Wil je suppen in Utrecht? Een van de mooiste suproutes in de Domstad is wat mij betreft de tocht van de Kromme Rijn naar de Oudegracht. Het is de ideale combi van stad en natuur, en je kunt de route zo lang maken als je zelf wilt. Inmiddels heb ik meerdere etappes van de Kromme Rijn afgelegd met mijn supboard en maakte recent ook een mooie tocht over de Utrechtse Oudegracht. Hoog tijd dus voor een uitgebreide blog over deze mooie suproute!
SUPPEN IN UTRECHT
DE MOOISTE SUPROUTES OVER DE KROMME RIJN EN OUDEGRACHTHet leuke aan suppen in Utrecht is dat je keus hebt uit zowel de stad als de natuur. Volg de bordjes die wijzen naar het natuurgebied rondom de Kromme Rijn of doe een rondje door de Utrechtse binnenstad. Als je het gewend om langere tochten te maken, dan kun je het bovendien met elkaar combineren. De Kromme Rijn loopt namelijk door tot het centrum van Utrecht en sluit naadloos aan op de netwerk van grachten en singels.
WAAR KUN JE EEN SUPBOARD HUREN IN UTRECHT?
Allereerst: waar kun je een board huren als je wilt gaan suppen in Utrecht? Ik heb zelf een eigen board en dus geen persoonlijke ervaring met verhuurders in Utrecht, maar ik ken viavia wel een aantal adresjes.
Je kunt onder andere boards huren bij De Rijnstroom en de SUP SUP CLUB. Deze zitten beiden aan de Kromme Rijn en zijn een goed startpunt om ofwel de natuur ofwel de stad te verkennen. Via de SUP SUP CLUB kun je eventueel ook een lesje boeken.
In het centrum van Utrecht kun je supboards huren via de website dagjesuppen.nl en via SUPschool Domstad kun je deelnemen aan tourtocht met instructeur. Let op: als je in het centrum start moet je eerst een aardig eindje peddelen voordat je in de natuur zit.
Wil je – net als ik – een eigen supboard hebben? Decathlon heeft kwalitatief goede boards.
SUPPEN OP DE OUDEGRACHT
De Oudegracht loopt als een slagader door de Utrechtste binnenstad en staat bekend om haar iconische werfkelders. Deze liggen onder het straatniveau en pal aan de Oudegracht. Een mooi plaatje, want op de plek waar vroeger goederen worden opgeslagen vind je tegenwoordig allemaal restaurants en terrassen. Mede daarom is het zo leuk om in Utrecht te gaan suppen, want je ervaart de stad op een hele nieuwe manier. Onderweg kun je pauzeren op een terrasje langs het water, maar er zijn ook ondernemers die lekkere drankjes to go serveren aan suppers en kanoërs.
DRUKTE OP HET WATER
Hoewel suppen op de Oudegracht in Utrecht een leuke manier van sightseeing is, heeft het ook zijn nadelen. Het is namelijk vrij druk op het water. Niet alleen sups, kano’s en waterfietsen, maar je komt ook sloepen, rondvaartboten, motorbootjes en plezierjachten tegen. Daar moet je goed mee oppassen, want niet iedereen houdt rekening met elkaar. Vooral dagjesmensen met een huurbootje hebben de neiging om hard te varen, en je kunt je voorstellen dat dat veel golfslag veroorzaakt in de smalle gracht. Daarnaast zijn sommige bruggetjes eenrichtingsverkeer en dan is het soms even wachten tot een grotere boot is gepasseerd.
Je moet vooral ter hoogte van de Stadhuisbrug in het centrum goed opletten. Deze tunnel is vrij lang en er zit een knik in, dus je hebt niet heel goed overzicht op tegenliggers. Sluit aan achter een grotere boot of roep even hard dat je eraan komt voordat je de tunnel invaart.
RONDJE UTRECHT SUPPEN
Het heeft jaren geduurd, maar vanaf 12 september 2020 is het eindelijk mogelijk om een rondje te suppen over de Utrechtse Singel. Het stuk langs de Catharijnesingel is tientallen jaren geleden gedempt, waardoor je op dat stuk altijd halverwege moest omkeren.
Maar daar is gelukkig verandering in gekomen en je kunt binnenkort dus ook onder het nieuwe Hoog Catharijne varen. De nieuwe singel is vanaf dat moment verbonden met de Weerdsingel, met de Oudegracht, de Vecht, en de Kromme Rijn, wat goed nieuws is voor iedereen die wil gaan suppen in Utrecht. Dankzij deze route wordt het dan nog aantrekkelijker om een rondje door de binnenstad te peddelen.
SUPPEN OP DE KROMME RIJN
Minstens zo leuk als suppen in het centrum van Utrecht is een tochtje over de Kromme Rijn. Deze rivier kronkelt langs bossen, buitenplaatsen en boerendorpjes, en loopt vanaf Wijk bij Duurstede naar Utrecht Centrum. Het totale stuk is 28 kilometer, maar je kunt het natuurlijk ook in stukken opdelen.
MOOISTE PLEKJES
Ik heb inmiddels verschillende etappes gedaan en mijn favoriet is het stuk tussen Bunnik-centrum en de Veldkeuken. Waarom? Het uitzicht onderweg is werkelijk prachtig. Je peddelt tussen de boerderijen en weilanden, ziet broedende watervogels langs de oevers en je komt bovendien verrassend weinig anderen tegen. Veel dagjesmensen komen met hun sup of kano namelijk niet verder dan het Theehuis en dus heb je hier het water voor jezelf. Je hebt hier de mooie picknickplekjes voor het uitkiezen, de kleine eilandjes in de rivier kunnen voor wat afwisseling in de route zorgen. Want dat is natuurlijk wel een nadeel van suppen op de Kromme Rijn: omdat het een rivier betreft, maak je hier niet echt een rondje. Je neemt heen en terug dezelfde route.
LET OP DE STROMING
Als je van plan bent om te gaan suppen op de Kromme Rijn in Utrecht, dan raad ik het wel aan om rekening te houden met de stroming. Zorg dat je op de heenweg stroomopwaarts peddelt, zodat de terugweg wat makkelijker gaat. De Kromme Rijn stroomt vanuit Wijk bij Duurstede naar Utrecht.
HOE LANG IS DEZE SUPROUTE IN UTRECHT?
Het leuke aan deze suproute door Utrecht, is dat je de route naar eigen inzicht kan verlengen of inkorten. Er zijn ontzettend veel opstapplaatsen, dus je hebt zelf de regie over het aantal kilometers dat je op je supboard wilt afleggen. Je kunt kiezen voor een tocht door de binnenstad of juist door de natuur, of beide met elkaar combineren. Hieronder een overzichtje om je een idee te geven van de afstanden (heen en terug).
Afstanden:
Rijnstroom – Centrum Utrecht: 10 km
Rondje Singel: 5,5 km
Rijnstroom – Veldkeuken: 5,5 km
Rijnstroom – Centrum Bunnik: 12 km
Veldkeuken – Centrum Bunnik: 6,5 km
Goed om te weten: behalve het stuk over de Kromme Rijn en de gracht, zijn er nog meer mooie routes in Utrecht. Zo kun je bijvoorbeeld ook een suptocht maken over de Vecht of over het Merwedekanaal.
SUPPEN IN UTRECHT: STEIGERS EN OPSTAPPLAATSEN
Utrecht is ontzettend goed ingericht op suppers, met veel steigers en opstapplaatsen. Je moet deze plekken wel delen met kanoërs, maar iedereen geeft elkaar over het algemeen de ruimte. Je moet er wel rekening houden dat je overal in het centrum van Utrecht moet betalen om de auto te parkeren.
Als je wilt gaan suppen in het centrum van Utrecht en over de Kromme Rijn, dan kun je opstappen op een van de volgende plekken:
CENTRUM UTRECHT
Werf langs de Oudegracht
De Utrechtse Oudegracht staat bekend om haar werven, en die lenen zich uitstekend als opstapplek voor suppers. Houd er wel rekening mee dat parkeren in Utrecht Centrum niet goedkoop is én dat de werf op veel plekken wordt gebruikt als privéterrein. Op de drukke stukken in het centrum is het bovendien niet toegestaan om aan te meren langs de werf.
Tolsteegbrug
Ter hoogte van de Tolsteegbrug kun je eenvoudig het water op.
Weerdsingel Westzijde 31, Utrecht
Ter hoogte van de Weerdsingel Westzijde 31 ligt een steiger waar je makkelijk het water op kan.
Oosterkade 19, Utrecht
Als je met het openbaar vervoer komt is dit een hele goede plek om op te stappen. Het is een klein stukje lopen vanaf station Vaartsche Rijn en je hebt hier alle ruimte op de brede steiger.
Bemuurde Weerd Oostzijde 13, Utrecht
Vlak voor de Weerdsluis zit sinds kort een hele grote steiger speciaal voor kanovaarders en suppers. Je kunt hier eenvoudig opstappen en afmeren. Op mooie zomerdagen moet je de steiger wel delen met buurtbewoners die hier graag een borreltje drinken.
Griftpark
In het Griftpark heb je volop ruimte om je supboard op te blazen en het water op te gaan.
Park Lepelenburg
Eigenlijk kun je overal langs de Singel redelijk makkelijk het water op dankzij de lage wallen, maar vooral Park Lepelenburg is een populaire opstapplek om te gaan suppen in Utrecht.
LANGS DE KROMME RIJN
Botenverhuur De Rijnstroom, Weg naar Rhijnauwen 2, Utrecht
Hier vind je een grote parkeerplaats waar je in de middag, avond en in het weekend gratis kunt parkeren. Naast het bruggetje zit een handige plek om het water in te gaan.
Parkeerplaats Oud Amelisweerd, Provincialeweg 124, Bunnik
Je kunt hier gratis de auto parkeren en opstappen op het grasveld tegenover de Veldkeuken. Let op: op zomerse dagen kan het hier erg druk zijn op het parkeerterrein.
Parking Rhijnauwen, Rhijnauwenselaan 5, Bunnik
Deze kleine parkeerplaats ligt een stukje verderop en is ook gratis. De steiger ligt direct naast de parkeerplaats.
Bunnik
Je kunt er ook voor kiezen om op te stappen in Bunnik, want je kunt in het hele dorp gratis parkeren. De steiger vind je bij de brug die in het verlengde van de Dorpsstraat ligt. Vanaf hier is het echter wel een flink stuk peddelen naar de binnenstad van Utrecht.
Meer tips voor suppen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Suppen: alles wat je moet weten over Stand-up Paddling
• Gespot: in stijl het water op met de SUP- & surfcollectie van Protest
• Suppen tussen de molens van Kinderdijk
• Van kano tot sup: de leukste wateractiviteiten in Noord-Holland