Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 september 2023

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

Suzhou ligt op ruim 100 kilometer buiten Shanghai. Met de hypermoderne hogesnelheidslijn kun je dit stuk in minder dan een half uur afleggen. Het is een grote Chinese stad, maar Suzhou heeft óók een prachtig oud centrum met veel laagbouw en fotogenieke grachten. Suzhou wordt daarom ook wel het Venetië van het oosten genoemd, is het qua sfeer en uitstraling misschien zelfs wel beter te vergelijken met onze eigen Hollandse steden Utrecht en Leiden.

Suzhou

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

Wat te doen in Suzhou?

Dankzij de gunstige ligging ten opzichte van Shanghai is Suzhou een fijne bestemming voor een dagtrip. Je vindt er kleinschalige hostels en opvallend veel hippe koffiebarretjes langs de waterkant. Maar ook mooie Chinese tuinen en sfeervolle straatjes waar de was aan een lijntje hangt te drogen. In tegenstelling tot andere ’kleine dorpjes’ in China is Suzhou nog niet ontdekt door de grote massa en kun je hier heerlijk rustig rondlopen. Reden genoeg dus om een dagje op en neer te gaan vanuit Shanghai.

Benieuwd wat je er precies kan doen en wat de mooiste bezienswaardigheden van Suzhou zijn? Hieronder heb ik mijn favoriete plekjes op een rijtje gezet.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

1. De tuinen van Suzhou

De geschiedenis van de stad gaat terug tot de zesde eeuw. In het centrum vind je veel historische tuinen die tezamen de belangrijkste bezienswaardigheden van Suzhou vormen. Fotogenieke paviljoens met hun rotspartijen, vijvers en kleine paviljoens zijn een oase van rust. Hier wordt het geluid van de stad overstemd door kabbelend water en fluitende vogels. Het is een aanrader om bij een van deze tuinen binnen te kijken. Ik bezoek zelf de Couple’s Garden, die redelijk in het centrum ligt, maar toch net ver genoeg buiten de gebaande paden. Hier heb je de tuin bijna helemaal voor jezelf.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

2. De grachten van Suzhou

Suzhou heeft een ontzettend sfeervol centrum met karakteristieke huisjes en mooie grachten. Een deel van centrum is autoluw en op Pingjiang Lu kun je ongehinderd slenteren langs de waterkant. Dit vond ik het zelf het leukste stukje van de stad. Niet alleen kun je hier huisgemaakte ijsthee bestellen in hippe koffie- en theebarretjes, maar je hebt er ook leuke kunstwinkeltjes en galeries. Als je niet bezig bent om de mooie tafereeltjes op het water te bewonderen, dan sta je wel ergens te praten met een lokale kunstenaar. Op Pingjiang Lu vind je daarnaast een hoop street food stalletjes waar je dim sum in de vorm dierenfiguurtjes kan eten. Zeker even proberen als je er bent.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen
Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen
Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

3. Een kaartje met vertraging sturen in het Momu Café

Een leuk koffiebarretje is het creatieve Momi Café, waar je goede cappuccino’s en verrassende theedrankjes kan bestellen. Het is een kaartenwinkel, boekhandel, café en keramiekwinkel in één. Een plek waar je met liefde komt pauzeren. Hier kun je een kaartje kopen, schrijven en adresseren, en vervolgens kiezen voor een vertraagde verzending. Eén hele muur is opgeofferd voor een ingenieus postsysteem waarbij je een verzenddatum tot 9 jaar in de toekomst kan kiezen. Altijd al een kaartje naar jezelf (of iemand anders) in de toekomst willen sturen? Dit is je kans.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

4. Verdwalen in het netwerk aan steegjes

In Suzhou hoef je maar een zijstraatje in te lopen of je staat in een totaal andere wereld. Hier hangt de was buiten te drogen en maak je kennis met het échte Chinese leven. Als reiziger kom je in China vaak maar op weinig plekken waar je een glimp kan opvangen van de doorsnee Chinees, maar hier krijg je heel even de kans om naar binnen gluren. Neem de tijd om regelmatig een zijstraatje in te duiken, het is leuk om ook deze kant van Suzhou te leren kennen.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen
Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

5. Jezelf verdiepen in de Chinese opera

Suzhou staat al eeuwen bekend om haar culturele erfgoed en dan met name om de opera. In sommige tuinen staat regelmatig een operavoorstelling op het programma. Een ware bezienswaardigheid en geweldig om mee te maken. De artiesten gaan gehuld in oude Chinese gewaden en dikke lagen make up. Het is een leuke en goedkope (gratis!) manier om kennis te maken met de lokale tradities. Als je meer wil weten over de historie van de opera in Suzhou kun je ook het Kunqu Opera Museum bezoeken.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

6. Wierook branden in de Xuanmiao tempel

Ook aan tempels geen gebrek in Suzhou. In het hart van de oude stad staat de Xuanmiao tempel, letterlijk vertaald: tempel van mysterie. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 276 na Christus, maar het huidige bouwwerk is lang niet zo oud. Je kunt er een kijkje nemen in de rijk versierde gebedshallen en op de binnenplaats waar men héle lange wierook aan het branden is. Een bijzonder gezicht.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

7. Overnachten in Suzhou

Suzhou is ontzettend leuk als dagtrip vanuit Shanghai, maar het is ook de moeite waard om een nachtje te blijven slapen. Langs Pingjian Lu vind je enkele gezellige hostels, zoals Mingtown Suzhou Youth Hostel. Heb je meer te besteden, dan kan je ook een nachtje blijven tukken in het sfeervolle Houlishenghuo Guesthouse.

Suzhou: Grachten, koffiebarretjes en Chinese tuinen

Reizen naar Suzhou

Suzhou ligt op ongeveer een half uurtje reizen buiten Shanghai en is te bereiken met de supersnelle hogesnelheidstrein. Treinen vertrekken vanaf het hoofdstation in Shanghai en komen aan op het Suzhou Train Station. Vanaf daar is het tien minuutjes per taxi naar het oude gedeelte van de stad.

Dit deel van de stad is vrij compact en al wandelend kom je een heel eind. Wil je ook een kijkje nemen bij tempels, tuinen en pagodes die iets verder buiten het stadshart liggen, dan kun je een fiets huren. Suzhou is vrij plat en je kunt makkelijk een fiets huren bij de meeste hostels en guesthouses. Houd er rekening mee dat men niet echt Engels spreekt op de stations, dus houd Google Translate bij de hand.

Reizen naar China

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

20 reacties

 1. Oh wowww. Dit is echt wat voor mij. Ik ben dan ook in China geweest, maar het was heel kort en alleen in Beijing en Shenzhen. Als ik dit zie, zou ik zo terug willen gaan om hier naartoe te gaan. Zo’n gracht, geweldig! En dat postsysteem is helemaal te gek. Lijkt me tof om iemand daarmee te verrassen.

 2. Leuk om eens over Suzhou te lezen, en mooie foto’s weer! Ik ben er geweest toen ik in Shanghai woonde en ik vond het een hele leuke dagtrip. Al zou een nachtje blijven slapen inderdaad ook echt een aanrader zijn :)

 3. Wat een prachtige stad, het ziet er echt gezellig uit. Volgens mij is dit echt zo’n stad waar je doorheen kunt lopen zonder echt het gevoel te hebben dat je in een grote stad bent, dat vind ik veel leuker dan wanneer je tussen de flats en wolkenkrabbers loopt. En die kaartjes naar de toekomst, wat een leuk idee is dat!

  1. Precies! De buitenwijken zijn wel zo, maar daar kom je alleen langs met de trein. Daar merk je in het centrum helemaal niets van.

 4. Van dit plaatjes had ik nog niet gehoord, helaas moeten wij deze zomer in 3,5 week keuzes maken en kiezen wij bewust niet voor Shanghai, dus kunnen wij dit ook niet bezoeken. Mochten wij helemaal gek zijn op China dan wil ik sowieso nog eens naar Shanghai en omgeving

  1. Ah jammer dat jullie Shanghai overslaan, vond het zo’n leuke stad! Maar begrijp het wel, China is enorm en je moet sowieso keuzes maken :)!

  1. Ik kreeg de tip van een vriendin die er destijds woonde, anders had ik het inderdaad ook niet geweten. Wellicht een volgende keer :)!

 5. Ik ben al meerdere keren in Suzhou geweest. Prachtige stad met oud centrum. Er staan 9 tuinen op de werelderfgoedlijst. Ook het zijdemuseum en de zijdefabriek zijn de moeite waard om te bezoeken. En ik heb een paar mooie geborduurde schilderijen daar gekocht. Ook bijzonder: elke vrijdag- en zaterdagavond een gratis laser- en vuurwerkshow bij een van de meren. Prachtig.

  1. Goede aanvullingen! Ik had helaas maar tijd om twee tuinen te bezoeken, maar zou graag nog eens terug gaan voor een nachtje in een hotel :)!

 6. Wat een tof idee om kaartjes vertraagd te verzenden. Ik vond China onwijs leuk, dus hoop nog eens terug te gaan en dan wat meer van dit soort plekjes te bezoeken.

 7. Suzhou is een leuke stad! Ben er meerdere keren geweest toen ik daar in de buurt woonde, maar ook toen er familie woonde. Vooral langs het water slenteren is leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset