Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 juni 2023

3 x ideeën voor een leuke stedentrip in het Zwarte Woud

Leuke steden in het Zwarte Woud

Zet voor een leuke stedentrip eens koers naar het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Wellicht niet de bekendste regio om te citytrippen en cultuur te snuiven, maar juist daarom de moeite waard. Hier kun je je onderdompelen in levendige steden vol bijzondere bezienswaardigheden. Duik bijvoorbeeld in het verleden van goudstadje Pforzheim of doe een tour per segway in de wijngaarden rondom Baden-Baden.

Cultureel Karlsruhe

Nume net hudeln, oftewel: gewoon niet haasten, is het motto van de inwoners van Karlsruhe. Een van de grootste steden in de regio Baden-Würrtemberg en een hele relaxte bestemming voor een stedentrip. Neem nou bijvoorbeeld alleen al het weer: Karlsruhe is een van de zonnigste steden in Duitsland. Daarnaast valt er genoeg te doen in de stad die zich de toegangspoort tot het Zwarte Woud noemt: kunst, cultuur en lekker eten gaan hier hand in hand.

Karslruhe Schloss
© KME; Foto: Juergen Roesner

Paleis van Karlsruhe

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Karlsruhe is het paleis, een statig slot die vroeger het middelpunt van de stad moest vormen. Dat kun je het beste zien als je de toren beklimt, want vanaf hier zie je pas echt goed welke vorm het stadscentrum van Karlsruhe heeft. In het paleis zijn verschillende tentoonstellingen en exposities, maar het park eromheen is op een mooie zomerdag misschien nog wel leuker om te bezoeken. Ben je van half augustus tot half september in Karlsruhe? Zorg dat je na zonsondergang in de buurt van het paleis bent, want er wordt dan elke avond een spectaculaire lichtshow opgevoerd.

Kunsthalle@ZKM

Karlsruhe mag zich sinds 2019 UNESCO City of Media Arts noemen. Met maar liefst 130 culturele instellingen valt er altijd iets te zien. Een van de hoogtepunten is het centrum voor kunst en Media: ZKM, dat onderdak biedt aan de kunsthal van Karlsruhe. Deze was lange tijd gesloten vanwege een renovatie, maar is sinds deze lente weer geopend voor publiek. In de enorme hal kun je kunstwerken van grote namen als Rubens, Rembrandt, Cézanne, Gaugain en Miró bewonderen.

Karlsruhe ZKM
Foto: Uli Deck

Terug naar de jaren ‘80

Eighties kids moeten nu even opletten, want vanaf 17 juni 2023 kun je in het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe de tentoonstelling een tentoonstelling over de jaren 80 bezoeken. Van Gameboy tot Walkman, the 80s-they’re back! is een nostalgische reis door de tijd. 

Stedentrip naar het groene Pforzheim

De stad Pforzheim is gelegen in het noordelijk deel van het Zwarte Woud en met elf musea, vier kastelen en restaurants uit alle windstreken een geweldige bestemming voor een stedentrip. Pforzheim mag zich daarnaast een van de groenste steden van Duitsland noemen: ruim 80 procent van de stad bestaat uit bomen, planten en natuur. 

Pforzheim
Foto: Pierre Johne

Outdoor

Een van de leukste manieren om de verschillende bezienswaardigheden in Pforzheim te bekijken? Tijdens een mooie wandeling. Binnen de stadsgrenzen vind je ruim 100 kilometer aan wandelroutes die langs oude Romeinse muren, kasteelruïnes en rivieroevers leiden. Daarnaast beginnen hier een aantal langeafstandswandelingen die helemaal tot Zwitserland lopen en kun je hier ook op de fiets stappen voor bijvoorbeeld de 276 kilometer lange Schwarzwald Panorama Radweg.

Goudstadje 

Goud en sieraden zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Pforzheim. Al in de 18de eeuw werden kinderen uit het lokale weeshuis aan het werk gezet om juwelen te maken. In de verschillende musea leer je meer over de goudindustrie. Daarnaast kun je ook een bezoekje brengen aan Schmuckwelten, de grootste sieraden- en horlogewinkel van Europa. 

Pargamon Panorama Pforzheim
Foto: Tom Schultze

360º panorama

Reis terug in de tijd naar het jaar 129 na Christus met behulp van een een indrukwekkende kunstinstallatie in de Gasometer Pforzheim. Dit gigantische 360º panorama van kunstenaar Yadega Asisi is een visualisatie van de oude Griekse stad Pergamon.

Baden-Baden

Ingeklemd tussen de woeste natuur van het Zwarte Woud en de zonnige wijngaarden van Zuid-Duitsland ligt Baden-Baden. Een kosmopolitische stad waar de natuur verrassend genoeg nooit ver weg is. Met name in de zomermaanden komt de stad in alle opzichten tot bloei. Niet alleen zijn de parken en groene Lichtentaler Allee in deze periode op hun mooist, ook de evenementenkalender is dan goed gevuld. Van concerten tot theatervoorstellingen, en van tentoonstellingen tot food festivals, er valt altijd wat te doen.

Baden-Baden
Foto: Baden-Baden Kur Tourismus GmbH C. Cancellieri

Kunst in de open lucht

Deze zomer zal de Kurgarten, de tuin tegenover het Kurhaus, worden omgetoverd tot een kunstmuseum in de open lucht. Elk jaar krijgt een andere kunstenaar de eer om diens werk tentoon te stellen en dit jaar is het de beurt aan de Berlijnse artiest Nevin Aladağ.

Wijntour per segway of e-bike

Op slechts tien minuten rijden van het centrum van Baden-Baden ligt de wijnregio Rebland. Hier groeien verschillende druivenrassen en die moet je natuurlijk geproefd hebben. Je kunt een tour doen langs de verschillende wijnhuizen per e-bike of segway. 

Baden-Baden
Foto: Christian Grund

Michelinsterren

Tijdens een stedentrip naar Baden-Baden wordt goed gezorgd voor de inwendige mens. Er zijn maar liefst twee restaurants met een Michelinster: Le Jardin de France en Maltes Hidden kitchen. Het is ook leuk om aan te schuiven in een traditionele weinstube, voor een kennismaking met lokale smaken. 

Jubileumjaar van het concertgebouw

Het operagebouw van Baden-Baden bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd. Lukt het niet om een kaartje te bemachtigen of ben je niet zo van de klassieke muziek? Het is ook leuk om gewoon een kijkje te nemen in het mooie gebouw.

Meer tips voor een reis naar Zuid-Duitsland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Verantwoording: in samenwerking met Tourismus Marketing GmbH 
Baden-Württemberg. De foto boven het artikel is gemaakt door Black Forest Production

Reizen naar Duitsland

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset