Een bezoek aan de oude kerncentrale van Tsjernobyl (Chernobyl) is het beste excuus om een ticket naar Kiev te boeken. Tijdens een georganiseerde reis naar Tsjernobyl kun je een kijkje nemen in spookstad Pripyat en de overblijfselen van de kerncentrale bezoeken. Het is bijzonder om door de verlaten gebouwen te dwalen en je wordt door deskundige gidsen meegenomen op een levendige geschiedenisles. Een bezoek aan Tsjernobyl is echt een aanrader als je in de buurt bent.
Wil je ook Tsjernobyl bezoeken tijdens een georganiseerde tour en ben je benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Ik dit artikel lees je alles over een bezoek aan Tsjernobyl.
TSJERNOBYL BEZOEKEN
ACHTERGROND: DE GESCHIEDENIS VAN TSJERNOBYL
Op 26 april 1986 slaat het noodlot toe in het jonge Sovjet-stadje Pripyat, dat 18 kilometer ten noordwesten van de stad Tsjernobyl (Chernobyl) ligt. In de nabijgelegen kerncentrale wordt een test met de koelinstallatie uitgevoerd, maar door een fout komt de hele reactor stil te liggen. Die nacht ontploft de reactor en bij de brand en explosie komen 31 mensen om het leven. In de dagen daarna komt de evacuatie maar moeizaam op gang. Het duurt meer dan een week om 135.000 mensen uit het gebied te halen. En doordat het radioactieve materiaal door de wind naar het noorden en noordwesten wordt geblazen, heeft de ramp ook zijn uitwerking op de rest van Europa.
In de jaren die volgen gaat de omgeving rondom Pripyat en Tsjernobyl hermetisch op slot vanwege hoge radioactiviteit. De mensen zijn al jaren verdwenen, maar alle gebouwen staan nu nog overeind. De natuur heeft de afgelopen jaren vrij spel gehad, en van het vroegere arbeidersstadje is nog maar weinig over.

OP EXCURSIE NAAR TSJERNOBYL
Toen ik in de zomer van 2012 door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne reisde, wilde ik ook Tsjernobyl bezoeken. Met een georganiseerde tour kun je namelijk op excursie in de omgeving van Pripyat en Tsjernobyl.
Zo gezegd, zo gedaan. We boeken een excursie naar Tsjernobyl en worden opgepikt in het centrum van Kiev. Met een paar andere toeristen worden we naar de grens van de afgesloten zone gebracht. De rit duurt een tijdje, maar onze chauffeur laat ons onderweg een documentaire over de kernramp zien.
Een goede manier om ons geheugen op te frissen en hevig onder de indruk bereiken we het controlepunt voor de officiële Exclusion Zone. Vanaf dit punt mag je alleen naar binnen onder leiding van een gids. Iedereen moet de auto uit en zijn paspoort laten zien. Wanneer dat in orde blijkt rijden we verder. We tuffen over een oude weg en om ons heen zien we niets. Slechts bomen en velden met metershoog gras en onkruid.
➞ Lees ook: Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
SPEELGOED EN LEGE KINDERBEDJES
Niet veel later stoppen we bij een huis, de eerste halte van deze excursie. Het blijkt een oude kinderopvang te zijn. Onze gids geeft iedereen een mondkapje en vertelt dat we nergens aan mogen zitten vanwege het stralingsgevaar. We stappen een voor een het overwoekerde huisje binnen. De onopgemaakte kinderbedjes staan schots en scheef. Dekentjes liggen rommelig op de matrasjes en overal liggen verlaten kinderspeeltjes. Het is overduidelijk dat de mensen hier halsoverkop zijn vertrokken. Poppen, teddyberen en speelgoed zie je overal terug, alleen de kinderen missen. Iedereen is doodstil en denkt na over de ramp die zich hier heeft afgespeeld.

SPOOKSTAD PRIPYAT
Na een korte stop in Tsjernobyl, de stad waarnaar de kernramp is vernoemd, vertrekken we naar Pripyat. Dit is het stadje dat het dichtst bij de kerncentrale stond.
Onder begeleiding lopen we door de straten. Straten waar overal bomen groeien. Waar je heel goed moet kijken om überhaupt een flatgebouw te kunnen onderscheiden. We bezoeken een oud ziekenhuis, waar de röntgenfoto’s op de grond liggen, patiëntendossiers rondslingeren en waar de flesjes met medicijnen nog gewoon in de vensterbank staan.
Volgens nieuwe regels is het verboden om de gebouwen te betreden, maar omdat het regent zijn er volgens onze gids weinig bewakers in de buurt. Dus lopen we daarom door het mortuarium, door de wachtkamer en door de donkere verlaten gangen van het ziekenhuis. Dit is zonder twijfel een van de engste plekken waar ik heel mijn leven ben geweest.

STRALING METEN MET EEN GEIGERTELLER
We gaan verder en schuifelen door sportscholen, schoolgebouwen en supermarkten. Af en toe stoppen we en houden we de geigerteller (een apparaatje dat radioactiviteit kan meten) bij een voorwerp. Hoe sneller het ding piept, hoe meer het voorwerp is besmet.
Tussen de middag lunchen we in een oude kantine. Voordat we mogen eten moeten we eerst door een bodyscan om de straling te meten. Gelukkig zijn we gezond en mogen we met een dienblaadje onze Sovjet-lunch ophalen. Melksoep met brood, rijst met kipfilet en een beetje sla. Een typisch Sovjet-maal, maar het is niet echt lekker.
➞ Lees ook: Oekraïne: Een lijstje met de leukste activiteiten voor een stedentrip Kiev

EEN KIJKJE BIJ DE KERNCENTRALE VAN TSJERNOBYL
Na de lunch is het tijd voor een bezoekje aan de kernreactor, tevens de laatste stop tijdens deze excursie door Tsjernobyl. Met de auto rijden we naar de kerncentrale en vanaf een flinke afstand kijken we naar de betonnen sarcofaag die na de ramp rondom de reactor is geplaatst. De geigerteller begint weer te piepen en onze gids vertelt dat de huidige sarcofaag nog maar voor een beperkt aantal jaren de straling tegen zal houden. Tijdens ons bezoek aan Tsjernobyl was men nog bezig met de bouw van een nieuw omhulsel, maar inmiddels is deze opgeleverd.
EXIT THROUGH THE GIFTSHOP
De stop bij de centrale was de laatste halte van deze bijzondere excursie en via een geïmproviseerd souvenirwinkeltje (waar ze magneetjes en flesopeners verkopen) rijden we weer naar Kiev. Het is het einde van een lange dag in Tsjernobyl, een excursie die ontzettend veel indruk maakte en een van de meest memorabele dingen is die ik ooit heb gedaan. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan kan ik het van harte aanraden om ook Tsjernobyl te bezoeken.

OOK TSJERNOBYL BEZOEKEN?
Een excursie naar Tsjernobyl is een droom voor mensen die van verlaten gebouwen houden, maar dit bezoek is zoveel meer van dat. De excursie is één grote geschiedenisles en geeft je een levendig beeld van een van grootste kernrampen ter wereld. Zo zijn er veel meer verhalen te vertellen dan het kleine stukje dat ik hierboven heb uitgelicht. Een bijzondere manier om te leren over dit aspect van de geschiedenis.
HOEVEEL KOST EEN EXCURSIE NAAR TSJERNOBYL?
Het is geen goedkoop uitje, maar het is elke cent waard. Via Getyourguide kun je verschillende tours naar Tsjernobyl boeken. Deze dagtrip kost €89 en is verreweg de best beoordeelde. De tour is inclusief vervoer vanuit Kiev. Je kunt makkelijk online boeken en de voucher gewoon op je telefoon laten zien. Via Getyourguide kun je je ook eenvoudig aanmelden voor een tour van twee dagen. Achteraf gezien had mij dat ook wel heel vet geleken.
IS TSJERNOBYL GEVAARLIJK?
Het kan geen kwaad om Tsjernobyl te bezoeken tijdens een excursie. De hoeveelheid radioactieve straling is namelijk verwaarloosbaar. De maximale hoeveelheid straling die je in het slechtste geval kán oplopen is 3 microSv, wat nog minder straling is dan een röntgenfoto bij de tandarts. Tijdens je bezoek aan Tsjernobyl word je echter regelmatig gescreend. Maar als je goed naar de gids luistert is er niets aan de hand. Je mag bijvoorbeeld geen dingen aanraken, want poppen, knuffels en boeken zijn wel met radioactieve straling besmet. Tijdens de excursie krijg je een geigerteller mee die automatisch gaat piepen als je in de buurt komt van veel straling.
Goed om te weten: het is niet toegestaan om een excursie naar Tsjernobyl te maken als je zwanger bent of jonger dan 18 jaar.
KAN IK TSJERNOBYL ZONDER EXCURSIE BEZOEKEN?
Nee, het is niet mogelijk om de Exclusion Zone van Tsjernobyl op eigen gelegenheid en zonder een gids te bezoeken. Je kunt wel een bezoek aanvragen bij de Ukrainian Governmental Agency of Exclusion Zone, maar ook dan zit je vast aan regelgeving en moet je met een lokale gids op pad. Wil je in een klein groepje op pad, dan kun je een privétour boeken. Daar betaal je dan wel iets meer voor.

KAN IK OOK OVERNACHTEN IN TSJERNOBYL?
Wil je de tijd nemen, dan kun je ook kiezen voor een twee- of driedaagse excursie naar Tsjernobyl. Je blijft dan slapen in een hotel net buiten de Exclusion Zone. Het is helaas niet mogelijk om daarbinnen te blijven overnachten.
KAN IK TSJERNOBYL COMBINEREN MET EEN STEDENTRIP KIEV?
Ja, juist doen! Tsjernobyl ligt op ongeveer 2 uur ten noorden van Kiev, vlakbij de grens met Wit-Rusland. In dit artikel lees je mijn tips voor een stedentrip Kiev. Wil je je bezoek juist combineren met een reis door Wit-Rusland, dan kun je ook mijn artikel lezen over backpacken in de laatste dictatuur van Europa.
KAN IK OOK ANDERE SPOOKSTEDEN BEZOEKEN?
Natuurlijk is Tsjernobyl niet de enige spookstad die je kan bezoeken. Er zijn namelijk nog veel meer spooksteden in Europa. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het spookstadje Doel, dat vlakbij Antwerpen ligt. Of check dit verlaten autokerkhof in de bossen van Zweden. Ook heel vet.
FOTO’S VAN MIJN TSJERNOBYL EXCURSIE












Meer lezen over reizen in dit deel van Europa? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Oekraïne: Een lijstje met de leukste activiteiten voor een stedentrip Kiev
• Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
• Backpacken in Wit-Rusland: reizen door de laatste dictatuur van Europa
• Mijn goede ervaringen met Couchsurfing in Kopenhagen & Wit-Rusland
58 reacties
Wow ziet er spooky uit zeg! Wel indrukwekkend
Klopt! Ik kreeg er zelf ook wel de rillingen van!
Wat creepy maar gaaf!
Mocht je ooit in de buurt zijn, dan kan ik het zeker aanraden :)
Wat een geweldige reportage en wat gaaf dat je daar bent geweest! Zou daar heel graag een keer heen willen. Misschien leuk om mee te doen aan onze fotografiewedstrijd op onze andere blog: Fotograferenopreis.nl?
Dankjewel! En heel bijzonder inderdaad. Ik zie dat jullie fotowedstrijd nog tot 22 augustus loopt, dan kan ik ook de foto’s van mijn komende vakantie nog selecteren :).
dit staat ook hoog op mijn to do lijst.
toffe blog heb je trouwens. en hele fijne foto’s
Dankjewel, leuk om te horen :)!
Wauw, wat een heftige foto’s! Ik vind het een hele indrukwekkende omgeving. Dat je dat durft, een mortuarium!
Groetjes Janneke
Ik durfde het omdat de rest ook durfde. Ben van mezelf niet een ontzettende held, dus in mijn eentje zou ik het wel eng vinden.
Wow, wat een foto’s. Mooi verslag, ziet er echt heel indrukwekkend uit!
Dankjewel! En indruk heeft het zeker gemaakt :)
Wow. Ik ben er stil van. Wat is dit indrukwekkend… Tsjernobyl staat bij mij echt bovenaan mijn wishlist…. Zo bizar! Gaaf dat jij er geweest bent! Dat moet een indrukwekkend gevoel hebben achtergelaten…
Ja die middag in Tsjernobyl was echt bizar. Een hele indringende en surreële ervaring!
Prachtige foto’s! Lijkt me inderdaad een zeer bijzondere plek om te bezoeken.
Thanks! Zeker een bijzondere plek :)!
Wauw, wat een bijzonder & indrukwekkende plek zeg!
Je hebt prachtige foto’s gemaakt!
Liefs Iep
Dankjewel Iep!
Ik wist helemaal niet dat je daar heen mocht! Ik dacht dat het nog steeds te erg besmet was..
Lijkt me wel heel heftig om daar te zijn, maar ook weer indrukwekkend :)
Ja cool he? Toen ik daar in de buurt was móest ik er natuurlijk naartoe.
Echt ontzettend indrukwekkend, super mooi gefotografeerd!!
Daar wil ik zeker een keer naartoe.
Hup, op de bucketlist ;)!
Indrukwekkend om te zien! Tsjernobyl staat ook nog op mijn urbex lijstje :)
Ik kan me voorstellen dat het beangstigend is. Al zou ik zelf ook wel eens een kijkje willen nemen.
Wauw wat ontzettend bijzonder en indrukwekkend. Wat kost zo’n excursie dan precies? Zou zelf wel lichtelijk bezorgd zijn dat ik niet teveel straling oploop evengoed.. 1984 is mijn geboortejaar trouwens.
Ik heb hier maar één woord voor: WAUW. Wat ontzettend bijzonder, spooky én heftig!
Ja bizar he? Wel een aanrader trouwens, maar ook heel erg raar!
Wow, heel vet!! Ik heb ff op de site gekeken van dat bureautje. Wat tof dat dit kan, joh!!
Hoe zit het dan met de straling daar? Je kunt zelfs een nacht overnachten in Tjernobyl zelf? De halfwaardetijd van plutonium is toch hartstikke hoog? Weet je daar iets van? Thanks!
Hi! Ja daar weet ik inderdaad alles van. Prypyat is de naam van dorpje dat eigenlijk bij de reactor hoorde en waar bovenstaande foto’s zijn gemaakt. Daar mag je nog geen blaadje aanraken omdat er te veel straling is. In Tsjernobyl is tegenwoordig best weer wat bedrijvigheid, daar wonen de onderzoekers, logeren de gidsen etc. De straling is daar vele malen minder, en huizen zijn daar in principe niet besmet. Ik denk dat ze daar nu ook gastenverblijven hebben. Dus niet in het écht besmette gedeelte :)!
Sorry, ik heb geen melding gekregen van je antwoord. Hoe lang ben jij dan in Prypyat geweest? En is dat dan volledig veilig? Droeg je daar een speciaal pak? Ben gewoon benieuwd :P
Ik was er een paar uurtjes. Geen speciale kleding, wel een mondkapje en een apparaatje dat straling kan meten. Na afloop moest ik door een speciale scan die meet of je straling op je kleding hebt. Bizarre excursie, maar het schijnt geen kwaad te kunnen ;).
Ja vet he?
Kan ik daar ook met mijn eigen auto komen? Op de plaats zelf? Of kan ik dit alleen bezoeken met een excursie?
Mvg
Hi Jordy, volgens mij is het wel mogelijk, maar dan moet je op tijd zijn met het regelen van toestemmingen enzo. Wel een beetje gedoe, en volgens mij moet je ook een gids mee hebben, maar daar kun je vast wel engelstalige blogs over vinden! Succes!
Wauw, hier denken we zeker over na om een keer naartoe te gaan. Ik ben gek op verlaten plaatsen, maar het lijkt me toch wel erg spannend vanwege de straling. De foto’s zien er heel indrukwekkend uit!
Het is ook echt heel bijzonder om daar rond te lopen. En die straling, tsjah. We liepen wel met een metertje rond en je moest af en toe door een scanner. Ik ga er maar vanuit dat het goed gaat ;)
Prachtige foto,s , prachtige blog.
Ik ben er vorige maand geweest , indrukwekkend .
In Tsjernobyl was ik op 100 meters van de reactor , de koeltoren , het dorpje Pripyat .
Was de moeite waard .
Dankjewel Nicolas, en zeker indrukwekkend. Kan het iedereen aanraden.
De rillingen lopen over mijn lijf bij het lezen van je blog. Ik was een tijdje terug in Doel, een spookstad in België maar dat valt in het niets bij dit. Ik kan me de ramp nog goed herinneren. Ik zat op de middelbare school. Het was echt heel heftig nieuws.
Ik was zelf nog niet geboren, maar heb verhalen gehoord van mijn ouders. Hoop dat we zoiets nooit meer gaan meemaken!
Prachtige foto’s!
Ik zit zelf ook al een tijd er aan te denken om Tsjernobyl te bezoeken.
Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden?
Hoe zit met met de radio-activiteit in het gebied?
Is het ook mogelijk om een rondleiding in de centrale (de onbeschadigde gedeelten) te krijgen?
Hi Joris! Er wordt streng gecontroleerd op straling, je gaat onder begeleiding van een goede gids die je alle do’s en dont’s zal uitleggen. Sowieso mag je geen dingen aanraken bijvoorbeeld en heb je constant een geigerteller bij je. Helaas kun je niet in de centrale zelf komen, dat is levensgevaarlijk en staat inmiddels ook een hele stevige nieuwe sarcofaag omheen. Succes en veel plezier!
Hoi Stephanie, ik ga samen met mijn dochter eind september. Heb je nog wat tips over Kiev en Chernobyl. Onder andere over fooi en betrouwbaarheid van de bevolking.
Hoi Eric, je vindt op mijn site een algemeen artikel met tips voor Kiev. Wat betreft fooien, ik las dat 10, 15 % gebruikelijk is! Veel plezier, je gaat een mooie reis maken!
Dank je Stephanie, we kijken er naar uit. 29 september naar Kiev.
Hoi Stepanie, dit is helaas mijn laatste avond in Kiev. Je hebt gelijk. Dit is ongekend mooi om mee te maken. De mensen in Kiev zijn zeer vriendelijk en de tour naar Chernobyl was geweldig. Echt een aanrader.
Hoi,
Mooi om te lezen. Volgend jaar reis ik ook af naar het gebied en ga daar ook de centrale van binnen bezoeken.
Je kan je tour ook boeken via http://www.chernobylwel.com Zij bieden als enige ook een bezoek in de centrale aan. De totale duur van deze tour is 2 dagen.
Wauw. Heel “gaaf” om dit te lezen ! Ik heb sinds kort een aantrekkingskracht tot dit soort rampen. Wil er alles van weten en of het wel had kunnen voorkomen. Echter gaan er over deze ramp meerdere verhalen de rondte…
Dan kan ik het zeker aanraden om zelf eens een kijkje te nemen in Tsjernobyl!
Hallo, wij hebben al meerdere keren doel gedaan.
Tsjernobyl staat zeker op ons bucketlist!
Wij houden zotveel van urbex fotografie en reizen , dus dit zou de perfecte combi zijn.
Kinderen mogen hier pas vanaf 18jaar binnen zeker?
Ik zou dat even navragen bij de organisatie, ik durf het niet te zeggen.
Toch de documentaire Kees van der Spek ontmaskerd maar even kijken. Was afgelopen dinsdag op RTL 5…
Ik heb hem gezien inderdaad, maar vond het niet echt een sterk verhaal. Ook in deze blog kun je lezen dat de straling verwaarloosbaar is, en hij suggereerde dat mensen alleen daarom deze plek bezoeken. Dat zal in sommige gevallen ook zo zijn, maar ik noem het niet voor niets een geschiedenisles en inkijkje in de grootste kernramp ter wereld. Met dat gegeven in je achterhoofd is het echt een interessante plek. Uiteraard moet je kritisch zijn naar wat je te zien krijgt, sommige dingen zijn overduidelijk door de jaren heen ontstaan, maar ik vond het zelf mega indrukwekkend om door die verlaten gebouwen te lopen en te zien hoe de natuur een plek overneemt waar ooit mensen woonden.
Lang verhaal kort: ik zou me niet teveel laten afschrikken door die documentaire, zeker niet als je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de ramp en spookdorpjes interessant vindt. Er zijn ergere scams op deze wereld ;)!
Heb de uitzending van van der Spek gekeken en zie geen enkele reden om het van mijn Urbex wish-list af te halen! Een dorpje wat enkele jaren later verlaten is doordat de stroomvoorziening wegvalt vanwege risico’s met de centrale valt net zo goed nog onder de ramp van Tsjernobyl en hoewel het in Urbex kringen not done is worden er stiekem toch wel meer sites ge-staged.
Doel zou ik zeker ook doen, en niet te lang mee wachten want vandalen hebben al toegeslagen en er gaan ook weer geruchten van her-bewoning, beiden doen het Urbexen geen goed
Ben ik helemaal met je eens Stef :). Er wordt ten onrechte een beeld geschept dat mensen naar Tsjernobyl gaan vanwege het straling-verhaal, terwijl volgens mij de leegstaande gebouwen en het spookstad-idee veel interessanter zijn.
echt vet zeg al die cooole foto’s
Lieve groeten nico
Dankjewel Nico! Ik kan een tripje naar Tsjernobyl van harte aanbevelen!