven te wandelen of om de afdaling naar het stadscentrum te maken. Dat gezegd hebbende: bereid je voor op een stevig dagje traplopen als je Modica bezoekt. Maar daar staat tegenover dat je hier genoeg mooie uitzichten kan bewonderen.

Chocolade uit Modica

Modica staat bekend om haar chocolade, die op traditionele wijze wordt gemaakt. De cacoapasta wordt verhit tot maximaal 40 graden, waarna er suiker wordt toegevoegd die in de bereiding niet smelt. Hierdoor behoudt de cacao haar unieke smaak en krijgt de chocola een aparte bite. Op bijna iedere hoek van de straat is deze lokale lekkernij dan ook te vinden en je kunt Modica niet verlaten zonder een stukje traditionele chocola te hebben geproefd.

➞ Sicilië tip: Voor een mooi panoramisch uitzicht over de stad breng je een bezoek aan Castello dei Conti. Je kunt hier bijna 360 graden over de stad uitkijken.

Modica, Sicilië
Foto: Shauna Mols

Bezoek het goudgele stadje Scicli

We reizen verder richting de kust, waar we overnachten in B&B Il Varo a Mare. Vanuit hier reis je in ongeveer een half uurtje naar Scicli. Dit stadje is het minder bekende zusje van Ragusa en Modica, maar doet er zeker niet voor onder. Het goudgele stadje is wat kleiner dan de rest van de baroksteden, maar je kunt je er met gemak een dag vermaken. De hoofdstraat is de Via Francesco Mormino Penna; zelfs de Italianen vinden dit een van de mooiste straten uit de regio. Maar loop ook eens de hoek om van deze hoofdstraat, want hier vind je een droogliggende rivier waar allerlei bruggetjes overheen lopen en je hebt er een mooi uitzicht op het hoger gelegen deel van het stadje.

Commissario Montalbano

Wat kun je zoal in Scicli doen? Bekijk voordat je op reis gaat een aantal afleveringen van de beroemde Italiaanse serie Commissario Montalbano, deze serie is namelijk grotendeels in de provincie Ragusa opgenomen. In Scicli ligt een van de bekendste filmlocaties van de stad: het voormalige gemeentehuis op het Piazza Municipio. Tegenwoordig kun je hier een rondleiding over de set krijgen. Ook leuk om te doen: deze excursie trekt een hele dag uit om de mooiste locaties uit de serie te bezoeken.

Bezienswaardigheden in Scicli

Wat betreft bezienswaardigheden in Scicli: bezoek het Palazzo Spadaro, de historische residentie van de gelijknamige familie. Dit paleis zit vol met muurschilderingen, prachtige versieringen en vintage meubels. De grote balzaal is hét pronkstuk van dit paleis. Wil je iets totaal anders bekijken? Breng dan een bezoek aan de 120 jaar oude apotheek (Antica Farmacia Cartia). Hier kijk je je ogen uit. Er is een kamer vol met glazen apothekerspotten die ouderwets met de hand zijn gelabeld. Je oog zal ook meteen vallen op de kast met ‘gif’, waar ze vroeger onder andere morfine in bewaarden.

➞ Sicilië tip: Het openbaar vervoer op Sicilië is uitstekend geregeld, maar reizen met een huurauto heeft zo zijn voordelen. Wij zijn fan van Sunny Cars, omdat je via hen altijd goed verzekerd bent en nooit voor financiële verrassingen komt te staan.

Scicli Sicilië
Foto: Shauna Mols

Reis naar de stad van de grotten en kerken: Ispica

De volgende halte op onze rondreis langs de baroksteden van Sicilië is Ispica, maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan Cava d’Ispica. Dit is zo’n plek waarvan je niet goed kunt bevatten waar je nu eigenlijk terecht bent gekomen. Hier hebben zich duizenden jaren aan geschiedenis opgestapeld. Cava d’Ispica is een dertien kilometer lange kloof die zich uitstrekt tussen Ispica en Modica. In de wanden van deze kloof bevinden zich ontelbaar veel grotten, groot en klein. De eerste mensen waren hier al in de prehistorie aanwezig. De grotten werden namelijk gebruikt als prehistorische begraafplaatsen, christelijke catacomben, grotkerken en als woningen om zich te beschermen tegen de gevaren van bovenaf en de zee.

Kerken en piazzas in het stadje Ispica

Van Cava d’Ispica reis je in 20 minuten naar de stad Ispica. Hier zijn vooral veel kerken te bewonderen. De kerk die je zeker niet mag overslaan is Santa Maria Maggiore en het bijbehorende Piazza Santa Maria Maggiore. Ook deze kerk is vanbinnen weer fantastisch om te zien: heel kleurrijk en met oog voor detail. Voor de kerk vind je een plein in een halve cirkel, geïnspireerd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. 

➞ Sicilië tip: Op zoek naar nog meer inspiratie voor een reis naar dit deel van Sicilië? Check ook de website van Enjoy Barocco voor nog veel meer leuke tips en bezienswaardigheden.

Baroksteden in Sicilië
Foto: Shauna Mols

Bezoek het strand van Punta Secca

De laatste bestemming van deze roadtrip door het zuidoosten van Sicilië is Punta Secca, dat aan het strand ligt. Zodra je dit stadje binnenloopt voel je de rust over je heen dalen. Het is allemaal heel easy going. We maken een wandeling door de straatjes en zien in de verte de vuurtoren opdoemen. Op het kleine centrale plein staat het huis van inspecteur Montalbano, ook weer bekend van de serie Commissario Montalbano. Hier zie je toeristen selfies maken met het bewuste huis op de achtergrond. Wij maken echter een strandwandeling over een mooi gouden zandstrand. Een fijne aanrader als je even van de drukte in de Italiaanse baroksteden wilt bijkomen.

Tips voor een rondreis langs de baroksteden van Sicilië
Foto: Shauna Mols

Tip: Pasen vieren in het zuidoosten van Sicilië

Wij waren tijdens Pasen op Sicilië en bezochten twee heel bijzondere vieringen van dit christelijke feest. Op paaszondag staat in Modica traditiegetrouw Madonna Vasa Vasa op het programma. Het beeld van Madonna is bedekt met een zwarte sluier, omdat ze in de rouw is en wordt tegelijkertijd met het beeld van Christus door de stad gedragen. Beide beelden leggen echter wel verschillende routes af. Wanneer de klok 12:00 uur slaat is het tijd voor de traditionele ‘vasata’, de symbolische omhelzing van de Madonna en Christus op het centrale plein. Madonna ziet haar zoon Christus weer en trekt haar zwarte sluier af, waarbij tientallen witte duiven tegelijkertijd worden losgelaten. De hele stad trekt uit voor dit spektakel, het is dan ook een hele happening.

Als je snel bent kun je vervolgens direct door naar de paasviering in Scicli, Gioia genaamd. In Scicli verlaat het standbeeld van de verrezen Christus om 13.00 uur de kerk en wordt door de hele stad Gioia Gioia geroepen. Ook dit spektakel kan uren duren en is een waar festijn.

Ook op reis naar de baroksteden van Sicilië?

Zin om ook een rondreis langs de baroksteden van Sicilië te maken? Vanuit Nederland vlieg je in minder dan drie uur naar de luchthaven van Catania, aan de oostkant van Sicilië. Vanaf hier is het nog zo’n drie uurtjes rijden naar Ragusa, dus een uitstekend startpunt voor een mooie rondreis. Wil je een auto huren? We raden het altijd aan om iets te boeken via Sunny Cars vanwege hun all-inclusive formule.

Reizen naar Italië

Picture of Shauna - Reisblogger

Shauna - Reisblogger

Op reis voel ik mij het gelukkigst. Ik wil nog zoveel plekken ontdekken op de wereld, dichtbij huis of juist ver weg. Het woordje heimwee ken ik niet. Waar ik vroeger graag veel wilde zien in korte tijd, neem ik tegenwoordig liever meer tijd om een bestemming écht te leren kennen. Het reizen combineer ik met mijn baan als freelance online marketeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset