Zoeken
Sluit dit zoekvak.
23 november 2023

Suppen tussen de molens van Kinderdijk

Suppen in Kinderdijk

Als je ergens mooi kan suppen in Zuid-Holland, dan is het wel in Kinderdijk. Het dorpje dat wereldwijde bekendheid geniet vanwege het iconische molenlandschap. De negentien molens zijn gelegen onder de rook van Rotterdam en vormen tezamen met polders, dijken en waterwegen het decor van een oerhollandse tocht over het water. Hier kun je heerlijk peddelen tussen de molens en heb je onderweg maar weinig last van andere toeristen. Want hoewel het op het vasteland dikwijls zwart ziet van de mensen, heb je vanaf het water het rijk nagenoeg voor jezelf.

SUPPEN IN KINDERDIJK

SUPPEN TUSSEN HET WERELDERFGOED IN ZUID-HOLLAND

De molens van Kinderdijk behoren tot de meest bezochte plekken in eigen land, maar worden vooral door buitenlandse toeristen aangedaan. Ik was er zelf bijvoorbeeld ook nog nooit geweest, maar omdat ik meer van Nederland wil zien stapte ik een tijdje terug toch in de auto voor een bezoek aan dit bijzondere stukje Werelderfgoed. De meeste toeristen gaan hier wandelen of fietsen, maar ik besloot mijn eigen supboard mee te nemen. Met al dat water kun je namelijk uitstekend suppen in Kinderdijk en het Werelderfgoed op een unieke manier ervaren.

WAAR LIGT KINDERDIJK?

Laat ik beginnen met een stukje aardrijkskundige duiding, want waar ligt Kinderdijk in Nederland? Kinderdijk ligt in Zuid-Holland, ongeveer halverwege Rotterdam en Dordrecht. Het hoort bij een gebied dat de Alblasserwaard wordt genoemd en wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap van polders en waterwegen.

Je moet de molens van Kinderdijk overigens niet verwarren met de Zaanse Schans, daarvoor moet je koers zetten naar de Zaanstreek in Noord-Holland.

Suppen in Kinderdijk

DE MOLENS VAN KINDERDIJK

In totaal vind je negentien molens in Kinderdijk: acht bakstenen molens, acht rietgedekte molens, twee achtkantige molens en één wipmolen. De eerste molens verschenen hier al aan het eind van de vijftiende eeuw, maar de huidige molens werden bijna allemaal omstreeks 1740 gebouwd. Het doel? Tezamen moesten ze ervoor zorgen dat het water uit de omliggende polders werd weggepompt via sloten en weteringen. Een ingenieus afwateringssysteem dat op meerdere plekken in Nederland werd toegepast, maar alleen de molens van Kinderdijk mogen zich UNESCO Werelderfgoed noemen.

➞ Lees ook: Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

Suppen bij de molens van Kinderdijk
Suppen in Kinderdijk

WAAR KUN JE OPSTAPPEN ALS JE GAAT SUPPEN IN KINDERDIJK?

Ik krijg regelmatig de vraag waar je precies kan opstappen als je gaat suppen in Kinderdijk. Dat kan direct bij het bezoekerscentrum. Je hebt aan het water aan de linker- en rechterkant een kanosteiger waar je eenvoudig het water op kan met je supboard. Daar vind je ook de parkeerplaats.

Adres: Molenkade Nederwaard 1, 2961 AS Kinderdijk (Klik hier voor de locatie op Google Maps)

Je kunt er ook voor kiezen om in Alblasserdam het water op te gaan, dat is zeker handiger op momenten dat het druk is in Kinderdijk. Ter hoogte van de Vinkenpolderweg 40 vind je een steiger waar je makkelijk het water op kan. In de omgeving kan je gratis parkeren.

Suppen in Kinderdijk

SUPPEN IN KINDERDIJK

Als je gaat suppen in Kinderdijk, dan heb je keus uit twee plekken: de Overwaard en de Nederwaard. Deze twee waterwegen worden van elkaar gescheiden door een wandel- en fietspad, maar als je gaat suppen is het verschil in uitzicht minimaal. De Nederwaard is in het begin iets smaller en buigt na een aantal kilometer af richting Alblasserdam, maar op beide stukken kom je genoeg molens tegen.

Omdat op Overwaard meer rondvaartboten varen, kies ik er zelf voor om te gaan peddelen op de Nederwaard. Dit is vanaf het bezoekerscentrum het water aan de rechterkant. Geen verkeerde keuze blijkt achteraf, want dit is wat mij betreft het mooiste stukje als je gaat suppen in Kinderdijk. Al direct aan het begin kom je langs vijf historische molens met rieten kappen en heb je vanaf het water ongehinderd uitzicht. Ook viel het me op dat het riet aan deze kant een stuk hoger is, waardoor je vanaf het water maar weinig zicht hebt op fietsers en wandelaars. Tijdens het suppen heb je daarom regelmatig het gevoel alsof je Kinderdijk voor jezelf hebt. En dat is best uniek op een plek die zo populair is onder toeristen.

Het is trouwens ook een optie om bijvoorbeeld op de heenweg via de Nederwaard te peddelen op de terugweg via de Overwaard. Je moet dan wel even slepen en je supboard naar de andere kant overdragen.

Suppen in Zuid-Holland
Suppen bij de molens van Kinderdijk

MOOIE TOCHT TUSSEN DE MOLENS

Wie gaat suppen in Kinderdijk komt op de eerste kilometers al de ene na de nadere molen tegen. Je peddelt over spiegelglad water en moet eigenlijk alleen uitkijken voor een incidentele rondvaartboot en bruggetjes. Er is nauwelijks stroming en dat betekent dat je hier heerlijk op je gemak kunt peddelen. Je kunt je tocht zo lang maken als je zelf wilt en omkeren op het moment dat je genoeg hebt gezien. Dat kan als je na twee kilometer de laatste molen bent gepasseerd, maar het is ook een optie om verder te peddelen in de richting van Alblasserdam.

Hoe ver je ook gaat: neem de tijd om rond te kijken, want uiteindelijk ben je hier natuurlijk voor sightseeing. Ik heb regelmatig even halt gehouden voor een foto met mijn GoPro, maar je kunt ook pauzeren langs de oevers. Op de Nederwaard vind je na de laatste molen allemaal kleine steigertjes langs het water, op een plek waar de meeste wandelaars niet zullen komen. Hier kun je heerlijk pauzeren met je voeten in het water en bijvoorbeeld even picknicken. Ik zorg zelf in ieder geval altijd dat ik tijdens het suppen eten en drinken bij me heb voor een lunch in de buitenlucht, en daar lenen deze plekken zich uitstekend voor. Het kan natuurlijk gebeuren dat deze plekken tijdens jouw bezoek in gebruik zijn door vissers, maar peddel dan een stukje verder. Je komt deze plekjes namelijk op meerdere plekken langs de oevers tegen.

➞ Lees ook: 10 ideeën voor een zomer in Nederland

Suppen bij de molens van Kinderdijk

LET OP RONDVAARTBOTEN

Nu het toerisme weer een beetje is opgestart in Kinderdijk, is het wel slim om op de rondvaartboten te letten. Deze varen overdag en kunnen je hinderen tijdens het suppen. Als je het water voor jezelf wilt, is het aan te raden om in het begin van de avond na de laatste rondvaart het water op te gaan.

WAT IS ER BEHALVE SUPPEN NOG MEER TE DOEN?

Wat je nog meer kan doen in Kinderdijk behalve suppen? Een aantal molens is ingericht als museum en opengesteld voor publiek. Hier maak je kennis met het werk van de molenaar en kun je zien hoe zo’n molen nou precies werkt. In Hulpgemaal de Fabriek wordt daarnaast een film vertoond over de geschiedenis van Kinderdijk. Ook is het mogelijk om een rondvaart te maken door het gebied. Maar bedenk wel dat het uitzicht niet heel veel verschilt van een rondje suppen langs de molens van Kinderdijk.

Het is trouwens niet heel handig om tijdens het suppen ook een molen te bezoeken, want waar laat je je supboard? Ik zou het daarom niet aanraden om deze dingen te combineren. Je kunt beter nog een keer terugkomen.

Suppen bij de molens van Kinderdijk

KINDERDIJK BEZOEKEN

Parkeren Kinderdijk

Kom je met de auto naar Kinderdijk, dan heb je een aantal opties wat betreft parkeren. Er is direct bij het bezoekerscentrum een klein parkeerterrein waar je € 5 betaalt per auto. De plekken zijn echter beperkt en op drukke momenten is de kans groot dat je je auto niet kwijt kan. Je kunt dan ook proberen om je auto gewoon in het dorp neer te zetten en de laatste meters naar Kinderdijk te lopen. Als daar ook geen plek is kun je ook nog uitwijken naar bijvoorbeeld Alblasserdam, of het pontje nemen vanuit Ridderkerk of Krimpen aan de Lek.

Het is in het hoogseizoen ook een optie om met de waterbus naar Kinderdijk te reizen. Deze pendelt heen en weer tussen Rotterdam en Dordrecht, en stopt onderweg bij Kinderdijk.

Openingstijden Kinderdijk

Omdat de molens van Kinderijk in een vrij toegankelijk gebied liggen, kun je hier altijd terecht om te wandelen, fietsen en suppen. De museummolens zijn uiteraard wel gebonden aan openingstijden. Deze zijn te bezoeken van 09:00 tot 17:30.

Prijzen

Kinderdijk is een soort openluchtmuseum waar je niet eens ergens naar binnen hoeft om van het bijzondere erfgoed te genieten. Je kunt gratis een wandeling maken over de Molenkade of een rondje suppen, want je betaalt niets voor het uitzicht. Wil je een rondvaart maken, een molen bezoeken of parkeren bij Kinderdijk, dan ben je uiteraard wel wat meer geld kwijt. Een toegangskaartje voor de molens en film bedraagt € 9,00 via de officiële Kinderdijk website.

Suppen in Zuid-Holland

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

 1. Is het mogelijk om te suppen op 21 juni, vaderdag? Mijn zoon zou dit graag met zijn vader willen doen als vaderdag special.
  Zo ja, hoe melden we ons aan en wat zijn de kosten?

 2. Goede dag!
  Lijkt me super daar te gaan suppen. Ga ik zeker deze week nog doen.
  Je schrijft heenweg nederwaart / terugweg overwaard. Enig idee hoeveel kilometer dat is? En hoe zie ik waar ik kan/moet overstappen? Ik ben namelijk nog nooit bij kinderdijk geweest.
  Dank alvast

 3. Het is dus mogelijk te starten met suppen maar ook weer te eindigen met suppen op de startplek? Wij komen maar 1 auto. Een willen graag de avond route nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset