Toegegeven, in het begin is het even wennen aan die ‘rare’ rackets onder je voeten. Maar je leert niets zo snel als sneeuwschoenwandelen. Waar je met skiën of snowboarden echt wel een aantal lessen nodig hebt om de beginselen onder de knie te krijgen, is dit met sneeuwschoenwandelen niet het geval. Het leuke is ook dat je met sneeuwschoenen op plekken komt die met ski’s of langlauflatten moeilijk te bereiken zijn. Ook kun je beter van de gebaande paden en ben je niet afhankelijk van skiliften en pistes. Een win-win toch? Ik maakte een sneeuwschoen huttentocht op het Dachsteinplateau in Oostenrijk met SNP en Yomads. En in dit blog vertel ik je er graag alles over.
➞ Alvast benieuwd waar je deze reis kan boeken? Hier vind je alle informatie.
Sneeuwschoen huttentocht

Dag 1 – Met de Nightjet naar Wels
Daar sta ik dan om 19.00 op Centraal Station Utrecht in mijn wintertenue en met mijn backpack van 40 liter. Klaar voor een nacht in de trein richting Oostenrijk. Na een ontmoeting met de groep krijgen we de coupés toegewezen in de trein. Het beddengoed is inbegrepen. Buiten het feit dat reizen met de trein nou eenmaal beter is voor het milieu, is het ook nog eens heel relaxed. Onder het genot van een kop thee leer ik mijn reisgenoten kennen en rond middernacht word ik langzaam in slaap gewiegd door het constante ritme van de trein. De Nightjet rijdt dagelijks van Amsterdam naar Wenen in ongeveer 13,5 uur. Dit lijkt lang, maar omdat je slaapt is het eigenlijk zo voorbij.
Dag 2 – Eindelijk de bergen in
Om 06.45 vult de coupé zich met de geur van vers gezette koffie. Het is tijd voor het ontbijt. Twee kaiserbroodjes en koffie of thee. Een euforisch gevoel, want achter de ramen is de eerste Oostenrijkse sneeuw al zichtbaar. Om bij het Dachsteinplateau te komen is uitstappen in Wels de beste optie. Om 07.15 zwaaien we de Nightjet gedag en reizen we nog twee uur verder naar Obertraun. Met de minuut wordt deze treinrit mooier, de bergen hoger en het landschap witter. Bij aankomst in Obertraun staan er twee Nederlandse berggidsen voor ons klaar, Coen en Arnold. Zonder gids kun je deze sneeuwschoenwandeling namelijk niet doen. Na de nodige uitleg over lawines en de bijbehorende lawinepiepers, sondes en een schep is het dan eindelijk tijd om de gondel van de Krippensteinbahn in te stappen.


Met de gondel naar het Dachsteinplateau
Wanneer de gondel door de laaghangende bewolking stijgt word ik aangenaam verrast door een helderblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Zo’n 1500 meter hoger stappen we uit op het Dachsteinplateau. Hier binden we onze sneeuwschoenen onder en met volle bepakking stappen we over de skipiste naar de eerste hut van deze tocht, de Gjaid Alm op 1738 meter hoogte.
Warm welkom met Käsespätzle
We worden warm welkom geheten met een heerlijk bordje Käsespätzle. De naam zegt het al, een traditioneel Oostenrijks gerecht met lekker veel kaas. Wat betreft de kamers van de Gjaid Alm, deze zijn eenvoudig maar authentiek en gezellig. Er zijn kamers voor 2, 4, 6 of 8 personen. In de middagzon verkennen we de omgeving van de hut en maken we onze eerste uren op sneeuwschoenen. Het is even wennen, maar ik heb het al snel onder de knie. Je moet je benen wat verder uit elkaar zetten, anders struikel je over je eigen schoenen.

Overnachten in de Gjaid Alm
Wanneer de zon is gezakt keren we terug naar de Gjaid Alm. Met rode wangen, een kop warme glühwein en een knisperend vuurtje op de achtergrond geniet ik van de kneuterigheid in deze hut. Waarom zijn berghutten toch zo gezellig? Het zal vast te maken hebben met het houten interieur, de rood met wit geruite gordijnen, dito tafelkleedjes en de Oostenrijkse ‘gemütlichkeit’. En wie denkt dat het eten in een berghut spartaans is heeft het mis. We worden verwend met vegetarische lasagne, pompoensoep, een kaasplankje en nog veel meer lekkers. Het was een lange dag. Na een warme douche en met een voldaan gevoel kruip ik onder de wol.
➞ Sneeuwschoen tip: Als je de bergen in gaat, kan het slim zijn om lid te worden van de NKBV, de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Via hen kun je voordelig een bergwandelverzekering afsluiten en krijg je korting in berghutten en op je uitrusting bij Bever.
Dag 3 – Sneeuwschoen huttentocht van Gjaid Alm naar het Wiesberghaus
In de winter begint het leven in een berghut niet al te vroeg omdat het wat langer donker is buiten. Rond 08.00 staat het ontbijt voor ons klaar. Wederom is het een feestje om hier aan te mogen schuiven. Van warme broodjes tot havermoutpap en verschillende soorten beleg.


Sneeuwschoenwandeling met volle bepakking
Om 09.30 start onze eerste echte dag op sneeuwschoenen met een stralende blauwe lucht. We wandelen vandaag met volle bepakking naar het Wiesberghaus, wat op 1.884 meter hoogte ligt. Met veel verwondering banen we ons een weg door de zachte poedersneeuw. De vergelijking met een wit Teletubbie-landschap wordt al snel gemaakt. In de verte zien we de Dachsteiner gletsjer liggen.
Stijgen naar de Zwölferkogel op 1.982 meter
We stijgen gestaag en al snel loop ik alleen nog in mijn thermoshirt, want koud krijg je het tijdens het wandelen niet. Uiteindelijk bereiken we de top van de Zwölferkogel op 1.982 meter. Vanuit hier zien we onder ons het meer van Hallstatt liggen en kijken we ver uit over alle witte toppen in de omgeving. Wat is het hier ontzettend mooi. Na een welkome lunchstop en met het Wiesberghaus in zicht, volgen we Coen en Arnold verder door het witte landschap.

Overnachten in berghut Wiesberghaus
Naarmate de uren vorderen begin ik mijn bovenbenen wel te voelen maar net wanneer het echt vervelend begint te worden arriveren we bij het Wiesberghaus. Een prachtig gelegen berghut met 80 slaapplaatsen gerund door een lieve familie. Drie Berner sennenhonden verwelkomen ons enthousiast. De ruime kamers hebben houten stapelbedden, geruite dekbedden en ramen met uitzicht op de bergen. Ik fris me op, drink warme chocolademelk en speel een spelletje met mijn groepsgenoten. Na wat gezellige uurtjes met glühwein en een stevig diner houd ik het voor gezien en kruip ik in mijn stapelbed.

Dag 4 – Een dagwandeling naar de Simonyhütte
Zo, eerst eens een kop koffie om wakker te worden. Het is wederom een zonnige dag op het Dachsteinplateau en ik heb zin om de sneeuwschoenen weer onder te binden. Omdat we twee nachten in het Wiesberghaus slapen, kunnen we onze bagage achterlaten en vandaag alleen het hoognodige meenemen. Dat voelt toch een stuk aangenamer op mijn rug.
Slagroomheuvels van het Dachsteinplateau
Vandaag maken we een dagwandeling over de slagroomheuvels van het Dachsteinplateau. We komen tijdens de wandeling geen andere mensen tegen, het is alsof we alleen op de wereld zijn. Onderweg oefenen we nog met onze lawinepiepers, sonde en schep. Toch goed om een keer gedaan te hebben.


Lunch with a view
Onder de warmte van de zon stappen we stevig door en aan het einde van de ochtend bereiken we de Simonyhütte, een berghut op 2.205 meter. Een flinke klim omhoog. De hut is helaas nog dicht, maar het terras ziet er uitnodigend uit. Met het zweet nog op mijn rug geniet ik van de zelf meegebrachte lunch. Wat een uitzicht heb je vanaf de Simonyhütte.
Winterpret in diepe sneeuw
De rest van de middag gaat vooral bergafwaarts wat soms voor de nodige valpartijen zorgt. Eigenlijk is dit alleen maar grappig. Bezeren kan bijna niet, want de sneeuw is diep en geeft lekker mee. Na bijna 11 kilometer en 700 hoogtemeters te hebben gemaakt komt het Wiesberghaus met haar drie Berner sennenhonden weer in zicht.

De mooiste wandeldag
Het knisperende haardvuur geeft ons letterlijk een warm welkom en de glühwein is dik verdiend. Achteraf gezien was dit voor mij de mooiste dag tijdens de sneeuwschoenwandeling. Mede doordat we zo dicht langs de hoge bergpieken wandelden. ’s Avonds genieten we nog van een prachtige sterrenhemel. Er is hier weinig lichtvervuiling en bij helder weer zie je duizenden sterren.
Dag 5 – Terug naar de Gjaid Alm
Het Wiesberghaus begint al een beetje als thuis te voelen, maar vandaag nemen we toch echt afscheid van deze fijne plek. In ruim 3 uur tijd lopen we terug naar de Gjaid Alm. De kok van de Gjaid Alm komt uit Nepal, dus er staat ons een heerlijke Nepalese curry te wachten voor lunch. ’s Middags is er nog een optionele sneeuwschoenwandeling in de buurt van de Gjaid Alm. Ik laat deze optie aan mij voorbij gaan en besluit wat tijd voor mezelf te nemen.

Proosten op een geslaagde sneeuwschoen huttentocht
Buiten in de zon drink ik een kop warme chocolademelk en lees ik een boek. Sneeuwschoenwandelen is leuk, maar het leven in een berghut is voor mij bijna net zo leuk. Ik geniet van de warme kachel, van het relaxte personeel en de gerechten die ze iedere keer weer op tafel weten te toveren. Aan het einde van de middag proosten we met Oostenrijkse ‘schnapps’ op een geslaagde sneeuwschoen huttentocht. De muziek gaat aan en we vieren met z’n allen deze onvergetelijke week.
Dag 6 – Uitstapje naar Hallstatt & terug naar Nederland
Vandaag nemen we afscheid van de wondere witte wereld op het Dachsteinplateau. Ik kijk nog één keer achterom en stap dan in de gondel naar het dalstation beneden. Eén ding weet ik zeker, ik kom nog eens terug.

Disney-stadje Hallstatt
Omdat de Nightjet vanavond om 21.30 pas naar Nederland vertrekt vermaken we ons nog een paar uur in het wereldberoemde Hallstatt. Dit schilderachtige Alpendorpje met haar kromme straatjes ligt vlakbij het dalstation van de Krippensteinbahn. En is beroemd vanwege de pastelkleurige huizen en het kerkje op de oevers van de Hallstättersee. Leuk feitje is dat Hallstatt Disneys inspiratiebron was voor het koninkrijk van Arendelle uit de Frozen animatiefilms. Heerlijk om hier een paar uur doorheen te slenteren en een leuke combinatie met de sneeuwschoenwandeling.
Nagenieten van een onvergetelijke reis naar Oostenrijk
’s Avonds is het dan toch echt tijd om Oostenrijk te verlaten. Van Obertraun reizen we weer terug naar Wels waar de Nightjet al op ons staat te wachten. Iedereen is moe en we slapen als roosjes. Wanneer ik mijn ogen open, rijden we net over de grens van Nederland. Met een kop koffie praten we na over deze onvergetelijke trip. Wat ik het allerleukste aan sneeuwschoenwandelen vind? De vrijheid die je ervaart. Je komt in gebieden die in de winter voor skiërs en snowboarders ondoordringbaar zijn en je bent echt één met de natuur.

Ook een sneeuwschoen huttentocht maken?
Enthousiast geworden om ook een sneeuwschoen huttentocht te maken? Je kunt dit jaar nog mee op een reis van Yomads en SNP. Deze sneeuwschoen huttentocht gaat op 11 maart van start en er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Check alle informatie op de website van SNP.