Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
7 maart 2023

Route en planning: 3 weken Laos

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Laos is een van de mooiste landen van heel Azië. Een land dat – in vergelijking met het naastgelegen Thailand – nog relatief ongerept is en waar je schitterende plekken kan bezoeken. Grillige karstbergen, groene rijstvelden, woest kolkende rivieren, lagunes, watervallen, koloniale steden en rijkversierde tempels. Laos is wat mij betreft de ultieme Azië-bestemming.

ROUTE LAOS

Ruim 3 weken maak ik een rondreis het noorden van het land, waar ik me concentreer op de stadjes Luang Prabang, Vang Vieng en Nong Khiaw. Benieuwd naar de hoogtepunten van Laos? Welke plekken je moet bezoeken tijdens jouw rondreis door Laos? In dit artikel lees je meer over mijn route en planning van 3 weken rondreizen en backpacken in Laos.

Route en planning, kaart Laos

BANGKOK

3 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Vanuit Nederland kun je niet in één keer naar Laos vliegen. Daarom besluiten mijn vriend en ik het te combineren met twee korte bezoekjes aan Bangkok. Ik ben al eerder in Bangkok geweest en vind het een van de leukste steden van Azië. Ook dit keer blijkt het een goede plek om bij te komen van de lange vliegreis en te wennen aan het Aziatische ritme.

We slapen op een fijne plek in Sukhumvit, compleet met fitnessruimte en zwembad, en op loopafstand van de Skytrain en enkele grote winkelcentra. De eerste dag komen we ’s morgens vroeg aan en spenderen we de ochtend grotendeels op een bedje langs het zwembad. ’s Middags bezoeken we enkele mooie tempels langs de Chao Praya Rivier en drinken we een biertje bij Khao San Road. De dagen erna volgen we een kookcursus, doen we een fietsexcursie door het groene hart van de stad en slenteren we ’s avonds van eetstalletje naar eetstalletje tijdens een street food tour door Chinatown. In drie dagen kunnen we heel wat hoogtepunten van Bangkok afstrepen.

Hotel in Bangkok: Oakwood Suites

LUANG PRABANG

3 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Na een paar heerlijke dagen in Bangkok vliegen we vol verwachting door naar de stad Luang Prabang. Luang Prabang is gelegen in het noorden van Laos en een geliefd beginpunt voor een rondreis door Laos. Dit is de komende drie dagen onze uitvalsbasis en ik ben meteen fan. Luang Prabang is echt zo’n plek waar je langer blijft hangen vanwege de relaxte sfeer. De stad heeft een beeldschoon centrum vol bezienswaardigheden dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je hebt er sfeervolle boetiekhotels, wijnbarretjes en heel veel tempels. Niet voor niets wordt dit de culturele hoofdstad van Laos genoemd. Je maakt er namelijk kennis met de Laotiaanse cultuur in de ruimste zin van het woord.

De eerste ochtend zetten we meteen de wekker om getuige te zijn van de tak bat, de dagelijkse stoet van monniken die bij zonsopgang de straat op gaan voor aalmoezen. Later op de dag maken we een wandeling langs de oever van de Mekong. We bewonderen we rijkversierde tempels en klimmen we naar het uitzichtpunt voor een geweldig overzicht van de omgeving. Dag twee staat in het teken van een excursie naar de Kuang Si Watervallen. Dit is een oogverblindend mooi stukje natuur en wat mij betreft een absolute must visit als je in Luang Prabang bent.

Hotel in Luang Prabang: Villa Chitdara

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

VANG VIENG

4 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Vanuit Luang Prabang reizen we per minibus naar het zuiden en zetten koers richting Vang Vieng. Dit stadje is geliefd onder backpackers en waar je tot enkele jaren geleden vooral naartoe kwam om te zuipen. Wij zijn het echte backpacken een beetje ontgroeid en hebben een kleinschalig guesthouse aan de overkant van de rivier geboekt. Aan de rand van de jungle en ver weg van de cafés en karaokebars. Het is een ontzettend mooi plekje, gelegen tussen de bananenbomen en rijstvelden. Hier lopen de koeien langs je raam en heb je uitzicht over torenhoge karstbergen.

Vang Vieng ligt in een schitterende omgeving, met volop mogelijkheden voor actieve uitstapjes. We maken een tocht op de mountainbike, bezoeken grotten in de omgeving en hiken naar de top van een uitzichtpunt. Vang Vieng was een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Laos, dus laat je niet ontmoedigen door zijn twijfelachtige reputatie en zorg dat je net als ik een mooi guesthouse buiten de stad boekt.

Hotel in Vang Vieng: Maylyn Guesthouse

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

LUANG PRABANG

1 nacht
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Het oorspronkelijke plan was om vanuit Vang Vieng verder naar het zuiden van Laos te reizen. Helemaal tot aan de grens met Cambodja. Maar ik zie op tegen de lange rit in de nachtbus en over de steden in het zuiden van Laos heb ik weinig positieve verhalen gehoord. We besluiten daarom om de plannen om te gooien en terug te gaan naar Luang Prabang. We verblijven één nacht in Luang Prabang en reizen de volgende ochtend meteen door naar onze volgende halte: Nong Khiaw.

Hotel in Luang Prabang: Villa Chitdara

NONG KHIAW

3 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Nong Khiaw is schitterend gelegen aan de Nam Ou rivier. Vergelijkbaar met Vang Vieng, maar je komt er maar weinig andere toeristen tegen. Er zijn een aantal leuke guesthouses en wat restaurantjes, en de sfeer is gemoedelijk. Je kunt er prachtige trektochten maken in de omgeving en duistere grotten verkennen met een zaklamp. Kajakken over de rivier en de stad bekijken vanaf duizelingwekkende uitzichtpunten. Tijdens een van onze wandelingen komen we langs een kleine waterval waar we samen met de lokale jeugd in het water springen. Dat we nog vijf kilometer terug moeten lopen naar het hotel hindert niet in onze natte kloffies hindert niet. Deze ontmoetingen tijdens onze reis naar Laos zijn onbetaalbaar.

Wat betreft onze accommodatie: in Laos kun je voor enkele tientjes per nacht prinsheerlijk overnachten, daarom reserveren we een kamer in het duurste hotel van het hele dorp. De sfeervolle bungalows aan de oever van de rivier kosten een kleine 30 euro per nacht. Maar voor dat geld heb je een heerlijk ruime kamer met airconditioning en een veranda met een uitzicht. De foto hieronder is het bewijs.

Hotel in Nong Khiaw: Nong Khiau Riverside

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

MUANG NGOI NEUA

1 nacht

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Over het plaatsje Muang Ngoi Neua hadden we ontzettend goede verhalen gehoord. Een ongerepte parel op ongeveer een uurtje varen van Nong Khiaw, gelegen tussen een machtig mooi landschap van karstbergen. Een tikkeltje primitief, maar daar krijg je een glimp van het authentieke Laos voor terug. Bij aankomst blijkt het tegendeel waar. Muang Ngoi Neua is de laatste jaren een populaire bestemming onder backpackers geworden. Met een hoofdstraat bomvol goedkope guesthouses en restaurants. Bij aankomst met de boot stonden de eigenaren ons al op te wachten bij de steiger, vechtend om elke nieuwe gast. Het uitzicht over de karstbergen is inderdaad fantastisch, maar authentiek kun je deze plek niet noemen. We besluiten daarom maar één nachtje in Muang Ngoi Neua te blijven en de volgende dag weer terug te varen naar Nong Khiaw.

Hotel in Muang Ngoi Neua: Ning Ning Guesthouse

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

NONG KHIAW

2 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Het is tijd om het iets rustiger aan te doen en we boeken een heerlijk hotel net buiten Nong Khiaw. Wederom gelegen aan de oevers van de rivier, maar dit keer met een infinity pool waar je U tegen zegt. Omdat we tijdens onze eerste dagen in Nong Khiaw eigenlijk alles al hebben gezien en gedaan, trakteren we onszelf op een welverdiend momentje van rust. Ik installeer mezelf met mijn e-reader, een fles Beerlao en een aanzienlijke voorraad bananenchips bij het zwembad. En ik kom er pas twee dagen later weer vanaf.

Hotel in Nong Khiaw: Mandala Ou Resort

LUANG PRABANG

3 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

Voor de derde keer arriveren we in Luang Prabang, en elke keer ga ik het stadje meer waarderen. De sfeervolle koloniale huisjes met kleurrijke luiken voor de ramen. De groene oevers van de Mekong en de Nam Khan Rivier. De lampionnetjes aan de gevel en de monniken die gehuld in hun saffraankleurige doeken van tempel naar tempel lopen. Het blijft een mooi gezicht. Deze laatste nachten in Laos slaap ik in een schattig boetiekhotel in het oude centrum. Waar je elke ochtend wordt verwend met een grandioos ontbijt, ze voor het slapengaan een geurkaarsje aansteken en je elke dag een klein cadeautje krijgt.

Omdat we de stad inmiddels wel kennen en zó uitgerust zijn van ons verblijf in Nong Khiaw, besluiten we onze laatste dagen lekker actief door te brengen. De eerste dag huren we een scooter en bezoeken we de Tat Sae Waterval. De tweede dag brengen we door in een kajak op de Mekong, voor een bezoek aan de Pak Ou Caves. Een mooie afsluiter van onze fijne reis door Laos.

Hotel in Luang Prabang: Lotus Villa

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

BANGKOK

2 nachten
Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

We hebben nog twee nachten chillen in Bangkok, om het af te leren. Ook dit keer verblijven we in een hotel met zwembad, in de wijk Sam Yan en op loopafstand van Chinatown. Ik wilde graag nog het Grand Palace bezoeken, maar het komt er uiteindelijk niet meer van. In plaats daarvan zoeken we de koelte op van de grote winkelcentra, brengen we een kort bezoek aan het hippe wijkje Ari en gaan we op souvenirjacht in een grote supermarkt. We eten nog een laatste keer op straat in Chinatown, trakteren onszelf op peperdure sushi in een glimmende shoppingmall en sluiten onze rondreis door Laos en Thailand traditiegetrouw af met dumplings van Din Tai Fung. Of ik ga terugkomen in Bangkok en Laos? Absoluut!

Hotel in Bangkok: Mandarin Hotel

REGENSEIZOEN IN LAOS

Het regenseizoen in Laos loopt grofweg van mei tot november, maar het is geen reden om Laos dan over te slaan. Zelf bezoek ik Laos in juli, en dat is eigenlijk ontzettend goed bevallen. De rijstvelden zijn felgroen en de natuur is tijdens het regenseizoen op zijn mooist. Er zijn bovendien een stuk minder toeristen dan normaal en dat betekent dat het lekker rustig is op straat en in de hotels. Je kunt dus makkelijk op de bonnefooi reizen of backpacken. Lang leve het laagseizoen!

Dan de regen. Regenbuien zijn kort maar krachtig. Soms valt er in een uur zoveel regen dat de straten onderlopen en delen van de weg onbegaanbaar worden. Dat kan onhandig zijn als je moet reizen. Zo moest ik omkeren met mijn mountainbike in Vang Vieng omdat de weg was overstroomd. En ook moesten we een keer drie uur omrijden omdat er een belangrijke bergweg was weggespoeld. Laos heeft veel slechte wegen en in het regenseizoen kan een ritje twee keer zo lang duren. Een regenbui heeft echter ook zijn voordelen: het is verkoelend en met een beetje bewolking is het in ieder geval niet zo ontzettend warm. Als ik zou mogen kiezen zou ik de volgende keer weer in tijdens het regenseizoen een rondreis maken door Laos.

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

BACKPACKEN IN LAOS

VISUM VOOR LAOS

Als je wil reizen of backpacken in Laos, dan moet je bij aankomst op het vliegveld of aan de grens een visum kopen. Een visum kost 35 Amerikaanse dollar per persoon en je betaalt ook 1 dollar voor administratiekosten. Daarnaast moet je een recente pasfoto inleveren en je paspoort dient na vertrek nog een half jaar geldig te zijn. Met dit visum kun je vervolgens 30 dagen rondreizen in Laos.

INENTINGEN

Ga je rondreizen door Laos, dan is het verstandig om van tevoren een afspraak te maken bij de reizigerspoli. Inentingen zoals Hepatitis A en DTP worden aangeraden, voor malaria hoef je sinds kort geen pillen meer te slikken. Zo’n bezoek hoeft overigens niet veel te kosten als je aanvullend bent verzekerd. Check bij je zorgverzekering of je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze kosten.

BESTE REISTIJD LAOS

De beste reistijd voor Laos is in de Nederlandse winter. Dan is het droog en het valt redelijk mee qua hitte. Zelf bezoek ik Laos in het laagseizoen, tijdens het regenseizoen. Hoewel deze periode niet wordt aangeraden, vond ik het erg prettig om tijdens het regenseizoen te reizen. Zoals je bovenaan kan lezen kan ik het van harte aanraden.

HOTELS IN LAOS

Laos is goedkoop en je kunt al voor een paar euro per nacht slapen. Ideaal voor backpackers: je hebt al vanaf 60.000 kip (6 euro) een tweepersoonskamer. Ook de luxere accommodaties zijn goed betaalbaar. Voor 300.000 kip (30 euro) heb je een luxe kamer met goed bed, airco, en ontbijt in de ochtend. Soms heb je voor dat geld zelfs beschikking over een zwembadje. Ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar net iets meer comfort. Wil je de hotels in Laos graag van tevoren vastleggen? Ik gebruik daar zelf graag Booking.com voor.

VLIEGTICKETS NAAR LAOS

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Laos vliegen, maar met een overstap in bijvoorbeeld Bangkok, Kuala Lumpur of Guangzhou (China) kom je er ook. Het is een absolute aanrader om je rondreis door Laos te combineren met een kort bezoek aan Bangkok. Kijk voor een actueel overzicht van goedkope vliegtickets op Tix.nl.

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

  1. Laos vond ik ook een heerlijk land!! Je hebt plaatsen aangedaan die ik niet kende maar mij zeker weer doen verlangen naar dit heerlijke land! Daarnaast maakte ik ook de uitstap naar het veld der kruiken, plain of Jars.. heel apart ook!

  2. Ik was jaren geleden in Laos, toen ik nog een student was. Mijn ervaring is dus totaal anders dan die van jou. In Luang Prabang & Vang Vieng heb ik vooral gefeest. Ik heb erg weinig van de natuur gezien (behalve de prachtige Kuang Si watervallen). Als ik jouw verhaal zo lees, is het de moeite waard om nog een keer terug te gaan en het land op een andere manier te ontdekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis LAOS

Laos is een land vol ongerept natuurschoon, waar je maar relatief weinig andere toeristen zal tegenkomen. Het culturele hoogtepunt vind je in de stad Luang Prabang, wat tevens een goede uitvalsbasis is voor schitterende trips naar de natuur. Laos is de ideale bestemming voor reizigers die houden van natuur, bergen en outdoor activiteiten zoals kajakken, mountainbiken en bergbeklimmen.

Wil je meer lezen over een reizen en backpacken in Laos? Lees hier alle reisblogs over Laos.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset