Zoeken
Sluit dit zoekvak.
8 mei 2023

De Tempelvallei op Sicilië bezoeken: dit moet je weten

Tempelvallei bij Agrigento, Sicilië

De Valle dei Templi, oftewel de Vallei van de Tempels, is een van de hoogtepunten van een reis door Sicilië. Deze oude Griekse stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je kunt er enkele prachtig bewaarde tempels bewonderen. Ben je op Sicilië, plan dan zeker een dagtrip naar deze bijzondere bezienswaardigheid. Hoe je dat precies doet lees je in deze blog over de beroemde Tempelvallei.

Tempelvallei Sicilië

Tempelvallei bij Agrigento, Sicilië

Valle dei Templi Agrigento

De Vallei van de Tempels ligt net buiten Agrigento en geldt als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sicilië. Deze oude tempelstad is een van de best bewaarde Dorische tempels buiten Griekenland en verdient alleen al daarom een plekje in je reisplanning. 

Valle dei Templi, Agrigento, Sicilië

Tip: Koop online een kaartje voor de tempelvallei

Met honderdduizenden bezoekers per jaar is de Tempelvallei in Agrigento de best bezochte attractie van Sicilië. In het hoogseizoen en in de weekenden kan het hier behoorlijk druk worden en daarom is het een aanrader om van tevoren een kaartje te kopen. Je kan de lange wachtrijen voor de kassa dan overslaan en je hoeft niet in de warme zon te wachten om naar binnen te mogen. 

Toegangskaartjes kosten € 12,50 en zijn onder andere te koop via Tiqets.

Wat valt er te zien in de Vallei van de Tempels?

De Tempelvallei omvat de ruïnes van het vroegere Akragas, een oud-Griekse stad aan de zuidkust van Sicilië. De geschiedenis van deze plek gaat zo’n 2500 jaar terug in de tijd, maar de tempels zijn verrassend goed bewaard gebleven. 

Tempel van Concordia

Een van de hoogtepunten van Tempelvallei is de Tempel van Concordia. Deze tempel werd gebouwd omstreeks 430 voor Chr. en is nog grotendeels intact. Dat komt omdat de tempel op een stevig stuk rots staat en daardoor relatief beschermd was tegen aardbevingen. Er zijn in Europa maar weinig tempels die zo mooi bewaard zijn gebleven als deze Tempel van Concordia. Een bijzondere bezienswaardigheid dus! 

Tempel van Hera

Naast de Tempel van Concordia zijn er nog een aantal tempels en bouwwerken die je op het terrein kan bekijken. Deze zijn misschien iets minder goed bewaard gebleven, maar er staat genoeg overeind om je een voorstelling te maken van hoe het vroeger was. Bekijk bijvoorbeeld ook de Tempel van Hera en de Tempel van Herakles.

Valle dei Templi, Agrigento, Sicilië

Bezoek ook de krijtrotsen van Agrigento

Naast de Vallei van de Tempels is er op Sicilië nóg een belangrijke bezienswaardigheid die je in de buurt van Agrigento kan bezoeken. Een paar kilometer verderop vind je namelijk Scala dei Turchi, oftewel: de Turkse trappen. Deze hagelwitte rotspartijen staan in menig lijstje met mooiste stranden van Italië en is met name tijdens zonsondergang een plaatje om te zien. Wij waren er (helaas) op een bewolkte dag, maar zelfs dan is het een bijzondere plek.

Scala dei Turchi, Agrigento, Sicilië

Tempels spotten op Sicilië: zo reis je naar de Tempelvallei

De Vallei van de Tempels ligt op zo’n drie kilometer ten zuiden van de stad Agrigento, aan de zuidkust van Sicilië. Deze regio is minder bekend onder toeristen, maar juist daarom de moeite waard. Het is bijvoorbeeld leuk om de Tempelvallei te combineren met een rondreis langs de baroksteden van Sicilië, zoals Ragusa en Modica.

Het is twee uur rijden vanuit de steden Palermo, Catania of Marsala, en als je vanuit Syracuse komt, bent je zelfs nog langer onderweg. Het is de rit echter meer dan waard, zeker als je een bezoek aan de Tempelvallei combineert met de indrukwekkende krijtrotsen van Scala dei Turchi.

Sicilië tip: wij raden het altijd aan om een all inclusive auto te huren via Sunny Cars

Overnachten in Agrigento en bij de Tempelvallei

Agrigento is niet heel bijzonder, maar je kunt er lekker eten en en je vindt er een aantal charmante hotels in de omgeving. Als je in de buurt van de Tempelvallei wilt blijven overnachten, dan is Hotel Villa Athena een regelrechte aanrader. Dit mooie hotel ligt pal tegen de Tempelvallei en vanuit het zwembad heb je uitzicht over het complex. Ook een leuke optie: Casa Realia heeft dan misschien geen uitzicht over de tempels, maar wel over zee. Ook hier heb je keus uit mooie kamers en wordt het complex omringd door een geweldige tuin. 

Ben je benieuwd naar onze route? En waar wij hebben geslapen tijdens ons bezoek aan de Vallei van de Tempels? Bekijk hier de uitgebreide route en planning van onze reis over Sicilië.

Reizen naar Italië

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset