Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 april 2021

Doen in Tokyo: Leer de kunst van het sushi rollen bij een echte sushi-chef

Sushi workshop in Tokyo, Japan

Sushi rollen als een pro? Dat leer je natuurlijk alleen op Japanse bodem, en dan bij voorkeur tijdens een les van een echte sushi chef. Tijdens mijn meest recente bezoek aan Tokyo schuif ik daarom aan bij chef Kazuki voor een spoedcursus sushi rollen.

Meer tips voor Tokyo? Lees ook mijn uitgebreide blog met alle tips voor Tokyo

WORKSHOP SUSHI ROLLEN IN TOKYO

Het is een snikhete zomerdag als ik aanklop bij het restaurant van Kazuki in de wijk Shinjuku. Op deze plek wordt al ruim 100 jaar sushi gerold en vandaag hopen wij het trucje ook onder de knie te krijgen. Want sushi rollen lijkt misschien kinderlijk eenvoudig, de Japanners nemen deze kookkunst bloedserieus.

Dat blijkt al zodra we binnenstappen: er staat een lange tafel klaar en alle ingrediënten zijn met chirurgische precisie uitgestald. Iedereen heeft een eigen kommetje met rijst, een vlijmscherp koksmes, een sushi matje en een bord met verse ingrediënten voor zich staan. Daarnaast krijgen we een hoedje op, een schort voor en een plastic handschoen aan. Hygiëne boven alles. Een groot contrast met elke andere kookles die ik ooit in Azië heb gehad.

Tip: Ook fan van sushi? De lekkerste sushi ooit at ik ’s ochtends vroeg op de Tsukiji Fish Market in Tokyo.

Sushi workshop in Tokyo, Japan
Sushi workshop in Tokyo, Japan

VAN NIGIRI TOT TAMAGYAKI

Tijdens deze les leren we verschillende soorten sushi rollen. We beginnen met nigiri, de sushi die wordt gemaakt van een hompje kleefrijst met bovenop een plakje vis. Kazuki laat zien hoe je de rijst tot een perfect balletje kneedt, een techniek die al 100 jaar geleden in dit restaurant werd geïntroduceerd. Want jazeker, er is ook ruimte voor een stukje historische duiding. Daarnaast leren we dat de sushi overal in de Japan anders smaakt. Een subtiel verschil waar je volgens mij een echte fijnproever voor moet zijn, want tijdens mijn rondreis door Japan is het me niet opgevallen.

Terug naar de sushiles, want ook andere vormen van sushi komen aan bod. Zo heb ik altijd willen leren hoe je een tamagyaki-sushi maakt. Dat is een sushiballetje met een Japans omelet erop en het bundeltje wordt bij elkaar gehouden door een smal bandje van zeewier. Mijn poging ziet er voor een eerste keer helemaal niet slecht uit, maar ik vind het wel heel jammer dat we niet zelf het omelet leren klaarmaken. Alle ingrediënten liggen gesneden en wel voor ons klaar, terwijl ik graag had gezien hoe je zo’n omelet nou thuis kan maken. Dat geldt ook voor de sushi rijst, want het koken daarvan schijnt nogal een kunstje te zijn. Het zijn mijn enige puntjes van kritiek, want verder is het echt een leuke middag.

Sushi workshop in Tokyo, Japan
Sushi workshop in Tokyo, Japan

LESS IS MORE ALS HET GAAT OM SUSHI

Aan de hand van Kazuki’s voorbeelden weet ik in korte tijd een fraai mandje met sushi klaar te maken. De nigiri zijn super goed gelukt en ook over de makirollen ben ik niet ontevreden. Alleen de temaki (handrol) ziet er een beetje treurig uit en de gunkan sushi (een soort kommetje van nori en gevuld met viseitjes) wordt lichtelijk ontsierd door een lelijk randje rijst aan de onderkant. Kazuki’s oordeel? Te veel rijst gebruikt. Less is more in de Japanse cultuur, zéker als het gaat om sushi.

Maar we leren niet alleen hoe je alles moet rollen en vouwen, we krijgen ook instructies hoe je de sushi mooi presenteert. Het oog wil natuurlijk ook wat. Per persoon hebben we twee stuks versieringen en de opdracht om het bordje zo aantrekkelijk mogelijk op te maken. Dat is even schakelen. Na de rechtlijnige regels omtrent het rollen van de sushi is het nog best lastig om je creativiteit in te zetten.

Al met al ben ik niet ontevreden over het resultaat en ook Kazuki is onder de indruk van zijn studenten. We nemen even de tijd om onze kunstwerkjes te bewonderen, maar daarna is het toch echt tijd om alles op te eten. Vanuit de keuken brengen ze een miso soepje en schaaltje met tempura, waarna we kunnen aanvallen op ons zelfgemaakte Japanse feestmaal. En wellicht overbodig, maar het smaakt echt fantastisch.

Sushi workshop in Tokyo, Japan
Sushi workshop in Tokyo, Japan

WIL JIJ OOK SUSHI MAKEN IN TOKYO?

Wil je ook sushi maken tijdens jouw reis naar Japan? Er zijn verschillende platforms die deze activiteit aanbieden in Tokyo. Een van de beste platforms om uitjes en excursies te boeken is wat mij betreft Getyourguide. Deze Nederlandstalige website koppelt je aan lokale gidsen en biedt bovendien de mogelijkheid om tot 24 uur voor aanvang nog te annuleren. Wel zo prettig. Daarnaast kun je gewoon met iDeal, Paypal of je creditcard betalen en ook dat is een voordeel. Via Getyourguide heb je keus uit tientallen ervaringen, dus neem zeker een kijkje of er een excursie of activiteit tussen zit die bij jou past.

Als je via Getyourguide een sushi-workshop boekt in Tokyo, dan betaal je daar € 65 per persoon voor. De workshop duurt drie uur en samen met een groepje andere toeristen leer je verschillende soorten sushi rollen. Ik vind het een hele nette prijs voor Japanse begrippen, want je hoeft na afloop niet meer te gaan lunchen. Wat ik daarnaast een groot pluspunt vond was de kleine groep. We waren in totaal met zes toeristen, en dat geeft je alle gelegenheid om dingen te vragen aan de chef. Zo leerden wij tijdens onze les ook wat nieuwe dingen over de Japanse cultuur en gebruiken. Super leuk dus!

 Meer lezen over reizen in Tokyo? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Japan: Dit zijn de zeven leukste wijken van Tokyo
• Wat te doen in Tokyo? Een overzicht van al mijn tips
• Leer een onbekende kant van Tokyo kennen tijdens een kattentour
• Het Mori Building Digital Art Museum in Tokyo: misschien wel het mooiste museum op aard
• Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER VET
• De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset