Search
Close this search box.
7 maart 2023

De mooiste plekken in het Taroko Gorge National Park in Taiwan

Taroko Gorge National Park in Taiwan

Hangbruggen, watervallen en marmeren rotspartijen: het Taroko Gorge National Park in Taiwan was voor mij het hoogtepunt van mijn rondreis. Dit natuurpark ligt op slechts een paar uur reizen van Taipei en is dé plek in Taiwan die je buiten de hoofdstad gezien moet hebben.

Het Taroko Gorge National Park omvat een natuurgebied dat is ontstaan rondom een diepe kloof. Deze Taroko kloof is 18 kilometer lang en wordt doorkliefd door een felblauwe rivier. Een spectaculair mooi stukje Taiwan met hoge rotswanden, diepe afgronden, grotten en stroomversnellingen. Tijdens een bezoek aan het park volg je de weg langs de rivier en kom je langs tal van mooie plekken. Van felrode bruggen tot duizelingwekkende uitzichtpunten en mysterieuze tempels: ze passeren allemaal de revue.

→ Lees hier alle blogs over Taiwan

TAROKO GORGE NATIONAL PARK

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE TAROKO KLOOF

Begin je bezoek aan het Taroko Park met een korte stop bij het bezoekerscentrum. Deze ligt direct bij de ingang en hier kun je een kaart krijgen van het gebied. In principe kun je niet verdwalen, want door het park loopt slechts één weg, maar ik vond het persoonlijk wel handig om een overzicht te hebben van alle bezienswaardigheden. Hieronder vind je een overzicht van de plekken die wij tijdens ons bezoek aan het park hebben bezocht.

#1 – HIGHWAY 8

Het Taroko Gorge National Park wordt ook wel de Grand Canyon van Taiwan genoemd. Highway 8 loopt dwars door de kloof en als je deze weg volgt kom je vanzelf langs de mooiste bezienswaardigheden. Wandelroutes, uitzichtpunten, felrode bruggen en andere interessante plekken staan goed aangegeven en er zijn veel plekken langs de weg gemaakt waar je even kan stoppen voor een foto. Highway 8 is een van de mooiste wegen van heel Taiwan en alleen al het rijden door dat landschap van bos, rotspartijen en watervallen was een hoogtepunt. De leukste manier om het park te bezoeken is trouwens per scooter, maar daar lees je verderop in dit artikel meer over.

Taroko Gorge National Park in Taiwan

#2 – ETERNAL SPRING SHRINE (CHANGCHUN)

Als je het park inrijdt, dan kom je al snel langs een van de bekendste plekken in het Taroko park: de Eternal Spring Shrine. Deze tempel herken je misschien wel uit je reisgids, want het is het meest gefotografeerde plekje in het hele park. Niet voor niets, want de combinatie van waterval en tempel ziet er ook gewoon heel mooi uit. Als je goed kijkt kun je vanaf de parkeerplaats ook de hoger gelegen Bell Tower tussen de boomtoppen zien liggen.

Hier begint direct een mooie wandeling: de Changchun Shrine Trail. Een vrij pittige trail van 1,3 kilometer die naar de Bell Tower slingert. Tip : doe deze wandeling direct aan het begin van de dag. Je moet veel trappen beklimmen en aardig wat hoogtemeters overbruggen. Wij hadden deze trail bewaard voor het laatst, maar waren uiteindelijk te moe om nog zo’n inspanning te leveren. Zonde!

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

#3 – SWALLOW GROTTO TRAIL (YANZIKOU)

Een stukje verderop ligt de Swallow Grotto Trail, een korte wandeling die je dwars door de kloof leidt. Je kunt deze wandeling vrij makkelijk combineren met andere hoogtepunten van park, dus zet hier zeker even je scooter aan de kant. Tijdens deze wandeling volg je een weg van tunnels en uitzichtpunten, en tientallen meters beneden je kolkt de felblauwe rivier. Onderweg heb je prachtig uitzicht over de marmeren rotspartijen en dit vond ik persoonlijk het mooiste plekje in het hele Taroko park.

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

#4 – BRUGGEN

Tijdens je bezoek aan de Taroko Gorge zul je heel wat bruggen tegenkomen. Zowel grote rode bruggen waar al het verkeer overheen kan, als wiebelige hangbruggen die alleen voor voetgangers toegankelijk zijn.

Een van de mooiste bruggen in het park is bijvoorbeeld de felrode Cimu Bridge, die een prachtig contrast vormt met het omliggende groen. Een andere opvallende brug is de Ning’an Bridge, deze oude brug is niet meer in gebruik, maar je kunt hem nog wel bewonderen.

De bekendste hangbrug is onderdeel van de Zhuilu Old Trail. Als je geen permit hebt aangevraagd voor deze wandeling, dan kun je deze brug alleen van een afstandje bekijken. Gelukkig kom je op vrijwel alle andere wandelingen ook hangbruggen tegen, al zijn deze wel iets minder spectaculair.

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

#5 – XIANGDE TEMPLE

De Xiangde Temple is een prachtige pagode die aan het eind van een lange trap ligt. Om er te komen moet je eerst een hangbrug oversteken en vervolgens nog een stuk omhoog klimmen. Het is de moeite waard, want vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Op hetzelfde terrein is ook een spierwit boeddhabeeld te bewonderen.

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

#6 – ZHUILU OLD TRAIL

De mooiste wandeling van het hele park is de Zhuilu Old Trail, een rondje van zo’n 10,3 kilometer langs duizelingwekkende afgronden en over wiebelende hangbruggen. Deze wandeling neemt zo’n 7 uur in beslag en er worden maximaal 156 mensen per dag toegelaten op het pad. Het is echt een begrip in Taiwan, maar helaas alleen toegankelijk als je ruim van tevoren een permit hebt aangevraagd. Wij kwamen daar te laat achter en twee dagen van tevoren viel niets meer te regelen. Doodzonde, dus maak alsjeblieft niet dezelfde fout. Vraag echt op tijd toegang via de officiële website of boek een tour met gids via Viator. Dat laatste is iets duurder, maar je hoeft niet zelf iets te regelen via een Chinese website en de prijs is inclusief de reis van en naar Hualien.

Taroko Gorge National Park in Taiwan

#7 – BAIYANG TRAIL

Tijdens ons bezoek aan het Taroko Gorge National Park wandelen wij ook een stuk van de Baiyang Trail. Deze wandeling komt door een super mooi deel van het park en eindigt bij een waterval en twee hangbruggen. Officieel kun je nog een stukje verder lopen, maar het laatste deel van het pad is helaas gesloten vanwege stormschade. Geen probleem, want het eerste stuk van deze wandeling is ook de moeite waard. De wandeling begint in een pikzwarte tunnel van zo’n 380 meter lang, maar daarna kom je langs verschillende mooie plekjes en uitzichtpunten. Als je stevig doorloopt kun je deze wandeling makkelijk in een uurtje doen.

→ Bekijk hier mijn blog met route en planning voor twee weken Taiwan

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

#8 – QINGSHUI CLIFFS

Een bezienswaardigheid die vaak in één adem wordt genoemd met Taroko Gorge: de Qingshui Cliffs. Dit fotogenieke stukje kustlijn ligt net buiten het park en is de naam van een 21 kilometer lange weg langs de oceaan. Het wordt ook wel een van de acht wonderen van Taiwan genoemd en die benaming is volledig terecht. Langs de kust zijn verschillende uitzichtpunten gecreëerd waar je een geweldig uitzicht hebt op dit natuurschoon. Ik kan het aanrader om na je bezoek aan de Taroko Kloof ook nog een stukje langs de kust te rijden, want de route is beeldschoon.

Taroko Gorge National Park in Taiwan

TAROKO TIPS

PRAKTISCHE TIPS VOOR JE BEZOEK AAN TAROKO GORGE NATIONAL PARK

HUUR EEN SCOOTER

Ik noemde het hierboven al even, maar de leukste manier om het Taroko Gorge National Park te bekijken is per scooter. Je kunt in Hualien een scooter huren en vanuit het centrum is het nog ongeveer een uurtje rijden. Tegenover het treinstation in Hualien vind je verschillende zaakjes waar scooters worden verhuurd, maar niet overal wordt een Nederlands rijbewijs geaccepteerd. Na een beetje rondvragen hebben wij uiteindelijk een adresje gevonden. In de straat tegenover het station vind je het Mini Voyage Hostel en twee deuren links daarvan zit de verhuurder. Je herkent hem aan de oranje uithangborden.

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Reisblunders

MAAR KIJK UIT WAAR JE PARKEERT

Als het gelukt is om een scooter te huren, pas dan wel op waar je deze parkeert. Wij kregen namelijk een boete van 600 NTD (ongeveer 18 euro) omdat we de scooter hadden neergezet langs een doorgetrokken rode streep. Er stonden ook andere auto’s, dus gingen ervan uit dat het goed was. Dat bleek dus niet zo te zijn, want zodra de politie eraan kwam waren ze snel verdwenen. Het staat nergens verder aangegeven dat dat niet mag, maar ze controleren erg streng. Blijf dus zoveel mogelijk bij je scooter in de buurt en parkeer alleen op aangewezen parkeerplekken.

NEEM EEN LUNCHPAKKETJE MEE

Midden in het park ligt een piepklein dorpje: Tianxiang. Hier vind je een aantal hotels, maar bijvoorbeeld ook een 7 Eleven. Er valt eigenlijk niets te doen, maar je kunt er wel terecht voor een flesje cola of een simpele snack. Verder zijn er weinig voorzieningen in het Taroko Gorge National Park, dus neem vooral zelf een lunchpakketje mee. Tip: neem ook een hervulbare waterfles mee, je kunt bij verschillende tempels in het park water schoon drinkwater tappen.

LEEN EEN HELM

Voor sommige wandelingen wordt het aangeraden om een helm te dragen. Je kunt een gratis helm lenen in het park; langs de weg zitten verschillende punten waar ze de helmen uitdelen. Als je met de scooter reist, dan kun je natuurlijk ook gewoon je scooterhelm opzetten. Dat ziet er echter iets minder charmant uit.

Taroko Gorge National Park in TaiwanTaroko Gorge National Park in Taiwan

SLAAP IN HET PARK

Achteraf gezien was ik graag een nachtje in het park blijven slapen, want er wij hebben in één dag niet alle trails kunnen lopen. Er zijn verschillende hotels in het park, maar heel erg veel keus heb je niet. Zo heb je het peperdure vijfsterrenhotel Silks Place, maar het Taroko Village Hotel is iets vriendelijker voor je portemonnee. Een leuke budget optie kregen wij trouwens getipt van een Nederlands meisje dat we onderweg tegenkwamen: in Tianxiang kun je blijkbaar ook aankloppen bij het Catholic Hostel. Dit hostel is niet van tevoren te boeken via Hostelworld of Booking, maar je kunt er wel goedkoop slapen. Ze hebben dorms en privékamers.

Mocht je nog op zoek zijn naar leuk hotel in Hualien: wij sliepen in het Meci Hotel, dat pal tegenover het treinstation is gelegen.

GA VROEG OP PAD

Als je één dag de tijd hebt in het Taroko Gorge National Park, dan kan het ik het aanraden om zo vroeg mogelijk te beginnen. Er valt ontzettend veel te zien en het is echt onmogelijk om alles in één dag te bekijken. Wij moesten uiteindelijk best wel haasten om ook nog de Qingshui Cliffs te bekijken, want we waren pas aan het eind van de middag klaar in Taroko.

Nog iets om rekening mee te houden: er wordt eigenlijk altijd wel aan de weg gewerkt in het park en dan zetten ze soms gewoon de hele straat af. Je kunt er dan ook met je scooter niet langs en staat rustig een uur te wachten tot ze de weg weer openen. Het overkwam ons gelukkig op de terugweg, maar het is toch iets om rekening mee te houden.

Taroko Gorge National Park in Taiwan

MELD JE OP TIJD AAN VOOR DE ZHUILU OLD TRAIL

Nogmaals: je kunt de waanzinnig mooie Zhuilu Old Trail alleen doen als je van tevoren een permit hebt aangevraagd. Regel dit minstens 10 dagen van tevoren om zeker te zijn van een plekje.

CONTROLEER WELKE TRAILS OPEN ZIJN EN WELKE NIET

Taiwan wordt regelmatig getroffen door tyfoons en slecht weer. Daardoor zijn soms hele trails ingestort en onbegaanbaar. Het kan dus zomaar voorkomen dat bepaalde delen van het park tijdelijk zijn afgesloten. Vraag hiernaar bij het Taroko bezoekerscentrum of kijk op de officiële site van het park.

NIET VERGETEN MEE TE NEMEN

Zorg dat je altijd stevige wandelschoenen aan draagt met een goed profiel. Dat is zeker een aanrader als het recent heeft geregend. Daarnaast is het slim om een regenponcho in te pakken, want het kan in elk seizoen flink spoken in dit deel van Taiwan. Tijdens ons bezoek aan Taroko was het gelukkig droog, maar de dag erna heeft het echt keihard geregend.

Taroko Gorge National Park in Taiwan
Taroko Gorge National Park in Taiwan

Reizen naar Taiwan

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Dank voor de info! Ik twijfel nog of ik deze zomer wel of niet het park zal bezoeken. Het ziet er mooi uit, maar lange wandelingen met een baby in de draagzak is misschien niet zo praktisch.

    1. Ik kan niet zo goed inschatten wat haalbaar is met een baby, maar de Baiyang Trail die wij liepen was bijna volledig vlak en niet heel lang of lastig. Voordat je weer omdraait is ook een zitje gemaakt waar je even kan pauzeren eventueel. Ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat doen!

  2. We hebben echt super veel aan jullie blogs. We zijn momenteel in Taiwan en gaan over twee dagen Taroko park in. Tnx voor alle tips! Super fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Taiwan

Dit kleine eilandje voor de kust van China is als vakantiebestemming nog nauwelijks ontdekt. Onterecht, want in Taiwan komt het beste van China en Japan samen. De hoofdstad Taipei is een indrukwekkende metropool, maar er zijn meer steden die je gezien wilt hebben tijdens een rondreis. Voor natuurliefhebbers heeft Taiwan overigens ook genoeg te bieden, het Taroko Gorge National Park is een van de mooiste natuurparken in heel Azië.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Taiwan? Lees hier alle reisblogs over Taiwan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset