Zoeken
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

De leukste dingen om te doen tijdens een stedentrip Praag

De leukste tips voor een stedentrip Praag

Praag is een van de mooiste hoofdsteden van Europa en een aaneenschakeling van historische hoogtepunten. Tijdens een weekendje weg moet je in ieder geval het fotogenieke oude centrum gezien hebben, met haar indrukwekkende Karelsbrug en iconische klokkentoren. Maar Praag heeft meer te bieden voor een stedentrip. Je kunt hier volop lekker eten en in de levendige wijken buiten het centrum kun je eenvoudig de busladingen met toeristen ontlopen.

Ga jij binnenkort op stedentrip naar Praag en ben je op zoek naar originele tips? Lees dan snel verder.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

WAT TE DOEN IN PRAAG?

TIPS VOOR EEN STEDENTRIP PRAAG

Voor mijn gevoel ben ik de laatste persoon op aarde die Praag heeft ontdekt, maar mocht jij er ook nog nooit zijn geweest dan heb je misschien wel wat aan mijn tips. Ik heb mijn best gedaan om niet alleen de grote bezienswaardigheden te benoemen, maar ook wat onbekendere tips voor Praag. Heb je zelf nog toffe tips en aanvullingen? Laat een reactie achter in de comments.

1. KARELSBRUG

Laat ik maar meteen beginnen met de bekendste bezienswaardigheid in Praag: de Karelsbrug. Dit is de mooiste brug van de stad en alleen toegankelijk voor voetgangers. De eerste steen werd in het jaar 1357 gelegd en sindsdien hebben heel wat mensen via deze weg de rivier overgestoken. In het weekend ziet het zwart van de toeristen, maar je kunt het ze niet echt kwalijk nemen. De Karelsbrug is ook gewoon heel mooi. Hij heeft een totale lengte van ruim 500 meter en wordt ingeklemd door twee prachtige torens. Verspreid over de brug staan bovendien 30 standbeelden, waarvan het beeld van Johannes van Nepomuk de bekendste is. Er wordt namelijk gezegd dat als je over het bronzen plakkaat op zijn sokkel wrijft, je een leven vol voorspoed en geluk voor je hebt liggen.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

2. ASTRONOMISCHE KLOK VAN PRAAG

Deze bezienswaardigheid wordt in elke reisgids genoemd en mag daarom ook niet ontbreken in dit lijstje met tips voor Praag. De Astronomische klok is het mooiste uurwerk op aarde. Het geeft niet alleen de tijd, maar ook de stand van de zon en de sterrentijd aan. De klok is een ingenieus staaltje techniek dat al aan het begin van de vijftiende eeuw werd gemaakt en over de geschiedenis doen wilde verhalen de ronde. Het schijnt dat de klokkenmaker na oplevering blind werd gemaakt omdat men bang was dat hij een nog mooiere klok zou maken voor een andere stad. Zijn reactie? De klokkenmaker vernielde de klok en sprak een vloek uit over het uurwerk, waardoor deze 100 jaar lang niet gerepareerd kon worden.

Of het waar is of niet: loop zeker even langs als je in de buurt bent. Plan je bezoek bij voorkeur op het hele uur. Elk uur stroomt het plein voor de klok vol met mensen, want dan gaan de twee luikjes open en komt er een hele rij apostelen tevoorschijn. Ik was zelf niet enorm onder de indruk, maar jij misschien wel.

De leukste tips voor een stedentrip Praag

3. BEKLIM DE TOREN VAN HET STADHUIS

Wat ik wel een echte aanrader vond: je kunt de klokkentoren ook beklimmen. Vanaf de bovenste verdieping van het oude Raadhuis heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Je ziet het oude stadsplein van boven, maar ook de bezienswaardigheden als de Praagse Burcht, de lokale Eiffeltoren en de lelijke televisietoren.

Tips voor een stedentrip Praag

4. OLD TOWN SQUARE

In de wintermaanden vind je hier de kerstmarkt van Praag, in de zomermaanden stikt het hier van de terrassen. Als ik een tip mag geven: probeer de horeca rondom dit plein zo veel mogelijk te vermijden, want je loopt zo in een toeristenval. Er zijn veel leukere en betere restaurantjes in dit deel van de stad te vinden, dus laat het op dit plein alleen bij een beetje rondkijken. Toch ergens aanschuiven? Volgens mijn reisgids is Restaurace Mincovna het enige kwalitatieve adresje om iets te eten en te drinken. Ik heb deze plek zelf niet geprobeerd, maar de goulash schijnt erg goed te zijn.

De leukste tips voor een stedentrip Praag

5. DE LEUKSTE TIP VOOR PRAAG: DOE EEN FOOD TOUR

Of ik ook originele tips voor Praag heb? Zeker! Hou je van lekker eten en ben je benieuwd waar de locals graag aanschuiven? Ga dan mee met een food tour. Ik sluit aan bij een rondleiding van Eating Prague, die je maar liefst vier uur lang op sleeptouw neemt langs de lekkerste adresjes. Mijn gids is de goedlachse Petra, die allemaal leuke tips heeft voor Praag en bovendien ontzettend goed kan vertellen. Onderweg bezoek je zes verschillende restaurants en eettentjes, proef je typisch Tsjechische gerechtjes en leer je bovendien een hoop over de stad zelf. Het is slim om dit op je eerste dag van je stedentrip te doen, zodat je alle tips direct in de praktijk kan brengen. Echt een aanrader. En heel handig: direct na afloop krijg je een documentje in je mail met daarin nog veel meer tips voor leuke restaurants in Praag.

➞ Lees ook: Tijdens deze food tour in Praag leer je de Tsjechische keuken pas echt kennen

Food tour Praag met Eating Europe
Food tour Praag met Eating Europe

6. BEKIJK DE KUNSTWERKEN VAN DAVID CERNY

David Cerny is het enfant terrible van de Praagse art scène en tijdens een stedentrip kun je maar moeilijk om zijn werk heen. Cerny’s kunstwerken zijn meestal een dikke middelvinger richting de politiek en hebben een activistische ondertoon. Zo staan in de tuin van het Kafka Museum twee mannen te plassen in een vijver in de vorm van Tsjechië en hangt in de Lucerna Passage net zolang een paard ondersteboven tot er een capabel kabinet is verkozen. Cerny is daarnaast verantwoordelijk voor de baby’s met barcodehoofden die de oerlelijke televisietoren sieren en maakte ook het iconische beeld met de naam METALmorphosis. Vrijwel alle beelden bevinden zich in de openbare ruimte en zijn gratis te bezoeken.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

7. HOLESOVICE

De leukste wijk van Praag is Holesovice, een buurt met veel Oostblok flats die zich de laatste jaren heeft ontpopt tot hipsterparadijs. Het is met de metro slechts een paar minuten reizen en je bent er makkelijk een hele dag zoet. Een van de hoogtepunten is Dox, het museum voor moderne kunst. Op het programma staan regelmatig wisselende tentoonstellingen, maar ook de zeppelin op het dak is een bezoekje waard. Een andere aanrader is het complex van de Praagse markt. In de historische markthallen vind je niet alleen een boerenmarkt, maar ook hippe restaurants, galeries en een cultureel centrum. Binnenkort vind je op Expeditie Aardbol een uitgebreid verslag over deze toffe wijk, met nog meer leuke tips voor Praag.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

8. FIETSTOUR LANGS DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN PRAAG

De leukste manier om de verschillende bezienswaardigheden van Praag af te strepen is tijdens een fietstour met gids. Via organisatie Baja Bikes kun je een tour boeken met Nederlandstalige tourguide, wat ideaal is als je meer wilt weten over een bepaalde plek of bezienswaardigheid. In een paar uur tijd streep je verschillende bekende én onbekende plekken in Praag af, en ondertussen kun je je gids vragen om de leukste local tips.

9. PRAAGS STREET FOOD: TRDELNIK

Officieel komen ze niet eens uit Tsjechië maar uit buurland Hongarije, maar dat maakt het zeker niet minder lekker. Trdelnik (of Chimney Cake) is een zoet broodje dat wordt geroosterd boven hete kolen en je kunt het overal op straat krijgen. De bakker wikkelt het deeg rondom een dikke stok en daardoor krijgt het zijn iconische holle vorm. De buitenkant heeft een laagje van suiker en kaneel en het ‘hoorntje’ kan gevuld worden met jam, vruchtjes, ijs of bijvoorbeeld slagroom. Ik vond het echt mega lekker, dus zeker een aanrader voor jouw stedentrip naar Praag.

➞ Lees ook: 15 leuke restaurants in Praag

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

10. PENGUINS SPOTTEN OP KAMPA ISLAND

Dit vond ik persoonlijk een van de mooiste plekjes van Praag. Kampa Island ligt aan de overkant van de Karelsbrug en wordt door een gracht gescheiden van de rest van de stad. Het eiland bestaat grotendeels uit een park, maar je vindt hier ook veel mooie straatjes, pastelkleurige huizen en een aantal bezienswaardigheden. De straten zijn in tegenstelling tot het centrum verrassend stil, al trekken de kunstwerken aardig wat toeristen. Hier kun je dezelfde baby’s spotten als op de televisietoren en van dichtbij zien hoe hun gezicht is vervangen door een barcode. En een paar stappen verderop heb je niet alleen mooi uitzicht over de Karelsbrug, maar vind je ook een kunstwerk met gele pinguïns.

De leukste tips voor een stedentrip Praag

11. PRAAGSE BURCHT

Voor het ontstaan van de Praagse Burcht moeten we heel wat jaren terug in de tijd reizen. De eerste steen werd gelegd in het jaar 870 en het complex groeide uit tot de grootste ommuurde burcht ter wereld. Binnen de oude vestingmuren vind je kerken, kathedralen, paleizen en prachtig aangelegde tuinen. Je kunt hier makkelijk een hele dag zoet zijn met het dwalen door de sfeervolle straatjes en bewonderen van de indrukwekkende architectuur, dus neem zeker je tijd om de Praagse Burcht te bekijken. Tot de hoogtepunten worden onder andere het Gouden Straatje en de Sint-Vitus Kathedraal gerekend.

Tip: om de Praagse Burcht te kunnen bezoeken moet je vaak in de rij staan, voor onder andere kaartverkoop en veiligheidschecks. Je kunt je wachttijd verkorten door van tevoren een kaartje te kopen en de rij voor de ticketbalie over te slaan. Het is ook mogelijk om de burcht onder begeleiding van een gids te bezoeken.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

12. OP ZOEK NAAR STREET ART IN ZIZKOV

Mijn ultieme tip voor Praag? Blijf niet alleen hangen rondom het oude centrum, maar bekijk ook de wijken daarbuiten. Zizkov wordt ook wel het alternatieve district van Praag genoemd. Volgens de onofficiële statistieken vind je nergens in Europe zoveel kroegen per vierkante kilometer als hier, maar er valt meer te doen dan bier drinken. In Zizkov kun je de indrukwekkende televisietoren met de baby’s van David Cerny bekijken, maar je vindt er ook aardig wat street art. Zizkov staat daarnaast bekend om haar vette street art én uitstekende koffie. De obscure barretjes worden hier namelijk moeiteloos afgewisseld met hippe koffietentjes.

De leukste tips voor een stedentrip Praag

13. JOSEFOV: DE JOODSE WIJK VAN PRAAG

De mooiste wijk in het historische stadscentrum van Praag is Josefov, oftewel de Joodse wijk. Hier wordt het straatbeeld bepaald door statige herenhuizen, luxe boetieks en hummusbars. Dat was vroeger wel anders. Ten tijde van de Middeleeuwen was dit een van de onveiligste buurten in de stad, maar dankzij een fikse renovatie in de negentiende eeuw heeft Josefov dezelfde allure als Parijs.

In dit deel van Praag kun je bovendien de nodige bezienswaardigheden vinden. Er zijn maar liefst zes synagoges en een Joodse begraafplaats. Deze plekken hebben wonderbaarlijk genoeg de Tweede Wereldoorlog overleefd, omdat het schijnt dat Hitler dit deel van de stad wilde bewaren als openluchtmuseum over het uitgestorven Joodse ras. Vind je het interessant om meer te weten te komen over deze buurt? Dan kan ik het aanraden om aan te sluiten bij een wandeltour met gids. Tijdens deze wandeling van Getyourguide (€ 39) krijg je in 2,5 uur de belangrijkste feiten te horen en is toegang tot drie synagoges en de Joodse begraafplaats inclusief.

Er is ook een gratis wandeltour die naast de Joodse wijk het oude stadscentrum van Praag aandoet. Tijdens deze tour mag je echter niet naar binnen bij de verschillende bezienswaardigheden.

De leukste tips voor een stedentrip Praag

14. JOHN LENNON WALL

De John Lennon Wall ligt een beetje uit de richting, maar is de korte omweg zeker waard. Dit is het bekendste stukje street art van de hele stad en kent bovendien een interessante geschiedenis. Het kunstwerk ontstond in de jaren 80, toen na de dood van John Lennon een portret en enkele songteksten op een muur tegenover de Franse Ambassade verschenen. Het was een vorm van protest tegen het communistische regime en elke week kwamen er nieuwe leuzen bij te staan. In de jaren die volgden is het regelmatig overgeschilderd door verschillende protestgroepen en inmiddels ziet de muur er elk seizoen anders uit. Kunstenaars, maar ook toeristen laten regelmatig een boodschap achter. Zo staan er momenteel veel leuzen op over de demonstraties in Hong Kong.

Let op! Sinds een paar maanden is het echter niet meer toegestaan om lukraak dingen op de muur te schrijven. Er hangen bewakingscamera’s en er wordt vaker gesurveilleerd. Laat je dus niet verleiden om ook iets op de muur te schrijven.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

15. MAAK EEN RITJE IN DE TRAM

Koop alsjeblieft geen kaartje voor de Hop on Hop off bus, want er zijn leukere én goedkopere manieren om de stad te zien. Tijdens een ritje in een van de iconische rode trammetjes bijvoorbeeld. Deze zijn onderdeel van netwerk van openbaar vervoer en rijden door de hele stad. Een kaartje kost 24 CZK en is 30 minuten geldig, precies genoeg voor een ritje. Neem tram 22 voor de route die je langs de mooiste bezienswaardigheden in Praag rijdt.

De leukste tips voor een stedentrip Praag
De leukste tips voor een stedentrip Praag

16. TIP VOOR EEN HOTEL IN PRAAG

Praag is verrassend goedkoop en je bent hier over het algemeen weinig geld kwijt voor een overnachting in een hotel. Ik slaap zelf in het super centrale Design Metropol Hotel, dat midden in het oude centrum ligt. Je kunt vanaf deze locatie bijna kruipen naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag en anders zit de metro om de hoek.

Waarom je verder voor dit hotel zou moeten kiezen? De kamers zijn strak ingericht en brandschoon, en elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Al met al een goede uitvalsbasis en een fijne plek om te overnachten in Praag.

17. OOK NAAR PRAAG? ZO KOM JE ER

Praag ligt op ongeveer een uurtje vliegen van Amsterdam en ik reis lekker goedkoop met EasyJet. Eenmaal aangekomen op Tsjechische bodem kun je heel eenvoudig met het openbaar vervoer van de luchthaven naar de stad reizen.

Praag is niet zo groot als bijvoorbeeld Londen of Parijs en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Je kunt voor (110 CZK) een dagkaart kopen voor het openbaar vervoer. Check wel even of je dat geld er daadwerkelijk uit gaat halen. Ik heb maar enkele keren gebruik gemaakt van de tram of metro, en losse kaartjes waren daarom goedkoper. Deze kosten 24 CZK voor 30 minuten. Wil je een taxi pakken? Installeer voor je eigen veiligheid de Uber app en maak geen gebruik van normale taxi’s. Deze werden mij door de lokale bevolking namelijk afgeraden en daarom heb ik in Praag alleen Uber gebruikt. Is ook nog eens goedkoper.

Food tour Praag met Eating Europe

Reizen naar Tsjechië

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

    1. Het is wel lang rijden, dus ik zou je dan willen adviseren om een lang weekend naar Praag te plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Tsjechië

De Tsjechische hoofdstad Praag is natuurlijk de grote publiekstrekker, maar wist je dat er nog veel meer te zien en te doen valt? Tsjechië staat bekend om haar indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en eeuwenoude kastelen, hoogtepunten die je tijdens een roadtrip aan de lopende band zult tegenkomen.

Meer lezen over reizen en backpacken in Tsjechië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset