Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Lees dit boek als je (ooit) een wereldreis wilt maken

Is het jouw droom om dit jaar voor langere tijd op reis te gaan? Maak dan niet alleen een solide spaarplan, maar lees ook het boek Take a Break, dat je langs alle stappen van het proces gidst. Van het bepalen van je bestemming tot hoe je binnen een jaar kan vertrekken. En had je nog geen concrete plannen om weg te gaan, dan krijg je ze wel tijdens het lezen van dit boek.

TAKE A BREAK

TIPS VOOR EEN WERELDREIS, SABBATICAL OF TUSSENJAAR

Velen dromen ervan, slechts enkelen doen het daadwerkelijk: voor langere tijd op reis. Een van hen is journalist Sara van Geloven (o.a. Lonely Planet), die zelfs meerdere keren voor lange tijd naar het buitenland trok. Ze schreef er een boek over: Take a Break, waarin ze stap voor stap uitlegt hoe je dat voor elkaar krijgt.

Take a Break - Sara van Geloven

WAT GA JE DOEN?

Het boek Take a Break richt zich op grofweg drie soorten lange reizen: een wereldreis, studiejaar of werkreis. Het eerste deel helpt je daarom een keuze te maken tussen deze drie mogelijkheden. De vraag die je jezelf van tevoren moet stellen is simpel. Wil je tijdens jouw buitenland break ongedwongen kunnen rondreizen, ga je op reis om iets te leren of wil je juist onderweg ook geld verdienen? Sara geeft nuttig advies en kan daarbij putten uit eigen ervaringen: zo ging ze zelf via het Erasmus-programma studeren in Liverpool en liep ze een half jaar lang stage in New York. Handig, want vooral als het gaat om studeren en werken in het buitenland moet je met een hoop zaken rekening houden.

WAAR GA JE NAARTOE?

Als je ervan droomt om voor langere tijd te gaan reizen, dan heb je vast een bepaalde bestemming in gedachten. Mocht je nog wél op zoek zijn naar inspiratie, dan krijg je ook op dit vlak de nodige tips. In het boek komen de verschillende werelddelen kort aan bod, met praktische info over kosten, visumregels en hoe lang je minimaal de tijd moet nemen.

Take a Break - Sara van Geloven

BINNEN EEN JAAR OP WERELDREIS

Goed, je hebt besloten dat je op reis gaat en een bestemming in gedachten. Wat nu? Het belangrijkste en meest interessante deel van het boek gaat over de planning. Omdat een lange reis niet zo 1-2-3 gepland is, geeft Sara je een jaar de tijd om te vertrekken. Ze geeft tips voor het bepalen van je reisduur, reisbudget en natuurlijk hoe je zo snel mogelijk het geld bij elkaar hebt gespaard. Met name dat laatste hoofdstuk is heel waardevol om door te lezen als je een realistisch spaarplan wilt opstellen.

Ook handig: de checklist met dingen die je moet regelen voordat je op pad gaat. Het is een fijne houvast voor alle regeldingen waar je mee te maken kan krijgen en bijna een-op-een over te nemen. Van het pauzeren van je telefoonabonnement tot het uitschrijven bij de gemeente: in dit overzicht lees je precies wanneer je actie moet ondernemen.

Als je alle beschreven tips in de praktijk brengt, zou je de volgende jaarwisseling op een tropisch strand kunnen doorbrengen.

INSPIRERENDE INTERVIEWS

Natuurlijk, alle informatie in het boek zou je in theorie ook met een middagje googelen bij elkaar kunnen sprokkelen. Ik raad dat echter niet aan, want dan zou je de vele inspirerende interviews met bekende en onbekende wereldreizigers moeten missen. Sara bundelde namelijk niet alleen al haar eigen kennis, ze vroeg ook 17 andere ervaringsdeskundigen naar tips en advies. Benieuwd hoeveel geld reisjournalist Liesbeth Rasker spaarde om op reis te kunnen? En hoe blogger Tom Grond (Traveltomtom) het voor elkaar kreeg om fulltime op wereldreis te gaan? Alle geïnterviewden geven goudeerlijk antwoord op vragen over hun reisbudget, spaartips en hoe het nou écht is om voor langere tijd op reis te gaan.

Take a Break - Sara van Geloven

WAAR TE KOOP?

Het boek Take a Break van Sara van Geloven kost € 20,00 en is onder andere verkrijgbaar bij de (digitale) boekhandel en bol.com. Take a Break is daarnaast ook verkrijgbaar als e-book voor € 12,99.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp