Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Saksun: het verhaal achter het mooiste dorpje van de Faeröer Eilanden

Saksun, Faeröer Eilanden

Vraag een willekeurige voorbijganger om de Faeröer Eilanden aan te wijzen op de kaart, en grote kans dat hij je het antwoord schuldig moet blijven. Toch zijn de Faeröer Eilanden, dat meer schapen dan inwoners kent, doodsbang om het nieuwe IJsland te worden. Dit is het verhaal van Saksun, het mooiste dorpje van de archipel en waar toeristen allang niet meer met open armen ontvangen worden.

SAKSUN

HET MOOSTE DORPJE VAN DE FAERÖER EILANDEN

De kans is groot dat je wel eens een plaatje van het dorpje Saksun op de Faeröer Eilanden voorbij hebt zien komen. Het is namelijk een van de meest gefotografeerde plekken in de archipel. Het dorpje bestaat uit een handjevol huisjes met traditionele grasdaken en het omringende landschap is minstens zo iconisch. Saksun ligt ingesloten tussen grillige bergtoppen en er is slechts één kronkelende weg die het met de buitenwereld verbindt. Aan de ene kant stroomt een brede waterval naar beneden, aan de andere kant kun je afdalen naar een zwart zandstrand. Pal in het midden ligt een spierwitte kerk die prachtig afsteekt tegen het donkere landschap, maar verrassend genoeg trekt een huisje onderaan de heuvel de meeste aandacht.

Saksun, Faeröer Eilanden
Saksun, Faeröer Eilanden

DE HIT OP INSTAGRAM

Nadat je de auto hebt geparkeerd kun je de weg nog een klein stukje te voet vervolgen. Rechts liggen de waterval en het bescheiden dorpscentrum, links de Saksunar Kirkja met haar perfecte grasdak. Als je echter rechtdoor loopt kom je pas terecht op de plek waar menig Instagram foto wordt geschoten: beneden je ligt een klein houten huisje. De gevel is pikzwart, de kozijnen knalrood en het uitzicht is verbluffend mooi. Er lopen gevlekte pony’s in de wei en op koude dag kringelt er rook uit de kleine schoorsteen omhoog.

Fotogeniek, dat zeker. Maar de eigenaar kan geen fotograaf meer zien. Brutale toeristen breken door zijn omheining om de perfecte foto te maken en hebben volledig schijt aan zijn privacy. Het is exemplarisch voor wat op veel plekken op de Faeröer Eilanden gebeurd en ertoe heeft geleid dat je op veel plekken inmiddels een toegangsprijs moet betalen. Populaire wandelpaden zijn niet meer gratis toegankelijk en ook in Saksun moet je sinds kort betalen om het strand op te mogen.

VERBOD OP DRONES

In het dorpje zelf geldt een drone verbod en als je je daar niet aan houdt, heb je kans dat deze uit de lucht wordt geschoten door een boze boer. Overal hangen bordjes met gedragsregels voor toeristen en de prachtige waterval wordt ontsierd door een aangelegd wandelpad dat moet voorkomen dat al het gras kapot wordt getrapt.

Heel uitnodigend voelt het niet, maar ik me anderzijds wel voorstellen dat de inwoners knettergek worden van al die toeristen. Saksun is de enige plek op de Faeröer Eilanden waar ze speciale parkeerplaatsen hebben voor touringcars en dat terwijl er in wezen bijna niets te zien valt. Het dorp bestaat uit nog geen 10 huizen, dus je kunt je voorstellen dat het dorp uit zijn voegen barst op de drukke dagen.

Saksun, Faeröer Eilanden
Saksun, Faeröer Eilanden

SAKSUN: WAT VOND IK ERVAN

Tijdens mijn reis over de Faeröer Eilanden ben ik zelf ook in Saksun geweest, al heb ik het zwarte huisje met grasdak wel vermeden. Daar heb je als toerist ook eigenlijk niets te zoeken, want het ligt aan het eind van een doodlopende weg.

In plaats daarvan maak ik een wandeling naar de waterval, die inderdaad erg indrukwekkend is. Hier begint (of eindigt) een van de mooiste wandelingen die je op de Faeröer Eilanden kunt maken. Je kunt de waterval helemaal omhoog volgen, de bergkam oversteken en via een uitdagend pad naar de andere kant lopen, waar de oude vikingsgemeenschap van Tjornuvik ligt. Als je je halverwege de klim omdraait heb je bovendien een heel mooi uitzicht over het dorp en haar fotogenieke huisjes.

Dat Saksun een uniek en bijzonder dorp is, daar valt niet over te twisten. Het is leuk om te zien dat zulke kleine dorpjes nog bestaan, maar daar heb je er meer van op de Faeröer Eilanden. Zelf vond ik Kirkjubøur bijvoorbeeld ook ontzettend mooi. Tijdens mijn eigen bezoek eind mei was het overigens helemaal niet zo druk in Saksun, maar dat had waarschijnlijk te maken met het weer. Het kan flink spoken op de Faeröer Eilanden en het miezerde die dag aan een stuk door.

Saksun, Faeröer Eilanden
Saksun, Faeröer Eilanden

HIKEN IN SAKSUN

Goed, dan wat praktische informatie. De wandeling naar Tjornuvik (6 km, 2,5 uur) staat bekend als een van de mooisten in de Faeröer Eilanden. Wil je deze hike doen, dan vergt dat wel een beetje planning. Deze wandeling is namelijk one-way en als je geen zin hebt om weer 2,5 uur via hetzelfde pad terug te moeten lopen, moet je een lift regelen terug naar je startpunt. Het is wel een hele mooie wandeling en onderweg heb je fantastische uitzichten over de omgeving.

Wil je wel even de benen strekken maar wil je geen halve dag onderweg zijn? Maak dan een wandeling naar het zwarte strand van Saksun. Hiervoor moet je links aanhouden bij de T-splitsing tot je de parkeerplaats ziet. Vanaf hier is het ongeveer anderhalve kilometer lopen naar het strand. Let op: voor deze wandeling moet je betalen. Om toegang te krijgen tot het strand betaal je 75DKK per persoon. Daarnaast moet je rekening houden met natte voeten, aangezien het strand tijdens vloed deels onder water loopt.

Saksun, Faeröer Eilanden

OOK NAAR SAKSUN? DIT MOET JE WETEN

Als je ook een bezoekje wilt brengen aan Saksun, dan moet je een paar dingen weten. Ten eerste is het dorp alleen met eigen vervoer bereikbaar. Er stoppen geen bussen, dus je hebt een huurauto of lift nodig. Parkeren kan bij de kerk in het centrum, maar het aantal plekken is beperkt. Zeker op een mooie dag in het hoogseizoen heb je kans dat er geen parkeerplekjes meer over zijn. Daarnaast wil ik je op het hart drukken om je aan de gedragsregels te houden. Dus niet met een droge vliegen, niet buiten de wandelpaden lopen en geen privéterrein betreden.

Saksun, Faeröer Eilanden

REISVIDEO FAERÖER EILANDEN

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Ik maakte een video van onze rondreis. Check de video hieronder.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset