Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
7 april 2022

De vetste street art van Nederland vind je in… Heerlen!

Street art in Heerlen

Laatst was ik een dagje in Heerlen, een bestemming die waarschijnlijk niet meteen in je opkomt als je een leuke Nederlandse stad wilt bezoeken. Toch is Heerlen een stedentrip waard, want het staat namelijk ook wel bekend als dé street art hoofdstad van Nederland. Jazeker, dat lees je goed. Dit vroegere mijnstadje barst van de indrukwekkende street art en tijdens een wandeling kom je kunstwerken van toonaangevende artiesten tegen. Van enorme murals op de zijkant van flatgebouwen tot kleinere kunstwerkjes waar je echt naar moet speuren: als je van street art en graffiti houdt, dan moet je koers zetten naar Heerlen.

STREET ART IN HEERLEN

DE MURAL-HOOFDSTAD VAN NEDERLAND

Dat street art het karakter van een stad in positieve zin kan veranderen, dat weten ze in Heerlen al geruime tijd. In 2013 werd besloten om de vele kale muren een facelift te geven en te voorzien van levensgrote muurschilderingen (murals). Een goede zet, want de voormalige mijnstad was voorheen nou niet bepaald de meest inspirerende plek in Limburg. Mede dankzij de vele openbare kunstwerken is er in het straatbeeld een hoop veranderd. De betonnen jungle dient als canvas voor vele vooraanstaande kunstenaars die de stad voorzien van wat kleur.

Street art in Heerlen
Street art in Heerlen

GRAFFITI EN STREET ART SPOTTEN

Je hoeft niet lang te zoeken als je op zoek bent naar mooie kunstwerken in de openlucht. In Heerlen vind je vele tientallen muurschilderingen en elk jaar komt er nieuwe street art bij. Het leuke is dat de street art in Heerlen zich niet beperkt tot het centrum van de stad. Ook de gewone woonwijken en flatgebouwen aan de rand van de stad zijn voorzien reusachtige kunstwerken. Zodra je de stad binnenrijdt moet je je ogen openhouden, want op elke straathoek heb je kans om iets moois tegen te komen.

➞ Lees ook: In dit Zwitserse skigebied kun je street art spotten op de piste

Street art in Heerlen
Street art in Heerlen: Dzia

STREET ART TOUR DOOR DE GESCHIEDENIS VAN HEERLEN

Er zijn in Nederland nog niet heel veel steden die street art zo’n prominente plek geven in het straatbeeld, maar in Heerlen worden elk jaar weer nieuwe artiesten gevraagd om een bijdrage. Ze krijgen de opdracht om kale muren van onder andere parkeergarages en flatgebouwen te voorzien van een creatieve muurschildering. Velen laten zich daarvoor inspireren door de stad zelf. Zo zijn er kunstwerken die verwijzen naar de geschiedenis van de Heerlense mijnen. Maar ook het Romeinse erfgoed komt op verschillende plekken in de stad terug.

Street art in Heerlen
Street art in Heerlen
Street art in Heerlen
Street art in Heerlen

BEKENDE ARTIESTEN

Dat je Heerlen best in één adem mag noemen met internationale street art bestemmingen als Berlijn en New York, wordt bewezen door de vele toonaangevende artiesten die hier de afgelopen jaren hebben gewerkt. Als je net zoals ik groot liefhebber bent van street art, dan zul je sommigen wel herkennen. Zo ben ik het werk van Dzia ook al eens tegengekomen in Praag en heb ik de murals van Rotterdammer Eelco van den Berg ook tijdens een street art tour in New York gespot. Andere grote namen die je in Heerlen kunt bewonderen zijn onder andere Os Gemeos (Brazilië), Inti (Chili), Gaia (VS), Hendrik Beikirch (Duitsland) en DALeast (China).

➞ Lees ook: Doen: Graffiti en street art tour in Barcelona

Street art in Heerlen: Eelco van den Berg
Street art in Heerlen
Street art in Heerlen: Os Gemeos
Street art in Heerlen

OOK OP STREET ART TOUR DOOR HEERLEN?

Heerlen is als een openluchtmuseum en alle muurschilderingen zijn gratis te bewonderen. Je moet echter wel weten waar je precies moet zijn. Als je een rondje loopt door het centrum kom je gegarandeerd veel mooie street art tegen, maar je zult er ongetwijfeld ook een aantal over het hoofd zien. Ik stippelde daarom zelf een route uit met behulp van een aantal interactieve kaartjes die ik online vond.

Heerlen Murals
Street Art Heerlen
Street Art Cities

Je kunt daarnaast ook de stads- en muralgids Enne (€ 6,95) aanschaffen bij de VVV of aansluiten bij een speciale street art rondleiding (€ 8,75). Deze wordt elke eerste zondag van de maand gehouden en duurt anderhalf uur.

Street art in Heerlen
Street art in Heerlen

REIZEN NAAR HEERLEN

Met de trein: Wil je ook street art spotten in Heerlen? De Zuid-Limburgse stad is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt midden in het centrum en op loopafstand van vele mooie murals en street art. Als je geen zin hebt om te lopen kun je hier ook een OV-fiets huren.

Met de auto: Zelf bezoek ik Heerlen met de auto. Als je buiten het centrum op zoekt gaat naar street art kun je op veel plekken gratis parkeren, in het centrum heb je keus uit een aantal betaalde parkeergarages.

In principe heb je aan één dag genoeg als je alle kunstwerken wilt bekijken, maar de stad ligt niet heel centraal. Als je een nachtje wilt blijven slapen, dan kun je een kamer boeken bij B&B The Project. Deze bed & breakfast is al net zo kunstzinnig als de rest van de stad Heerlen en ligt op loopafstand van het station.

Street art in Heerlen
Street art in Heerlen
Street art in Heerlen
Street art in Heerlen
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset