Israel: Tel Aviv in vijf zintuigen

Van tevoren had ik hooggespannen verwachtingen van Jeruzalem, maar ik kon me maar moeilijk een voorstelling maken van Tel Aviv. Een grote stad zonder karakter was mijn idee. Des te groter was de verrassing dat Tel Aviv me veel meer deed dan Jeruzalem. Tel Aviv in vijf zintuigen.

PROEVEN

Israel is het land waar ze toveren met sesampasta. Waar je een schaal hummus kan uitlepelen en het lunch mag noemen. Waar ze piramides bouwen van kruidenmengsels en je achterin een lange rij moet aansluiten voor een broodje falafel.

Tel Aviv is de stad waar je 24 uur per dag kunt ontbijten. Waar je de ene dag in een deftig restaurant kan eten, en de andere dag je buik kan vullen met hapjes van de markt. Waar mannen met flinke spierballen op elke hoek van de straat granaatappels voor je uitpersen. Waar een avondmaaltijd rustig uit 20 gerechten kan bestaan. Waar goudgele bladerdeegsnacks erom smeken opgegeten te worden. Tel Aviv is de stad waar je vijf kilo zwaarder, maar dolgelukkig van zal terugkeren.

Tel Aviv in vijf zintuigen

HOREN

Het is vrijdagmiddag en de zon staat al niet meer zo hoog aan de hemel. De promenade die van mijn hotel langs de Mediterrane zee naar het pittoreske Jaffa slingert, begint vol te stromen. Stelletjes zitten hand in hand op de rotsen naar de horizon te turen. Jonge ouders met hippe kinderwagens slenteren langs het water. Een jongen op een fiets blijft even wachten, knijpt zijn ogen dicht en laat zijn gezicht verwarmen door het goudgele zonlicht.

Ik zit ook op een rots, daar op die vrijdagmiddag aan de kust van Tel Aviv. Maar in tegenstelling tot de jongen met de fiets heb ik mijn gezicht niet naar de zon gericht. Heb ik geen oog voor de horizon. Nee, ik kijk naar een bonte groep mensen, die een nog bontere collectie aan klanken produceert. Ik heb alleen maar aandacht voor het ritueel dat hier al twintig jaar elke vrijdagmiddag wordt opgevoerd.

Ik zie trommelaars. Ik hóór trommelaars. Tientallen mannen en vrouwen zitten op een rijtje, met hun rug tegen een muur van graffiti. Ritmisch slaan ze op hun trommel en de muziek overstemt het ruisen van de zee. Jong en oud, bruin en blank, toerist en local. Iedereen komt bijeen om samen al trommelend en dansend de Joodse rustdag te verwelkomen. Die vrijdagmiddag luister ik, dans ik, en geniet ik van dit schouwspel tot de zon in de zee is gezakt.

Tel Aviv in vijf zintuigen

ZIEN

Trapjes, bochten en smalle steegjes. Jaffa, het oude centrum van Tel Aviv, is een labyrinth van zandkleurige huisjes en een fijnere plek om te verdwalen op een zonnige dag ga je niet vinden. Daar in de koelte van de schaduw, vind je de stad op z’n creatiefst. Ik loop langs tal van galerietjes, een museum vol bijzondere objecten, en zelfs op straat kom ik zomaar een kunstwerk tegen. Ik zie een boom in een zwevende plantenbak, kleine inbrekertjes van brons die tegen een huis klimmen en een kleurrijk graffitikunstwerk op de muur van een oude loods in de haven.

Heel veel tijd krijg ik niet om op eigen gelegenheid door de straatjes te dolen, maar als ik op mijn laatste ochtend nog een paar uurtjes over heb, weet ik niet hoe snel ik bij het meest fotogenieke plekje van de stad moet komen.

Tel Aviv in vijf zintuigen

RUIKEN

Reukzin is mijn favoriete zintuig. Een bepaalde geur kan me in een fractie van een seconde naar een andere plek brengen. Ogen dicht, diep snuiven en voilà: Ik zit even in gedachten aan de andere kant van onze planeet. Anderzijds zijn het juist deze geurende herinneringen die bij mij het snelst vervliegen. Ik wacht dus ongeduldig op de uitvinding waarmee je geuren kan vangen en vastleggen.

Want wat had ik zo’n apparaat graag meegenomen naar Tel Aviv. Tel Aviv ruikt naar zomer, naar warmte en het mediterrane leven. De lucht is gevuld met een melange van zoutig zeewater en brandend houtskool. Een geur die me doet denken aan eerdere reizen, vroegere vakanties, plekken buiten Nederland waar ik een ontzettend blij gevoel van krijg. Had ik maar zo’n ding waarmee ik dit luchtje kan opvangen en vasthouden. Eén snuifje per dag, en de lange Hollandse winters zouden een stuk beter ruiken.

Tel Aviv in vijf zintuigen

VOELEN

Liefde op het eerste gezicht. Het overkomt je, je hebt het niet in de hand. Ik had het afgelopen zomer met Napels, en in de herfst met Lissabon. En ik had het deze maand ook met Tel Aviv.

Ik had al een vermoeden toen we de stad inreden. Het groeide toen ik uit het raam van mijn hotelkamer keek. Maar ik wist het zeker toen ik op mijn eerste avond aan de rand van de Middellandse Zee naar de zonsondergang keek. Deze plek is fijn, het gevoel is goed. Deze stad past mij en ik kom zeker nog een keer terug.

Lees hier mijn andere verhalen over Israel.

Tel Aviv in vijf zintuigen

32 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.