Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan

Na ons betoverende bezoek aan de Taj Mahal pakken we de trein naar woestijnprovincie Rajasthan. De volgende bestemming is Jaisalmer, een klein stadje in het uiterste westen van India. Vanuit hier trekken we per kameel nog een stukje verder naar het westen, dicht bij de grens van Pakistan, waar we de nacht doorbrengen in de Tharwoestijn.

In Jaisalmer maken we kennis met kamelen Raja en Maharadja, en met Ibrahim en Ryan, de kamelenhoeders die ons deze twee dagen gezelschap zullen houden. Met Ibrahim klikt het gelijk. De oude man kent de omgeving op zijn duimpje, en onder zijn begeleiding sjokken we de volgende uren traag door het dorre woestijnlandschap.

India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan

MET EEN KAMEEL DOOR DE THARWOESTIJN

Uren waarin we de omgeving nauwelijks zien veranderen. We komen langs droge, uitgestrekte akkers waar kleine groene sprietjes boven de aarde uitkomen, in de verte zien we zo nu en dan een paar hutjes en heel af toe komen enthousiaste kindertjes even kijken wie er op de kamelen zitten.

Na een tijdje stoppen we even om te rusten. Terwijl ik mijn stramme benen strek en mijn pijnlijke billen wat ontspanning geef, maken Ryan en Ibrahim de lunch klaar. Er wordt water uit een put gehaald, we krijgen bekers met warme, kruidige chai in onze handen en ter plaatse wordt er een simpel maal van dhal, kool en verse chappati’s voor ons gekookt.

India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan

RAKE VERHALEN

Terwijl we plaatsnemen in de schaduw van een dode boom vertelt Ibrahim over zijn leven. Dat hij soms weken van huis is om geld te verdienen. Dat het weken kan duren voordat hij naar de markt kan om verse groenten voor zijn gezin te kopen. Dat een stukje kip zó’n luxeproduct is dat hij dat nooit voor zijn familie zou kunnen klaarmaken.

Zijn verhaal raakt me. Hier zit ik dan, midden in de woestijn in India, te eten met een man die het met zoveel minder middelen moet doen dan ik. Iemand die in alle opzichten het tegenovergestelde is van mijzelf. Uren zitten we daar met z’n allen in de schaduw te wachten tot het een beetje afkoelt. We vertellen, we luisteren, we peinzen en we eten.

India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan

GLIJDEN DOOR DE ZANDDUINEN

Ruim drie uur later stijgen we pas weer op ons kameel en sjokken we verder. Wanneer de zon begint te zakken, en de woestijn een warme oranje gloed over zich heen krijgt, zien we eindelijk datgene waarvoor we zijn gekomen: de zandduinen.

Heuvels van zacht zand, zover je kan kijken. Kilometers zonder enige begroeiing. Ver weg van Jaisalmer. Een plaatje zoals in de film.

De aanblik van dit moois maakt na een lange dag en pijnlijke zit het kind in ons los. Op onze billen glijden we van de duinen naar beneden. We rollen door het zand. Rennen over de heuvels. Gierend en gillend tot de zon onder gaat.

Die avond maken we een bedje klaar van dikke wollen dekens. We kiezen een mooi plekje op een hoge duin en kruipen er al vroeg in. Nog nooit was het zo donker en zag ik zoveel sterren. Vol bewondering kijk ik naar de heldere melkweg. India en zijn bewoners weten me wederom te verbazen.

India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan
India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

23 reacties

  1. Leuk om te lezen, wij hebben dit ook gedaan al was het iets minder een succes omdat de kameel er vandoor ging. Wel prachtig slapen onder de sterren, zo dat je bijna wakker wil blijven de hele nacht.

  2. Wat een mooi verhaal! Ik heb mijn kamelentocht in Marokko nog vers in het geheugen zitten. Magisch om in de woestijn te slapen en ’s ochtends de zonsopkomst te bekijken. Maar het rijden op de kamelen sla ik de volgende keer over ;)

    1. Haha zo denk ik er ook over! Kameelrijden is gewoon een heel pijnlijke zaak, dus dat hoeft van mij niet meer zo nodig. En zeker niet twee dagen achter elkaar ;)

  3. Wow, ik moet zeggen, ik raak ontroerd van je verhaal. Zo bijzonder zo’n tocht door een van de mooiste plekken op aarde en dan ook nog een speciaal contact om verhalen mee te delen.. Dit ga ik zeker een keer doen..

    Een vraagje: zo’n tocht boek je ter plekke zeker?

    1. Wat lief dat je dat zegt! Deze tour boek je inderdaad ter plekke. Ik deed dat via het hotel, maar overal in Jaisalmer vind je bureautjes waar je een dergelijke tour kunt regelen :)!

  4. Fantastische ervaring! Helaas was het regenachtig toen wij hier waren en deze excursie zouden doen en nu met jonge kids is dit niet echt handig, maar we gaan volgende maand vast een kort ritje maken op de kameel. Dank je voor de voorpret door jouw mooie foto’s!! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset