Zoek
Sluit dit zoekvak.
23 november 2023

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

Zin in een actieve zomer in Nederland? Ga suppen! Een paar jaar geleden maakte ik kennis met suppen tijdens een weekendje weg in Noord-Holland en sinds kort heb ik mijn eigen supboard. Suppen is een leuke en actieve sport, maar tegelijkertijd hartstikke ontspannend. Al peddelend kom je op de mooiste plekjes in de natuur, maar ook een stad ziet er vanaf het water weer heel anders uit. Nederland is bovendien de supbestemming bij uitstek, want aan waterwegen heb je hier niet bepaald een gebrek. Mocht je deze zomer dus noodgedwongen thuis moeten blijven, dan heb je met een eigen supboard toch het nodige avontuur binnen handbereik.

SUPPEN

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER STAND-UP PADDLE
Alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

WAT IS SUPPEN?

Allereerst: wat is suppen? SUP staat voor Stand-Up Paddling en kun je het best omschrijven als een combinatie tussen surfen en kanoën. Tijdens het suppen sta je rechtop op een soort surfplank en gebruik je een lange peddel om vooruit te komen. De sport komt oorspronkelijk uit Hawaii, maar is de laatste 10 jaar ook in Nederland ontzettend populair. Er zijn dan ook steeds meer plekken waar je een sup kan huren en lessen kan nemen.

Alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

IS SUPPEN MOEILIJK?

Nee, suppen is niet moeilijk. Het is het belangrijkste dat je je balans bewaard en genoeg kracht in je armen hebt om vooruit te peddelen. Hoe makkelijk dat gaat, is deels afhankelijk van je supboard. Een board voor beginners is over het algemeen vrij breed en ligt daarom erg stabiel in het water. Je hebt dan minder kans om in het water te vallen.

Ondanks dat suppen niet heel moeilijk is, kan ik het wel aanraden om in ieder geval één keer een lesje te nemen. Je instructeur kan je dan alles uitleggen over de juiste houding en techniek. Ook als je al vaker hebt gesupt is het slim om af en toe een lesje te nemen, zodat je ook actief aan een betere techniek kunt werken. Wie op zoek is naar goede tips voor het suppen kan overigens ook terecht op Youtube, want daar vond ik de nodige filmpjes waarin de belangrijkste technieken worden uitgelegd.

Alles wat je moet weten over Stand-up Paddling
Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

VEILIGHEID OP HET WATER

Suppen doe je op het water en is daarom nooit zonder risico’s. Veiligheid boven alles, dus wees je daar altijd van bewust. Als je goed oplet en voorbereid bent, dan zal er weinig gebeuren. Waar je onder andere rekening mee moet houden als je gaat suppen? Het weer, de stroming en watertemperatuur. Natuurlijk moet je niet het water op gaan als er onweer is voorspeld, maar ook met harde wind is het niet heel verstandig om te gaan suppen. Je moet ook uitkijken op plekken waar veel ander vaarverkeer is, want dat zorgt voor veel golven. Wie niet goed kan zwemmen doet er goed aan om een zwemvest te dragen en met heel koud weer is een wetsuit geen overbodige luxe.

Zorg daarnaast dat je altijd de veiligheidsband om je enkel hebt zitten en kijk op warme dagen ook uit met de zon. Op het water verbrand je extra snel, dus draag een zonnebrand met hoge factor of lange kleding om je huid te beschermen. Om die reden raad ik het ook aan om in de zomer een petje of bandana te dragen, want anders heb je zo een zonnesteek te pakken.

EEN GOEDE WORKOUT

Of je suppen kan zien als een actieve sport? Jazeker! Hoewel suppen een ontspannende bezigheid is, is het wel degelijk een goede workout. Tijdens het suppen gebruik je bijna je hele lichaam, maar vooral je core en armen worden aan het werk gezet. Als ik een flink stuk heb gepeddeld, dan merk ik dat de volgende dag zeker aan mijn arm- en buikspieren. Het is daarom raadzaam om niet meteen de eerste keer een heel lang stuk te gaan peddelen, maar afstanden langzaam op te bouwen.

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

WAAR MAG JE SUPPEN IN NEDERLAND?

Nederland is een uitstekend land om te suppen, want je hebt hier ontzettend veel riviertjes, meren, grachten, poelen, plassen en natuurlijk de zee. Bovendien mág het ook op heel veel plekken, want net zoals met kanoën is het overal in Nederland toegestaan om te suppen, tenzij dit nadrukkelijk wordt verboden. Lekker laagdrempelig dus, en al helemaal als je je eigen supboard hebt. Daarmee heb je alle vrijheid om op avontuur te gaan.

MOOIE PLEKKEN OM TE SUPPEN

Er zijn in Nederland een hoop mooie plekken om te suppen. Ik woon zelf in de provincie Utrecht en een van mijn persoonlijke favorieten is een tocht over de Kromme Rijn, maar je kunt ook op de grachten van Utrecht en Amersfoort suppen. Daarnaast kun je natuurlijk fantastisch suppen op de Friese meren en op de vele plassen in Noord- en Zuid-Holland. Binnenkort zal ik ook een uitgebreide blog schrijven met mijn favoriete plekken om te suppen in Nederland.

Als je op zoek bent naar mooie plekken om te suppen in Nederland, dan kun je trouwens ook eens kijken naar het aanbod van kanoroutes. Deze zijn te vinden op internet, maar ik heb zelf bijvoorbeeld dit leuke boek met kanoroutes in Nederland.

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

EEN SUPBOARD KOPEN

Je kunt op steeds meer plekken in Nederland een sup huren, maar ik heb inmiddels mijn eigen supboard gekocht. De prijs voor een supboard begint rond de 200 euro, maar kan oplopen tot wel 1500 euro.

Als je een supboard gaat kopen moet je op een aantal dingen letten. Er zijn namelijk verschillende type sups. Zo heb je bijvoorbeeld extra stabiele boards voor beginners en hele gestroomlijnde exemplaren om mee te touren. Je hebt zelfs supboards waar je een zeil aan vast kan maken om mee te windsurfen. Bepaal van tevoren wat jouw doel is en zoek daar het juiste supboard bij.

Je hebt ook nog de keus uit opblaasbare en harde supboards. Ik raad het eindelijk altijd aan om een opblaasbaar supboard te kopen, want ze zijn anders vrij lomp en onhandig te vervoeren. Een opblaasbare sup kun je heel klein opvouwen en makkelijk thuis op zolder opbergen.

Ik heb zelf een opblaasbare sup van Ocean Fit, een Zwitsers merk dat bekend staat om zijn degelijke kwaliteit. De mijne werd geleverd met een handige draagtas, waardoor je in theorie dus niet eens een auto nodig hebt als je ergens wilt gaan suppen. Ik kan alles meenemen op de fiets en trek er regelmatig op uit.

➞ Je kunt een supboard onder andere kopen bij bol.com. Zij hebben diverse merken in de aanbieding, en prijzen beginnen al bij € 200.
➞ Decathlon heeft ook een eigen supboard in de collectie, de opblaasbare Itiwit kost € 299.
➞ Als je op zoekt bent naar een gespecialiseerde webwinkel, dan kan ik tot slot ook Supboard-99 aanraden. Zij hebben het meest uitgebreide aanbod van supboards en zijn gespecialiseerd in boards voor zowel beginners als gevorderden. Ze verkopen onder andere het merk Moai, een van de betere supboard merken.

Het beste SUP board van 2019

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling
Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

WAT NEEM JE MEE TIJDENS HET SUPPEN?

Als ik ga suppen, dan heb ik altijd een aantal dingen bij me. In ieder geval een fijne waterdichte tas (drybag), met daarin een droog setje kleding en een dunne handdoek. Daarnaast is het verstandig om altijd een telefoon mee te nemen, zodat je in geval van nood iemand kan bellen. Deze houd ik bij de hand in een waterdicht hoesje. Tot slot vind ik het leuk om onderweg foto’s te maken, en daarvoor gebruik ik mijn GoPro Hero 7 Black met floating grip, zodat deze blijft drijven als hij per ongeluk in het water valt.

KLEDING TIJDENS HET SUPPEN

Dan mijn kleding. Ik heb een speciale outfit voor tijdens het suppen, namelijk een shirt en broekje uit de supcollectie van Protest. Deze kleding is gemaakt van een stof met UV-bescherming en komt overeen met factor 50 zonnebrand. Ideaal, want zo zul je niet verbranden op het water. Een zonnebril is niet zo handig, want die kan je makkelijk verliezen in het water. Kies in plaats daarvan voor een petje. In de koudere maanden is het slim om sneldrogende sportkleding te dragen of een wetsuit. In ieder geval geen katoen, want dat droogt heel langzaam.

Wat betreft schoenen tijdens het suppen: je kunt makkelijk op blote voeten op je sup, maar soms draag ik ook speciale waterschoentjes. Ik heb deze van Decathlon. Je kunt beter geen schoenen of sandalen met dikke zool dragen tijdens het suppen, want dan heb je veel minder controle over je board en meer kans om in het water te vallen.

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling

SUPPEN IN HET BUITENLAND

Het leuke aan suppen is dat je je eigen board overal mee naartoe kan nemen. Als je met de auto op vakantie gaat, dan kun je je opblaasbare supboard eenvoudig achterin gooien en de mooiste supplekjes in Europa opzoeken. Mooie plekken om te suppen in het buitenland zijn bijvoorbeeld het Comomeer in Noord-Italië, of op een meertje in Zweden. Let er wel op dat de regels voor het suppen kunnen verschillen van die in Nederland.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Ik zag eens een advertentie over suppen in Curacao en het zag er wel leuk uit. Niet verwacht dat het ook hier in Nederland werd aangeboden. Sinds we deze zomervakantie dichtbij huis blijven, zochten we naar leuke activiteiten om te doen. Deze zal ik zeker aan ons lijstje toevoegen. Dank je voor deze leuke reis tip.

  2. Helaas dit sippen. Er wordt hiermee veel rustige natuur verstoort. Plaatsen die eerst rustig waren worden nu massaal bezocht door groepen gillende meide op een plank. Waarom moet de mens nou alles naar zijn hand zetten. Blijkbaar is er geen respect meer voor de natuur en mag bijna overal worden gedumpt als men maar geen overlast veroorzaakt maar wie bepaald dat. Het wordt hoog tijd dat hier ook in het land van de regeltjes regeltjes voor worden gemaakt. Blijkbaar eisen we alles op wat we denken dat ons toekomt.

    1. Als de verstoring van de natuur je dwarszit, dan zou ik me persoonlijk drukker maken om het gemotoriseerde waterverkeer dat door de sloten jaagt. Mijn ervaring is dat de SUP-community juist heel erg begaan is met de natuur en de sport beoefent vanwege de ultieme rust op het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp