Zoeken
Sluit dit zoekvak.
12 december 2023

Slow cabins: off-grid avontuur in de Belgische natuur

Slow Cabins in Haspengouw België

Stel je eens voor: overnachten op een geheime locatie in het groen, ver weg van de massa, in een huisje dat honderd procent zelfvoorzienend is. Dat is Slow Cabins. Een concept waarbij je een paar dagen onderduikt op een mooie plek: om los te koppelen van het dagelijks leven en de traagheid te omarmen. Wij durfden het aan en bleven een weekendje slapen in een Slow Cabin in de regio Hageland in België.

Slow Cabins

Slow Cabins in Haspengouw België

Back to nature in een off-grid cabin

Slow Cabins is een initiatief uit België en wil reizigers aanmoedigen om anders, trager en beter te reizen. Hoe ze dat doen? Door vakantiehuisjes op mooie plekken in de natuur neer te zetten, weg van de bewoonde wereld en zonder andere vakantiegangers om je heen. De ultieme formule om even te ontsnappen aan de gekte van alledag. Het loslaten begint al direct na het boeken, want de exacte locatie is geheim. Pas twee weken van tevoren krijg je instructies hoe je kan inchecken en kan de voorpret echt beginnen.

Slow Cabins in Haspengouw België
Slow Cabins in Haspengouw België

Slow Cabins in Hageland

De huisjes van Slow Cabins liggen verspreid door heel België en ze staan allemaal op een afgezonderde plek in de natuur. Wij blijven slapen in een Slow Cabin in de regio Hageland, bekend om zijn boomgaarden en middeleeuwse kastelen. We krijgen een huisje toegewezen met uitzicht over weilanden en fruitbomen, op ongeveer een kwartiertje lopen van de bewoonde wereld. 

Slow Cabins in Haspengouw België

Minimale impact op de natuur

Respect voor de natuur is een van de belangrijkste pijlers van Slow Cabins. De huisjes staan niet midden in een natuurgebied, maar op een verborgen plek in niet-kwetsbare natuur. In ons geval was dat aan de rand van een weiland, met uitzicht over bos en fruitbomen. Doordat de huisjes zelfvoorzienend zijn, hebben ze minimale impact op de omgeving. Tegelijkertijd zet Slow Cabins zich actief in voor het behoud van lokale natuur, door te investeren in natuurprojecten en voor elke boeking een nieuwe boom te planten. Je leest er hier meer over.

Neem alleen het broodnodige mee

De instructies die we vooraf via de mail krijgen zijn helder: auto achterlaten op de parkeerplaats en het laatste stuk te voet afleggen. Op de paklijst staat alleen het broodnodige (want: hoe minder je meebrengt, hoe meer rust je zal vinden). Een rolkoffer kunnen we beter thuislaten. Sterker nog: bij nat weer raden ze het zelfs aan om regenlaarzen te dragen vanwege blubberige paden. Nou, dat hebben we geweten. Het weiland waar onze cabin staat is op z’n zachtst gezegd drassig na alle regen van de afgelopen maanden. Het moge duidelijk zijn: de natuurbeleving begint al voordat je goed en wel bent incheckt.

Slow Cabins in Haspengouw België
Slow Cabins in Haspengouw België

Tiny house met alles wat je nodig hebt

Als je blijft slapen in een huisje van Slow Cabins wil je zo min mogelijk meenemen. Niet alleen omdat het rust brengt en sjouwen scheelt, maar ook omdat je niet eindeloos de ruimte hebt. De knap ingerichte tiny houses hebben een maximale grootte van 40 vierkante meter. In deze ruimte vind je alles wat je nodig hebt, en niets wat je niet nodig hebt. Dus wel een lekker groot bed, houtkachel, keuken en fijne douche, maar geen WiFi of televisie. Ook het gebruik van telefoons wordt zoveel mogelijk ontmoedigd. Je kunt ‘m gedurende je verblijf opbergen in een speciale stolp die meldingen blokkeert, zodat je eindelijk echt tijd hebt voor een goed boek of kaartspelletje. 

Slow Cabins in Haspengouw België

Alle ruimte dankzij de slimme inrichting

Het oppervlak van deze tiny houses mag dan beperkt zijn, door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte zit je elkaar nooit in de weg. Er is genoeg opbergplek voor je persoonlijke spullen en boodschappen, en vanwege de minimalistische inrichting blijft het netjes. Met mooi weer kun je bovendien makkelijk naar buiten verplaatsen en heb je een heel weiland tot je beschikking.

Slow cabins: off grid avontuur in de Belgische natuur

Een 100 procent zelfvoorzienend huisje

De huisjes van Slow Cabins zijn volledig zelfvoorzienend, zonder dat je moet inleveren op comfort. Er is een houtkachel waarmee we het huisje lekker snel warmstoken en op het dak liggen zonnepanelen. Stromend water hoef je ook niet te ontberen: regenwater wordt opgevangen en drie keer gefilterd voordat het uit de kraan komt. Je kunt dus lekker warm douchen en je biertje koud leggen in de koelkast. Mits het een beetje zonnig is. Tijdens ons weekendje weg is het al een paar dagen druilerig, mistig en ronduit slecht weer. Met als gevolg dat halverwege onze laatste avond de stroom uitvalt. In dit soort gevallen is er gelukkig een noodnummer dat je kan bellen.

Slow Cabins in Haspengouw België

Relaxen en nietsdoen

Wij hebben een weekendje Slow Cabins ervaren als de ultieme manier om te onthaasten. Hoewel er in de omgeving genoeg te doen valt, maken we alleen een uitstapje naar de plaatselijke supermarkt. De rest van de tijd brengen we door in onze cabin, waar we vuurtjes stoken, lekker uitgebreid koken, borrelen, vogels spotten vanuit bed, boeken lezen en luisteren naar het getik van de regen op het raam. In de zomermaanden moet het hier heerlijk zijn, als je buiten een kampvuur kan maken, maar ook tijdens ons regenachtige verblijf in december laden we hier helemaal van op. De schermtijd is drastisch vermindert, we hebben bijgeslapen en zitten vol goede voornemens om deze langzame levensstijl ook thuis voort te zetten.

Slow Cabins in Haspengouw België

Ook een weekendje weg met Slow Cabins?

Toe aan de ultieme getaway? Boek een verblijf via Slow Cabins en ga net als wij een weekendje onthaasten. De huisjes liggen in verschillende Belgische regio’s, waaronder Haspengouw, Hageland en de Vlaamse Ardennen. De precieze locatie van je huisje krijg je twee weken voor vertrek te horen. 

Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen, cabin, locatie en reisduur, maar liggen tussen 195 en 295 euro per nacht voor een verblijf van twee nachten. Check Slowcabins.be voor exacte prijzen en beschikbaarheid.

Goed om te weten: de Slow Cabins zijn ingericht voor twee personen, maar onze dochter van anderhalf paste er nog prima bij. 

Slow Cabins in Haspengouw België

Meer tips voor België? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Verantwoording: Wij verbleven een weekendje in België op uitnodiging van Slow Cabins.

Reizen naar België

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie BElgië

Antwerpen, Gent of Brugge: in België ben je aan het juiste adres voor een leuke stedentrip. Maar niet alleen de geijkte bestemmingen zijn een bezoekje waard, want heb je wel eens een stedentrip Luik overwogen? België is daarnaast de bestemming voor levensgenieters en ook op het gebied van actieve vakanties in de natuur heb je volop mogelijkheden.

Wil je meer lezen over reizen in België? Lees hier alle reisblogs over België.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset