Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

Sint-Maarten na orkaan Irma: zo ziet het eiland er nu uit

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

Het Caraïbische eiland Sint-Maarten staat bekend om haar fantastische zandstranden en felblauwe water, maar wordt tegenwoordig ook in één adem genoemd met orkaan Irma. Het eilandparadijs werd in 2017 flink aangepakt door een orkaan in de zwaarste categorie en dat had grote gevolgen voor het toerisme.

SINT MAARTEN NA IRMA

Maar hoe staat het er anno 2019 voor op Sint-Maarten? Kun je er inmiddels weer vakantie vieren? Zijn de hotels geopend? En is men überhaupt klaar om toeristen te ontvangen? Ik was een week op het eiland om antwoord te krijgen op die vragen. In deze blog lees je waarom je met een gerust hart een vakantie naar Sint-Maarten kunt boeken.

Meer lezen over een vakantie naar Sint-Maarten? Lees hier alle verhalen over Sint-Maarten.

HOE ORKAAN IRMA SINT-MAARTEN HEEFT VERWOEST

Orkaan Irma en Sint-Maarten domineerden in 2017 wekenlang het nieuws, maar wat was er precies gebeurd? Ik begin met een kleine terugblik om je geheugen op te frissen.

Het is 6 september 2017 als een verwoestende orkaan over Sint-Maarten raast. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft verrassend genoeg beperkt, maar de materiële schade is enorm. Het vliegveld is buiten gebruik, hotels zijn half weggewaaid en de harde wind heeft overal op het eiland schade aangericht. Bewoners spreken achteraf dan ook niet van een orkaan, maar van een monster. Inmiddels is de wederopbouw in volle gang en wordt het eiland langzaam in ere hersteld. Het zal ongetwijfeld nog een tijd duren voordat alles weer de oude is, maar zeker wat betreft toerisme is het eiland er klaar voor.

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma
Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

MET KLM VLIEG JE WEER RECHTSTREEKS NAAR SINT-MAARTEN

Vroeger kon je met KLM rechtstreeks naar Sint-Maarten vliegen en dat kan nu nog steeds. Direct na orkaan Irma paste KLM de dienstregeling aan, maar sinds enkele maanden is het aantal vluchten weer flink opgeschroefd. Je kunt 2 tot 3 keer per week rechtstreeks naar Sint-Maarten vliegen, en de andere dagen kun je met Air France (en een overstap in Parijs) die kant op. Het is zelfs mogelijk om via de States naar Sint-Maarten te vliegen, zo had ik op de terugweg een overstap in Atlanta.

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

HET VLIEGVELD WORDT GEFASEERD OPGEKNAPT

Orkaan Irma heeft flink huisgehouden op het vliegveld van Sint-Maarten. Als je vroeger op vakantie naar Sint-Maarten ging, dan reisde je via een moderne vertrekhal met veel incheckbalies en een winkelgedeelte achter de douane. Deze is echter sinds de orkaan (grotendeels) buiten gebruik vanwege orkaanschade. Tot december 2018 werden reizigers daarom opgevangen in twee tijdelijke paviljoens, maar gelukkig is het eerste deel van de terminal weer open. Sinds een paar maanden reis je dus gewoon weer via het officiële gebouw van de luchthaven en dat is wel zo comfortabel.

Het duurt overigens nog wel een tijdje voordat het vliegveld weer volledig in gebruik wordt genomen. De luchthaven wordt namelijk gefaseerd opgeknapt. De start van de volgende fase staat gepland voor augustus 2019 en moet 18 maanden gaan duren.

JE KUNT GEWOON WEER VLIEGTUIGEN SPOTTEN OP MAHO BEACH

Ook het meest gefotografeerde plekje op het eiland is in ere hersteld. Op Maho Beach, het beroemde strand pal achter het vliegveld, zie je maar weinig van de schade die de orkaan heeft toegebracht. Direct na Irma leek het strand volledig te zijn weggewaaid, maar anno 2019 kun je hier als vanouds vliegtuigen spotten. De strandbars aan weerszijden van Maho Beach zijn geopend en om de paar minuten komt een nieuw vliegtuig overgevlogen. Dat moet je gezien hebben.

Lees ook: 13 tips voor een vakantie naar Sint-Maarten

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

80 PROCENT VAN DE HOTELS IS WEER GEOPEND

Ruim anderhalf jaar later is ook het overgrote deel van de hotels op Sint-Maarten weer open. Naar schatting is zo’n 80 procent van de hotels aan de Nederlandse kant van het eiland geopend en zo’n 60 tot 70 procent aan de Franse kant. Als je nu een vakantie naar Sint-Maarten boekt, dan heb je dus ruime keus uit accommodaties en plekken om te overnachten.

De meeste hotels hebben het afgelopen jaar een flinke opknapbeurt gehad en de gelegenheid aangegrepen om flink te vernieuwen. Kamers zijn moderner, de gebouwen zijn verduurzaamd en bovendien beter bestand tegen een eventuele volgende orkaan. Ik vond het daarnaast ook leuk om te horen dat sommige hotels de sluitingsperiode hebben gebruikt om hun personeel op te leiden en bij te scholen. De hotels worden dus op verschillende vlakken naar een hoger niveau getild.

Hotels op Sint-Maarten

Ik slaap zelf in het heerlijke Divi Little Bay Resort, dat heel mooi is gelegen nabij de hoofdstad Philipsburg. Dit hotel ligt direct aan het strand en is een goede uitvalsbasis om het eiland te verkennen. In Philipsburg zelf kun je ook blijven slapen bij Holland House Beach Hotel. En als je op zoek bent naar een all-inclusive vakantie, dan moet je een kamer boeken in het spiksplinternieuwe Sonesta Ocean Point Resort.

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

WAT ZIE JE VAN DE SCHADE?

Op Sint-Maarten is na orkaan Irma hard gewerkt aan de wederopbouw en er is de afgelopen 18 maanden flink puingeruimd. De stranden zijn schoongemaakt, geknakte palmbomen zijn opgeruimd en het water is blauwer dan blauw. Daar hoef je je als toerist dus geen zorgen om te maken.

Ik vond de zichtbare schade meevallen, maar ik weet natuurlijk niet hoe het eiland er vroeger uitzag. Als je een roadtrip over het eiland maakt, dan kun je uiteraard nog wel het een en ander zien liggen. Zo zie je heel wat vervallen boten in de haven en sommige huisjes hebben nog steeds geen dak. Als je goed oplet zul je bovendien ook een hoop gehalveerde palmbomen tegenkomen, want deze hebben het het natuurgeweld helaas niet doorstaan.

Daarnaast zitten ook de bewoners zelf vol verhalen. De naam Irma valt regelmatig en iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Zo bezoek ik een parfumerie op het Franse deel van het eiland, waar de eigenaar een kokosnoot laat zien die is doorboort door een stuk hout. Juist dit soort voorbeelden laten zien hoe heftig de storm moet zijn geweest.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste stranden van Sint-Maarten

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma
Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma
Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

SINT-MAARTEN HEEFT DE TOERISTEN HARD NODIG

Sint-Maarten is grotendeels afhankelijk van toerisme en juist daarom wil ik je aanmoedigen om een vakantie naar het eiland te overwegen. Na de orkaan heeft de toeristische industrie een flinke klap gehad en dat terwijl het geld zo hard nodig is. Mijn advies? Boek een ticket naar Sint-Maarten, huur een auto en ervaar zelf wat dit eiland allemaal te bieden heeft. Aan de mooie stranden, fijne hotels en leuke restaurants zal het in ieder geval niet liggen. Ook ná orkaan Irma.

Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma
Vakantie Sint-Maarten na orkaan Irma

Meer inspiratie voor reizen in het Caraïbisch gebied? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Dit is het kleurrijke carnaval op Sint-Maarten
Caye Caulker: Tropisch paradijsje voor de kust van Belize
• Dit zijn de 10 mooiste stranden van Sint-Maarten
• Saba: ecoparadijs in het Caribisch gebied
• 13 tips voor een vakantie naar Sint-Maarten

Verantwoording: Ik bezocht Sint-Maarten op uitnodiging van het St. Maarten Tourist Bureau.

Reizen naar Sint-Maarten

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

 1. Mijn zoon en ik zijn reeds 2 maal op het eiland geweest en overnacht in het Holland House Hotel, maar dat was voor de orkaan toesloeg. Het personeel was zeer behulpzaam en vriendelijk.
  Onze indruk van het eiland en zijn bewoners waren fantastisch.
  Bij de vele eettentjes en restaurants hebben we ook heerlijk gegeten.
  Ook hadden we een auto gehuurd zodat we het hele eiland konden bezoeken.
  Al met al een aanrader om dit zon overgoten eiland te bezoeken.
  De KLM vliegt er in een ruk naar toe.

  1. Hoi Roel, klinkt als een heerlijke vakantie! Een auto huren geeft inderdaad alle vrijheid. Plannen om binnenkort weer eens die kant op te gaan?

 2. Hoi Stéphanie,
  Bedankt voor je artikel. Juist de informatie -hoe is het nu- lijkt af en toe te ontbreken op internet. Terwijl dit zo belangrijk is voor het eiland.
  In juli 2017 waren we op Sint Maarten met het gezin. We verbleven op het Franse deel in Orient Bay. Maar natuurlijk hebben we vakantie gevierd op het hele eiland. En ja, in september 2017 hebben we al het nieuws met bovenmatige interesse gevolgd. Komende zomer gaan we weer heen met het gezin. Omdat Sint Maarten het toerisme kan gebruiken en omdat het gewoon een prachtig eiland is. Ondertussen zijn we erg nieuwsgierig naar hoe we het eiland gaan aantreffen.

  1. Dank voor je aanvulling Bob, goed om te horen dat jullie komende zomer weer gaan. Ben benieuwd hoe jullie het gaan ervaren! Groetjes, Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Sint-Maarten

Sint-Maarten is gezegend met maar liefst 37 paradijselijke droomstranden en is daarmee de uitgelezen bestemming voor een onbezorgde zonvakantie. In 2017 werd het eiland deels weggeblazen door orkaan Irma, maar inmiddels kun je hier weer als vanouds vakantie vieren. Zon, zee en strand: wat wil je nog meer?

Wil je meer tips voor een vakantie naar Sint-Maarten? Lees hier alle reisblogs over Sint-Maarten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset