Search
Close this search box.
12 april 2022

Wilde dieren spotten tijdens een safari in het Krugerpark in Zuid-Afrika

Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

Wil je wilde dieren spotten tijdens een rondreis door Zuid-Afrika? In het Kruger National Park zit je niet om wildlife verlegen. Met een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer is dit het grootste natuurpark van Zuid-Afrika en een geweldige plek om op safari te gaan. Er wonen duizenden olifanten en tijdens een roadtrip kom je ook ontelbaar veel giraffes en zebra’s tegen. Het Krugerpark is daarnaast de uitgelezen plek om de Big 5 te spotten en met een beetje geluk kun je ze allemaal in één dag afstrepen.

KRUGER NATIONAL PARK

ALLES OVER HET GROOTSTE WILDPARK VAN ZUID-AFRIKA

OP SAFARI IN HET KRUGER NATIONAL PARK

Het Kruger National Park is het beroemdste wildreservaat van Afrika en voor veel mensen het hoogtepunt van een reis naar Zuid-Afrika. Je kunt hier weken rondrijden en de mooiste wilde dieren spotten, maar ook als je niet zo lang de tijd hebt is het een aanrader om een deel van het park te bezoeken. Kruger is namelijk de ultieme safari bestemming, met duizenden kilometers aan wegen en ontzettend veel wildlife. Het park is bovendien goed ingericht op toeristen en het ontbreekt hier niet aan voorzieningen zoals restaurants, supermarkten en tankstations.

Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

WELKE DIEREN KUN JE SPOTTEN IN HET KRUGERPARK?

Tijdens een safari in het Kruger National Park kan je de hele Big 5 langs zien komen: olifanten, neushoorns, luipaarden, leeuwen en de buffel. Maar daarnaast zitten hier nog veel meer interessante dieren. Giraffes, zebra’s en nijlpaarden bijvoorbeeld, maar ook wrattenzwijnen, struisvogels, wilde honden, apen, gnoes en heel veel impala’s. Ze lopen onverstoord door het landschap en lijken de auto’s met toeristen nauwelijks op te merken.

ZIEN HOE EEN LEEUW EEN IMPALA VANGT

Zelf spot ik helaas geen neushoorns in Kruger, maar de rest van de Big 5 komt meerdere keren aan bod. Persoonlijk hoogtepunt was een groep leeuwen die een paar impala’s had gevangen. Geweldig om van zo dichtbij te mogen zien hoe ze hun prooi besluipen en weten te doden. Hiervoor moet je zowel geduld als geluk hebben, want dit gebeurt niet aan de lopende band. Om je een idee te geven: onze gids gaat dagelijks om safari in het Krugerpark en ziet zo’n leeuwenaanval gemiddeld één keer per jaar.

Kruger National Park in Zuid-Afrika

ROEDEL WILDE HONDEN

Een andere memorabele ervaring was een ontmoeting met een roedel wilde honden. Deze wilde honden zijn ontzettend zeldzaam en op het gehele Afrikaanse continent komen er slechts 3000 tot 5000 voor. Naar schatting leven er 450 tot 500 exemplaren in het Krugerpark en de kans dat je ze tegenkomt is klein. Wij hadden dus ontzettend veel geluk dat we vrijwel direct na binnenkomst in het park tientallen wilde honden tegenkwamen.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

SELF DRIVE SAFARI OF MET EEN RANGER?

In Kruger kun je ervoor kiezen om zelf met een auto rond te rijden, maar op pad met een ranger heeft ook zeker zijn meerwaarde. Ik heb beide gedaan en geef uiteindelijk de voorkeur aan rondrijden met een gids, omdat je dan veel meer wilde dieren ziet dan in je eentje. Als je meerdere dagen de tijd hebt kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld één dag met een ranger op pad te gaan en één dag zelf te rijden met je eigen huurauto.

Voordelen self drive safari in Kruger:

  • Het voelt heel avontuurlijk om tussen de wilde dieren te rijden.
  • 
Je hebt zelf regie over de route die je rijdt.
  • Je kunt zo lang bij een dier blijven staan als je wilt.
  • Meer oog voor kleiner wild (rangers zijn vaak erg gefocust op de Big 5).
  • Het is goedkoper.
    .
Self drive safari in Afrika

Voordelen van een safari met een ranger:

  • Rangers weten op welke plekken vaak wilde dieren zitten.
  • Meer ogen, dus meer kans om dieren te spotten.
  • Rangers houden onderling contact over ‘sightings’.
  • Rangers hebben oog en oor voor sporen, gedrag en geluiden van dieren.
  • Je hoeft zelf niet op de weg te letten en kunt 100 procent focussen op het speuren naar wilde dieren.
  • Rangers kunnen bizar goed dieren onderscheiden in de verte.
  • Groepen met rangers mogen ’s ochtends eerder het Krugerpark in dan gewone toeristen.
  • Rangers zitten vol leuke feitjes over het dierenrijk.
  • In een ‘game viewer’ zit je hoger, dus je hebt een beter overzicht over de omgeving en dieren in het hoge gras.
    .

Ben je van plan om zelf te gaan rijden door het Kruger Park? Lees dan ook mijn blog met tips hoe je alles uit een self drive safari haalt en waar je op moet letten als je een auto huurt in Zuid-Afrika.

Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

DE MOOISTE ROUTE IN HET KRUGERPARK

In het Krugerpark vind je maar liefst 3000 kilometer aan wegen en met een snelheid van maximaal 50 kilometer per uur ben je dus wel even onderweg. Er zijn een aantal verharde hoofdwegen, maar leuker is het om de achterafweggetjes te nemen. Je kunt lukraak een weg kiezen, maar het is slimmer om je daar van tevoren over in te lezen. Begin bijvoorbeeld altijd met het ‘sightings’ bord bij de ingang van het park. Op deze kaart staat aangegeven waar welke wilde dieren zijn gespot en baseer daarop de route die je wilt nemen. Je vindt deze borden ook bij de verschillende rest camps in het park.

Op deze website over het Krugerpark vond ik ook een lijstje met de 10 mooiste routes in het Krugerpark.

Kruger National Park in Zuid-Afrika
Kruger National Park in Zuid-Afrika

NOORD OF ZUID?

Het Kruger National Park is enorm: bijna 20.000 vierkante kilometer. De meeste toeristen maken daarom een keus tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het park. Het noorden van het park is rustig qua toeristen en landschappelijk gezien het mooist, maar er zitten ook minder dieren. In het zuiden vind je juist heel veel dieren, maar is het soms ook filerijden als er een leeuw is gespot. Je hebt hier meer last van opstoppingen en auto’s die je zicht blokkeren.

Zelf blijf ik in het zuidelijk deel van het Krugerpark, mede omdat het beter paste in mijn route door Zuid-Afrika. Vanuit Johannesburg is het bovendien minder lang rijden en je kunt het zuiden van Kruger National Park ook goed combineren met bijvoorbeeld de Panoramaroute.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

GREATER KRUGER PARK

Behalve het Kruger National Park heb je ook het Greater Kruger Park, hiertoe worden de private reservaten gerekend die niet tot het nationale park behoren. Deze reservaten zijn alleen toegankelijk voor hotelgasten en het is er daarom een stuk minder druk dan in het nationale park. En wilde dieren hoef je niet te missen, want alle hekken zijn tussen de reservaten en het nationale park verwijderd, waardoor ze vrij kunnen rondlopen. Je hebt dus ook in deze private game reserves kans om de Big 5 te spotten.

Enig nadeel aan een verblijf in het Greater Kruger Park: de lodges in dit deel van Kruger zijn vaak vrij prijzig. De luxe lodges zien er ontzettend mooi uit, maar je betaalt ook de hoofdprijs. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, maar dan moet je wel goed zoeken.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

ETEN EN DRINKEN

Tijdens een bezoek aan het Krugerpark hoef je niet bang te zijn om zonder proviand te komen zitten, want er zijn verrassend veel picknickplaatsen en restaurants. Deze zogenoemde rest camps kun je het best omschrijven als dorp, met horeca, supermarkten, toiletten, picknickplaatsen en zelfs tankstations. Hier kun je aanschuiven in een van de restaurants, maar ook inkopen doen voor een picknick. De twee grootste en populairste rest camps in het zuiden van Kruger zijn Lower Sabie en Skukuza.

Kruger National Park in Zuid-Afrika
Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

OVERNACHTEN IN HET KRUGERPARK

Wat de beste uitvalsbasis voor het Krugerpark is? Dat ligt aan jouw wensen en budget. De accommodaties in het Krugerpark zijn over het algemeen vrij simpel, terwijl je buiten het park ontzettend mooie lodges hebt. Daar hangt wel een prijskaartje aan, maar vaak is eten, drinken en een dagelijkse game drive inbegrepen. Onderaan de streep is het verschil dus minder groot.

Ik slaap zelf op drie verschillende plekken in en om het Kruger National Park: om precies te zijn in Marloth Park, Hazyview en een accommodatie in het Greater Kruger. Alledrie een hele goede uitvalsbasis om het park te bezoeken en wilde dieren te spotten.

OVERNACHTEN IN MARLOTH PARK

Marloth Park ligt helemaal in het zuiden van het Krugerpark, nabij de Crocodile Bridge Gate. Een hele fijne uitvalsbasis om het park te bezoeken, want het is slechts 20 minuten rijden naar de entree én in Marloth Park zelf kun je ook al de nodige wilde dieren spotten. Zo kun je apen, giraffes, antilopes en zebra’s tegenkomen, en met een beetje geluk zelfs luipaarden. Ik slaap hier in de Maqueda Lodge, een kleinschalige lodge met mooie kamers en een klein zwembadje. Super gezellig vond ik het, want je zit hier elke avond met alle gasten aan een lange tafel en hun game drives zijn echt heel goed.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

OVERNACHTEN IN HAZYVIEW

Het plaatsje Hazyview ligt een stukje noordelijker, maar wederom erg gunstig ten opzichte van de ingang van het park. Het is slechts 20 minuten rijden naar de Phabeni Gate. Ik vond dit plaatsje niet heel sfeervol, maar je vindt er wel alles wat je nodig hebt aan restaurants, supermarkten en betaalbare accommodaties. Ik overnacht in een vrijstaand huisje van Bergdale Cottages, voorzien van een enorme slaapkamer, een badkamer, grote keuken en een eigen terras.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

OVERNACHTEN IN GREATER KRUGER PARK

Tot slot breng ik ook een paar dagen door in een simpele accommodatie in het Greater Kruger Park. Ik slaap om precies te zijn in het Grietjie Reserve. We hebben een klein huisje met eigen zwembad en ongehinderd uitzicht op de rivier waar dagelijks olifanten komen om te wassen. Geweldig en bovendien heel erg betaalbaar, zeker ten opzichte van de grotere lodges in dit gebied.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

TIPS

PRAKTISCHE TIPS VOOR HET KRUGERPARK

IS ER MALARIA IN HET KRUGERPARK?

Hier moet je wel rekening mee houden als je naar het Krugerpark gaat, het is namelijk een van de weinige plekken in Zuid-Afrika waar malaria voorkomt. Als je buiten het park slaapt hoef je over het algemeen geen pillen te slikken, maar in het park wel. Dat is iets om rekening mee te houden als je op zoek moet naar accommodatie in het Krugerpark.

Ga je reizen naar Zuid-Afrika? Raadpleeg altijd een arts voor actueel advies op het gebied van inentingen en malaria.

Krugerpark in Zuid-Afrika

ENTRANCE GATES IN HET KRUGERPARK

Er zijn verschillende plekken waar je het park in kunt rijden. In totaal heeft het Kruger National Park 9 verschillende entrance gates. Van noord naar zuid vind je de volgende poorten en hoeveel kilometer het rijden is vanaf de luchthaven in Johannesburg.

Pafuri Gate (600 km)
Punda Maria Gate (540 km)
Phalaborwa Gate (483 km)
Orpen Gate (491 km)
Paul Kruger Gate (430 km)
Phabeni Gate (400 km)
Numbi Gate (375 km)
Malelane Gate (392 km)
Crocodile Bridge Gate (437 km)

ENTREE KRUGERPARK

De entreeprijs voor het Krugerpark bedraagt 400 rand per persoon per dag, omgerekend ongeveer 25 euro. Dit bedrag geldt van 1 november 2019 tot 31 oktober 2020. Ga je met een ranger op pad, dan is de toegangsprijs vaak al verrekend met het excursiebedrag.

Betalen kan bij de ingang (met cash of creditcard), maar het is ook mogelijk om van tevoren online een toegangskaartje te kopen via de officiële website. Dat kan eventuele wachtrijen bij de ingang schelen. Ik heb dat zelf echter niet gedaan en vond de rijen bij de ingang ontzettend meevallen.

Ga je een lange rondreis door Zuid-Afrika maken en bezoek je meerdere parken tijdens jouw reis? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een zogenoemde Wild Card aan te schaffen. Dit is een jaarkaart voor alle nationale parken in Zuid-Afrika en geeft je onbeperkt toegang. Zo’n jaarkaart is niet goedkoop, namelijk 3105 rand voor internationale bezoekers. Uitgaande van gemiddeld 400 rand entree per park, heb je het geld er pas na 8 bezoekjes uit.

Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

OPENINGSTIJDEN KRUGERPARK

De openingstijden voor Kruger verschillen per seizoen. De hekken gaan open rond zonsondergang en op dat tijdstip heb je doorgaans de meeste kans om dieren te spotten. Het is dus zeker de moeite waard om de wekker te zetten en in alle vroegte naar de ingang van het park te rijden.

Hieronder vind je de openingstijden voor het Kruger National Park:

Januari: 05:30 – 18:30
Februari: 05:30 – 18:30
Maart: 05:30 – 18:00
April: 06:00 – 18:00
Mei: 06:00 – 17:30
Juni: 06:00 – 17:30
Juli: 06:00 – 17:30
Augustus: 06:00 – 18:00
September: 06:00 – 18:00
Oktober: 05:30 – 18:00
November: 05:30 – 18:30
December: 05:30 – 18:30

(laatste update: maart 2020, check de openingstijden ook altijd via de officiële website van het Kruger National Park)

Krugerpark in Zuid-Afrika

WAT IS DE BESTE REISTIJD?

September staat bekend als de beste reistijd voor het Krugerpark. In deze maand is het droog en warm, maar niet zo heet dat de dieren de hele dag liggen te slapen. Omdat het al een tijdje niet heeft geregend, zullen veel dieren zich bovendien ophouden rondom de grotere waterplassen en rivieren. Ook handig: in september is het Krugerpark nog vrij kaal, waardoor je op de grote open vlaktes meer kans hebt om dieren te spotten.

Zelf bezoek ik Kruger in de maand oktober, vlak voor het regenseizoen. Je hebt in deze maand meer kans op regenachtige dagen, maar tijdens mijn bezoek was het nog steeds kurkdroog.

In de maanden januari, februari en maart is het park op zijn mooist: alles staat in bloei en in het blad. Het kan dan logischerwijs wel lastiger zijn om wilde dieren te spotten, want die kunnen zich uitstekend verschuilen in het struikgewas.

REIZEN NAAR KRUGER NATIONAL PARK IN ZUID-AFRIKA

Wil je ook het Kruger National Park bezoeken tijdens jouw reis naar Zuid-Afrika? Ik vloog via de luchthaven van Johannesburg en haalde daar mijn huurauto op. Deze had ik van tevoren geboekt via Sunny Cars en dat kan ik iedereen aanraden die naar Kruger gaat. Sunny Cars biedt namelijk all inclusive autohuur en dat is echt een luxe in een land als Zuid-Afrika. Het is in het begin best spannend om links te rijden en in sommige wegen zitten flinke potholes, dus heel fijn dat je je dan geen zorgen hoeft te maken over eventuele schades.

Ik heb mijn reis naar Zuid-Afrika helemaal zelf uitgestippeld en geboekt via onder andere Booking.com, maar je kunt het natuurlijk ook overlaten aan reisorganisaties. Bekende reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika zijn bijvoorbeeld ANWB Vakanties en Sawadee. Mijn vriend en ik kwamen uiteindelijk nog best veel individuele reizigers tegen die voor een georganiseerde rondreis hadden gekozen.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties