27 februari 2024

Sanne maakte een expeditiecruise naar het verre Antarctica

Sanne in Antarctica

Stel je eens voor: een plek zo afgelegen dat je eerst twee dagen over een van ’s werelds ruigste zeeën moet varen om er te komen. Een plek waar geen telefoonbereik is – en ook geen bomen, steden of überhaupt inwoners. Deze plek is het domein van pinguïns, walvissen, wetenschappers én die ene enkele toerist die de tijd en het geld over heeft voor een expeditiecruise naar het dunbevolkste continent ter wereld. Zoals Sanne. Zij stapte in het zuidelijkste puntje van Argentinië aan boord van een expeditieschip en maakte een tiendaagse cruise naar Antarctica.

In de rubriek Moderne Avonturiers interviewen we reizigers die zich niet laten tegenhouden door zaken als geld, tijd en reisadviezen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@expeditieaardbol.nl onder vermelding van ‘Moderne Avonturiers’.

Sanne maakte een tiendaagse cruise naar Antarctica
Sanne ging op expeditie in Antarctica

Sanne

Wie: Sanne (‘89)
Waar: Een cruise naar Antarctica
Online: @ensanne en www.ensannereist.nl

1. Een reis naar Antarctica, dat klinkt als een groot avontuur. Hoe was het?

Dat was het zeker! Vooral omdat je niet goed weet wat je moet verwachten. Ik vertrok vanuit Ushuaia, op de dag van vertrek moest ik me met bagage in een minikantoortje melden. Vanuit daar liepen we letterlijk de pier van de boten op. Aan boord volgde een incheck en daarna direct de safety briefing. De dokter hield ook een woordje en  zei ’jullie worden allemaal zeeziek’. Daarna hield de kapitein een serieuze talk, die ook zei; de omstandigheden op zee zijn ‘very tough’. Daarna deden we de ontruimingsoefening en ging je naar je cabine. Ik deelde mijn hut met twee andere meiden. Daarna was het dan zover, de trossen gingen los. We voeren de baai uit, een soort ‘Nieuwe Waterweg’. Daarna bleven we nog even voor de kust dobberen om ’s nachts de grote oversteek over de Drake Passage te maken.

Sanne in Antarctica

2. Hoe moet je eigenlijk naar Antarctica reizen?

Vanuit Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, vertrekken er cruiseschepen naar Antarctica. Ushuaia heeft een vliegveldje, hier kun je vanuit Buenos Aires of andere Argentijnse steden naartoe vliegen. Vanuit de haven vertrek je over de Drake Passage naar Antarctica. Je kunt alleen een stukje van de Antarctic Peninsula bezoeken.

3. Wij kennen weinig mensen die op Antarctica geweest zijn, wat is daar allemaal te zien en te doen?

IJs en ijs. Delen van de peninsula zijn wel wat rotsiger, omdat er ook vulkanische ondergrond is en ook fjorden. Er zijn geen bomen of steden. Je hebt allerlei baaien, soms small, soms breed. Het cruiseschip is relatief klein en kan op veel plekken komen. 

Er zijn wel enkele voormalige walvisstations. Walvissen kun je dan ook volop spotten vanaf de boot. Je mag ook in de hut van de kapitein, hier staan grote verrekijkers. Je kunt ook op het dek buiten kijken als je eenmaal de oversteek over Drake Passage hebt gemaakt.

Je maakt ook enkele zogenoemde ‘landingen’. Je gaat dan vanaf de boot per zodiac aan land. Daar heb ik een nieuwjaarsduik gemaakt en heel veel pinguïns gespot. Je kunt aan land een kleine wandeling maken, maar er is geen pand en alles is sneeuw en ijs.

4. Wat was voor jou het hoogtepunt?

Op 2 januari was er een strakblauwe dag. Dat komt op Antartica niet veel voor. Op die dag zagen we tientallen walvissen, drie soorten pinguïns en maakten we een nieuwjaarsduik. Na de nieuwjaarsduik hadden we op het achterdek een barbecue met biertjes en worst. De combinatie was uniek. Ook was ik er met oud & nieuw. Op Antartica is het dan 24/7 licht, net als je op de Noordkaap hebt midzomer. We hadden toen de oversteek gehaald, de boot lag rustig en het was bizar om daar oud & nieuw te vieren.

Sanne in Antarctica

5. Het was vast spannend om tien dagen lang zo ver van de bewoonde wereld te zitten. Hoe heb je dat ervaren?

Dat was een enorme mindfuck, zeker de heenreis, want je gaat verder en verder. Er is een crew aan boord, en zelfs een dokter, maar de enige optie om thuis te komen is met behulp van een helikopter. Zeker als je echt heel beroerd bent vanwege zeeziekte, slecht slaapt en geen contact kan houden met het thuisfront. Er was voor de crew wel wat wifi. Omdat wij er met oud & nieuw waren stelden ze deze op nieuwjaarsdag even voor ons open, zodat we een berichtje konden sturen.

6. Hoe was de sfeer aan boord? Vrienden gemaakt?

Ik heb een unieke groep meensen ontmoet met wie ik via Instagram nog veel contact heb. Je maakt een unieke reis samen, en zij zijn de enige mensen met wie je dit absurde avontuur deelt. Twee singles hebben elkaar aan boord ontmoet en zijn nu één jaar later verloofd. Ik deelde mijn hut met twee andere meiden, maar verder zat je vooral in de eetzaal steeds met andere mensen aan tafel. Hier had je allerlei gesprekken. De meeste aanwezigen waren Amerikaans, al waren er ook veel andere nationaliteiten. Je deelt allemaal avontuur dus ik heb echt heel veel leuke gesprekken gehad.

7. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n cruise?

Geen reis is hetzelfde door de weersomstandigheden. De cruiseleiding bepaalt dus pas aan de hand van het weer de route door de pensinsula en daarnaast is er met het toeristisch bureau nauwe afstemming om zoveel mogelijk de natuur te respecteren. Ook houdt de schipper in de gaten waar groepen walvissen zitten. Tijdens de oversteek mag je niet naar buiten. Er is wel genoeg te doen. In de ochtend een ontbijtbuffet, driegangen lunch en ook een driegangen diner. Verder kan je in de lounge de hele dag koffie en thee pakken, kun je aan de bar drankjes bestellen, films kijken of een college volgen. Er is geen wifi, dus download vooraf wel de nodige films, series en ebooks.

Sanne in Antarctica

8. Nog zeeziek geweest?

Heel erg! De oversteek over Drake Passage duurt twee dagen, en je moet er rekening mee houden dat je dan ziek op bed ligt. Ik kon die dagen niet eten of bijvoorbeeld een filmpje kijken, want ik was zo zeeziek dat ik alleen maar kon liggen.

9. Oef, dat klinkt pittig!

Ik heb dit totaal onderschat. Het voelde voor mij alsof je dronken vastgebonden wordt op een springkussen. Je kunt niet slapen omdat je hoofd constant aan het corrigeren is. Je hoofd is dus echt helemaal van slag. Om niet te spugen slik je speciale tabletten, die zijn te verkrijgen op doktersrecept moet je zelf meenemen. Ik kon echt alleen maar liggen en muziek luisteren, en dat dus twee keer voor een periode van 48 uur.

10. Hoe komt het dat de zee zo heftig is?

Drake Passage is een van de heftigste zeeën. Hier komen drie oceanen samen en dat zorgt voor een sterke stroming. Wij hadden op zowel de heen- als terugreis te maken met een onstuimige zee.

11. Wat heeft je het meest verrast van je reis naar Antarctica?

Wat zeeziekte met je doet was een zeer onaangename verrassing. Ik had dit zelf dus enorm onderschat. Bij terugkomst in Ushuaia stapte ik binnen zes uur alweer in het vliegtuig, dat zorgde uiteindelijk voor een verstoring in mijn evenwicht. Daar heb ik thuis nog weken last van gehad.

12. Wat krijg je tijdens zo’n reis nou mee van klimaatverandering?

Ik heb met eigen ogen gezien wat de gevolgen van het smeltende ijs zijn. Toen wij in een zodiac zaten brak een ijsschots af, waardoor een tsunami ontstond. Aan de andere kant – er ligt zoveel ijs op Antarctica, dat ik mij niet kan voorstellen dat ik het nog ga meemaken dat dit ooit zal verdwijnen.

13. Je kunt vast niet ter plekke in de haven van Ushuaia een reis boeken naar Antarctica?

Jawel hoor, er zijn lastminute plekken. Maar omdat ik al een reisschema had, heb ik deze reis al van tevoren geboekt.

14. En wat kost dat dan?

Ik heb geboekt via Antarply/Aksja. Aksja is de goedkoopste aanbieder. Je kunt deze reis al voor ongeveer €4500,- boeken. Je betaalt dus zo’n €450,- per dag, inclusief alle excursies, de reis, en het eten en drinken. De exacte prijs is afhankelijk van het type hut dat je boekt. Ik had een gedeelde hut met drie vreemde meiden. Wil je meer privacy, dan betaal je een hogere prijs. 

Alle maaltijden zijn inclusief, koffie en thee kun je altijd pakken. Voor een cocktail of biertje moet je wel bijbetalen in dollars. Ze houden aan boord een rekening bij en bij terugkomst in de haven van Ushuaia moet je afrekenen. Je hebt je portemonnee dus verder niet meer nodig.

Sanne in Antarctica

15. Heb je tips voor reizigers die ook naar Antarctica willen?

Je hebt goede winterkleding nodig. Je kunt dit eventueel huren in Ushuaia. Laarzen krijg je aan boord in verband met hygiene. Het is daarnaast gebruikelijk dat je de crew na afloop een fooi geeft. Verder moet je dus je medicatie voor zeeziekte zelf verzorgen. En het is ook goed om te checken of jouw reisverzekering ook Antarctica dekt in de polis. Mocht je iets overkomen, dan moet je dus echt per helikopter worden opgepikt. En dat is een fikse rekening.

Uitgelichte reizen

In samenwerking met TUI

Pinterest
Facebook
Whatsapp
Email
Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp