Zoek
Sluit dit zoekvak.
3 oktober 2023

De Taj Mahal bezoeken, het wereldwonder van India

De Taj Mahal in Agra bezoeken

Een rondreis door India kan een regelrechte aanslag op je zintuigen zijn, maar als je voor ’s lands beroemdste monument staat lijkt dat alles snel vergeten. Het onophoudelijke lawaai heeft plaatsgemaakt voor relatieve stilte en de vuile straten voor fonkelend wit marmer. Welkom in Agra, waar je een van de meest indrukwekkende schatten van India kan bezoeken. In deze blog nemen we je mee op reis naar de Taj Mahal en delen we tips om het meeste uit je bezoek te halen.

Taj Mahal

Tips voor de Taj Mahal in India

De Taj Mahal, het wereldwonder van India 

De Taj Mahal, gelegen in de stad Agra in India, is zonder twijfel een van de beroemdste monumenten ter wereld. Het is een meesterwerk van Mughal-architectuur en staat bekend om de symmetrische vormen, reusachtige koepels en het glinsterende witte marmer. 

Het bouwwerk is wereldberoemd en werd in 2007 zelfs officieel erkend als één van de zeven moderne wereldwonderen. Het mausoleum staat daarmee op gelijke hoogte met onder andere de Chinese Muur, Petra in Jordanië en Chichén Itzá in Mexico.

Geschiedenis van de Taj Mahal

De geschiedenis van de Taj Mahal voegt nog een extra dimensie toe aan zijn schoonheid. Het werd in de 17e eeuw gebouwd door keizer Shah Jahan als een mausoleum voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal, die stierf bij de geboorte van hun veertiende kind. Wat het verhaal extra tragisch maakt is dat Shah Jahan het monument nooit zelf heeft kunnen bezoeken. De laatste jaren van zijn leven zat hij gevangen in het Rode Fort van Agra, dat iets verderop ligt. Hij kon het prachtige bouwwerk alleen van een afstandje observeren.

De Taj Mahal in Agra bezoeken
Uitzicht vanuit Agra Fort

Zo haal je alles uit een bezoek aan de Taj Mahal

De Taj Mahal is een bezienswaardigheid in India waar je als toerist niet omheen kunt en bovendien makkelijk te combineren met een rondreis door het noorden van het land. Agra ligt namelijk erg gunstig ten opzichte van New Delhi, en een dagje (maar langer kan ook!) op en neer heb je zo in je reisschema gefietst. Dit zijn enkele tips om het meeste uit je bezoek te halen. 

1. Openingstijden en beste tijd om de Taj Mahal te bezoeken

De Taj Mahal is meestal geopend van zonsopgang tot zonsondergang, behalve op vrijdagen. Vrijdagen zijn gebedsdagen en het complex is dan alleen toegankelijk voor moslims. De beste tijd om de Taj Mahal te bezoeken is vroeg in de ochtend, direct na zonsopgang. Op dit moment van de dag heb je de meeste kans op blauwe luchten, is de temperatuur aangenaam én is het relatief rustig. 

Als je direct na zonsopgang bij de ingang wil staan, dan heb je twee opties:

– Je boekt een hotel vlak bij de ingang en gaat op eigen gelegenheid naar binnen (wij sliepen bij Hotel Sai Palace).
– Je doet een sunrise tour vanuit Delhi en vertrekt daar zo vroeg mogelijk. Bij deze tour word je om half 3 ’s nachts opgepikt voor een dagtrip naar Agra.

De Taj Mahal: het wereldwonder van India

2. Toegangsprijzen en tickets voor de Taj Mahal

De toegangsprijs voor de Taj Mahal is afhankelijk van je nationaliteit. Er zijn aparte prijzen voor buitenlandse toeristen en Indiase burgers. Daarnaast betaal je extra als je het mausoleum ook van binnen wil bezoeken. De ticketbalie gaat een uur voor zonsondergang open. Zorg ervoor dat je contant geld meeneemt, want betaalkaarten worden ter plekke niet geaccepteerd. Houd ook rekening met extra kosten als je een camera wilt meenemen voor fotograferen.

Als je geen zin hebt om in de rij te staan voor een toegangskaartje, dan kun je ook online alvast een ticket kopen. Dat kan onder andere via de officiële site van het Ministry of Culture. Let op dat je daarvoor wel een creditcard nodig hebt. 

Veel reizigers vinden het een prettig idee om een kaartje te kopen via een bekend platform zoals Getyourguide. Er zijn verschillende aanbieders die skip-the-line toegangskaartjes verkopen.

3. Kledingvoorschriften

Draag gepaste kleding als je een bezoek brengt aan de Taj Mahal. Bedek je schouders en knieën en vermijd weinig verhullende kleding. Het is op veel plekken binnen het complex ook gebruikelijk om je schoenen uit te trekken, dus trek makkelijke slippers aan.

De Taj Mahal: het wereldwonder van India

4. Voorbereiding op de beveiliging en controles

Bij de ingang van de Taj Mahal worden strikte beveiligingscontroles uitgevoerd. Zorg ervoor dat je geen voorwerpen als grote tassen, eten, drinken of scherpe voorwerpen meeneemt. Om je wachttijd bij de ingang zo veel mogelijk te beperken is het slim om zo min mogelijk bagage bij je te hebben.

5. Rust en stilte

In vergelijking met de rest van India is de Taj Mahal een oase van rust. Er zijn daarom een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het vliegen met drones is bijvoorbeeld verboden en telefoons moeten op stil worden gezet.

6. Geniet van de schoonheid van de Taj Mahal

Neem de tijd om de schoonheid van de Taj Mahal in je op te nemen. Wandel door de tuinen, bewonder de fijn bewerkte marmeren inlegwerk, en staar naar de reflectie van het monument in het heldere water van de vijver. Helemaal aan het begin van de vijver vind je goede fotospot. Overweeg ook om het mausoleum vanuit verschillende hoeken te bekijken om de veranderende lichtval en schaduwen te waarderen.

Tips voor de Taj Mahal in India

7. Gidsen en audiogidsen

Als je meer wilt weten over de geschiedenis, architectuur en de betekenis achter de Taj Mahal, kun je overwegen een gids of een audiogids te huren. 

8. Bezoek de Taj Mahal tijdens volle maan

Vijf dagen per maand kun je de Taj Mahal ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. Van twee nachten voor volle maan tot twee nachten na volle maan kun je later in de avond naar binnen om het bouwwerk te bekijken. Er worden per avond acht groepen van maximaal 50 personen toegelaten. Kaartjes voor deze speciale Full Moon Night View zijn alleen te koop via de officiële website.

9. Zet het Fort van Agra ook op je lijstje

Na je bezoek aan de Taj Mahal is het ook de moeite waard om het nabijgelegen Agra Fort te verkennen. Dit fort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is biedt vanuit de verschillende bastions een geweldig uitzicht over de Taj Mahal.

Rode Fort in Agra
Rode Fort in Agra

10. Hotels in de buurt van de Taj Mahal

Rondom de Taj Mahal vind je veel goedkope hotels op loopafstand van de ingang. Wij blijven slapen bij Hotel Sai Palace, waar je voor een paar euro een privé kamer hebt. 

Liever iets meer luxe? Het ITC Mughal is een van de beste hotels in de buurt van de ingang.

Reizen naar Agra

De stad Agra ligt op zo’n 250 kilometer buiten de stad New Delhi en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Met de trein kun je in zo’n 2,5 naar het station van Agra reizen en vervolgens met de taxi of riksja verder reizen naar de ingang van de Taj Mahal. 

Het is ook mogelijk om via een georganiseerde dagtrip van New Delhi naar Agra te reizen. Je kunt al vanaf € 20 een dagtour vanuit New Delhi boeken, inclusief transfers en toegangskaartjes.

Agra, India

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset