Search
Close this search box.
6 maart 2023

Selong Belanak: het chillste strand van Lombok

Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië

Bij toeval boek ik deze zomer een hotel in het stadje Selong Belanak, aan de zuidkust van Lombok. Het zag er wel leuk uit op booking.com en lag dicht bij het strand, maar dat het zó chill zou zijn had ik niet verwacht. Ben je op zoek naar een rustig plekje op Lombok met een fijn strand binnen handbereik? Kies dan voor een verblijf in het ultiem relaxte Selong Belanak.

Lees hier alle verhalen over Indonesië

EEN ONONTDEKT STUKJE LOMBOK

Lombok is zeker geen ongerepte parel – al komen er wel aanzienlijk minder toeristen dan op buureiland Bali. De verrassing is dus groot als blijkt dat Selong Belanak nog geen gevestigde naam op de toeristenkaart is. Sterker nog, op een handjevol hotels en surfstrand na is er bijna niets. Hier ligt grote delen van de dag de stroom eraf, heb je nauwelijks WiFi en ’s avonds keus uit één restaurant. Het contrast met het nabijgelegen toeristenoord Kuta kan niet groter zijn, en dat terwijl het hemelsbreed maar 7 kilometer verderop ligt.

Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië

SURFEN IN LOMBOK

Er zijn relatief weinig voorzieningen en het aantal toeristen dat daadwerkelijk in deze regio verblijft is minimaal. Toch wil ik niet de verwachting scheppen dat je niemand tegenkomt. Selong Belanak is namelijk dé surfspot van Zuid-Lombok. Elke ochtend rijden de coolste surfdudes met hun surfplank van Kuta naar Selong Belanak, om daar de golven te trotseren. De parkeerplaats bij het strand staat elke dag vol scooters en er zijn een heleboel strandbarretjes waar je terecht kan.

Maar niet alleen de gevorderde surfers komen hier aan hun gerief. Langs het strand vind je een lange rits van surfschooltjes die je voor een klein bedrag willen leren surfen. Het is een aanrader om dat te proberen, want er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je voor zo weinig geld privéles zal krijgen. Ik neem zelf surfles bij Mul’s Surfschool en dat is verslavend leuk. Ik had namelijk niet verwacht dat ik überhaupt overeind zou kunnen komen, maar na drie keer vallen kan ik al een paar seconden overeind blijven staan.

Tip: Meer lezen over mijn reis naar Lombok? Bekijk ook mijn route en planning voor een rondreis Lombok en Gili Air.

Backpacken Lombok: Route voor een rondreis op Lombok en Gili Air, Indonesië
Backpacken Lombok: Route voor een rondreis op Lombok en Gili Air, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië

HET CHILLSTE STRAND VAN LOMBOK

Ik heb Selong Belanak ervaren als het chillste strand van heel Lombok. Ook als je niet wilt surfen kan ik het aanraden om hier een dagje te gaan relaxen met je voeten in het zand. Allereerst omdat de omgeving gewoon heel mooi is. Het water is felblauw, het strand wit en het uitzicht is ook niet verkeerd. Daarnaast is het er relatief rustig. De meeste strandgangers blijven hangen rondom de strandtenten, maar op de rest van het strand kom je geen toerist tegen. Wel heb je grote kans om een lokale visser aan het werk te zien of een boer die met een kudde koeien het strand oversteekt.

Relaxen aan de waterkant

De beste reden om Selong Belanak te bezoeken is echter vanwege de goede sfeer. De mensen zijn ultiem relaxt en je kunt er ook gewoon een hele dag onder een parasolletje liggen. Een goed boek bij de hand, Bintang binnen handbereik en alleen van je plek komen om even af te koelen in zee. Tijdens mijn rondreis door Lombok verbleef ik vijf dagen in het zuiden van Lombok. Ik heb in die periode twee keer gesurfd, maar de rest van de tijd kon je me vinden op een bedje langs de waterkant.

Selong Belanak was een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Lombok en ik kan het iedereen aanraden om hier een paar nachtjes te blijven slapen. De sfeer is echt compleet anders dan in Kuta of Senggigi, en die afwisseling was wat mij betreft zeer welkom. Toch denk ik dat dit niet eeuwig zo blijft. De weg is recent geasfalteerd en er staan aardig wat percelen te koop langs de weg. Er zullen geleidelijk aan meer hotels en restaurants komen en ik denk dat je het over een paar jaar niet meer herkent.

Tip: Wil je je reis naar Lombok combineren met een bezoek aan de Gili Eilanden? Bekijk ook mijn reistips voor Gili Air.

Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië

OVERNACHTEN IN SELONG BELANAK

Maar wat is dan de naam van dat ene hotelletje? Een leuk hotel kan je verblijf maken of breken, en mijn hotel heeft zeker bijgedragen aan de vakantiestemming. Ik verbleef namelijk een paar nachten bij Bukit Indah Boutique Accommodation. Een kleinschalig en ontzettend charmant hotel op loopafstand van het strand. De kamers zijn ruim, je hebt een eigen veranda en ik voelde me bovenal ontzettend welkom. Op deze plek kreeg ik het beste ontbijt van mijn hele reis door Indonesië en in het naastgelegen restaurant serveren ze super lekker eten. Echt een aanrader als je in Selong Belanak wilt verblijven. Andere hotels in Selong Belanak zijn het relaxte Ola Ola Guesthouse en het vrij prijzige Selong Selo Resort. Mochten alle hotelkamers vergeven zijn, dan kun je natuurlijk ook in Kuta verblijven. Met de scooter is het is maar een klein stukje rijden naar Selong Belanak.

Backpacken Lombok: Route voor een rondreis op Lombok en Gili Air, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië
Selong Belanak, het chilste strand van Lombok, Indonesië

REIZEN EN BACKPACKEN OP LOMBOK

Heb jij na het lezen van dit artikel ook zin om te gaan backpacken op Lombok en de Gili’s? Via Tix.nl kun je vanaf € 587 een ticket boeken naar Indonesië. Wij vlogen vanuit Bangkok met Air Asia naar Lombok en betaalden € 55 per persoon voor een enkele reis (excl. bagage). De hotels op Lombok boekte ik van tevoren via Booking.com.

Op Expeditie Aardbol vind je nog veel meer informatie over het plannen van een reis naar Indonesië. Lees hier mijn artikel met route en planning van een reis naar Lombok. Wil je Lombok combineren met bijvoorbeeld Sumatra of Java? Hier vind je alle verhalen over reizen in Indonesië.

Reizen naar Indonesië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset