Zoek
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

De leukste streetart-steden van Nederland

Street art in Heerlen

Streetart is in veel steden niet meer weg te denken uit het straatbeeld en het heeft zich ontpopt tot een van de invloedrijkste kunststromingen van dit moment. In wereldsteden zoals New York, Johannesburg en Londen kom je de mooiste creaties gewoon in de openlucht tegen, maar ook in Nederland wordt op steeds meer plekken ruimte gemaakt voor graffiti en streetart. Stadscentra veranderen in ware openluchtmusea en kunst kijken was nog nooit zo makkelijk en toegankelijk.

Maar waar in Nederland moet je naartoe als je op zoek bent naar vette streetart? Ik maakte een lijstje met mijn favoriete Nederlandse steden voor liefhebbers van graffiti, murals en streetart.

HEERLEN

STREETART-HOOFDSTAD VAN NEDERLAND
Street art in Heerlen

Ik schreef het al eerder: Heerlen is dé streetart-hoofdstad van Nederland. In deze voormalige mijnwerkersstad vind je meer dan 100 verschillende murals en graffitikunstwerken. Overal in de stad zijn grote werken te vinden en er worden zoveel mogelijk kale, lege muren benut. Er zijn verschillende grote internationale artiesten die hier hun handtekening hebben achtergelaten, waaronder Dzia, Os Gemeos en Gaia.

Plattegrond: Heerlen Murals, Street Art Heerlen en Street Art Cities
Streetart tour met gids: € 8,75 p.p.

AMSTERDAM

STREETART MUSEA & STRAATKUNST OP DE NDSM-WERF
Tips voor Amsterdam Noord

In Amsterdam stikt het van de mooie streetart, graffiti en murals. Met name in Amsterdam-Noord kun je er bijna niet omheen. Pak bijvoorbeeld het pontje naar de NDSM-werf om het enorme kunstwerk van Anne Frank te spotten. En als je toch in de buurt bent, dan moet je ook meteen een kijkje nemen bij STRAAT. Dit is het nieuwste museum voor graffiti en streetart in Amsterdam. Ook elders in de stad vind je een hoop mooie werken. Zo kun je in Amsterdam-West op bezoek bij het Street Art Museum Amsterdam. Dit project bestaat uit meer dan 200 kunstwerken die zijn verspreid over een gebied van zo’n drie vierkante kilometer. Tijdens een wandeling met gids kun je de mooiste exemplaren spotten.

Plattegrond: Street Art Cities
Street Art Museum Amsterdam: € 15 via de officiële website
Tickets voor STRAAT: € 17,50 via Tiqets.com

ROTTERDAM

MURALS EN GRAFFITI VOOR HET UITKIEZEN

Het is niet moeilijk om toffe streetart in Rotterdam te spotten. Direct rondom het centraal station vind je een aantal murals die zo groot zijn dat je er maar moeilijk omheen kunt. Ter hoogte van de Delftse Straat zijn een aantal mooie te vinden, maar langs de West-Kruiskade kom je ook genoeg tegen. Andere goede streetart locaties in Rotterdam zijn de straten rondom de Witte de Withstraat en de Afrikaanderbuurt.

Plattegrond: Rewriters App of Street Art Cities
Streetart tour met gids: € 15 p.p.

DEN BOSCH

STREETART-SILO'S OP DE TRAMKADE

Op verschillende plekken in Den Bosch vind je de indrukwekkende streetart en graffiti, maar je moet vooral goed opletten rondom het Centraal Station. Een van de meest iconische streetart hotspots is de Tramkade, waar een groepje oude silo’s is beschilderd voor verschillende artiesten. Dit is overigens niet het enige kunstwerk in de buurt. Ook in de rest van de wijk vind je een hoop toffe graffiti en streetart.

Plattegrond: Street Art Cities

TILBURG

OP ZOEK NAAR STREETART BIJ DE SPOORZONE
Spoorzone, Tilburg

De Brabantse steden hebben niet bepaald achteraan gestaan wat streeart betreft, en dat geldt ook voor Tilburg. Al vanuit de trein spot je de eerste exemplaren, want de Spoorzone achter het station is een geliefde plek onder kunstenaars. Ook elders in de stad moet je je ogen openhouden voor bijzondere en grappige kunstwerken, de een is namelijk opvallender dan de ander. Zo kun je de in de Tuinstraat een wel heel kunstzinnig zebrapad oversteken.

Plattegrond: Street Art Cities

EINDHOVEN

STREETART PROJECT IN (FIETS)TUNNELS

Met maar liefst 151 kunstwerken verdient Eindhoven zeker een plekje in dit lijstje met toffe streetart in Nederland. De mooiste exemplaren zijn verzameld rondom Strijp-S en de Berenkuil, maar eigenlijk kun je overal in de stad wel iets spotten. Het leuke aan Eindhoven is dat de streetart niet beperkt blijft tot muren en elektriciteitskastjes, want ook verschillende (fiets)tunnels hebben een kleurrijk jasje gekregen. Dit speciale project ‘Tunnelvisie’ is overigens nog lang niet afgelopen en er komen dus nog steeds nieuwe kunstwerken bij.

Plattegrond: Street Art Cities
Streetart tour met app: Vanaf € 24,95 p.p.

BREDA

WANDELEN EN FIETSEN LANGS DE BLIND WALLS GALLERY

In Breda kun je een wandeling (of fietstocht) maken langs de Blind Walls Gallery. Dit kunstproject kun je best omschrijven als een openluchtgalerie met meer dan 100 kunstwerken. Er zijn in de stad verschillende routes uitgestippeld die je een selectie van de werken laten zien. Zo kun je in het centrum een rondje van 3,5 kilometer maken, maar bijvoorbeeld ook kiezen voor een tocht van maar liefst 28 kilometer.

Plattegrond: Blind Walls Gallery of Street Art Cities
Streetart tour met gids: Vanaf € 15 p.p.

ARNHEM

JAARLIJKS 3D-FESTIVAL IN HET CENTRUM VAN DE STAD
Street art in Arnhem

Rondom het stationsgebied en in het centrum van Arnhem vind je een hoop streetart. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door de winkelstraten, maar bijvoorbeeld ook als je met de auto over het Roermondsplein rijdt. Een wandeling langs het water levert in Arnhem doorgaans ook de nodige mooie exemplaren op: ter hoogte van de Boterdijk zijn tientallen kunstwerken te vinden. Daarnaast is Arnhem in de zomermaanden regelmatig het toneel van het World Street Painting Festival, waarbij 3D-schilders de mooiste creaties maken op straat.

Plattegrond: Street Art Cities

DEN HAAG

STREETART ALS PROJECT TEGEN VANDALISME

Het aantal kunstwerken en streetart in Den Haag Centrum valt een beetje tegen, maar daarbuiten is gelukkig een hoop moois te zien. Zo werd in samenwerking met het Haagse Gemeentemuseum een project opgestart in de wijk Segbroek. In totaal werd daar zo’n 2000 vierkante meter aan muren en electriciteitshuisjes beschilderd om vandalisme tegen te gaan. Een andere streetart hotspot vind je in de Binkhorst. Hier is een aparte route uitgestippeld langs 30 werken van internationale én lokale artiesten.

Plattegrond: The Hague Street Art Tour of Street Art Cities

UTRECHT

STREETART STAD IN OPKOMST
Street art in Utrecht

Van de grote Nederlandse steden liep Utrecht lange tijd een beetje achterop als het om streetart ging. Maar daar is de laatste jaren aardig verandering in gekomen. Er zijn verschillende artiesten aan het werk gezet en inmiddels vind je op tal van plekken in de stad toffe kunstwerken. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand maakte bijvoorbeeld een aantal reusachtige werken van Caravaggio na. Een daarvan vind je ter hoogte van het Westplein om de hoek van het Centraal Station. Een andere bekende artiest is Janisdeman, die verschillende wijken in Utrecht heeft opgesierd met enorme murals. Leuk weetje: zijn ontwerpen zijn altijd in samenwerking met de buurt gemaakt, zoals de enorme boekenkast die hij op een huis in de wijk Zuilen zette.

Plattegrond: Street Art Cities

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. In Utrecht is langs het Merwede kanaal bij de Muntbrug op een elektriciteitshuisje of zo ook een heel aardig monstergezicht te zien, vooral goed te zien vanaf het kanaal. Die miste is in het overzicht van leuke grafiti in Utrecht, is die alsnog toe te voegen? Ik kan een foto appen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset