Zoeken
Sluit dit zoekvak.
3 januari 2023

Slapen in de Marokkaanse Sahara: zo zie je de woestijn op zijn mooist

Woestijn Marokko

We passeren nog een laatste stadje vol leven, daarna is er helemaal niets meer. Voor ons ligt een desolaat, vlak landschap met zwarte rotsgrond. Af en toe zien we een bedoeïenentent of een paar kamelen, verder lijken we alleen op de wereld te zijn. En dan ineens: tientallen meters hoge, geelrode zandduinen. We rijden recht op de Sahara af en ik heb kippenvel over mijn hele lichaam.

Welkom in de woestijn in Marokko

Als je in Marokko een overnachting in de woestijn wilt doen, moet je een aantal keuzes maken. Slaap je aan de rand van de woestijn of er middenin, in een tentenkamp? Ga je met eigen vervoer of laat je je ergens ophalen? Houd je het bij een wandeling over de zandduinen of ga je voor een tour per kameel, quad of jeep? En wat is de beste reistijd? Dit artikel helpt je op weg.

De Sahara: steeds groter door klimaatverandering

De Sahara met eigen ogen aanschouwen, inclusief oogverblindende sterrenhemel, stond al jaren op mijn bucketlist. Het is dan ook vrij bizar om nu de ruim negen miljoen vierkante kilometer woestijn (dat is bijna net zo groot als heel Europa) in te rijden in ons kleine huurautootje. Marokko heeft een klein stukje Sahara. Landen als Algerije en Libië zijn er volledig door bedekt – en de woestijn blijft (helaas) groeien, dankzij klimaatverandering.

Merzouga en de woestijn in Marokko
Foto copyright: Daphne Damiaans

Slapen in de woestijn in Marokko: waar dan?

Wij kiezen ervoor te overnachten in een hotel aan de rand van de zandduinen. Dit doen we net buiten Merzouga, een woestijnstadje in het gebied Erg Chebbi. Zo’n hotel heeft als voordeel dat je voorzieningen als een restaurant en zwembad tot je beschikking hebt. Wat voor ons nog zwaarder weegt, is dat we hiermee het ecosysteem zo min mogelijk aantasten. Toeristische tentenkampen midden in de woestijn zorgen voor licht- en geluidsoverlast en worden daarom steeds meer geweerd.

Auberge De Charme Les Dunes D’Or: een frisse duik tussen het zand

We overnachten in Auberge De Charme Les Dunes D’Or. Het is een hotel in kasbah-stijl, een traditionele nederzetting met hoge muren en opgetrokken uit leem. Je komt binnen door een grote poort en vindt de kamers rondom groene binnenplaatsen, waarvan één met zwembad en ligstoelen. Zwemmen voelt een beetje vreemd, zo aan de rand van de woestijn, maar er blijkt hier volop water in de grond te zitten. Die duik op een hete dag maken we dus zonder schuldgevoel. In ons hotel werken voornamelijk mensen die zelf uit de woestijn komen en die het eten en de thee bereiden zoals ze het hier het lekkerst vinden. ’s Avonds maken ze op trommels muziek rondom een kampvuur.

Overnachten in de woestijn in Marokko
Foto copyright: Daphne Damiaans

We hebben de woestijn voor onszelf

Kom je iets tekort qua belevenis als je niet midden in de woestijn slaapt? Wat mij betreft niet. Wij zoeken ’s avonds een plekje in een duinpan en genieten ongestoord van het uitzicht op de flonkerende Melkweg (tip: download een app als SkyView, die je helpt sterrenbeelden te herkennen). Daarbij verbleken de paar sterren die we in Nederland kunnen bewonderen – letterlijk. We zien vanuit ons bed de zon opkomen achter de duinen en beklimmen voordat het te heet wordt op onze bloten voeten een van de hoogste toppen. Dat voelen we overigens naderhand nog een paar dagen in onze kuiten… Onderweg zien we geen sporen van mensen, wel van woestijnvossen, muizen, hagedissen en kamelen. 

Op expeditie in de Sahara: hoe doe je dat?

De kamelen zijn niet te missen tijdens je verblijf in de woestijn in Marokko. Ook vanuit ons hotel vertrekken elke dag de nodige kamelen met hobbelende toeristen de zandduinen in. Het ziet eruit als een lokale experience en levert de befaamde woestijnplaatjes op, maar toch kiezen wij ervoor om het niet te doen. Er zijn steeds meer signalen dat de kamelen het niet prettig vinden om bereden te worden. 

Mocht je toch graag een kamelenritje maken, doe dan vooraf goed onderzoek. Lees bijvoorbeeld de reviews op TripAdvisor of Google Reviews om erachter te komen of de dieren goed worden behandeld. Ook de quadtour slaan we over, want over de duinen stuiteren op deze brullende racemonsters tast de natuur ontzettend aan – en daar kan je je vast iets bij voorstellen. 

Het alternatief voor een kamelenritje: doe een jeeptour door de woestijn

Is te voet dan de enige manier om iets meer van die miljoenen kilometers zand te zien? Zeker niet. We kunnen een jeeptour van harte aanraden. Voordeel van deze tours is dat je niet dwars door de woestijn gaat, maar voornamelijk aan de rand blijft en iets meekrijgt van de lokale cultuur. We bezoeken onder meer een gemeenschappelijke moestuin, een nomadengezin (het zelfgebakken brood en de dadelpasta wil je niet missen) en een optreden van afstammelingen van tot slaaf gemaakten (de Gnawa) die zich in deze hoek van Marokko vestigden. Waarschijnlijk kan je accommodatie zo’n jeeptour regelen, anders zijn er volop aanbieders in het stadje Merzouga. En je kunt zo’n tour natuurlijk ook online boeken via Viator.

Dadelpalm in de woestijn in Marokko
Foto copyright: Daphne Damiaans

Wanneer ga je?

Verrassing: het kan nogal heet worden in de woestijn. Het is daarom af te raden tussen mei en september in de woestijn in Marokko te slapen. Overdag wordt het makkelijk 40 graden, ’s nachts blijft het een graad of 27. De beste reistijd is de lente (tussen maart en mei) en het najaar (tussen september en november). Wij doen de Sahara eind oktober aan en vinden alsnog temperaturen van dik in de 30 graden, maar in het onverwarmde zwembad zijn we zo weer opgefrist. ’s Avonds koelt het in deze tijd van het jaar flink af en halen we onze dikke trui, lange broek en sokken uit de koffer.

Merzouga zelf: een aanrader voor je rondreis door Marokko?

Wij kiezen ervoor te ontbijten, lunchen en dineren in ons hotel. Als je op zoek bent naar wat meer afwisseling (eerlijk is eerlijk: de vegetarische tajine kennen we na twee dagen wel), kun je Merzouga bezoeken. Dit stadje stelt niet veel voor, maar is wel het regionale centrum. Hier zijn naast verschillende touraanbieders ook restaurants die exotische gerechten als pizza op het menu hebben staan. Op bepaalde plekken serveren ze zelfs alcohol. Mocht je deze keuzemogelijkheden graag constant binnen handbereik hebben, dan kun je ook hier een hotel boeken. Je hebt waarschijnlijk wel te maken met meer lichtvervuiling en minder complete rust. 

Overnachten in de Sahara in Marokko
Foto copyright: Daphne Damiaans

Zo reis je naar Merzouga en de Sahara

Merzouga ligt in het oosten van Marokko, tegen de grens met Algerije. Om precies te zijn op zo’n 460 kilometer (ruim 7 uur rijden) ten zuiden van Fez en 560 kilometer (9 uur rijden) ten oosten van Marrakech. Het is goed te bereiken met een eigen huurauto, zoals wij deden, maar er gaan ook tours en busverbindingen (onder meer CTM en Supratours) vanuit de grote steden. Tip: huur je auto altijd via Sunny Cars, zodat je altijd goed verzekerd bent en nooit voor financiële verrassingen komt te staan.

Reizen naar Marokko

Foto van Daphne - Reisblogger

Daphne - Reisblogger

Als ik reis, wil ik een land en een cultuur écht leren kennen. Of het nu India of Duitsland is en of ik nu een maand of een paar dagen heb. Thuis ben ik journalist, schrijver (o.a. voor Expeditie Aardbol, hoera!) en vertaler.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset