31 augustus 2021

Silo Art Tour in de Achterhoek: streetart spotten op het platteland

Silo Art Tour in Aalten

Ben je wel eens in de Achterhoek geweest? Zo nee, dan heb je nu een hele goede reden om deze mooie Nederlandse regio te ontdekken. Sinds deze zomer vind je daar namelijk een geweldig project: de Silo Art Tour. Deze kleurrijke kunstroute komt langs een indrukwekkende verzameling beschilderde silo’s en loopt als een rode draad door de streek. Momenteel wordt nog druk geschilderd, maar in totaal zijn er straks tien verschillende locaties om te bezoeken en kun je een route van ongeveer 200 kilometer volgen.

SILO ART TOUR

STREET ART OP HET ACHTERHOEKSE PLATTELAND

Streetart (of eigenlijk: silo-art) op het Achterhoekse platteland, je moet het maar verzinnen. De credits daarvoor gaan naar de Achterhoekse boerin Suzanne Reusink. Tijdens een rondreis door Australië kwam zij op verschillende plekken beschilderde silo’s en watertorens tegen, en dat inspireerde haar om een dergelijk project in haar eigen regio te starten. Ze begon met de silo’s op haar eigen boerderij en uiteindelijk moet de Silo Art Tour uitgroeien tot een heuse kunstroute met maar liefst tien locaties verspreid over de Achterhoek.

Silo Art Tour in Winterswijk

WAAR KUN JE DE SILO-ART IN DE ACHTERHOEK SPOTTEN?

Je moet nog even geduld hebben als je alle tien de kunstwerken wilt spotten. Op dit moment (augustus 2021) zijn er twee Silo Art Tour locaties opgeleverd en wordt de laatste hand gelegd aan de derde in Lochem. Andere gemeenten die meedoen met het project zijn Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Montferland. Volg Silo Art Tour op Instagram om op de hoogte te blijven van de nieuwste kunstwerken. 

SILO-ART IN AALTEN

Boerderij ’t Westendorp in Aalten is de eerste locatie van de Silo Art Tour. Op het terrein van initiatiefnemer Suzanne vind je vier bontgekleurde silo’s die verschillende generaties Achterhoekers laten zien. De silo’s zijn onder handen genomen door kunstenaar RoosArt. Zij maakte portretten van BMX’er Jelle van Gorkom en Zwarte Cross-directeur Ronnie Degen, maar ook het zoontje van Suzanne en de Achterhoekse mevrouw Meekes. Gezamenlijk staan zij symbool voor de mentaliteit van de regio, namelijk plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang.

Wil je Silo Art Tour-locatie in Aalten bezoeken? Klik hier voor de exacte locatie in Google Maps. Deze silo’s staan op het terrein van Boerderij ’t Westendorp, dat gratis toegankelijk is en waar je je auto op het erf mag parkeren.

Silo Art Tour in Aalten

SILO-ART IN DE STEENGROEVE VAN WINTERSWIJK

De tweede locatie van de Silo Art Tour vind je aan de rand van Winterswijk, ter hoogte de steen- en kalkgroeve. Hier staan twee enorme silo’s van 40 meter hoog. Ze zijn beschilderd door kunstenaar Robin Nas, die een ontwerp bedacht met verschillende Winterswijkse elementen. 

Wil je de Silo Art Tour-locatie in de steengroeve van Winterswijk bezoeken? Klik hier voor de exacte locatie in Google Maps. Let op: deze silo’s staan op het terrein van steengroevebedrijf Sibelco, dat niet toegankelijk is voor publiek. Je kunt de auto parkeren ter hoogte van het uitzichtpunt bij de steengroeve en via de weg in een paar minuten naar het punt lopen waar je het beste uitzicht hebt. 

Silo Art Tour in Winterswijk
Silo Art Tour in Winterswijk

DIT IS OOK LEUK OM TE DOEN IN DE ACHTERHOEK

Behalve de Silo Art Tour heeft de Achterhoek nog veel meer te bieden. Als je toch op avontuur bent in de Achterhoek, dan is het ook leuk om deze plekken mee te pakken.

  • Wijngaarden bezoeken – In de Achterhoek zitten verschillende wijngaarden waar je maar moeilijk met lege handen naar huis kunt. Ik bezoek Wijngaard Hesselink, bij Winterswijk. Je kunt hier een rondleiding door de wijngaard krijgen, maar ook neerstrijken op het heerlijke terras om een van de twintig wijnen te proeven.
  • Fiets huren – In de Achterhoek vind je vele kilometers aan fietspaden en het is daarom leuk om een (elektrische) fiets te huren. Aanrader zijn de zogenoemde Kerkenpaden, deze ‘sluiproutes’ uit de zeventiende eeuw werden gebruikt door katholieke kerkgangers en zijn nu vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Omdat ze door weilanden, langs slootjes en door bossen komen, kom je op plekken die je met de auto niet zou tegenkomen.
  • Bredevoort – Een van de mooiste dorpjes in de Achterhoek is Bredevoort, een voormalig vestingstadje vol mooie huisjes, straten en monumenten. Het staat bekend om de vele ‘eerlijke’ boekwinkeltjes, die je zo ongeveer op elke hoek van de straat vindt. Vergeet dus niet om contant geld mee te nemen.
  • Meer tips voor de Achterhoek vind je via de website Achterhoek.nl.
Bredevoort, Achterhoek
Bredevoort
Wijngaard Hesselink, Achterhoek
Wijngaard Hesselink
Fiets huren in de Achterhoek

OVERNACHTEN IN DE ACHTERHOEK

De Silo Art Tour is ongeveer 200 kilometer lang en als alle kunstwerken straks voltooid zijn, dan heb je een aardig druk programma. Een goede reden dus om een nachtje in de regio te blijven overnachten. En dat kan op verschillende plekken. Zo kun je in het stadje Bredevoort blijven slapen bij het mooie boetiekhotel De Heerlyckheid en in hartje Winterswijk zit Hotel Stad Munster.

Op de camping kan natuurlijk ook, want het aanbod is groot. Zelf slaap ik op een mooie, rustige camping net buiten Winterswijk: Camping Poelhuis. Niet in een tent overigens, maar in een speciale editie van de Kip Panorama Shelter. Dit is een compacte en lichtgewicht caravan die van alle gemakken is voorzien. Je kunt ’m niet huren helaas, maar hier lees je er meer over.

Kip Caravan Panorama Shelter

Meer tips voor een vakantie in eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

15 x de leukste musea in Nederland
De vetste streetart van Nederland vind je in… Heerlen!
Ontdek natuur, musea en streetart tijdens een dagje Ede
De leukste streetart-steden van Nederland

Verantwoording: met dank aan Stichting Achterhoek Toerisme, Silo Art Tour en NBTC.

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Nachtje weg
Ideeën voor een weekendje weg in eigen land
Lees verder
Tulpen
Bezoek de mooiste tulpenvelden van Nederland
Lees verder
Utrecht
De leukste tips voor een dagje Utrecht
Lees verder
Previous
Next