Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

Must visit: Het magische dorpje San Juan de Chamula in Mexico

Must visit: San Juan de Chamula in Mexico

San Juan de Chamula is een autonoom dorpje in het zuiden van Mexico en één van de meest magische en bizarre plekken die je ooit zal bezoeken. Hier draait het om zwarte magie, bijgeloof en spirituele gebruiken en kan je zomaar getuige zijn van een mysterieus ritueel of uitdrijving van de duivel. Vanuit het gezellige backpackersstadje San Cristóbal de Las Casas kun je een bijzondere dagtrip maken naar dit speciale dorpje.

SAN JUAN DE CHAMULA

HET AUTONOME DORPJE SAN JUAN DE CHAMULA

San Juan de Chamula ligt in een bergachtig gebied in de Chiapas en wordt bevolkt door de Tzotzil, een inheems Mayavolk. Wat bijzonder is aan San Juan de Chamula, is dat het een autonome regio binnen Mexico is. Het dorpje heeft een eigen leger en politiemacht, en de Mexicaanse autoriteiten hebben er niets te vertellen. Het is de Spaanse kolonisten destijds nooit gelukt om het hier voor het zeggen te krijgen, en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid.

San Juan de Chamula

BIJGELOOF EN SPIRITUELE GEBRUIKEN

Vanwege dat autonome karakter is San Juan de Chamula anno nu een plek die zich met geen enkele andere bestemming in Mexico laat vergelijken. Het heeft andere regels en gebruiken, en de inwoners houden er op z’n zachtst gezegd een aantal interessante spirituele gebruiken op na.

Zo geloven de Tzotzil bijvoorbeeld dat boze geesten je lichaam verlaten wanneer je een boer laat en daarom wordt overal groot geadverteerd door Coca Cola. En behalve frisdrank worden behoorlijk wat alcoholische dranken genuttigd omdat je in een alcoholroes met geesten schijnt te kunnen praten. Maar het meest bijzondere verhaal vind ik dat de Tzotzil Maya’s geloven dat je ziel na de dood door een hond een rivier wordt overgezwommen naar het hiernamaals. Je zult ze dan ook nooit gemeen zien doen tegen een hond, want het zal maar net degene zijn die ze naar de overkant zal brengen.

TEMPLO DE SAN JUAN

Het spirituele epicentrum van het stadje en belangrijkste bezienswaardigheid is de Templo de San Juan. Dit is een witgeschilderde kerk waar bijzondere rituelen worden uitgevoerd. Het is streng verboden om binnen foto’s te maken, maar geloof mij: wat hier gebeurt heb je nog niet eerder gezien. De grond in de kerk is bedekt met dennennaalden en brandende kaarsen, en langs de wand staan tientallen beelden van heiligen. Vooraf was ik al gewaarschuwd dat hier redelijk heftige dingen gebeuren op het gebied van geestenuitdrijving en als we naar binnen stappen blijkt dat ik ‘geluk’ heb.

San Juan de Chamula

GEESTEN UITDRIJVEN EN BOEREN LATEN

Voor één van de heiligen zit een sjamaan gehurkt. Om hem heen zitten een man, een vrouw en een heel jong kind. In zijn handen heeft hij een kip en voor hem op de grond staat een flesje Coca Cola. Plotseling begint de kip te gillen: de medicijnman is heel langzaam zijn kop aan het omdraaien en prevelt intussen allerlei woorden. Wanneer de klus is geklaard neemt hij een slok cola en laat hij de fles rondgaan. Opgelucht laat iedereen een harde boer.

De kip werd niet zonder reden gedood. Als je problemen hebt, moet je deze aan een kip vertellen. Een sjamaan zal bepaalde bezweringen uitspreken en handelingen verrichten. Als de kip is overleden zullen ook de problemen verdwijnen. Het probleem was in dit specifieke geval een boze geest die zich in het kleine kindje ophield en ik was de gelukkige getuige van deze uitdrijving.

San Juan de Chamula

HANDEN SCHUDDEN MET DE SJAMAAN

Na dit tafereel houd ik het voor gezien in de kerk en loop ik naar buiten, waar even later de sjamaan nog even komt kennismaken. Ik stel me voor en geef hem een hand. Hij kijkt me met een indringende glimlach aan en merkt op dat ik warme handen heb. Ik krijg een ongemakkelijk gevoel en loop snel weer weg. Waarom moet dat benoemd worden, vraag ik me af.

Om het ongemakkelijke gevoel te verdrijven koop ik een dromenvanger bij een van de stalletjes op straat. Het is best een bijzonder exemplaar en zal ongetwijfeld zijn ingestraald door de bijzondere krachten van deze plek. Stiekem hoop ik dat het me met zijn ingezegende veertjes en afgekloven vruchtenpitten vannacht gaat beschermen tegen nare dromen. Over dode kippen bijvoorbeeld.

SAN JUAN DE CHAMULA: HOE KOM JE ER?

Wil jij ook een excursie maken naar San Juan de Chamula? Het dorpje ligt zo’n 10 kilometer ten noordwesten van San Cristóbal de Las Casas. Excursies kun je boeken bij verschillende tourbureautjes, maar het kan ook heel eenvoudig online. Ik boekte deze excursie via Getyourguide (€ 34,59), een dagtrip die ook het inheemse dorp Zinacantán aandoet.

Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar San Juan de Chamula reizen. De kans is echter groot dat je dan minder meekrijgt. Juist de achtergronden die mijn gids kon vertellen, maakten dit zo’n bijzondere ervaring. Wil je toch zelf naar San Juan de Chamula reizen? Vanaf Calle Honduras in San Cristóbal vertrekken regelmatig busjes.

San Juan de Chamula

Reizen naar Mexico

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

14 reacties

 1. Erg leuk om te lezen. Ik vind dat vermengen van godsdiensten en culturen ook zeer fascinerend, wat je vooral veel in het zuiden van Mexico kunt vinden. Bedankt, want ik weer even terug in mijn favoriete reisland door jouw artikel :-)

  1. Bedankt voor de mooie teksten. Ik heb al inspiratie opgedaan voor onze volgende reis Mexico. We reizen wel in groep met Fox Nederland maar hier en daar zijn we vrij zoals in Oaxaca en daaruit heb ik inspiratie gevonden dankzij jouw blog. Fantastisch, doe zo voort !

 2. Ben er zelf geweest en had dezelfde reacties als jij. Vooral de kerk maakte diepe indruk. De honderden kaarsen op de grond en op de dennenaalden. De alcohol, de uitdrijvingen, de vermenging van religies, locals en toeristen….. een heel bijzondere ervaring. Leuk, het bracht me terug naar Oktober 2012.

  1. Inderdaad! Ik denk er zelf nog regelmatig aan terug en vind het fijn om te horen dat je weer even terug was in die kerk :)

 3. Oh, jouw foto’s maken me altijd jaloers. Wat een prachtige foto’s weer, het lijkt me allemaal zo mooi daar! Wat een vreemd en gaaf verhaal over de medicijnman, lijkt me heel bijzonder om dat te zien.

 4. Hi stéphanie,

  Zojuist waren wij getuige van een bizar ritueel in de kerk van San Juan Chamula. Erg bijzonder dat vandaag de dag nog zo’n sterk geloof wordt aangehangen.

  Dat verhaal met de hond was mij onbekend. En daarbij hebben we vandaag helaas wel iemand gemeen zien doen tegen een hond op het terras, de hond was doodsbang.

  Wij zijn per paard de weg ernaartoe gegaan. Daarna ‘vrij’ in het stadje gewandeld, al had ik graag een gids gehad die ons dingen kon uitleggen. Vandaar dat ik ook achteraf op je blog terechtkwam. Ik wilde meer informatie. Dank je wel daarvoor!

 5. “They dared to be different “ (Hugh Steven) beschrijft het waargebeurde verhaal van een groep Chamulas, die met gevaar voor eigen leven, San Juan en de cultuur verlaat voor een heel bijzondere reden.
  (Vertaald; “ Zij durfden anders te zijn. )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Mexico

Mexico is het land van de eeuwenoude Mayatempels, parelwitte stranden en kleurrijke steden. Een geweldige bestemming om te backpacken, maar eigenlijk heeft Mexico elk type reiziger wel iets te bieden. Of je nu op zoek bent naar de ultieme bountyvakantie, graag mooie wandelingen door de natuur maakt of gek bent op de Mexicaanse keuken, een vakantie naar Mexico is een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Mexico? Lees hier alle reisblogs over Mexico.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset