Search
Close this search box.
12 mei 2023

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

Wil je een mooie road trip maken door Europa? Zet dan koers naar Oost-Europa en de Balkan. Je vindt er simpele natuurcampings midden in de natuur, indrukwekkende steden en een boeiende geschiedenis. Ik combineer een kampeervakantie naar Italië en met een road trip Oost-Europa.

Gewapend met een tent, barbecue en hangmat reis ik in 3,5 week door Italië, Bosnië, Kroatië en Slovenië. Een afwisselende rondreis waarbij ik samen met mijn vriend op de mooiste plekjes kampeer. We zetten de tent op aan het strand, op steile kliffen tussen de olijfbomen en in de Toscaanse heuvels. Onze rondreis begint in de buurt van het Meer van Lugano en eindigt bij het Meer van Bled. Een avontuurlijke road trip langs enkele van de mooiste plekjes in Europa.

ROADTRIP ITALIË EN OOST-EUROPA

Ga jij ook 3 of 4 weken rondreizen door Oost-Europa en Italië? Lees dan snel verder, want dit was de route en planning voor onze road trip Oost Europa en Italië.

Rondreis Italië Oost-Europa kaart

LAGO DI PIANO, ITALIË

Onze road trip Oost-Europa en Italië begint thuis in Utrecht. We vertrekken met de auto vanuit Nederland en rijden op de eerste dag helemaal door tot Noord-Italië. We hebben een kleine camping gereserveerd in de buurt van het Meer van Lugano en het Comomeer. Ruim 12 uur later en zo’n 1000 kilometer verderop zetten we onze tent op aan een klein meertje, waarna we aanschuiven voor ons eerste Italiaanse diner. Lang blijven we echter niet plakken, want het regent veel en Toscane wacht.

Overnachting: Camping Ranocchio

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

TOSCANE, ITALIË

In Toscane slapen we bij onze favoriete Italiaanse oma. We kennen nonna Madalena van onze allereerste kampeertrip in Italië. Met twee klapzoenen werden we welkom geheten op haar kleine camping en in ons deftigste Italiaans beloofden aan het eind van onze vakantie dat we terug zouden komen.

Zo gezegd zo gedaan. En dus staan we wederom op een kleine camping in de Toscaanse heuvels. Ook nu worden we elke morgen verwend met een bak verse cappuccino en warme, geurende cornetti. ’s Avonds kijken we uit over de uitgestrekte Toscaanse vallei terwijl we proeven van haar met liefde bereide tagliatelle al ragu en ravioli met aardappelvulling. Helaas regent het veel en zitten we elke dag noodgedwongen in de auto, op zoek naar beter weer. We maken daarom uitstapjes naar het prachtige Lucca en Florence. Na een paar nachten vouwen we onze kletsnatte tent op en houden we het voor gezien: we gaan verder naar het zuiden en op zoek naar beter weer. Achteraf gezien had ik misschien beter een tussenstop kunnen maken in het mooie Cinque Terre, een gebied dat redelijk op de route had gelegen én waar ik nog nooit eerder was geweest.

Camping: Il Sergente

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

SORRENTO EN NAPELS, ITALIË

We vervolgens onze road trip door Europa en zakken af naar het zuiden. We rijden voorbij Napels en zetten onze tent op aan de kust bij Sorrento. Een prachtig plekje op een torenhoge rots, met uitzicht over de Golf van Napels. Ik knoop mijn hangmat vast en ’s avonds bakken we een visje op onze barbecue. Een simpele camping zonder zwembad of andere faciliteiten, maar we zitten tussen de bloeiende citroenbomen en tsjirpende krekels, en elke avond zien we vanuit onze tent de zon in zee zakken. Gelukkiger ga je me niet krijgen.

Vanaf onze camping is het maar een klein eindje naar de prachtige kust van Amalfi, we bezoeken de Vesuvius en Pompeii, en maken dagtrips naar het heerlijke Napels en het eiland Capri. Dit is mijn nieuwe favoriete plek in Italië en het doet een beetje pijn om weer weg te gaan. Toch kunnen we niet langer blijven, want we hebben een plekje gereserveerd op de boot naar Kroatië.

Camping: Bluegreen Village

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

MET DE BOOT NAAR OOST-EUROPA: BARI (ITALIË) – DUBROVINK (KROATIË)

Sorrento en Napels liggen achter ons en tijd voor het tweede deel van onze road trip door Europa. We rijden in een rechte lijn van Sorrento naar Bari, helemaal aan de andere kant van Italië. Daar pakken we de boot voor de oversteek naar Kroatië. Met de ferry varen we in één nacht van Italië naar Oost-Europa. Een prijzige uitgave, want de auto moet mee en we hebben ook een hut aan boord geboekt. Achteraf gezien hadden we beter op ons luchtbed kunnen slapen in de lobby, net zoals de rest van de reizigers. Ik heb in het prijzige hutje geen oog namelijk dicht gedaan vanwege het krappe bedje. Maar als we ’s ochtends vlak na zonsopgang langs de prachtige Kroatische kust varen, is de slechte nacht gelukkig snel vergeten.

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

BLAGAJ, BOSNIË-HERZEGOVINA

We komen aan in Dubrovnik, maar kunnen zelfs om 7 uur ’s ochtends geen parkeerplek meer vinden. Deze stad is sinds de opnames van Game of Thrones ontzettend populair en dat merken we. Het is gigantisch druk en dus besluiten we om direct door te rijden naar de Bosnische grens. Na een korte introductie in Oost-Europese corruptie komen we een paar uur later aan in het stadje Blagaj. We slapen op een kleine camping aan de rand van de rivier, op een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden. Bosnië is een bijzonder land, zeker als ’s avonds de zon onder is en de camping gehuld gaat in een jas van mist.

In de buurt van Blagaj valt een hoop te zien en te doen, waaronder de prachtige Kravice watervallen. Toch zijn we een beetje huiverig om op pad te gaan, want vanwege de eerdere boetes durven we de auto nauwelijks nog te gebruiken. Achteraf doodzonde, maar op dat moment voelde het als de enige juiste beslissing. We maken wel een uitstapje met de bus naar het beroemde plaatsje Mostar en bezoeken het mooie Dervish House in Blagaj zelf. Wil je meer lezen over Mostar en Blagaj? Bekijk hier mijn tips voor een Mostar en Blagaj, of bekijk de tips van Travelaar.nl in hun blog met bezienswaardigheden in Mostar.

Camping: Autocamp Blagaj

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

SARAJEVO, BOSNIË-HERZEGOVINA

Na een paar dagen kamperen in Blagaj vervolgen we onze road trip door Oost Europa en rijden we naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo. We tuffen over binnenwegen die ons door een prachtig natuurgebied leiden en enkele uren later staan we al midden in de stad. Deze twee nachtjes slapen we in een gezellig hostel in het centrum van Sarajevo, en dat is genoeg tijd om de stad te leren kennen. We dwalen door de geplaveide steegjes en winkelen op de bazaar waar ik een prachtig Perzisch vloerkleed op de kop tik.

Sarajevo is een boeiende smeltkroes van culturen met een grimmige geschiedenis. We bezoeken daarom het Tunnel Museum aan de rand van de stad en een indrukwekkende fototentoonstelling over Srebrenica. Ongelofelijk dat het hier zo kort geleden nog oorlog was, en wat mensen van mijn leeftijd hebben doorstaan in hun jeugd. Gelukkig is er ook genoeg tijd voor vrolijkere verhalen. Op onze laatste avond dineren we in een prachtig restaurant in de heuvels van Sarajevo en proosten we op het mooie avontuur in deze speciale stad.

Verblijf: Hostel Vagabond

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

PAKOŠTANE, KROATIË

Sarajevo is onze laatste halte in Bosnië-Herzegovina, en zonder problemen rijden we terug naar Kroatië. Onze bestemming is Pakoštane, een klein kustplaatsje dat een stukje ten zuiden van Zadar ligt. We slapen op een camping aan zee, en kamperen in een prachtig decor van poederzacht zand en fruitbomen. Het plekje waar we kamperen is ontzettend mooi, maar je merkt dat dit deel van Kroatië vooral door gezinnen wordt bezocht. De afgelopen weken hebben we op zulke mooie en rustige campings geslapen, en dit is even wennen. Misschien is het leuker als je Kroatië met kinderen bezoekt.

Ook Zadar blijkt ondanks de goede verhalen een tegenvaller, maar misschien is de zomer gewoon niet het juiste seizoen om te gaan kamperen aan de Adriatische kust. Gelukkig schijnt de zon volop, en kunnen we hier nog wel een paar dagen genieten van de zee en het mooie weer. Achteraf gezien hadden we beter door kunnen rijden naar Zagreb of het Plitvice National Park.

Camping: Autocamp Marin

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

HET MEER VAN BLED, SLOVENIË

De laatste stop van onze road trip door Oost-Europa is Slovenië, dat officieel in Centraal-Europa ligt. We maken een tussenstop bij het Meer van Bled, waar we een nachtje op de glamping staan. We logeren in een knus houten hutje met hot tub, een flinke upgrade in vergelijking met onze tent. Het blijkt een goede keus, want wederom komen we aan in de regen. Het slechte weer loopt als een rode draad door onze vakantie, maar dit keer blijft de tent ingepakt.  In plaats daarvan sluiten we onze road trip af in een warme hot tub en een fijn bed.

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

Reizen naar Italië

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

29 reacties

 1. Wat een toffe reis! Ikzelf vond Sarajevo en Mostar echt verrassend mooie en boeiende steden. Bosnië sowieso heel mooi. Heel mooi overzicht heb je gemaakt!

  1. Sarajevo vond ik heel mooi, Mostar uiteraard ook, maar het was er echt superdruk. Weinig authentiek naar mijn mening, dus na een ochtendje had ik het wel weer gezien.

 2. Ik heb een behoorlijke déjà vu bij het lezen en bekijken van de foto’s. Veel stukjes herken ik van mijn eerste reis. De watervallen vlakbij Blagaj heb ik destijds ook bezocht, maar wist helemaal niet meer waar dat was. Daarvoor wil ik me even hartelijk bij je bedanken! :-)

  1. Ja keuzes he? Ik had ook wel Montenegro willen vastplakken aan onze reis, maar helaas te weinig tijd. Volgende keer!

 3. Wat een gave route, echt inspirerend! Ik ben pas terug uit Italië (Dolomieten) maar je maakt me al benieuwd om er nog veel meer te ontdekken. Wat lijkt Napels, Pompeii en de Amalfi kust me toch mooi! Leuk om ook Bosnië, Kroatië en Slovenië mee te nemen in je route!

  1. Ah de dolomieten lijken me ook prachtig! Ik las dat het een beetje te vergelijken valt met Oostenrijk, en daar ga ik in september naartoe, dus ben ontzettend benieuwd!

  1. Was het achteraf gezien ook! Tijdens de reis zelf veel regen, maar inmiddels kijk ik er met een gelukkig gevoel op terug!

 4. Oh, superleuk die driehoekige huisjes! Ik heb meteen ook je blog daarover even bekeken. Volgens mij zag ik ze laatst ook bij een andere blogger. Slovenië komt er bij mij vast ook nog wel een keer van.
  Wat Toscane betreft: leuk dat je het woord cornetti kent. Ik moet daardoor meteen aan een Italiaanse ex denken. Op Sardinië ontbeten wij ook vaak met ‘cappucci’ en ‘cornetti’.
  En wat Bosnië betreft: ik had vanuit Dubrovnik ook graag Mostar willen bezoeken (mooi de foto van de brug!), maar dat kwam er niet van.

  1. Oh heerlijk, Sardinië! Nog nooit geweest, ben wel heel benieuwd! En die driehoekige huisjes zijn inderdaad ontzettend leuk. Geweldige afsluiter van een regenachtige kampeertrip ;)!

  1. Ikzelf vond Kroatië een beetje tegenvallen, maar dat lag echt een beetje aan de plek. Wil graag ook het ‘andere’ Kroatië te zien krijgen ooit!

 5. Hoi,

  Ik ben heel benieuwd geraakt naar de campings waar je verbleef. Zou je de namen van de campings die je beschrijft kunnen vertellen? Ze klinken top! Zou ze graag bezoeken aankomende zomer.

  Alvast bedankt :)

  Esmee

  1. Hoi Esmee,

   Ik moet er even induiken, maar zal ze zsm aan de pagina toevoegen :)! Zal je dan ook meteen even mailen!

   1. He Stéphanie, super leuke roadtrip! Welke campings hebben jullie geslapen en wat raad je aan? Sliepen jullie elke nacht op een andere camping of bleven jullie meerdere dagen op de camping?

    1. He Grada, wij verbleven inderdaad meerdere dagen op een camping. In het noorden verbleven we bij Camping Ranocchio, in Toscane bij camping Il Sergente, in Sorrento bij Blue Green Village en in Bosnië bij River camp Aganovac. Veel plezier gewenst!

 6. Ha Stëphanie, Leuk dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad in Slovenië. Alleen is Slovenië geen Balkon of Oost Europees land het is een Centraal Europees land net als Oostenrijk. Je zult het verschil vast duidelijk gemerkt hebben. Groetjes, Agnes

  1. Hoi Agnes, dank voor je aanvulling! Je merkt inderdaad dat Slovenië heel anders is dan de landen op de Balkan die ik tijdens deze reis heb bezocht. Ik heb het er voor de zekerheid ook nog even extra duidelijk bijgezet.

 7. Hoi Stephanie, leuk verhaal over Kroatië! We zitten er ook over na te denken om er heen te gaan. Maar dan met hond, een roadtrip zit er dan niet echt in. Maar we worden steeds meer overtuigd dat Kroatië een bestemming is waar we heen moeten!

 8. Wat een geweldige route. Wij overwegen om deze route in mei te gaan rijden. Mag ik vragen wat jullie voor 3,5 week in totaal kwijt waren? (brandstof, campings, eten/drinken, entree)

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Charissa

  1. Hoi Charissa, ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet echt heb bijgehouden :). Ik kan je daar dus niet echt mee helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset