Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Ontdek de Werelderfgoed-dorpjes van Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

We kunnen het iedereen aanraden om Tokyo, Kyoto en Osaka af te wisselen met een paar dagen cultuur (én frisse lucht) snuiven in de Japanse Alpen. Een van de hoogtepunten in deze bergachtige regio is het district Shirakawa-go. Beroemd vanwege haar iconische huisjes met driehoekige puntdaken, en zelfs zo speciaal dat het is benoemd tot Werelderfgoed.

Shirakawa-go

Reizen door de Japanse Alpen

Werelderfgoed Shirakawa-go in de Japanse Alpen

In Shirakawa-go wordt het straatbeeld bepaald door zogenoemde gassho-zukuri, driehoekige houten huisjes met een rieten dak van wel 50 cm dik. Shirakawa-go staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarom een van de meest bezochte plekken in de Japanse Alpen. Het trekt elke dag busladingen toeristen en vanuit Takayama kun je eenvoudig een dagje op en neer naar dit bijzondere stukje Japan.

Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Drie piepkleine bergdorpjes

Shirakawa-go is de overkoepelende naam van drie piepkleine dorpjes, waarvan Ogimachi verreweg het populairst is. Koop je in Takayama een busticket naar Shirakawa-go, dan ga je eigenlijk naar Ogimachi.

De andere twee dorpjes heten Suganuma en Ainokura, en liggen een stuk geïsoleerder. Ze worden door dagtours nauwelijks aangedaan en zijn daarom een stuk rustiger. Wil je deze twee dorpjes toch bezoeken, dan is het slim om een auto te huren. Niet vergeten om dan ook je internationaal rijbewijs mee te nemen, want daar controleren ze streng op in Japan.

Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Op dagtrip naar Ogimachi

Wij reizen per bus naar Shirakawa-go, oftewel het dorp Ogimachi. Hier is het doorgaans het drukst met toeristen, maar niet zonder reden. Er valt ook het meeste te zien en te doen. Dit is het grootste dorp van Shirakawa-go, met meer dan 110 huisjes en zo’n 600 inwoners. Als je alles wilt bekijken ben je rustig een paar uurtjes zoet, dus perfect voor een korte dagtrip.

➞ Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan

Ogimachi, Shirakawa-Go

Wat te doen in Shirakawa-go?

Shirakawa-go is zonder meer een fotogenieke plek. Ogimachi is gelegen in een brede vallei en wordt omringd door de besneeuwde pieken van de Japanse Alpen. Wij zijn hier tijdens het seizoen van de kersenbloesem, en al die lichtroze bloemetjes steken prachtig af tegen de rieten huisjes. Benieuwd wat je er allemaal kan zien? Hieronder hebben we kort de belangrijkste bezienswaardigheden in Shirakawa-go opgenoemd.

Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Gassho-Zukuri

De belangrijkste bezienswaardigheden van Shirakawa-go en Ogimachi zijn natuurlijk de driehoekige huisjes. Ze staan verspreid over de vallei en zijn omringd door moestuinen en rijstvelden. Het hele dorp voelt daarom een beetje als een openluchtmuseum, behalve dat deze plek nog daadwerkelijk door echte mensen wordt bewoond. Ben je benieuwd hoe de mensen wonen? Bij sommige huisjes mag je binnen een kijkje nemen.

Uitkijkpunt van Ogimachi

Maak zeker een wandeling naar Shiroyama Tenbodai, het uitkijkpunt van het dorp. Het is even een stukje flink klimmen, maar het uitzicht over de vele huisjes en het bergachtige gebied op de achtergrond maakt veel goed.

Ogimachi, Shirakawa-go

Wada-ke

Een van de huizen waar je binnen een kijkje mag nemen is het Wada-ke huis, het grootste huis van Shirakawa-go. Dit bouwwerk werd uitgeroepen tot National Treasure en omstreeks het jaar 1800 gebouwd.

Myozen-ji Folk Musemum

Wij zijn hier zelf niet geweest, maar dit is wel een goede tip voor als het regent of wanneer je nog wat tijd hebt te overbruggen. In het Myozen-ji Folk Museum kom je meer te weten over het dagelijks leven in het dorp.

➞ Lees ook: Hoeveel kost een reis naar Japan?

Japan
Reizen door de Japanse Alpen
Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Werelderfgoed heb je nooit voor jezelf

Iets om rekening mee te houden: Werelderfgoed heb je zelden voor jezelf. Dat geldt zeker als je tijdens de kersenbloesem een reisje maakt naar Shirakawa-go. Elke dag worden busladingen met (voornamelijk Japanse) toeristen afgeleverd, maar gelukkig is Ogimachi groot genoeg om ze te ontlopen. De meeste mensen blijven hangen rondom de winkeltjes op de hoofdstraat, maar in de achterafsteegjes kom je vrijwel niemand tegen.

Wil je het echte Shirakawa-go zien, dan kun je er ook voor kiezen om te blijven slapen. Er zijn een aantal huisjes ingericht als gastenverblijf, en dat geeft je de gelegenheid om deze plek zonder veel andere toeristen te ervaren. Een kamer boeken kan gewoon via Booking.com.

Reizen door de Japanse Alpen

Ook naar Shirakawa-go?

Shirakawa-go ligt op ongeveer een uurtje reizen van Takayama, een ander hoogtepunt in de Japanse Alpen. Omdat ze relatief gezien dicht bij elkaar liggen, kun je Shirakawa-go en Takayama goed met elkaar combineren tijdens een rondreis door Japan. Zorg wel dat je daar minstens twee dagen voor uittrekt. Je kunt dan de eerste dag Takayama verkennen en de tweede dag naar Shirakawa-go.

Zo kom je er

Met de bus: Er vertrekt meerdere keren per dag een bus vanaf het station in Takayama. Je JR Pass is niet geldig op dit traject. Een retourtje kost 4600 yen, ongeveer 40 euro per persoon. Bekijk hier het busschema.

Met een excursie: Je kunt er ook voor kiezen om Shirakawa-go te bezoeken tijdens een georganiseerde excursie. Via Getyourguide kun je eenvoudig een dagtour boeken vanuit Takayama en Nagoya.

Met de auto: Het is ook een optie om een auto te huren vanuit een van de omliggende steden. In onder meer Nagoya, Kanazawa en Nagano kun je een auto huren via Sunny Cars, waar je altijd volledig bent verzekerd en niet voor verrassingen komt te staan.

Accommodatie: Wil je blijven slapen in Shirakawa-go, dan heb je via booking.com keus uit een handjevol accommodaties. Het Shirakawago Guest House Kei is verreweg de goedkoopste optie en heeft zowel dorms als privékamers. Wil je de ultieme Japan-ervaring en heb je een ruim budget, dan moet je een nachtje blijven slapen bij het TOYOTA Shirakawa-Go Eco-Institute.

Tips voor Shirakawa-go in de Japanse Alpen

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset