Zoeken
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

Wat te doen in Beijing: 15 x tips en bezienswaardigheden

Stadsgids: Wat te doen in Beijing?

Beijing is een waanzinnige miljoenenstad en de toegangspoort tot mysterieuze paleizen en bewierookte tempels. Hier wordt het moderne China moeiteloos afgewisseld door eeuwenoud keizerlijk erfgoed. Een stad die regelmatig bedekt gaat onder een dichte sluier van smog, maar waar je kennismaakt met China in zijn meest pure vorm. Beijing is de stad van de Pekingeend, eeuwenoude geschiedenis en je uitvalsbasis voor een bezoek aan de Chinese Muur. Een stad waar je het van het ene op het andere moment in een authentieke volkswijk staat. En waar je eindeloos kan dwalen in rijkversierde tempels en door verboden paleizen.

Is het Beijing of Peking?
Het kan allebei! Peking is de Nederlandse naam voor de stad, Beijing is internationale spelling die ook door de Chinese overheid wordt gebruikt.

Beijing

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Wat te doen in Beijing?

Maar liefst twee keer bezoek ik Beijing (Peking), en in totaal ben ik er zo’n 3 weken. Het is een bijzondere bestemming waar je de tijd voor moet nemen, want er valt ontzettend veel te zien. Benieuwd wat te doen in Beijing? In deze blog heb ik mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Beijing op een rijtje gezet.

1. Dwaal door de Verboden Stad

De absolute topattractie van Beijing? Dat is natuurlijk de Verboden Stad, verreweg de bekendste bezienswaardigheid van Beijing. Meer dan 500 jaar lang was dit keizerlijke paleis streng verboden terrein voor de gewone sterveling. Sinds 1925 mag iedereen echter de pracht en praal binnen de paleismuren bekijken. Je treedt er in de voetsporen van de Chinese keizers en kunt er rondkijken op de uitgestrekte pleinen en in rijkversierde gebedshallen.

Het complex van de Verboden Stad is zo groot dat je een hele dag moet uittrekken om alle architectuur en tentoonstellingen te kunnen bekijken. Maar bereid je wel voor op lange rijen en grote mensenmassa’s. De Verboden Stad was eeuwenlang een plek van keizerlijke rust, maar tegenwoordig lijkt het soms alsof alle 1,3 miljard Chinezen tegelijkertijd binnen zijn. De Verboden Stad is een van de bekendste bezienswaardigheden van Beijing en mag je daarom niet overslaan. 

➞ Beijing tip: Om te voorkomen dat je lang in de rij moet staan, kan ik het aanraden om van tevoren online een toegangskaartje te kopen.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

2. Het uitzicht bewonderen vanuit het Jingshanpark

Pal achter de Verboden Stad ligt het Jingshanpark, nog zo’n bezienswaardigheid die je gezien moet hebben in Beijing. Dit park werd aangelegd in het jaar 1179, tijdens de Jin-dynastie in China, en was lange tijd verboden voor het gewone volk. Tegenwoordig mag je voor 2 yuan naar binnen, en dat is echt een aanrader. Beklim de heuvel en geniet van het verrassend mooie uitzicht over de Verboden Stad.

3. Bezoek het Plein van de Hemelse Vrede

Combineer je bezoek aan de Verboden Stad met een wandeling over het Plein van de Hemelse Vrede. Het Plein van de Hemelse Vrede – ook wel Tiananmen-plein genoemd – was het toneel van militaire marsen en studentenprotesten, waaronder het bloedige Tiananmenprotest uit 1989. Vanwege de geschiedenis is het plein een bezienswaardigheid op zich, maar ook de omliggende gebouwen zijn het bekijken waard.

Het plein meet 880 bij 500 meter en is daarmee het grootste plein ter wereld. Het wordt geflankeerd door de Poort van de Hemelse vrede en daarachter de Verboden Stad. Het parlementsgebouw ligt in het westen, en het gigantische Museum voor Chinese Geschiedenis in het oosten. In het midden van het plein staat het mausoleum waarin Mao Zedong ligt opgebaard.

4. Maak een uitstapje naar het Zomerpaleis in Beijing

Het Zomerpaleis in Beijing was het zomerverblijf van de Chinese keizers. Een indrukwekkend complex dat is gelegen aan een kunstmatig meer. Je vindt er prachtig versierde tempels, paviljoenen, tempels en andere bezienswaardigheden. De huidige gebouwen dateren van eind 19de eeuw en werden gefinancierd van het geld dat eigenlijk was bedoeld voor de Chinese Vloot. De uitbreiding van het Zomerpaleis was daarom een van de redenen dat de Chinezen de opiumoorlog hebben verloren. Let op: het Zomerpaleis in Beijing ligt een stukje buiten de stad. Om het indrukwekkende paleizencomplex te bezoeken moet je dus een flink stuk met de metro reizen. Maar de prachtige architectuur in combinatie met de uitgestrekte omgeving maken dat absoluut de moeite waard.

Stadsgids: Wat te doen in Beijing?

5. Wandel over Chinese Muur

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Beijing is natuurlijk de Chinese Muur. Je bezoek aan China is niet compleet zonder dit wereldwonder gezien te hebben. Er zijn verschillende stukken waar je de muur kunt bezoeken. De meest populairste plekken zijn bij Mutianyu en Badaling. Daar kun je makkelijk komen met het openbaar of tijdens een dagtrip. Liever geen andere toeristen op je vakantiefoto’s? Kies dan net als ik voor het stuk Chinese Muur tussen Jinshanling en Simatai. Je komt er het makkelijkst met een transfer vanuit Beijing.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

6. Verdwaal in de hutongs van Beijing

In de hutongs van Beijing krijg je een goed beeld van het leven van een doorsnee inwoner. Het leven in de traditionele volkswijken speelt zich hier namelijk grotendeels op straat af. Deze achterbuurtjes liggen in het noorden van de stad en het is leuk om er een dagje te gaan dwalen. Je kunt je per fietsriksja door de smalle straatjes laten transporteren, maar leuker is het om op eigen gelegenheid te verdwalen in het labyrint van grijze huisjes en doodlopende steegjes.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

7. De beroemde hutong Nanluoguxian bezoeken

Een van de mooiste hutongs van Beijing is Nanluoguxian. Deze hutong staat bekend om de goed bewaard gebleven traditionele architectuur. Het is zeker niet het meest authentieke stukje van Beijing, maar wie de mensen wegdenkt krijgt wel een mooi beeld van hoe het er hier vroeger uitzag. Tegenwoordig staat Nanluoguxian bij iedere toerist op de radar en is het straatbeeld een leuke mix van boetieks, restaurants en cafés. Je kunt hier goed eten, bijzondere souvenirs op de kop tikken en street food gerechten proeven. Nanluoguxian is een goed startpunt voor een wandeling door de hutongs. een willekeurige zijstraat in en meander in noordelijke richting naar de Drumtower en Belltower.

➞ Beijing tip: Een leuk hotel in Nanluoguxian is het Beijing Downtown Travelotel.

8. Doe een gratis wandeltour bij de Tempel van de Hemel

Er zijn veel mooie tempels in Beijing, maar de bekendste is Tempel van de Hemel, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit keizerlijke tempelcomplex bestaat uit meerdere historische gebouwen, waarvan de grote ronde tempel het bekendst is. De Tempel van de Hemel wordt vaak gezien als een meesterwerk van Chinese architectuur en religie, en is volgens velen de mooiste tempel van heel China. Tijdens deze gratis rondleiding maak je een wandeling naar de tempel en leer je meer over de geschiedenis dit heiligdom.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

9. Ga kunst kijken in het 798 Art District

De 798 Art Zone is een bijzondere bezienswaardigheid in Beijing. Grote verlaten fabriekshallen en grauwe loodsen domineren het uitzicht en hoge schoorstenen torenen boven de verlaten industriële zone uit. Wie beter kijkt zal ontdekken dat de imposante panden allesbehalve vergane glorie zijn. Waar vroeger fabriekslui aan het werk waren, zijn nu de ruime en fraai verlichte werkplaatsen en ateliers van kunstenaars, fotografen en andere creatievelingen. Neem zeker een paar uur de tijd om uitgebreid alle galeries, boekwinkeltjes en designwinkels te bekijken. Zorg daarnaast dat je voldoende contact geld op zak hebt om bijzondere kunstwerkjes en originele souvenirs te kopen.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

10. Leer Chinees koken tijdens een kookcursus

Chinezen houden er indrukwekkende eetgewoonten op na en de beste manier om deze te doorgronden is tijdens een kookcursus. In een halve dag leer je de basis van het Chinese koken. Leer snijden en wokken als een echte Chinees en ga aan de slag met authentieke frituur- roerbak of stoomtechnieken. Een kookcursus is vaak inclusief een bezoek aan de markt en na elke kooksessie wordt er uitgebreid getafeld. Dit vond ik persoonlijk een van de leukste dingen om te doen in Beijing.

➞ Beijing tip: Ook leuk om te doen: een street food tour met een local en op die manier de Chinese keuken leren kennen.

Doen: Een Chinese kookcursus in Beijing

11. Bewonder de mooiste tempels van Beijing

Maak kennis met de spirituele kant van Beijing door een bezoek te brengen aan de Lamatempel in het Dongchengdistrict. Het imposante tempelcomplex is één van de grootste Tibetaanse Boeddhistische kloosters ter wereld. Wandel over de prachtige binnenplaatsen. Doorkruis de naar wierook geurende zalen. Bewonder het 26 meter hoge standbeeld van Boeddha in het Paviljoen van Oneindig Geluk. De Lamatempel is geopend van 9.00 tot 17.00 uur en valt goed te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen en eveneens indrukwekkende Confuciustempel.

Stadsgids: wat te doen in Beijing?

12. Ga fietsen in Beijing

Een van de leukste dingen om te doen in Beijing? Fietsen! Beijing is de stad van 9 miljoen fietsen en net zo plat als de Nederlandse polder. Een goede reden om een keer de fiets te pakken in plaats van de metro. De meeste hoofdwegen hebben een aparte rijstrook voor fietsverkeer en daarmee is het een verrassend veilige manier om de stad te verkennen. Baja Bikes verhuurt goede fietsen en organiseert excursies onder leiding van een Engelstalige gids.

13. Spannende gerechten proeven op de markt

Culinaire daredevils komen tijdens een stedentrip Beijing flink aan hun trekken. Wie niet vies is van een gefrituurde spin of een pittig gekruide zeester, kan het best een bezoekje brengen aan de avondmarkt in Wangfujing Street. Deze markt ligt ten oosten van de Verboden Stad. De lange slinger van kraampjes is al van ver te herkennen aan de ronde rode lampionnetjes en de hordes hongerige ramptoeristen. Hier vind je een bijzonder groot aanbod aan exotische snacks: schorpioen en vleermuis op een stokje, schapenpenis van de grill en gefrituurde slang. Niet zo dapper maar wel erg nieuwsgierig naar het eten? De dumplings met varkensvlees en groenten zijn een stuk minder spannend, maar wel een veilig en lekker alternatief.

Stadsgids: Wat te doen in Beijing?

14. De rust opzoeken in de parken van Beijing

Het stikt van de groene zones en mooie parken in Beijing. Loop een willekeurig park binnen en het drukke verkeer en de hectiek op straat zijn direct vergeten. Neem een voorbeeld aan de bewoners van Beijing en doe rek-en-strek-oefeningen bij een bankje of hekje. In de parken vind je bovendien een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Beijing. Combineer bijvoorbeeld een bezoek aan de Tempel van de Hemel met een middagje wandelen in het omliggende park. Een andere optie is een wandeling in het Beihaipark, vlakbij de Verboden Stad. Dit park werd in de tiende eeuw aangelegd en is door UNESCO verklaart tot Werelderfgoed.

15. Tip voor een leuk hotel in Beijing

Waar te overnachten in Beijing? Het aanbod is groot en Beijing stik van de leuke plekken om te overnachten. Het is het leukst om een hotel te boeken in de hutongs, de volkswijkjes van Beijing. Ik slaap zelf in het heerlijke Templeside Lianlian Hutong Guesthouse. Een sfeervolle accommodatie ten noorden van de stad, en een echte aanrader voor stelletjes.

Iets vriendelijker voor je budget is het Beijing Downtown Travelotel. Dit hotel is gelegen in Nanluoguxiang, een van de leukste (toeristen)straatjes van Beijing met volop cafeetjes, restaurants en souvenirwinkels.

Stadsgids: Wat te doen in Beijing?

Ook op reis naar Beijing?

Enthousiast geworden en zin om alle wereldberoemde bezienswaardigheden in Beijing met eigen ogen te bekijken? Beijing ligt op ongeveer 10 uur vliegen van Amsterdam, en onder andere KLM en China Southern Airlines vliegen rechtstreeks op en neer. De prijs voor een direct retourticket begint bij € 700, maar je kunt ook onderweg een tussenstop maken. Voor een overzicht van actuele ticketprijzen en de beste deals kun je de prijzen van verschillende maatschappijen vergelijken via Tix.nl.

Reizen naar China

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

12 reacties

 1. Ik vond Beijing echt een geweldige stad. Vooral de parken vond ik bijzonder en vooral ’s ochtends vroeg. De muziek en alle locals die bezig waren met al die soorten ochtend gymastiek. Echt geweldig!

 2. Wat een leuk overzicht!

  Na een kleine week Beijing werd ik helemaal dol van de drukte. Ik was een beetje opgelucht toen ik de trein instapte. Zo te zien heb ik een aantal gave dingen gemist, vooral het koken had me leuk geleken.

  1. Ja Beijing heeft zeker zijn mooi plekjes! Ik was er tijdens Golden Week, was ook niet heel prettig met alle Chinezen die vakantie hebben ;)!

  1. Ja dat geloof ik graag! Het schijnt ook enorm warm te zijn in de zomer. Ik was er in oktober (perfect) en november (net te koud).

 3. Hoewel ik een haat-liefdeverhouding met China heb vind ik Beijing echt een geweldige stad! Jammer dat ik de vorige keer het art district niet heb bezocht, ziet er tof uit :)

  1. Ja dat kunstdistrict was tof! Maar er is zoveel te zien in Beijing, kan me voorstellen dat andere plekken prioriteit hebben. Ik heb het zelf ook mijn tweede keer pas bezocht, want de eerste keer had ik het te druk met andere delen van de stad :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset