Sushi rollen als een pro? Dat leer je natuurlijk alleen op Japanse bodem, en dan bij voorkeur tijdens een workshop van een echte sushi chef. In Tokyo kun je aanschuiven voor een spoedcursus sushi maken tijdens een kookles met een echte chef-kok. Benieuwd hoe dat eraan toe gaat? Wij gingen je voor.
Sushi workshop in Tokyo
Sushi rollen als een pro
Het is een snikhete zomerdag als ik aanklop bij het restaurant van chef Kazuki in de wijk Shinjuku. Op deze plek wordt al ruim 100 jaar sushi gerold en vandaag hopen wij het trucje ook onder de knie te krijgen tijdens een heuse sushi workshop. Want sushi rollen lijkt misschien kinderlijk eenvoudig, de Japanners nemen deze kookkunst bloedserieus.
Van koksmes tot sushi matje
Dat blijkt al zodra we binnenstappen: er staat een lange tafel klaar en alle ingrediënten zijn met chirurgische precisie uitgestald. Iedereen heeft een eigen kommetje met rijst, een vlijmscherp koksmes, een sushimatje en een bord met verse ingrediënten voor zich staan. Daarnaast krijgen we een hoedje op, een schort voor en een plastic handschoen aan. Hygiëne boven alles, niets wordt aan het toeval overgelaten. Wel zo’n prettig idee als je met rauwe vis aan de slag gaat.
➞ Tokyo tip: Ook fan van sushi? De lekkerste sushi ooit aten wij ’s ochtends vroeg op de Tsukiji Fish Market in Tokyo.
Zo kneed je het perfecte balletje sushirijst
Tijdens deze les leren we verschillende soorten sushi rollen. We beginnen met nigiri, de sushi die wordt gemaakt van een hompje kleefrijst met bovenop een plakje vis. Kazuki laat zien hoe je de rijst tot een perfect balletje kneedt, een techniek die al 100 jaar geleden in dit restaurant werd geïntroduceerd. Want jazeker, er is ook ruimte voor een stukje historische duiding. Daarnaast leren we dat de sushi overal in Japan anders smaakt.
Verschillende soorten sushi
Terug naar de sushiles, want ook andere vormen van sushi komen aan bod. Zo heb ik altijd willen leren hoe je een tamagyaki-sushi maakt. Dat is een sushiballetje met een Japans omelet erop en het bundeltje wordt bij elkaar gehouden door een smal bandje van zeewier. Mijn poging ziet er voor een eerste keer helemaal niet slecht uit, maar ik vind het wel heel jammer dat we niet zelf het omelet leren klaarmaken. Alle ingrediënten liggen gesneden en wel voor ons klaar, terwijl ik graag had gezien hoe je zo’n omelet nou thuis kan maken. Dat geldt ook voor de sushi rijst, want het koken daarvan schijnt nogal een kunstje te zijn. Het zijn mijn enige puntjes van kritiek, want verder is het echt een leuke middag.
Less is more als het om sushi gaat
Aan de hand van Kazuki’s voorbeelden weet ik in korte tijd een fraai mandje met sushi klaar te maken. De nigiri zijn super goed gelukt en ook over de makirollen ben ik niet ontevreden. Alleen de temaki (handrol) ziet er een beetje treurig uit en de gunkan sushi (een soort kommetje van nori en gevuld met viseitjes) wordt lichtelijk ontsierd door een lelijk randje rijst aan de onderkant. Kazuki’s oordeel? Te veel rijst gebruikt. Less is more in de Japanse cultuur, zéker als het gaat om sushi.
➞ Lees ook: Wat te doen in Tokyo? Een overzicht van de leukste tips en bezienswaardigheden
Het oog wil ook wat
Maar we leren tijdens deze sushi workshop niet alleen hoe je alles moet rollen en vouwen, we krijgen ook instructies hoe je de sushi mooi presenteert. Het oog wil natuurlijk ook wat. Per persoon hebben we twee stuks versieringen en de opdracht om het bordje zo aantrekkelijk mogelijk op te maken. Dat is even schakelen. Na de rechtlijnige regels omtrent het rollen van de sushi is het nog best lastig om je creativiteit in te zetten.
Al met al ben ik niet ontevreden over het resultaat en ook Kazuki is onder de indruk van zijn studenten. We nemen even de tijd om onze kunstwerkjes te bewonderen, maar daarna is het toch echt tijd om alles op te eten. Vanuit de keuken brengen ze een miso soepje en schaaltje met tempura, waarmee ons zelfgemaakte Japanse feestmaal compleet is. En wellicht overbodig, maar het smaakt echt fantastisch.
Wil jij ook sushi maken in Tokyo?
Wil je ook sushi maken tijdens jouw reis naar Japan? Er zijn verschillende platforms die deze activiteit aanbieden in Tokyo. Een van de beste platforms om uitjes en excursies te boeken is wat ons betreft Getyourguide. Deze Nederlandstalige website koppelt je aan lokale gidsen en biedt bovendien de mogelijkheid om tot 24 uur voor aanvang nog te annuleren. Wel zo prettig. Daarnaast kun je gewoon met iDeal, Paypal of je creditcard betalen en ook dat is een voordeel.
Drie uur durende sushi workshop
Deze sushi workshop in Tokyo kost € 60 per persoon en duurt drie uur. Samen met een groepje andere reizigers leer je zo’n 8 à 9 verschillende soorten sushi maken. Een hele nette prijs voor Japanse begrippen, want je hoeft na afloop niet meer te gaan lunchen. Ook een pluspunt is de kleine groep. Je bent met maximaal 8 reizigers, waardoor je alle gelegenheid hebt om dingen te vragen aan de chef. Zo leerden wij tijdens onze les ook wat nieuwe dingen over de Japanse eetcultuur en gebruiken die daarbij horen. Echt een aanrader.
Eén reactie
Wat leuk om te doen! Dit lijkt me helemaal geen verkeerde skill voor feestjes & etentjes :-)