Zoek
Sluit dit zoekvak.
16 mei 2023

Zo ziet de dagelijkse aalmoes ceremonie in Luang Prabang eruit

Tak Pat in Luang Prabang, Laos

Ga je op reis naar Laos? Zet dan zeker de wekker voor de aalmoesceremonie in het centrum van Luang Prabang, de Tak Bat. Dit is een dagelijks terugkomend ritueel en heel bijzonder om mee te maken. Waar je precies getuige van bent? Een stoet van honderden monniken, gehuld in saffraankleurige gewaden, die zwijgend door de straten van de stad schuifelt om aalmoezen te verzamelen. 

Tak Bat

Tak Pat in Luang Prabang, Laos

De Tak Bat in Luang Prabang

De Tak Bat is een belangrijk boeddhistisch ritueel dat op verschillende plekken in Laos en Azië voorkomt. De ceremonie in Luang Prabang is echter het bekendst en een van de belangrijkste redenen waarom veel toeristen naar het stadje afreizen. Elke ochtend bij zonsondergang maakt een stoet van honderden monniken een rondje door het dorp om aalmoezen te verzamelen. Het zijn kleine balletjes kleefrijst, maar ook snoepjes en zoetigheden die ze van de lokale bevolking krijgen. De Tak Bat is een betekenisvolle boeddhistische traditie en het zit vol rituelen. Zo is vrijgevigheid een belangrijke pijler binnen het boeddhisme en een voorwaarde voor een gelukkiger leven.

Hoe laat begint de Tak Bat?

Als je getuige wil zijn van de Tak Bat, dan moet je de wekker zetten. De aalmoezen ceremonie vindt namelijk plaats rond zonsopgang. Het precieze tijdstip hangt af van de opkomst van de zon, maar meestal begint het rond half 6.

Wat is de beste plek voor de aalmoezenceremonie?

De route van de aalmoes ceremonie gaat dwars door het centrum van Luang Prabang. De meeste reisgidsen noemen Sakkaline Street, maar de monniken komen ook voorbij in sommige zijstraten. Als je een rustig plekje zoekt om in alle stilte van het ritueel te genieten, dan is het slim om niet op de hoofdstraat te gaan staan. Hier worden namelijk busladingen toeristen gedropt, compleet met selfiesticks en flitsende camera’s. Als ik de reviews op Tripadvisor mag geloven, dan doet dat ontzettend af aan de ervaring van het ritueel.

Zelf sliep ik in Villa Chitdara, dat net een stukje verderop ligt. Hier bijna geen toeristen, maar je zit wel langs de route van de Tak Bat. Je kunt er nog in absolute stilte genieten van het bijzondere ritueel.

Laos aalmoes in Luang Prabang

Gedragsregels

Wees je ervan bewust dat de dagelijkse processie geen toeristische attractie is, maar een religieus ritueel dat veel betekenis heeft voor de lokale bevolking. Houd je daarom afzijdig en aan de volgende gedragsregels.

  • Bekijk de stoet van een afstandje en blijf bij voorkeur op het terrein van je hotel. 
  • Kleed je respectvol, bedek je knieën en schouders.
  • Loop niet tussen de monniken door en steek de straat niet over.
  • Wil je foto’s maken? Gebruik een zoomlens en zet je flits uit. 
  • Wees muisstil en praat niet tijdens de ceremonie – geniet van de rust op straat.
  • Maak geen oogcontact en raak de monniken niet aan.

Pas op voor scams

Waar toeristen zijn, kan geld worden verdiend en zeker in een arm land als Laos moet je dan op je hoede zijn. Tijdens de Tak Bat lopen mensen rond die je aanmoedigen om ook wat te geven aan de monniken. Ze geven je mandjes met rijst en snoep die jij dan weer kan uitdelen aan de monniken. Klinkt als een bijzondere ervaring, maar moet je niet doen. Ten eerste omdat je niet precies weet wat je de monniken te eten geeft. Ten tweede omdat je je als toerist niet moet bemoeien met zo’n heilig ritueel. En ten derde omdat het een scam is. Na afloop mag je je portemonnee trekken en is het altijd maar een verrassing hoeveel je moet betalen. 

Nu is het natuurlijk altijd mogelijk dat je je laat bedotten, zeker zo vroeg in de ochtend. Ik wist zelf dondersgoed dat ik geen eten moest uitdelen, want ook ik was regelmatig gewaarschuwd voor deze scam. Maar tóch werd ik overgehaald door een lief en onschuldig vrouwtje. Ze wist het op zo’n manier te brengen dat ik er ben ingetrapt en kon mezelf achteraf wel voor mijn kop slaan. Nadat ik twee snoepjes had uitgedeeld kwam het gezonde verstand terug, ben ik opgestaan en alsnog weggelopen. De schade was omgerekend zes euro, maar je voelt je zo ontzettend dom. 

Laos aalmoes in Luang Prabang

Toch deelnemen?

Toch deelnemen aan het uitdelen van de aalmoezen? Vraag je hotel om een mandje rijst te koken en of ze je nog nuttige tips hebben voor het uitdelen. Lees je in over het ritueel en doe het niet puur en alleen voor de foto’s op Instagram.

Reizen naar Laos

De Tak Bat met eigen ogen bekijken? Reizen naar Laos kan helaas niet met een rechtstreekse vlucht. Je moet ergens onderweg overstappen, bijvoorbeeld in Thailand. Vanaf Bangkok is het gelukkig maar een klein stukje vliegen: je staat binnen 2 uur in Luang Prabang. Tickets naar Bangkok beginnen bij € 350.

Reizen naar Laos

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis LAOS

Laos is een land vol ongerept natuurschoon, waar je maar relatief weinig andere toeristen zal tegenkomen. Het culturele hoogtepunt vind je in de stad Luang Prabang, wat tevens een goede uitvalsbasis is voor schitterende trips naar de natuur. Laos is de ideale bestemming voor reizigers die houden van natuur, bergen en outdoor activiteiten zoals kajakken, mountainbiken en bergbeklimmen.

Wil je meer lezen over een reizen en backpacken in Laos? Lees hier alle reisblogs over Laos.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset