Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Beklim de hoogste duinen van Nederland tijdens een wandeling in de Schoorlse Duinen

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Bossen, duinen, heidevelden en strand: het komt allemaal aan bod in de Schoorlse Duinen in Noord-Holland. Het is een van de mooiste natuurgebieden in de regio en een heerlijke plek om van de Nederlandse kust te genieten. Ook ik ga op avontuur in dit afwisselende natuurgebied en maak een wandeltocht die mij onder andere over de hoogste duinen van Nederland stuurt.

Wandelen in de Schoorlse Duinen

SCHOORLSE DUINEN

NATUURGEBIED IN NOORD-HOLLAND

Toen ik op Instagram vroeg naar de mooiste plekken in Noord-Holland werden de Schoorlse Duinen meerdere keren getipt. Dit natuurgebied ligt ingeklemd tussen Schoorl en Bergen, en je vindt er de hoogste en breedste duinen van heel Nederland. Dat moest ik natuurlijk zelf ervaren toen ik in de buurt was. Wat je allemaal kan doen in de Schoorlse Duinen? Wandelen, fietsen en mountainbiken, maar je bent er ook voor een mooie strandwandeling aan het juiste adres.

HOOGSTE DUINGEBIED VAN NEDERLAND

Met een hoogte van 55,4 meter vind je in Schoorl een van de de hoogste duintoppen van Nederland. Het klimduin begint pal achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen en via een steile trap kun je met een beetje inspanning de top bereiken. Het is de moeite waard, want vanaf hier heb je goed uitzicht over de omgeving.

De Schoorlse Duinen maken overigens niet alleen indruk vanwege hun hoogte, het zijn tevens de breedste duinen van ons land. Op sommige plekken is het duingebied wel vijf kilometer breed.

Wandelen in de Schoorlse Duinen
Wandelen in de Schoorlse Duinen
Wandelen in de Schoorlse Duinen

WANDELROUTES SCHOORLSE DUINEN

Wie van wandelen houdt komt niets tekort in de Schoorlse Duinen. Je hebt hier keus uit verschillende gemarkeerde wandelroutes die elk een ander deel van het gebied voor hun rekening nemen. In totaal heb je hier meer dan 60 kilometer aan wandelpaden liggen, die je naar de mooiste plekjes in de omgeving brengen. Het natuurgebied is het gehele jaar toegankelijk, maar is wat mij betreft het mooist als de heidevelden in bloei staan.

Wandelen in de Schoorlse Duinen
Fietsen in de Schoorlse Duinen

Ik liep zelf het boswachterspad, omdat je tijdens die wandeling ook een stukje via het strand loopt. Een leuke en afwisselende wandeling van ongeveer 10 kilometer. Je moet echter wel goed opletten, want op het strand zie je de blauwe markeren vrij makkelijk over het hoofd. Mijn vriend en ik liepen per ongeluk door naar de verkeerde strandopgang en maakten zo een omweg van een paar kilometer.

Ook wandelen in de Schoorlse Duinen? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende wandelroutes:

Geel: Familieroute – 4,4 kilometer
Zwart: Wandelroute Roetroute – 5 kilometer
Donkerblauw: Boswachterspad Noordzeewandeling – 10 kilometer
Paars: Wandelroute Duinheidewandeling – 11 kilometer
Groen: Wandelroutes Boomplanterstocht – 12 kilometer
Wit: Boswachterspad Stuifduinentocht – 17 kilometer
Rood: Wandelroute Duintoppentocht: 23 kilometer

Wandelen in de Schoorlse Duinen

HET STRAND VAN SCHOORL

Het strand van Schoorl aan Zee is alleen te voet of per fiets te bereiken en dat betekent dat het hier zelfs op een zomerse vakantiedag nog relatief rustig is. Er zit één strandtent waar je kan aanschuiven voor een kopje koffie of een lekkere lunch, en verder heb je alle ruimte om je handdoekje uit te rollen. Je kunt een middagje luieren aan het strand goed combineren met een mooie wandeling of fietstocht door het gebied. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer vijf kilometer naar het strandopgang.

Schoorl aan Zee
Schoorl aan Zee

PARKEREN SCHOORLSE DUINEN

De Schoorlse Duinen zijn goed te bereiken met de auto. Je kunt (betaald) parkeren bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg. Iets verderop, ter hoogte van de Molenweg, zit een parkeerplaats waar je gratis je auto kwijt kunt.

Het Buitencentrum is het startpunt van vele uitdagende wandelingen die dwars door het duingebied gaat en je onderweg langs vele mooie plekjes zal leiden.

Wandelen in de Schoorlse Duinen

OVERNACHTEN IN NOORD-HOLLAND

Als je wilt blijven oernachten in de buurt van de Schoorlse Duinen, dan heb je keus uit verschillende hotels, vakantieparken en campings. Direct tegenover het Buitencentrum vind je Park Scorleduyn, dat onderdeel is van Roompot, maar ook via Natuurhuisje en booking.com heb je een groot aanbod aan leuke plekken om te overnachten.

Wandelen in de Schoorlse Duinen
Wandelen in de Schoorlse Duinen

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

 1. Dag Stphanie,
  Ik wil graag morgen met mijn kleinzoon de rode rote lopen .
  Waar kan ik eenroete kaartje zien?
  Op route .nl kom ik er niet uit.
  En komt de route ook langs het strand?

  Ik kijk uit naar je reactie. vriendelijke groeten van Heopa
  zie heopa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset