Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Zo haal je alles uit een self drive safari in Afrika

Self drive safari in Afrika

Wie tijdens een safari in Afrika gegarandeerd veel dieren wil spotten, kan het best met een ranger op pad gaan. Deze deskundige gidsen kennen de natuurparken op hun duimpje en zijn bijzonder goed op de hoogte van de verstopplekken van wilde dieren. Het heeft dus absoluut zijn voordelen, maar zo’n georganiseerde safari kost vaak ook veel geld. Gelukkig kun je op veel plekken in Afrika ook zogenoemde self drive safari’s doen, waarbij je in je eentje met de auto op zoek gaat naar wilde dieren.

Self drive safari in Afrika

Zo’n self drive safari is hartstikke avontuurlijk en je kunt volledig je eigen plan trekken, maar houd er wel rekening mee dat het soms best lastig is om dieren te spotten. Als je lukraak rondjes gaat rijden kun je zelfs dagen hebben dat je vrijwel geen wildlife tegenkomt. Zeker als je niet weet waar je op moet letten. Hoe zorg je er nou voor dat je alles uit een self drive safari haalt? Na drie weken roadtrippen door Zuid-Afrika en maar liefst elf game drives heb ik een lijstje gemaakt met de beste tips.

HUUR EEN HOGE AUTO

Een comfortabele self drive safari begint bij het huren van de juiste auto. Hoe hoger de auto, hoe beter. Niet alleen rijdt een grote auto lekkerder over de onverharde hobbelwegen, je ziet ook een stuk meer. Je hebt dan een beter overzicht over het hoge gras en wordt minder gehinderd door struikgewas dat je zicht blokkeert. Tip: huur je auto altijd bij Sunny Cars om 100% verzekerd te zijn.

➞ Lees ook: Dit moet je weten over autohuur in Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen
Self drive safari in Afrika

INVESTEER IN EEN GOEDE VERREKIJKER

Een goede verrekijker is echt essentieel als je op safari gaat, dus het is de moeite waard om daar wat meer geld aan uit te geven. Je zult namelijk al snel merken dat veel dieren zich niet in de buurt van de weg ophouden en alleen te zien zijn met een verrekijker. Ik heb zelf de Bynolyt Voyager (€ 190), die verkrijgbaar is bij onder andere bol.com en Bever. Tip: een goede telelens voor je spiegelreflex camera werkt natuurlijk ook.

CHECK DE BORDEN MET ‘SIGHTINGS’

In vrijwel elk nationaal park vind je bij de ingang een kaart van het gebied met daarop aangegeven welke dieren waar zijn gespot. Rangers, maar ook bezoekers kunnen hierop met magneetjes aangeven waar bijvoorbeeld olifanten of leeuwen zijn gespot. De borden zijn niet altijd up to date, maar een van de weinige handvatten die je tijdens een self drive hebt. Vaak blijven dieren in hetzelfde gebied hangen, dus dan heb je in ieder geval een uitgangspunt. Bestudeer ze goed en zet ze op de foto.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
Self drive safari in Afrika

GA ’S MORGENS VROEG OF AAN HET EIND VAN DE MIDDAG

Het tijdstip waarop je op safari gaat, is van groot belang voor de uitkomst ervan. De meeste dieren laten zijn namelijk alleen vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. Met name katachtigen liggen overdag te slapen in een boom of in de schaduw, en zul je bijna niet tegenkomen. Aan het begin en eind van de dag krijg je de meeste kans om de dieren van dichtbij te observeren.

VRAAG AAN RANGERS OF ZE WILDLIFE GEZIEN HEBBEN

Het feit dat je in je eentje door het park rijdt, betekent niet dat je geen gebruik kan maken van de kennis van rangers. Als je ze ziet rijden kun je best vragen of ze iets gezien hebben en waar. De meesten zullen je met plezier het antwoord geven. Rangers houden onderling contact via WhatsApp of een portofoon, en zijn vaak uitstekend op de hoogte.

Self drive safari in Afrika
Self drive safari in Afrika

BLIJF IN DE BUURT VAN WATER

De gouden tip als je moeite hebt om dieren te spotten tijdens een self drive safari: blijf in de buurt van water. Rondom meren en langs riviertjes kom je vaak verrassend veel dieren tegen. Olifanten die op een rijtje staan te drinken, maar een eenzame neushoorn of bijvoorbeeld een kudde zebra’s.

RIJD LANGZAAM

In veel natuurparken geldt een snelheidslimiet, maar dat is vaak alsnog te snel om dieren te spotten. Je moet echt stapvoets rijden om de dieren te kunnen spotten, dus doe het vooral lekker rustig aan.

Self drive safari in Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

LET OP SPOREN EN GEDRAG

Op een self drive safari kun je vaak veel aflezen aan de omgeving. Als je goed kijk zie je misschien wel voetsporen van een kudde olifanten in het zand staan of een pootafdruk van een leeuw. Het helpt ook om te letten op het gedrag van andere dieren. Zie je een giraffe ergens naar staren? Of een zebra ergens voor wegrennen? Misschien zit er in de buurt ook wel een roofdier verscholen. Hiervoor moet je wel een beetje een geoefende blik hebben, maar een boekje met dierensporen kan al helpen.

VOLG DE MASSA

Misschien ben je zelf niet zo goed in het spotten van dieren, anderen kunnen dat wel zijn. Als je ergens langs de kant van de weg een groepje auto’s ziet staan of iemand is met een verrekijker in de verte aan het turen, dan is het de moeite waard om ook even te stoppen en te kijken. Ook een teken om in actie te komen: als je de auto van een ranger plotseling op hoge snelheid ergens naartoe ziet rijden, is er meestal een sighting doorgegeven via de portofoon.

Bezienswaardigheden Johannesburg: de leukste tips en activiteiten
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

BEKIJK OOK ALLE KLEINE DIEREN

Safari’s met rangers zijn vaak erg gefocust op het spotten van de Big 5. Logisch, want dat is waar de meeste toeristen naar uitkijken. Ze rijden daarom vaak voorbij aan dieren zoals zebra’s, giraffes, wrattenzwijnen en impala’s, terwijl die ook zeker het observeren waard zijn. Als je zelf door een natuurpark rijdt, heb je alle gelegenheid om uitgebreid te stoppen bij een grazende wildebeast of een groepje impala’s langs de kant van de weg.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp